fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aniak1211

Kata
To nie wiedzialam;)
Moja siostra wlasnie kupila swojemu synkowi:)

konwalia

mobka

Kupilismy Kubie nastepny fotelik. Rozwazalismy Tobi 9-18kg, albo Cybex Pallas-Fix 9-36kg. I zdecydowalismy sie na ten drugi. Jak pan w sklepie zobaczyl Kube, to od razu powiedzial, ze Tobi to zakup raczej na niedluga chwile, bo Kuba duuuuzy jak na swoje 10m-cy. No i jak zapial Kubie pasy w Tobi, tak zeby pokazala sie zielona kreska w okienku, to Kuba ledwo oddychac mogl. A w Pallasie jest fajne to, ze nie ma pasow tylko ta oslona z przodu i dziecko ma troche wiecej swobody. Tylko na razie troche miejsca na rece ma malo, bo ta oslona dosc wysoko mu siega. Ale w drodze powrotnej ze sklepu zadowolony byl. Za Pallasem przemawialy tez testy i to ze ma isofix. Mam nadzieje, ze bedziemy zadowoleni, Kuba bezpieczny i ze fotelik nam juz do konca przygody z fotelikiem starczy.
Tu filmik pokazowy
A kolor mamy taki:

abkasia

wiesz, mobka my mamy tobi i Hugo sie w nim dobrze miesci, do zielonego paska to nawet nie wiem, czy naciagam, ale naciagam mocno, wiec pasy trzymaja dobrze...

co do fotelikow bez pasow, to nei wiem, ale mam jakies mieszane uczucia...
nie mowie, ze sa zle, ale jakos jestem przyzwyczajona, ze pasy poprawiaja bezpieczenstwo

Dodany tekst: 18 Cze 2011, 21:21:32

objezalam filmik i fotelik sprawuia wrazenie bardzo wypasnionego i bezpiecznego :)
a jaka jest jego cena?

mobka

Na tosia.pl cos ok. 790zl, w Swiecie dziecka dalismy 830zl.
No wlasnie ponoc powinno sie w Tobi naciagac do zielonego, wtedy dopiero jest tak jak powinno byc. A ten Pallas ma 4* ADAC i w innych testach tez b.dobrze wypada. Ponoc ta belka jest bezpieczniejsza od pasow.
http://fotelik.info/pl/testy/grupa:9-36/ocena/malejaco/index.html
http://www.tosia.pl/sklep/product/p/1723/cybex,pallas-fix.html
Facet nam powiedzial, ze w przypadku Tobi moze u nas dojsc do takiej sytuacji, ze za jakis czas z kategorii 9-18 bedziemy musieli sie przeniesc na 9-36. Kuba jest nie tylko dlugi, ale tez nabity, no spory jednym slowem ;D

OlaFasola

Boże, ja już chyba z pół roku przymierzam się do zakupu kolejnego fotelika i nic. Moje dziecko dalej w maxi cosi. Będzie chyba najdłużej jeżdżącym w pierwszym foteliku dzieckiem na strefie :)

mobka

Cytat: OlaFasola w 18 Cze 2011, 21:50:00
Boże, ja już chyba z pół roku przymierzam się do zakupu kolejnego fotelika i nic. Moje dziecko dalej w maxi cosi. Będzie chyba najdłużej jeżdżącym w pierwszym foteliku dzieckiem na strefie :)
I tym samym najbezpieczniejzszym. Kuba sie miesci, ale potwornie jeczy i sie od oparcia chce oderwac do pozycji siedzacej. W MC bedzie jezdzil u mnie w samochodzie.

Kata

mobka My też mamy ten Cybex Pallas, tylko zwykły nie Fix (w kolorze granatowo-niebieskim) i jesteśmy bardzo zadowoleni. Mała też się już przyzwyczaiła i pozwala się w nim zapinać - wozimy ją w nim od kwietnia.
Pozdrawiam

Kata

mobka

Cytat: Kata w 19 Cze 2011, 23:39:04
mobka My też mamy ten Cybex Pallas, tylko zwykły nie Fix (w kolorze granatowo-niebieskim) i jesteśmy bardzo zadowoleni. Mała też się już przyzwyczaiła i pozwala się w nim zapinać - wozimy ją w nim od kwietnia.

Tak mi sie zdawalo, ze go tez macie. Maz sie tylko troche wkurza, ze za kazdym razem trzeba pasy przeciagnac przez te dokladke z przodu, a jemu cos sie pasy blokuja.

marax

jak wioze dziecko na przednim fotelu przodem( w tym foteliku 9-18) to musze wyłanczać poduszkę ?? JA WYŁĄCZYŁAM .Bylam jedak ostatnio oglądac samochodu w salonie i pytalam sprzedawcę a on mowil ze nie trzeba ?

