Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

olgaaa1

Mam  2 pytania :D do mam butelkowych od którego miesiąca zaczynałyście rozszerzanie diety i od czego zaczynałyscie.
Pytanie numer 2, czy mogę podać małej taki słaby napar z rumianku, gazy ją męczą strasznie w nocy i może to jej pomoże :)
Pozdrawiamy

zosia2007

Cytat: olgaaa1 w 28 Kwi 2011, 09:05:12do mam butelkowych od którego miesiąca zaczynałyście rozszerzanie diety i od czego zaczynałyscie.
od 4 m-ca, zaczynalam od jabka, kilka dni pozniej podalam marchewke a pozniej nastepne sloiczki z przeznaczeniem od 4 m-ca ;D

co do koperku sie nie wypowiem bo moje dziecko nei mialo takich dolegliwosci

olgaaa1

no włąsnie te wszystkie słoiczki są po 4 miesiącu, nasz lekarz powiedział, że zaczniemy w połowie 4 miesiąca, natomiast wszędzie czytam, że im później tym lepiej i ze diete rozpoczynamy po ukończeniu 4 miesiąca (czyli od 5go)

zosia2007

Cytat: olgaaa1 w 28 Kwi 2011, 08:26:36
no włąsnie te wszystkie słoiczki są po 4 miesiącu, nasz lekarz powiedział, że zaczniemy w połowie 4 miesiąca, natomiast wszędzie czytam, że im później tym lepiej i ze diete rozpoczynamy po ukończeniu 4 miesiąca (czyli od 5go)
ja rozpoczynalam po skonczeniu 4 m-ca, nie konsultowalam tego z lekarzem.
olga ale to chyba zalezy od dziecka, kiedy jest "gotowe" aby rozszerzac mu diete. rill a np. bardzo wczesnie rozszerzyla diete swojemu Piotrusiowi (pod kontrola lekarza).

a co do tego, że im pozniej tym lepiej - wiesz ja sie z tym nie do konca zgadzam. jesli czujesz ze twoje dziecko juz powinno dostac cos wiecej oprocz mleka to smialo, to ty jestes mama i to ty najlepiej znasz swojego bobasa

zwierzatko_mojej_mamy

cos mi sie po glowie telepie, ze wczesniej dla mlekiem sztucznym karmionych, pozniej dla napiersnych, ale nie dam se nic uciac ;)
my chyba zacziemy tak za 2 tygodnie, tak zaproponowala szanowna mac - pediatra-neonatolog, to ja sluchac sie zamierzam ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zosia2007

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 28 Kwi 2011, 09:38:15cos mi sie po glowie telepie, ze wczesniej dla mlekiem sztucznym karmionych, pozniej dla napiersnych, ale nie dam se nic uciac
tak, dla butelkowych po 4 m-cu, dla cycatych po 6 m-cu :D

zwierzatko_mojej_mamy

no - czyli cos tam w mozgu styka lol

www.annawilk.pl

zosia2007

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 28 Kwi 2011, 08:48:33
no - czyli cos tam w mozgu styka lol
jesczze chwila i bedziesz znala sklad wszystkich sloiczkow na pamiec lol

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: olgaaa1 w 28 Kwi 2011, 09:05:12Pytanie numer 2, czy mogę podać małej taki słaby napar z rumianku, gazy ją męczą strasznie w nocy i może to jej pomoże Smiley
a co do tego to nie wiem, ale ja podawalam chwile herbatke hippa na dobre trawienie jak mial zle trawienie ;) nie wiem na ile pomaga w sumie, bo szokujacej poprawy nie zauwazylam, moze troszke pomoglo ;)

Dodany tekst: 28 Kwi 2011, 08:51:35

Cytat: zosia2007 w 28 Kwi 2011, 08:49:38
jesczze chwila i bedziesz znala sklad wszystkich sloiczkow na pamiec lol
chyba nie ma szans - przy kremach jak ostatnio bylo to musialam popatrzec na tubke specjalnie, bo w ogole mnie nie interesowal sklad ;) daja to biore ;) zakladam, ze przebadane ;)

www.annawilk.pl

olgaaa1

zwierzątko a ty karmisz butelką?
No właśnie po 4 miesiącu (czyli w 5 ) :)

