fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

natka

marcheewka o widzisz, cenne uwagi  :) cos czuje ze tez wezmiemy tego romera :) a moj maż tez szaleje jak cos mu stuka ;)   

Justynna

Cytat: marcheewka w 21 Lis 2011, 15:00:34

Mam pytanie do tych, którzy mają romera konga - czy on w aucie nie klekocze??? W sklepie przy montażu klekotał jak sie go poruszało, nie wiem jak to jest w aucie?? Moj M jest bardzo wrażliwy na wszelkie stukoty i dzwonienia ;)

a wiesz, że czasami klekocze, tzn. jak jest pusty (według mojego męża). I miał to reklamować, ale jakoś nam nigdy nie po drodze to sklepu ;)

Dodany tekst: pon, 21 lis 2011, 15:14:54

a ja tego nie słyszę jak jeżdżę sama, nie wiem, może za głośno słucham radia :D

marcheewka

Cytat: Justynna w 21 Lis 2011, 15:13:37
a wiesz, że czasami klekocze, tzn. jak jest pusty :) I mój mąż miał to reklamować, ale jakoś nam nigdy nie po drodze to sklepu ;)

Dodany tekst: 21 Lis 2011, 15:14:54

a ja tego nie słyszę jak jeżdżę, nie wiem, może za głośno słucham radia :D

no właśnie obawiam sie, że przy pustym będzie klekotać. Nam sprzedawca powiedział, że te fotele tak mają, bo są te zamki do zapinania - ta otwierana skorupa. Tam producent nakleił takie filcowe podkładki, moze trzeba dokleić jeszcze ? Może jedna to za mało? Mój M jest dobrej myśli, jakby co to poobkleja go filcowymi kropkami i będzie dobrze.

Ja tez nic nie słyszę jak jadę, mnie to musi naprawdę stukotać abym coś usłyszała. No i też bardzo głosno słucham radia ;)

Justynna

marcheewka, zawsze można zostawić fotelik w domu jak będziecie gdzieś jechać sami :)

marcheewka

Cytat: natka w 21 Lis 2011, 15:10:51
marcheewka o widzisz, cenne uwagi  :) cos czuje ze tez wezmiemy tego romera :) a moj maż tez szaleje jak cos mu stuka ;)   

Ja nie wiem, dzieci są różne, moja lubi mieś rozwalone nogi, bardzo szeroko je trzyma, więc chciałam szeroki fotelik. Zresztą w takim wąskim byłoby jej latem cieplej. Tylko nie wiem, jak to będzie na wysokość, bo Ola dosyć wysoka jest, ale pocieszam sie, że później dzieci juz tak szybko nie rozną i mam nadzieję, że do 3 lat pojeździ

dragonfly

http://www.mamasandpapas.com/product-cybex-solution-xfix-purple/119219200/type-i/
my chyba kupimy ten, ja bardziej chcialam jakis Maxi Cosi ale ten Cybex zbiera same ochy i achy i w ogole w testach wyszedl bardzo dobrze....

aniak1211

dragonflyFajny,
tez musimy zaczac szukac fotelik dla malej,
nie mam pojecia jaki;D

mary

Dziewczyny, czy podwyżka vat na foteliki to pewnik? Pytałam o to w sklepie, gdy oglądaliśmy foteliki i sprzedawca powiedział, że pierwsze słyszy  :hmm:

bozena.dp

mary_popins któraś z dziewczyn raz wklejała link do artykułu na temat podwyżki VAT i tam było napisane, że vat będzie większy na ubranka niemowlęce i buty dziecięce, bo do tej pory na te rzeczy vat był 8%, a od 1.1.2012 vat ten będzie podniesiony do 23%

marcheewka

Cytat: bozena.dp w 21 Lis 2011, 21:48:20
mary_popins któraś z dziewczyn raz wklejała link do artykułu na temat podwyżki VAT i tam było napisane, że vat będzie większy na ubranka niemowlęce i buty dziecięce, bo do tej pory na te rzeczy vat był 8%, a od 1.1.2012 vat ten będzie podniesiony do 23%

tak, ale jak przychodzą nowe dostawy to już są wyższe ceny. My kupiliśmy fotelik z 2011 r, a ten na 2012 ( już był w sklepie) był ok 200 zł droższy. Czasem warto kupić pod koniec roku, jeśli oczywiście komuś nie zależy na najnowszej  kolekcji.

bozena.dp

Cytat: marcheewka w 21 Lis 2011, 22:53:21
tak, ale jak przychodzą nowe dostawy to już są wyższe ceny. My kupiliśmy fotelik z 2011 r, a ten na 2012 ( już był w sklepie) był ok 200 zł droższy. Czasem warto kupić pod koniec roku, jeśli oczywiście komuś nie zależy na najnowszej  kolekcji.

no to muszę się wybrać do sklepu i zobaczyć co i jak ;) dzieki

natka

bozena.dp a Ty jaki  masz na oku?? jest w TG jakiś porządny sklep z fotelikami??

mary

Dziewczyny, czyli nie chodzi o wzrost vat tylko o zwykłe noworoczne podwyżki? Nam nie zależy na nowej kolekcji, ale moje dziecko ma dopiero 7mies. więc sporo czasu minie nim będzie jeździł w tym nowym foteliku. Teraz to chyba nawet przymierzanie go do jakiegokolwiek fotelika byłoby bezcelowe, on dopiero zaczął siadać. No kurcze, sama nie wiem...

marcheewka

Cytat: mary_popins w 22 Lis 2011, 11:40:12
Dziewczyny, czyli nie chodzi o wzrost vat tylko o zwykłe noworoczne podwyżki? Nam nie zależy na nowej kolekcji, ale moje dziecko ma dopiero 7mies. więc sporo czasu minie nim będzie jeździł w tym nowym foteliku. Teraz to chyba nawet przymierzanie go do jakiegokolwiek fotelika byłoby bezcelowe, on dopiero zaczął siadać. No kurcze, sama nie wiem...

A jaki masz fotelik? Moje dziecko jeździ w MC cabrio, ma 13,5 miesiaca i jeszcze troche  pojeździ, bo zarówno wagowo jak i na wzrost pasuje. Narazie nie bedziemy jej przesadzać. Nowy fotelik kupiliśmy, bo pewnie za miesiąc się przesiadzie.
jeśli twoje dziecko ma 7 miesięcy, to moze jeszcze z pół roku pojeździ... powinno sie wozić dziecko najdluzej, jak można. Moje nie protestuje, jeździ.

ishka82

Cytat: marcheewka w 21 Lis 2011, 22:53:21
ale ta podwyżka chyba nie wynika z podwyżki vatu, a po prostu zmiana cen, nowa kolekcja ;)

mary

Cytat: marcheewka w 22 Lis 2011, 11:58:17
A jaki masz fotelik? Moje dziecko jeździ w MC cabrio, ma 13,5 miesiaca i jeszcze troche  pojeździ, bo zarówno wagowo jak i na wzrost pasuje. Narazie nie bedziemy jej przesadzać. Nowy fotelik kupiliśmy, bo pewnie za miesiąc się przesiadzie.
jeśli twoje dziecko ma 7 miesięcy, to moze jeszcze z pół roku pojeździ... powinno sie wozić dziecko najdluzej, jak można. Moje nie protestuje, jeździ.

my mamy cabrio fix - na razie absolutnie zmieniać nie mamy potrzeby. Ale jak poszło w eter, że vat wzrosnąć ma to się zaczęliśmy zastanawiać nad fotelikiem na zapas. Moje dziecko ma dopiero 72cm, więc myślę, że jeszcze spokojnie do kwietnia głowa nie będzie mu wystawać z fotelika (bo nogi to już prędzej na pewno)

No właśnie, chodziło mi o to, co teraz Ishka napisała - czy vat wzrasta czy po prostu nowe ceny na nową kolekcję?

marcheewka

Cytat: mary_popins w 22 Lis 2011, 15:16:13
my mamy cabrio fix - na razie absolutnie zmieniać nie mamy potrzeby. Ale jak poszło w eter, że vat wzrosnąć ma to się zaczęliśmy zastanawiać nad fotelikiem na zapas. Moje dziecko ma dopiero 72cm, więc myślę, że jeszcze spokojnie do kwietnia głowa nie będzie mu wystawać z fotelika (bo nogi to już prędzej na pewno)

No właśnie, chodziło mi o to, co teraz Ishka napisała - czy vat wzrasta czy po prostu nowe ceny na nową kolekcję?

vat nie wzrasta, bo na foteliki jest 23%. Wzrastają ceny, bo wchodzi nowa kolekcja, tak jak co roku...

