fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

natka

tez planowalam zakup wlasnie tego fotelika recaro, ale właśnie jak do mnie dotarło jaki to ma byc przedział wiekowy to odrzuciłam tą opcję od razu w sklepie. potem chcialam taki do 25kg ale nei ma w czym wybierać :) więc teraz szukamy jak najszerszego w przedziale do 18 kg :)

konwalia

ja biorę pod uwage tylko 4* czyli w gre wchodzi tobi i king plus, bo nie mam isofixa

marcheewka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lis 2011, 12:33:27
no ja dlatego nie kupilam takiego na lata, bo wlasnie mi  sie wydawalo, ze mlody potrzebuje poki co jeszcze innej pozycji niz taki czterolatek, a te duze byly juz profilowane na prosto jak pod duzego dziecia

tak, zdecydowanie inna pozycja. Zresztą ja odrzucam skrajności i z tych 9-36 wybieram środek, czyli tak 15-30 kg...
Zresztą 10 lat to szmat czasu, po pierwsze watpię, czy fotelik tyle wytrzyma, po drugie za kilka lat beda inne, bezpieczniejsze, bo on jakiś wysokich ocen w testach chyba nie ma??

zwierzatko_mojej_mamy

tez wychodze z tego zalozenia, ze 4 lata zarcia w aucie i walania sie butami z blotem to chyba wystarczajacy czas, a za 10 lat moze nam i tak kaza te dzieci w kapsuly wkladac, czy cos ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marcheewka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lis 2011, 15:59:57
tez wychodze z tego zalozenia, ze 4 lata zarcia w aucie i walania sie butami z blotem to chyba wystarczajacy czas, a za 10 lat moze nam i tak kaza te dzieci w kapsuly wkladac, czy cos ;D

no i poleję pani

rilla

Cytat: marcheewka w 23 Lis 2011, 12:11:27
a nie obawiasz sie, że to sporo za duży fotelik, tzn ten przedzial wagowy od rocznego dziecka do 10 latka?? Mnie to przeraża, bo to kolosalna różnica. Nie jestem fachowcem, ale myśle, że to fotelik najwlaściwszy dla 18-20 kg dziecka
ja ma recaro sport young i kierowałam się tym, że recaro robi fotele do aut rajdowych, wiec coś o tym wiedzą:)
a co do wielkości... moim zdaniem to nie jest fotelik do 10 lat.Na pewno nie dla mojego dziecka. Piotrek w tym recora jeździ juz bez wkładki i na szerokość ledwo się mieści w kurtce. Ostatnio wsadzaliśmy go do priori znajomych i według mnie był to już dla neigo za mały fotelik

iksa_nl

my teraz rozwazamy zakup drugiego fotelika w ramach zrzuty na prezent na roczek.
Sprzedawca poleca nam wlasnie recaro (nie maja popularnego na strefie romera w ogole ;) ale maja te inne maxi cosi, etc.), Recaro Young expert/expert plus na 9-18kg i mowi, ze ma 5*, jakos na foteliki.info. jest wymieniony ale nie ma zadnej oceny: "Znak "-" oznacza, że dany fotelik nie brał do tej pory udziału w testach konsumenckich w Europie"
To jakis nowy model? Slyszalyscie cos o nim?

rubin04

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

Cytat: marcheewka w 23 Lis 2011, 12:11:27
a nie obawiasz sie, że to sporo za duży fotelik, tzn ten przedzial wagowy od rocznego dziecka do 10 latka?? Mnie to przeraża, bo to kolosalna różnica. Nie jestem fachowcem, ale myśle, że to fotelik najwlaściwszy dla 18-20 kg dziecka

nie, nie obawiam się
- ten fotelik ma wkładkę dla małych dzieci, która potem się wyciąga
- recaro to znana firma od lat produkująca m.in. fotele do samochodów rajdowych, ich fotelik posiada 3* w testach
- my nigdzie daleko nie jezdzimy, a jak raz w roku zdarzy się jechać gdzieś dalej to ta opcja odchylenia ktora tam jest powinna wystarczyć
- ten fotelik ma m.in. ishka, której dominika ostatnio w nim do włoch jechała i było ok, ma rilla, moja siostra, moja szwagierka i żadna z nich nie narzeka...

poza tym mnie akurat przekonuje fakt, że ten fotelik jest już do końca (teoretycznie, bo jakoś nie wierzę, że dziecko będzie w nim jezdzić do 10roku życia), bo to tylko jeden wydatek ok. 750zł
a tak teraz musiałbym kupić fotelik 9-18, koszt ok. 800zł, a za jakieś 3 lata kolejny fotelik za kolejne 600zł (czy po ile tam są te foteliki), oczywiście mam na myśli foteliki z co najmniej 3*, no i to ceny na dziś... niestety, ale my się musimy liczyć z kasą (tym bardziej, że w niedalekiej przyszłości czekają nas poważne wydatki) i wolę wydać raz i mieć już spokój do końca... zresztą te 750zł to i tak nie mało, ale wiadomo, bezpieczeństwo dziecka jest ważne, dlatego wybrałam właśnie taki fotelik, a nie jakiś nieznanej firmy, bez crash testów, za to o wiele tańszy

marcheewka

Cytat: bozena.dp w 29 Lis 2011, 20:48:47
nie, nie obawiam się
- my nigdzie daleko nie jezdzimy, a jak raz w roku zdarzy się jechać gdzieś dalej to ta opcja odchylenia ktora tam jest powinna wystarczyć

to nie argument, podobno większość wypadkow dzieje sie na krótkich trasach w pobliżu domu, w ruchu miejskim.
Ja bezpieczniej czuję sie w długiej trasie na autostradzie, niż jak jadę do pracy uliczkami.

ale masz dużo racji, argument cenowy też jest ważny.

Kasia

Cytat: bozena.dp w 29 Lis 2011, 20:48:47koszt ok. 800zł
ja za priori, nowe na allegro, dałamn cos ponad 400zł :hmm:

konwalia

Cytat: Kasia w 30 Lis 2011, 11:34:19
ale priori tez ma chyba 3*?
w tej kategorii z mc chyba tylko pebble i tobi sie łapie na 4*

marcheewka

Cytat: konwalia w 30 Lis 2011, 11:37:47
ale priori tez ma chyba 3*?
w tej kategorii z mc chyba tylko pebble i tobi sie łapie na 4*

ale trzeba zobaczyć za co te gwiazdki, bo za bezpieczeństwo to priori też ma chyba 4 punkty. czasem foteliki robią sobie wynik 4  wyglądem i sposobem konserwacji

Kasia

Cytat: konwalia w 30 Lis 2011, 11:37:47ale priori tez ma chyba 3*?
no ale chodziło o foteliki "z co najmniej 3*"

bozena.dp

Cytat: Kasia w 30 Lis 2011, 11:34:19

sprawdziłam, masz rację, mc priori nie jest aż taki drogi, na allegro najtaniej kupi sie go w granicach 500zł

Dodany tekst: pią, 2 gru 2011, 13:27:30

Cytat: marcheewka w 30 Lis 2011, 11:30:50to nie argument, podobno większość wypadkow dzieje sie na krótkich trasach w pobliżu domu, w ruchu miejskim.
Ja bezpieczniej czuję sie w długiej trasie na autostradzie, niż jak jadę do pracy uliczkami.

ale ja o krótkich trasach nie pisałam w sensie bezpieczeństwa
chodziło mi o pozycje "do spania", której kąt nachylenia w recaro jest niewielki, ale jako, że nie jezdzimy nigdzie daleko to taka pozycja "leżąca" powinna w zupełności wystarczyć ;)

marcheewka

bozena.dp ok, rozumiem

w środę przyjechał nasz romer king, na razie stoi w salonie i Ola się w nim bawi ;), jutro zrobimy próbę ;)

Jego rozkładanie do spania jest też niewielkie, ja nie widzę różnicy... w nosidełku to była pozycja do spania...

Justynna

Cytat: marcheewka w 03 Gru 2011, 01:59:58Jego rozkładanie do spania jest też niewielkie, ja nie widzę różnicy... w nosidełku to była pozycja do spania...
to prawda, dużo się nie rozkłada, ale jak M. zaśnie i rozłożymy fotelik, to mu przynajmniej głowa nie leci do przodu ;D

marax

mnie w maxi cosi priori denerwuje tapicerka . jest strasznie delikatna . Na allegro tez jak ludzie sprzedają to w wiekszosci tapicerka ma dziury .One sa specjalnie tak szyte aby byly delikatne i zbyt wielu prań nie przeżyły .............

marcheewka

Cytat: Justynna w 03 Gru 2011, 10:19:47
to prawda, dużo się nie rozkłada, ale jak M. zaśnie i rozłożymy fotelik, to mu przynajmniej głowa nie leci do przodu ;D

Romer przeszedł test, jechaliśmy ok 2 godz, w dzień Ola była zadowolona, siedzi na środku, wiec wszystko widzi w przedniej szybie :-) Cisza, spokoj, nawet smoka nie potrzebuje, tylko sie gapi w okna ;)

Wieczorem wracaliśmy po 20, rozłożylam fotelik i Olka po 20 minutach zasnęła, głowa jej nie leciala, rozwaliła sie z łapami na boki, nogi rozciągnęła i chrapała.
Już lubie ten fotelik ;)

aniak1211

Cytat: maraxela w 04 Gru 2011, 14:43:43
mnie w maxi cosi priori denerwuje tapicerka . jest strasznie delikatna . Na allegro tez jak ludzie sprzedają to w wiekszosci tapicerka ma dziury .One sa specjalnie tak szyte aby byly delikatne i zbyt wielu prań nie przeżyły .............
Nasza tapicerka jest super;D
Pralam ja 2 razy-latwo brud z niej schodzi,
nie ma przetarc ani dziur:)
Fotelik nadal uzywamy,choc juz planuje nowy;)
Pozniej bedzie l uzywany przez moja siostrzenice:)

mobka

Wykupiłam sobie dostęp do testu fotelików na pro-test.pl. Testy adac z 2011r
Wrzucam sama tabele, jakby ktos byl zainteresowany opisem, co i jak bylo oceniane, sluze haslem i loginem do mojego konta na PW.

konwalia

mobka mni ciekawi ten besafe combi czy byl testowany też bez isofixu
szkod, ze mobiego nie testowali

bozena.dp

jakoś mało tych fotelików było testowanych, w tych poprzednich testach było ich więcej...

mobka

Bozena, bo to tylko nowe modele. Jest jeszcze test z 2010r. ale szkoda mi kolejnych 11zl (co rpawda z limitu sluzbowego, ale tego limitu raptem 50zl - wole na platne seriale wydac ;)).