fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iksa_nl

Przesadzalismy niedawno czyli cos kolo roczku.
Pierwszy fotelik mielismy tario od teutonii z baza (bez isofix), baza byla gratis w promocji. Super sie sprawdzila bo ciagle wypinanie i przypinanie tego fotelika by mnie do szalu doprowadzilo. Mlody 11 m-cy i w kurtce zimowej jeszcze sie miescil.
Teraz mamy recaro young expert plus ale bez bazy. Odlozylismy zakup bazy na pozniej o ile w ogole ze wzg. finansowych.

mary

my mamy fotelik cabrio fix, bez bazy. Nasze dziecko jeździ w nim nadal- ma teraz 10 mies. Myślę, że jeszcze marzec przejeździ - potem już chyba przesiadka, bo głowa nie może wystawać, a on dość długi. Poza tym dziecko na tym etapie już marudzi nam w aucie, nic nie widzi i muszę z nim z tyłu jeździć i go zabawiać w czasie jazdy. Nie wyobrażam sobie wożenia go tyłem przez najbliższe 2 lata. Mnie zapinanie cabrio fix w pasy w ogóle problemu nie sprawia. Gdybyśmy mieli bazę MC to następny fotelik musielibyśmy kupić również Maxi Cosi, a tymczasem jak wszystkie pooglądaliśmy i poprzymierzaliśmy dziecko do nich to jednak nie wybraliśmy MC Tobi, a Roemera king plus.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mary_popins w 23 Lut 2012, 09:51:14Poza tym dziecko na tym etapie już marudzi nam w aucie, nic nie widzi i muszę z nim z tyłu jeździć i go zabawiać w czasie jazdy. Nie wyobrażam sobie wożenia go tyłem przez najbliższe 2 lata.
kupuj juz :D wiesz jak Ci bedzie super, jak bedzie siedzial w tronie przodem? :> fran uwielbia, zero marudzenia :)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

aniak1211

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lut 2012, 10:29:58wiesz jak Ci bedzie super, jak bedzie siedzial w tronie przodem? :
O tak:)
Jeszcze jak masz mozliwosc zamontowac fotelik na srodku to maly bedzie widzial cala droge przed soba:)
My zdejmowalismy zaglowek na przednim fotelu i mala widziala wszystko jakby siedziala na przednim fotelu:)

marcheewka

Cytat: konwalia w 23 Lut 2012, 07:39:51
dobra ja mam bazę a nie mam isofixu, nie każdy ma nowy samochód, który ma isofix
dlaczego-pisałam wielokrotnie, ze mam za krótkie pasy, by zapiac cabrio

dlaczego warto bazę-bo wiele osób nie zapina poprawnie fotelika, jest wygodnie, poza tym jakbym miała isofix, to brałabym z bazą isfix, bo cabrio dostał w tescie 5*(na tej bazie bez isifixu co mam 4*)
w easyfix można wpiąc też pearl i pebble

co do bezpieczeństwa, to jakbym miała isofix, to kolejnym fotelikiem byłby besafe izi combi-w adac ma 3* ocenie ogólnej(trudny montaż), w bezpieczeństwie już 4*, ale to są testy niemieckie, są jeszcze szwedzkie, które jednoznacznie mówią, że tyłem bezpieczniej, bo przy zderzeniu głowa nie lata
inne be safe mają 3* w bezpoieczeństwie w adac, bo mozna je przełozyć  przodem, a taka pozycja zwiększa urazy głowy

moim zdaniem warto fotel mocowany na isofix jesli się ma, bo jest wtedy kotwicznony do samochodu sztywno-minus bardziej trzęsie, ale bez przesady, jak zawieszenie jest dobre

co do kupowania pallasa, to mnie nie przekonuje, chocby dlatego, ze fotele się zużywają i po ok 4 latach powinny byc wymieniane, więc taki pallas do końca i tak nie starczy na poziomie 4*