zwierzatko_mojej_mamy

olgaaa1 si, od swiat juz tylko butla, a co do liczenia to ja sie nie pytam, tylko wykonuje ;) mama mowi, ze za 2 tygodnie, to bezie za 2 tygodni - wtedy bedzie mial 4 miechy i tydzien, no to moze w polowie, czyli za 3 tygodnie - bede sie jeszcze dopytywac, czy juz ;)

a co do tego, czy ja widze po dzieciu, ze potrzebuje juz jesc np dynie to nie widze nijak ;)

www.annawilk.pl

olgaaa1

No ja już widze, że ta moja kumata bestia, też obserwuje co my tam wcinamy :)
To będę się przyglądać i ściągać z ciebie :)
A jak tam twój maluch sypia i ogólnie co u niego, bo wiek podobny :)

zwierzatko_mojej_mamy

aaa to patrzy na talerze bardzo to fakt ;) ale nie wiem, czy to sie wiaze z glodem i potrzeba zjedzenia, bo tak samo w skupieniu sie patrzy na wirtualne akwarium jak mu w telefonie rybki pokazuje ;D

sypia swietnie - jak rypnie o 21-22 to spi do 5-6 ;) ogolnie to chyba ma sie dobrze :D

www.annawilk.pl

didi_loczek

olgaaa1 ja rozszerzałam dietę jak Wojtek skończył 4 miesiące, w takiej kolejności: marchewka, dynia, ziemniak, a potem kombinacje tych trzech
jabłka nie chciał za nic w świecie, ani surowego, ani gotowanego ani słoiczkowego ;D

zuzia

Cytat: olgaaa1 w 28 Kwi 2011, 09:05:12Pytanie numer 2, czy mogę podać małej taki słaby napar z rumianku, gazy ją męczą strasznie w nocy i może to jej pomoże
rumianku?
a co ma do tego rumianek?
BTW - rumianek jest silnym alergenem.

zwierzatko_mojej_mamy

didi - no moja mac tez wspomina tylko o warzywach ;) nic o jablku ;)

www.annawilk.pl

olgaaa1

Cierpiącym na zaburzenia układu pokarmowego zaleca się picie herbatki rumiankowej, która łagodzi napięcia jamy brzusznej, pomaga w łagodzeniu kolki u niemowląt, rozładowywuje gazy, uśmierza ból brzucha- dlatego :)

didi_loczek

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 28 Kwi 2011, 09:32:25
didi - no moja mac tez wspomina tylko o warzywach ;) nic o jablku ;)

ja tam się nie znam, ale słyszałam że lepiej zacząć od warzyw bo jak dasz najpierw słodkie owoce to potem o warzywach można zapomnieć :D

zosia2007

Cytat: didi_loczek w 28 Kwi 2011, 09:38:03
ja tam się nie znam, ale słyszałam że lepiej zacząć od warzyw bo jak dasz najpierw słodkie owoce to potem o warzywach można zapomnieć :D

eeee tam, moj wpierdziela wszystko co mu sie da - owoce, warzywa, mieso, mleko
wazne zeby bylo duzo :D

olgaaa1

a zaczynacie od słoiczków, czy będziecie gotować same?

zosia2007

Cytat: olgaaa1 w 28 Kwi 2011, 09:43:39
a zaczynacie od słoiczków, czy będziecie gotować same?
ja zaczynalam od sloiczkow, nie chcialo mi sie gotowac
gotowac malemu zaczelam od czasu jak byl w szpitalu, czyli po 8 m-cu
chociaz sloiczki tez czasem dostaje (jak zapomne mu zrobic zupe :D )

zuzia

Cytat: olgaaa1 w 28 Kwi 2011, 09:32:46
Cierpiącym na zaburzenia układu pokarmowego zaleca się picie herbatki rumiankowej, która łagodzi napięcia jamy brzusznej, pomaga w łagodzeniu kolki u niemowląt, rozładowywuje gazy, uśmierza ból brzucha- dlatego :)
a nie chodzi o koperek?

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: zuzia w 28 Kwi 2011, 09:53:12
a nie chodzi o koperek?

rzucilam okiem na sklad tej herbatki z HIPPa - jest i anyz i koperek i rumianek tez ;) tez trzy jako sklad wystepuja ;)

Dodany tekst: 28 Kwi 2011, 09:55:39

ja zamierzam od sloiczkow - nie wiem, co potem ;)

www.annawilk.pl