Dodany tekst: 20 Cze 2011, 08:23:48

abkasia

sprawdzilam, czy zaciagam pas w tobi do zielonego paska: tak :)
chociaz w zimie penie nie bedzie to mozliwe

Kata

Cytat: mobka w 20 Cze 2011, 07:28:06
Tak mi sie zdawalo, ze go tez macie. Maz sie tylko troche wkurza, ze za kazdym razem trzeba pasy przeciagnac przez te dokladke z przodu, a jemu cos sie pasy blokuja.

Ja też miałam z tym na początku problem, ale z czasem nabiera się  wprawy i nawet zacinający się pas niestraszny :)
Pozdrawiam

Kata

zwierzatko_mojej_mamy

bardzo mnie zaintrygowal ten mobkowy fotelik ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Kata

Dodany tekst: pon, 20 cze 2011, 19:38:54

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 20 Cze 2011, 20:22:31
Jak chcesz zobaczyć na żywo i poprzymierzać Frana oraz fotelik do samochodu to zapraszam :)
Pozdrawiam

Kata

natka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 20 Cze 2011, 20:22:31
mnie tez :)
a czy fotelik z isofixem da sie zamontowac jak w aucie nie ma tej funkcji?? pewnie za jakis czas bedziemy zmieniali auto wiec isofix moze sie przydac no ale na razie go niema (chyba)...

aniak1211

Cytat: natka w 21 Cze 2011, 10:09:52a czy fotelik z isofixem da sie zamontowac jak w aucie nie ma tej funkcji?? pewnie za jakis czas bedziemy zmieniali auto wiec isofix moze sie przydac no ale na razie go niema (chyba)...
Pewnie ze sie da :)

bozena.dp

kurcze, kolejny wątek który trzeba będzie w niedalekiej przyszłości przestudiować :crazy:

iksa_nl

dostalismy w prezencie nastepny fotelik dla mlodego - na razie jezdzi w tym "nosiedlku" od teutoni i ma jeszcze duzo miejsca.
Fotelik to coto baby, widze, ze jakis niedrogi (ok 250 pln) no i nie znalazlam zadnych informacji o testach.
Ktoras z Was ma? Moze cos wiecej powiedziec w temacie?
Bo sie serio zastanawiam czy sie go nie pozbyc i kupic cos innego...

zwierzatko_mojej_mamy

ja bym tak zrobila ;) chociaz nic nie wiem o nim, to szukac tez by mi sie nie chcialo, a potem podejmowac decyzji, czy jednak zostawiac po przeczytaniu polowy internetu ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zosia2007

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 15 Lip 2011, 09:52:45
ja bym tak zrobila ;) chociaz nic nie wiem o nim, to szukac tez by mi sie nie chcialo, a potem podejmowac decyzji, czy jednak zostawiac po przeczytaniu polowy internetu ;)
ja tez bym wypieprzyla, dla mnie fotelik to podstawa i tu nie oszczedzam.
nawet pierwszy maxi cosi sprzedalam bo doszlam do wniosku ze jak bede miec nast dziecko za kilka lat to ten juz moze nie byc tak bezpieczny jak jest dzisiaj

marax

Cytat: aniak1211 w 21 Cze 2011, 14:21:35
Ten mój się da

Dodany tekst: 16 Lip 2011, 14:30:10

Ten mój się da

Dodany tekst: 16 Lip 2011, 15:30:14

Ten mój się da

Dodany tekst: 16 Lip 2011, 16:30:43

jusia

my musimy juz fotelik zmienic, a mamy romer king plus bodajze 9-18 (tylko my tez kupowlaismy uzywany) i teraz mam problem, bo wszystkie (wszystkie?) foteliki w przedziale 9-36 to juz niestety nie maja dodatkowych pasow, tylko trzeba pasem samochodowym dziecko przypinac, a Fran mimo tego, ze i wagowo (18 kg) i wzrostowo (wychodzi mu głowka za te zagłowki) to mi sie za maly jednak na ten kolejny fotelik wydaje, co tu kupic? teraz zaluje, ze nie kupilam 9- 36  :headbang:
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

aniak1211

Cytat: jusia w 25 Lip 2011, 23:08:25teraz zaluje, ze nie kupilam 9- 36  headbang
Ja tez zaluje,
ale szczerze to nawet nie wiedzialam ze tekie sa ;)

Zastanawiam sie czy nie kupic i tak 9-36;D

zuzia

jusia
my mamy taki:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=eddie+bauer
i on ma swoje pasy.
stopniowo się go przerabia dlacoraz większego dziecka.

Kasia

zuzia, a dla starszego to na pewno starczają te pasy?
bo na zdjęciu, to najstarsze dziecko to pasami samochodowymi jest chyba juz przypiete :knuje:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login