fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

marcheewka

Ogladalismy w sobotę fotelik 0-18 kg ( 6m- 4 lata) montowany tyłem do kierunku jazdy BeSafe Izi Combi X3

http://bezpiecznyfotelik.com/fotelik-samochodowy-tylem-rwf-besafe-izi-combi-x3

Mielismy plan jak najdłużej wozić małą tyłem do kierunku jazdy, tylko teraz juz sama nie wiem.... czy damy radę. Mała coraz bardziej marudzi, ja też nie chcę cały czas jeżdzić z nią z tyłu.
Ktoś ma taki montowany tyłem?? Da się przeżyć??

zwierzatko_mojej_mamy

a nie masz opcji wylaczenia poduszki powietrznej z przodu? jakbys miala to ja bym taki brala, jesli nie to nie wiem, mnie strasznie meczy to, ze mlody jest z tylu, tylem i nic nie widze i nic nie moge podac kierujac..
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zuzia

zwierzatko_mojej_mamy
mówiłam ci - kup lusterko!

jusia

"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: zuzia w 22 Sie 2011, 21:48:23
zwierzatko_mojej_mamy
mówiłam ci - kup lusterko!
lusterko mi sprawy z wkladaniem smoka itp nie zalatwi ;) ogolnie, jakbym miala cos kupowac to auto z opcja wylaczania poduszki lol lol inaczej to co mi z tego, ze bede widziec, ze placze? :> to to ja slysze ;D

www.annawilk.pl

zuzia

zwierzatko_mojej_mamy
ale np. do lusterka masz pilota i możesz włączyć melodyjkę. na M. to działało. może nie na podróż wawa - gdańsk, ale jednak.

ddu

lusterko z melodyjką na pilota? czego to ludzie nie wymyślą....

konwalia

zuzia to lusterko to sunshine kids czy inne?

zuzia

Cytat: konwalia w 23 Sie 2011, 08:44:12
zuzia to lusterko to sunshine kids czy inne?
ja mam fisher price. chcesz? bo będę sprzedawać. mi się naprawdę bardzo przydało.

marcheewka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 22 Sie 2011, 19:23:21
a nie masz opcji wylaczenia poduszki powietrznej z przodu? jakbys miala to ja bym taki brala, jesli nie to nie wiem, mnie strasznie meczy to, ze mlody jest z tylu, tylem i nic nie widze i nic nie moge podac kierujac..

to do mnie?
mam chyba opcje wyłączenia, ale jaki to ma wplyw??
Ja nie jeżdzę z nią sama tylko jeździmy M i ja, M prowadzi ja jadę z nią z tyłu. jakby miala fotelik montowany przodem to zamontowany byłby na srodku, wiec tylko bym sie do niej odwracala i byłoby git. No ale jak montowany tylem, to musialabym z nią jeździć, bo malej by sie nudziło samej.
Ech, juz nie wiem, niby bezpieczenstwo przede wszystkim, ale mój komfort jazdy też jest ważny.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: marcheewka w 23 Sie 2011, 13:46:19to do mnie?
mam chyba opcje wyłączenia, ale jaki to ma wplyw??
no do Ciebie ;) zrozumialam, ze jak sama jezdzisz, to chcesz miec na oku i tylem i wtedy najelpiej na przednim by bylo ;) a jak w 2 osoby dorosle, obie z przodu to jedyna opcja dla mnie wygody jest fotelik do przodu, no bo jak inaczej..

Cytat: marcheewka w 23 Sie 2011, 13:46:19Ech, juz nie wiem, niby bezpieczenstwo przede wszystkim, ale mój komfort jazdy też jest ważny.
no ja kupuje przednie jak tylko mlody sie przestanie miescic, to postanowione ;) mam dosc zatrzymywania sie w celu przesiadania i potem ogladania meza w lusterku.

wychodze z zalozenia, ze skoro takie az znaczenie ma jezdzenie tylem to auta i autobusy i wszystkie pojazdy mialyby fotele tylem oprocz kierowcy ;)

www.annawilk.pl

Angie

Obawiam się, że moje dziecko za chwilę będzie za wysokie do fotelika 9-18   :crazy:
Nie chciałabym jednak fotelika bez pasów, Młoda jest raczej na taki za mała.
Może powinnam poszukać 9-36 z wyższym siedziskiem  :hmm: :hmm: :hmm:
Może ten mój ma jakieś niskie to oparcie  :hmm:

dragon
Ingrid jeździ jeszcze w axissie?

aniak1211

Cytat: Angie w 06 Wrz 2011, 19:50:04Może powinnam poszukać 9-36

Tez myslalam nad takim fotelikiem,
bo 15-36 nie maja pasow i nie rozkladaja sie tak jak te mniejsze.

dragonfly

Cytat: Angie w 06 Wrz 2011, 18:50:04dragon Ingrid jeździ jeszcze w axissie?
caly czas, wazy juz 13 kg ale jeszcze sporo czasu uplynie zanim ja przesadzimy do innego... siedziala w tym "nastepnym" foteliku to tonela prawie ;D

Angie

Cytat: dragonfly w 06 Wrz 2011, 19:54:43
caly czas, wazy juz 13 kg ale jeszcze sporo czasu uplynie zanim ja przesadzimy do innego... siedziala w tym "nastepnym" foteliku to tonela prawie ;D

U Leny nie chodzi o wagę a o wzrost.  Jaka wysoka jest Ingrid?
Ja już jej ten zagłówek podnosiłam, ale i tak dużo nie brakuje, żeby jej ta głowa zaczęła wystawać  :hmm: :hmm:

dragonfly

Angie, a jaka jest Lenka wysoka? Ingrid ma jakies 96-97 cm, w sumie niewiele jej brakuje do konca fotelika  :hmm:

Dodany tekst: 06 Wrz 2011, 20:09:21

o, a ja jeszcze zaglowka nie podnosilam...
jak bede kupowac nastepny to pewnie tez z Maxi Cosi - Faro albo Rodi

feeling.good

Angie, córka mojej koleżanki 1,5 miesiąca temu skończyła dwa latka i już praktycznie wyrosła z romera king plus. Jest bardzo wysoka i już prawie jej głowa wystaje. lada moment muszą kupować większy

Angie

Cytat: dragonfly w 06 Wrz 2011, 20:08:21
Angie, a jaka jest Lenka wysoka? Ingrid ma jakies 96-97 cm, w sumie niewiele jej brakuje do konca fotelika  :hmm:

Dodany tekst: 06 Wrz 2011, 20:09:21

o, a ja jeszcze zaglowka nie podnosilam...
jak bede kupowac nastepny to pewnie tez z Maxi Cosi - Faro albo Rodi

to Lena podobnie i nie dużo jej brakuje, żeby ta głowa wystawała  :hmm: :hmm:
a nie chcę go zamieniać na fotelik bez pasów  :hmm:

zuzia

Angie
przyjedźcie do mnie, posadzicie ją w moim, ja mam jeszcze sporo zagłówka do dyspozycji

olgaaa1

Musimy kupić fotelik na tip top...czytam wasze opinie i nie wiem co zrobić byliśmy zdecydowani nad tym:
http://allegro.pl/romer-king-plus-2011-bawelna-organiczna-krowa-i1725549437.html
ale mówicie, że jak ziecko wyskoie to szybko wyrastaz z tego 9-18, a Gabryśka jeśli chodzi o wzrost jest w 100centylu i co zrobić kupić większy czy ten

ishka82

ja się zdecydowałam na taki 9-36 i pomimo wcześniejszych obaw jestem zadowolona z tej decyzji :) kupiliśmy STM Starlight (odpowiednik recaro) i dał radę nawet na długiej trasie do Włoch i z powrotem :)

Justynna

olgaaa1, my mamy Romera King Plus i jesteśmy z niego zadowoleni. M. lubi w nim podróżować. Zagłówek jest wysuwany, więc fotelik "rośnie" z dzieckiem. Zresztą najlepiej zabrać dziecko do sklepu i przymierzyć do fotelików :)

bozena.dp

przeczytałam cały (!) wątek :crazy:
i widzę, ze wiekszość z was ma foteliki 9-18 kg, ale też wiele dzieci już z nich wyrasta - czy w takiej sytuacji nie lepiej kupić od razu 9-36 kg? W sumie P. jest mały to może na długo by mu wystarczył taki do 18 kg, ale synek siostry jest duży jak na swój wiek i nie wiem czy w jego przypadku to ma sens (obie zaczynamy sie interesowac nastepnymi fotelikami ;))
no i widze, że na strefie królują foteliki maxi cosi 9-18 oraz romer King tez 9-18...
kurcze, sama nie wiem co tu robic ;D

aniak1211

bozena.dp
Kupujac fotelik 9-18 nie wiedzialam ze sa tez 9-36 ;)
Mysle ze druga opcja jest lepsza-po co kupowac 2 foteliki;D
Dominika ma 3 lata i nadal jezdzi w foteliku 9-18,
ale ona jest raczej szczupla(jej kolezanka juz sie nie miesci i ma kolejny)
glowka jej jeszcze nie wystaje wiec jest ok :)
Ale zastanawiam sie czy zime wytrzyma,
w kurtce moze byc ciasno;)
Zastanawiam sie tez czy nie kupic 9-36,chyba wygodniejsze gdy dziecko spi w aucie a my planujemy podroze do PL :)

OlaFasola

Cytat: feeling.good w 06 Wrz 2011, 21:10:46Angie, córka mojej koleżanki 1,5 miesiąca temu skończyła dwa latka i już praktycznie wyrosła z romera king plus. Jest bardzo wysoka i już prawie jej głowa wystaje. lada moment muszą kupować większy
Coś mi się kołacze, że koleś w Ascocie mówił, że w tym foteliku dziecko jeździ do momentu kiedy pół głowy wystaje ponad zagłówek. Inaczej niż w pierwszym foteliku.

Dodany tekst: czw, 29 wrz 2011, 23:08:48

bozena.dp, IMO 9-18 jest bezpieczniejszy dla takiego malucha niż ten do 36kg, choć tu dziewczyny pokazywały taki z belką, który też ma wysokie oceny w testach, Chociaż mnie się ta belka nie podoba. Jeśli dziecko nie jest bardzo duże, to trochę w takim foteliku 9-18 pojeździ.