Dodany tekst: czw, 23 lut 2012, 07:41:49

co do mieszczenia, to im ściślej w foteliku tym bezpieczniej, im większy luz, tym większa urazowość

Dodany tekst: czw, 23 lut 2012, 07:45:09

i do pooglądnia, dlacego warto kotwiczyć na isofix i dlaczego tyłem lepiej:

i artykuł:
http://fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html

Dodany tekst: czw, 23 lut 2012, 07:46:37

a jest też besafe tyłem na pasy(izi combi x3) i maxi cosi mobi, ale nie mam go gdzie przymierzyc, a jak nie zamontuję, bo by nie pasował to 1500 w plecy, więc, te co mają isofix przemyśleć

"co do mieszczenia, to im ściślej w foteliku tym bezpieczniej, im większy luz, tym większa urazowość"

Hmm, możliwe, ale tu chodziło o to, ze Ola jest długa i moim zdaniem szybko wyroslaby z tego fotelika. Zresztą nie wyobrażam sobie wsadzania jej tyłem do tego fotelika w mojej trzydrzwiowej corsie :-)

My mamy isofix w fordzie, nawet dwa, ale one sa na siedzeniach, a my montujemy fotelik na środku kanapy. Czytałam, że to najbezpieczniejsze miejsce.

Dodany tekst: 23 Lut 2012, 10:43:36

Cytat: aniak1211 w 23 Lut 2012, 10:39:07
O tak:)
Jeszcze jak masz mozliwosc zamontowac fotelik na srodku to maly bedzie widzial cala droge przed soba:)
My zdejmowalismy zaglowek na przednim fotelu i mala widziala wszystko jakby siedziala na przednim fotelu:)

Tak! Nasza w Romerze siedzi na środku, na początku było cicho jak w kościele, gapiła sie na wszystko i byla bardzo zadowolona. Wcześciej w MC marudziła, rzula smoka i musialam z nia z tyłu jeżdzić.

iksa_nl

Cytat: marcheewka w 23 Lut 2012, 10:40:33Czytałam, że to najbezpieczniejsze miejsce.

tez tak slyszalam, ale nie zawsze sie da. U mnie to miejsce na srodku jest za waskie i fotelik nie jest stabilny, umocowalismy za pasazerem.

Justynna

Cytat: iksa_nl w 23 Lut 2012, 10:44:22tez tak slyszalam, ale nie zawsze sie da. U mnie to miejsce na srodku jest za waskie i fotelik nie jest stabilny, umocowalismy za pasazerem.
to drugie w kolejności miejsce bezpiecznego montowania fotelika. Też tak mamy zamocowany fotelik. Na środku nie dało rady, bo nie ma tam odpowiedniego pasa.

mary

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lut 2012, 10:29:58kupuj juz Cheesy wiesz jak Ci bedzie super, jak bedzie siedzial w tronie przodem? :> fran uwielbia, zero marudzenia Smiley

Zwierzu, my już mamy tego roemera w domu, ale czekam jeszcze, bo mieści się w cabrio. A Wy jaki macie ten tron? ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mary_popins w 23 Lut 2012, 11:01:53
Zwierzu, my już mamy tego roemera w domu, ale czekam jeszcze, bo mieści się w cabrio. A Wy jaki macie ten tron? ;)

maxi cosi priori xp, najwygodniej wygladal ;)

www.annawilk.pl

mary

i w jakim wieku przesadziłaś synka?

zwierzatko_mojej_mamy

na swieta, z ulga ;) wiem, ze glowa poki nie wystaje to niby ok, ale juz nie moglam patrzec na te nogi w sniegowcach wystajace i do gory podniesione na oparciu kanapy tylnej

Dodany tekst: 23 Lut 2012, 11:21:20

coz ten idiotyczny suwak zwariowal? jakie urodziny, ide zmienic

www.annawilk.pl

mary

no, ale Twój w święta to już praktycznie był roczniakiem - mój ma jeszcze 2 miechy do roku, ale myślę, że max marzec przejeździ. Przesadziłabym go wcześniej, gdyby nie to, że ta pozycja półleżąca tyłem jest najlepsza dla malucha.
Aha, no i mój nie chodzi więc śniegowców nie nosi, a tylko kombinezonowe niechody ;)

aniak1211

Cytat: marcheewka w 23 Lut 2012, 10:40:33My mamy isofix w fordzie, nawet dwa, ale one sa na siedzeniach, a my montujemy fotelik na środku kanapy. Czytałam, że to najbezpieczniejsze miejsce.