mobka

Cytat: mary_popins w 22 Lis 2011, 15:16:13Moje dziecko ma dopiero 72cm,
Wiesz, wzrost to nie wszystko. Moje malo ciekawe swiata dziecko w foteliku dostawalo szalu, bo probowalo usiasc i cos zobaczyc a sie nie dalo. W koncu Kuba mial jakies 10 czy 11 miesiecy jak kupilismy nast. fotelik, ale jechal nim tylko ze 2-3 razy przed skonczenem 11,5 miesiaca. Z reszta my b. malo jezdzimy z Kuba autem, bo odkad nei chodzi do zlobka, to w zasadzie tylko okazyjnie do sklepu raz na miesiac, moze nawet dwa i do rodzicow, co 3-4miesiace ;D

errata

Cytat: mary_popins w 22 Lis 2011, 11:40:12

moja Ania też tyle ma i na razie nie rozglądam się za następnym fotelikiem.

bozena.dp

Cytat: natka w 22 Lis 2011, 11:35:38
bozena.dp a Ty jaki  masz na oku?? jest w TG jakiś porządny sklep z fotelikami??

no ja myśle o recaro young sport, to z przedziału 9-36, siostra teraz taki kupiła, muszę go sobie do auta przymierzyć a Pawła do fotelika
w TG jest tylko jeden porządny sklep z rzeczami/akcesoriami dzieciowymi - mama i ja, na żwirki i wigury - wiesz gdzie, znasz?

kotabma

za to my bardzo szybko przesadzalismy Z do nastepnego fotelika miala ok 7 miesiecy.
pierwszego fotelika nienawidzila i nie dalo sie z nia nigdzie jechac to raz, a dwa mielismy zbyt krotkie pasy w samochodzie zeby pierwszy fotelik wpiac prawidlowo.
dlugo unikalismy jezdzenia z nia gdziekolwiek samochodem. jak dostala nastepny polubila jazde. a jesli chodzi o wage to do dnia dzisiejszego powinna jezdzic w tym pierwszym :D wzrostowo nie wiem jak to wyglada bo juz oddalismy i nie mam jak tego sprawdzic ale podejrzewam ze jednak wyrosla z niego ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mobka w 22 Lis 2011, 20:05:10Wiesz, wzrost to nie wszystko. Moje malo ciekawe swiata dziecko w foteliku dostawalo szalu, bo probowalo usiasc i cos zobaczyc a sie nie dalo
no my juz kupilismy, bo juz taka nuda w foteliku byla, ze po co dziecia meczyc - jak nie spal, a coraz czesciej nie spal to nie dosc, ze nuda, bo nic nie widac, to jeszcze tylem i nic nie widac bardziej ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

natka

Cytat: bozena.dp w 22 Lis 2011, 21:36:16na żwirki i wigury - wiesz gdzie, znasz?
wiem, wiem :)  może tam zajrze :)
jak oglądaliśmy foteliki i babka nam pokazywala recaro to wlaśnie zwrocila uwagę na te wysokie zagłowki- dzieci mało widzą, ale sobie myśle że skoro mamy w aucie szklany dach to sobei Jasiek będzie spoglądał do góry ;) i może sie nie zanudzi :D
zwierzątko, masz maxi cosi priori? ten zwykly czy xp??

marcheewka

Cytat: bozena.dp w 22 Lis 2011, 21:36:16
no ja myśle o recaro young sport, to z przedziału 9-36, siostra teraz taki kupiła, muszę go sobie do auta przymierzyć a Pawła do fotelika
w TG jest tylko jeden porządny sklep z rzeczami/akcesoriami dzieciowymi - mama i ja, na żwirki i wigury - wiesz gdzie, znasz?

a nie obawiasz sie, że to sporo za duży fotelik, tzn ten przedzial wagowy od rocznego dziecka do 10 latka?? Mnie to przeraża, bo to kolosalna różnica. Nie jestem fachowcem, ale myśle, że to fotelik najwlaściwszy dla 18-20 kg dziecka

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: marcheewka w 23 Lis 2011, 12:11:27a nie obawiasz sie, że to sporo za duży fotelik, tzn ten przedzial wagowy od rocznego dziecka do 10 latka??
no ja dlatego nie kupilam takiego na lata, bo wlasnie mi  sie wydawalo, ze mlody potrzebuje poki co jeszcze innej pozycji niz taki czterolatek, a te duze byly juz profilowane na prosto jak pod duzego dziecia
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl