fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcheewka

Hmm, moja klima nie wieje zimnym powietrzem. Nie nastawiam na minimum, tylko kilka stopni mniej niż jest na zewnątrz, nigdy nie przeziebiłam sie od klimy. Ale to chyba zalezy od klimy, czy manualna czy elektroniczna.

Justynna

Cytat: marcheewka w 30 Wrz 2011, 13:50:43iż jest na zewnątrz, nigdy nie przeziebiłam sie od klimy. Ale to chyba zalezy od klimy, czy manualna czy elektroniczna.
e raczej nie, klima to klima, różnica jest tylko w sterowaniu ;D

errata

Cytat: Justynna w 30 Wrz 2011, 12:54:06
e raczej nie, klima to klima, różnica jest tylko w sterowaniu ;D

no tak, ale tak jak pisze marcheewka jest manualna (i wtedy podobne to jest do dmuchawa, nawet tak samo wygląda obsługa tego) albo elektroniczna i wtedy ustawia się stopnie.

ziuta

Cytat: errata w 30 Wrz 2011, 14:56:33no tak, ale tak jak pisze marcheewka jest manualna (i wtedy podobne to jest do dmuchawa, nawet tak samo wygląda obsługa tego) albo elektroniczna i wtedy ustawia się stopnie.
No tak, ale w manualnej też możesz ustawić minimalny nawiew (albo nawet całkiem wyłączyć dmuchawę) i zwiększyć temperaturę wg potrzeb, tyle tylko, że ręcznie na pokrętle.
Ja zawsze jeżdżę z klimą, a mam manualną - da się spokojnie ustawić tak, żeby nie wiało na młodego.

Kasia

my z klimy zawsze korzystamy, tylko tak aby nie wiało bezposrednio na nas, na młodego tylko np. na szybę :) jak się robi chłodno to przykręcamy :)

zwierzatko_mojej_mamy

no ja tez bym przykrecala, gdyby nie fakt, ze jak jade z klima to jade troszke jak czolg, bo mi zabiera moc ;) takze wole wylaczac ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Justynna

errata, chodziło mi o to, że klimatyzacja i manualna i elektroniczna ma to samo działanie, różnica jest właśnie tylko w sterowaniu nią :)

marcheewka

Cytat: Justynna w 30 Wrz 2011, 14:13:50
errata, chodziło mi o to, że klimatyzacja i manualna i elektroniczna ma to samo działanie, różnica jest właśnie tylko w sterowaniu nią :)

Hmm, no nie wiem. Mój tato ma klimę manualną i zawsze tam wieje i on sie ciągle przeziębia. My mamy elektroniczną, nic nie wieje i nigdy nawet kataru od klimy nie mialam. Nigdy nie czułam chłodnego powiewu na sobie, a chłodniej w aucie bylo zdecydowanie.
Myśle też, że taką elektroniczną łatwiej sterować, my w zasadzie operujemy kilkoma stopniami tylko w zależności od temperatury za oknem i długości jazdy.

Justynna

marcheewka, no właśnie o to chodzi, elektroniczną łatwo sterować, bo system sterujący klimatyzacją sam dobiera obroty dmuchawy (wiatraka) do wybranych stopni, a jak już osiągnie wybraną temperaturę to wycisza wiatrak i tylko podtrzymuje tę temperaturę itd.
A w manualnej trzeba samemu podkręcać w górę lub w dół, by ustawić temperaturę i trzeba się nauczyć obsługi, żeby np. za mocno nie wiało itp.

marcheewka

Cytat: Justynna w 30 Wrz 2011, 14:22:54
marcheewka, no właśnie o to chodzi, elektroniczną łatwo sterować, bo system sterujący klimatyzacją sam dobiera obroty dmuchawy (wiatraka) do wybranych stopni, a jak już osiągnie wybraną temperaturę to wycisza wiatrak i tylko podtrzymuje tę temperaturę itd.
A w manualnej trzeba samemu podkręcać w górę lub w dół, by ustawić temperaturę i trzeba się nauczyć obsługi, żeby np. za mocno nie wiało itp.
;)

bozena.dp

o ile się nie mylę(!) to ta manualna klima to klimatyzacja a elektroniczna to klimatronik (czy jakoś tak) ;)

OlaFasola

Cytat: bozena.dp w 30 Wrz 2011, 18:43:20o ile się nie mylę(!) to ta manualna klima to klimatyzacja a elektroniczna to klimatronik (czy jakoś tak) wink
Chyba tak, ja mam w swoim manualną, a M w lagunie ma klimatronik i nigdy takim lodem nie daje z dmuchawy tylko temperatura jakoś tak delikatniej się zmienia. No i można różną w różnych częściach auta ustawić.
Nie wyobrażam sobie latem nie mieć i nie używać klimatyzacji w aucie.

bozena.dp

dziewczyny, wie coś któraś na temat tych fotelików?
http://www.caretero.pl/?p=19

konwalia

bozena wez sobie przejrzyj liste tych z testami-lepsze 3* chociaz niz nie testowany
z tanich jest nania, juz kiedys pisałam
http://fotelik.info/pl/testy/wszystkie/producent/rosnaco/index.html

bozena.dp

rozważam fotelik recaro young sport 9-36
tylko póki co Paweł nawet 8 kg nie ma jeszcze lol
no i jeszcze się mieści w tym pierwszym foteliku, więc na razie nie zmieniamy fotelika, ale już się rozglądam i orientuje co i jak ;)

OlaFasola

bozena.dp, jak Pawełek taki drobny to nie ma co się spieszyć ze zmianą fotelika. Te pierwsze są najbezpieczniejsze. Mikołaj w nim jeździł ponad 1.5 roku.

bozena.dp

OlaFasola wiem, dlatego jeszcze nie zmieniam, tylko oglądam - siostra zmienia teraz fotelik dlatego razem z nią się tematem interesowałam ;)

talula

Bożenka,

My kupujemy fotelik w tym roku ze względu na vat, ale zamierzamy jeździć pierwszym jak długo młoda wytrzyma.

Słyszałam jeszcze, że te mniejsze foteliki 9-18 mają większą regulację pochylenia niż kolejne, przy mniejszym dziecku jest to wygodniejsze, gdy zasypia w czasie jazdy. To jeszcze jeden argument na rzecz tych mniejszych.

Słyszałyście o fotelikach be safe, oglądaliśmy ostatnio i koleś właśnie je nam polecał, ale dla mnie to nowość.

http://www.autofoteliki.pl/be-safe,5,61.html

marcheewka

Cytat: talula w 11 Paź 2011, 14:08:06
Bożenka,

My kupujemy fotelik w tym roku ze względu na vat, ale zamierzamy jeździć pierwszym jak długo młoda wytrzyma.

Słyszałam jeszcze, że te mniejsze foteliki 9-18 mają większą regulację pochylenia niż kolejne, przy mniejszym dziecku jest to wygodniejsze, gdy zasypia w czasie jazdy. To jeszcze jeden argument na rzecz tych mniejszych.

Słyszałyście o fotelikach be safe, oglądaliśmy ostatnio i koleś właśnie je nam polecał, ale dla mnie to nowość.

http://www.autofoteliki.pl/be-safe,5,61.html

ja słyszalam ;)

My przymierzamy sie do zakupu tego
http://www.autofoteliki.pl/besafe-izi-combi-x3,2,59,169.html#

a co jest z vatem w przyszlym roku?

talula

Cytat: marcheewka w 11 Paź 2011, 15:13:43a co jest z vatem w przyszlym roku?

ma chyba wzrosnąć na art dziecięce...

a co słyszałaś? ;)

zosia2007

talula mi tez sprzedawca poleacal ale ostatecznie wzielam maxi cosi tobi

mary

Cytat: OlaFasola w 05 Paź 2011, 10:43:21Te pierwsze są najbezpieczniejsze. Mikołaj w nim jeździł ponad 1.5 roku.
1.5 roku tyłem do kierunku jazdy?
Żeby dziecko mogło jeździć w tym 1 foteliku to musi mu tylko głowa nie wystawać czy nogi też?

Justynna

Cytat: mary_popins w 11 Paź 2011, 15:24:411.5 roku tyłem do kierunku jazdy?
Żeby dziecko mogło jeździć w tym 1 foteliku to musi mu tylko głowa nie wystawać czy nogi też?
głowa, nogi mogą zwisać :)

talula

Cytat: zosia2007 w 11 Paź 2011, 15:22:08talula mi tez sprzedawca poleacal ale ostatecznie wzielam maxi cosi tobi

Mnie powiedział, że tobi ciasny i szybko wyrośnie, ale nie pokazał mi go, bo nie miał..muszę obejrzeć i przymierzyć kilka, żeby wybrać, a takiemu sprzedawcy nie do konca wierzę.

Mary, głowa nie moze wystawac.

zosia2007

Cytat: talula w 11 Paź 2011, 15:34:15Mnie powiedział, że tobi ciasny i szybko wyrośnie
twoja Ala jest malutka wiec szybko nie wyrosnie, zreszta sama musisz zdecydowac jaki chcesz ;)
popatrz, poprzymierzaj mała i zobacz, ktory jest dla niej najlepszy - to co dobre dla jednago dziecko niekoniecznie musi byc dobre dla drugiego ;)