Tez mamy 2 iso fixy,dlatego szukam fotelik by mialy te zaczepy;)
Fotelik mam za pasazerem:)
Na srodku nie mamy mozliwosci.

mika

Ja właśnie pisałam o tych testach o których nadmieniła Konwalia, jak znajdę linka to wkleję
miałam też gzdieś linka do zdjęć dzieci w fotelikach montowanych tyłem to tez pokazę :)

konwalia

help  :bra:
czy któras co ma tobiego moze zrobic mi skan instrukcji lub fote przebiegu pasa na dole tam gdzie napinacz?

aniak1211

Szukam fotelik dla Dominiki,
wazne by byl wygodny,
mial isofix,
by mozna bylo lekko odchylic jak bedzie spala,
no i przede wszystkim bezpieczny.
Zastanawiam sie nad tym:
http://www.autofoteliki.pl/cybex-solution-x2-fix-isofix
ostatnio wpadl mi w oko ten:
http://www.swiatfotelikow.pl/maxicosifotelikferofix2012kolorconfetti-p-1306.html

Nie wiem na co sie zdecydowac;)
Moze cos jeszcze powinnam szukac???

foszek

Najnowsze testy fotelikow, tym razem byly rowniez brane pod uwage materialy z jakich je wykonano

konwalia

aniak1211

Cytat: foszek w 05 Mar 2012, 13:57:17
Najnowsze testy fotelikow, tym razem byly rowniez brane pod uwage materialy z jakich je wykonano
Troche nie moge rozczytac;) :D
Ale sprawdzam na stronie testy fotelikow ADAC i ten cybex jest w czolowce:)

aniak1211

Cytat: dragonfly w 05 Mar 2012, 23:05:51
my kupilismy w koncu Britax KIDFIX High Back Booster

Tez na niego zwróciłam uwage:)
Czy jest on wygodny???
nada sie na podroz do PL???
Jedynie 16 godz.;)

dragonfly

aniak1211 na razie I jest zachwycona, chociaz  ie mohla przebolec, ze nie rozowy jest ;) Ale ona nie siedziala w nim dluzej niz 40 min wiec ciezko powiedziec.... Dla mnie to fotelik jak fotelik ;D

foszek

Cytat: aniak1211 w 05 Mar 2012, 15:27:15
Troche nie moge rozczytac;) :D
Ale sprawdzam na stronie testy fotelikow ADAC i ten cybex jest w czolowce:)
tutaj jest lepiej czytelne: http://www.sparbaby.de/baby/autokindersitze-test-adac-stiftung-warentest-2011/

justynaaaa2

właśnie już dawno chciałam tutaj coś napisać, ale cały czas zapominałam
nasi dzieciaci znajomi mieli niedawno wypadek
w warszawie, w porannych godzinach szczytu, ruch spory, stali w korku przy zjeździe z mostu i nagle niespodziewanie wjechał im w tył rozpędzony samochód, tył auta przekoszony, szyba tylna w drobny mak, tak że oni cali byli w szkle (koleżanka nawet ze stanika wyciągała)
jechali bez dziecka, bo do pracy, ale mieli wpięty fotelik, w tym foteliku pełno szkła
koleżanka jak wysiadła i to zobaczyła to normalnie aż nią trząchnęło jak sobie pomyślała, że jechaliby z dzieckiem, masakra
w takich sytuacjach przeraża mnie wożenie dziecka tyłem :crazy: