Chleb na zakwasie

Zaczęty przez malutenka, 23 Mar 2020, 19:53:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Imagine there is no hate

niewiemjaka

#151
Dobra zostawiłam chleb do wyrośnięcia na noc , już się boje

no lipa, przede wszyskim nie wyrosl, chyba powinnam piec go po tych czterech godzinach, a nie czekac cala noc, bo w nocy troszke podrosl a potem w piekarniku opadl

jest kwaśny

chyba mam za mocny zakwas, jak u sputnika czuc go mocno kwasnym, ja na poczatku nie odejmowalam i on rosl bardzo, za kazdym razem jak doakrmialam to rosl podwojnie, moze dlatego?

dzieci mi tego nie zjedza na pewno, ja pewnie odrobine ...
jest plaski i kwasny

moze powinnam zrobic zakwas z maki pszennej a nie zytniej?

i wogole ponawiam pytanie, czy chleb moge zrobic z mąki pszennej 450 ? czy musze z tej chlebowej 1850 ?

zuzia

niewiemjaka,
pierwsze koty za płoty! będzie lepiej!

inkageo

Zrób z tej pszennej 450, to ta żytnia taka kwaśna.

Mi chleb pięknie wyrósł, ale naczynie żaroodporne to pomyłka jednak.. Pomimo papieru na dnie, do ścianek tak przywarł, że cały zniszczyłam przy wyciąganiu, poparzyłam się, a na koniec okazało się, że w środku jest zakalec :crazy: Poprzednio spód mi się przypalił, więc teraz wyjęłam szybciej..
Imagine there is no hate

inkageo

Naczynie jest okrągłe, więc się nie dało, ten papier nie pasuje rozmiarem, fałdował się, więc wycięłam okrąg. Już nie będę w nim piekła na pewno, wrócę do blaszanej foremki.
Imagine there is no hate

malutenka

U nas ostatni chleb z mąki pszennej 450 bo innej już w domu nie ma, a czekamy na dostawę. Dobry wyszedł.
Inka, nam najlepiej wychodzą te w blaszanych foremkach, smarujemy oliwą ( kawałek papierowego ręcznika nią nasączony i tak przecieramy (

callja

Ja piekę tylko w prostokątnych/kwadratowych, i zawsze wykładam papierem "po całości". Może troszkę nieekologiczne, ale wody przy domywaniu zapieczonego ciasta z foremki na pewno zużyłabym sporo, więc chyba jest w moim postępowaniu jakaś logika...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

kotabma

A czy w tym chlebie MUSI  byś tyle soli?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

callja, zeby bylo ekologoliczniej papier do pieczenia mozna uzyc kilka razy
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

Cytat: kotabma w 14 Kwi 2020, 18:54:21A czy w tym chlebie MUSI  byś tyle soli?
kota chyba nie musi, ale zycie bez soli nie ma sensu :D

callja

Cytat: jestynka w 14 Kwi 2020, 18:59:44callja, zeby bylo ekologoliczniej papier do pieczenia mozna uzyc kilka razy
Staram się bardzo, ale czasami podrze się przy odklejaniu od gorącego bochenka ;)
Więc bywają i opcje jednorazowe, netety.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

inkageo

Uwaga, pszenny z tej mąki zwykłej tortowej rośnie bardziej! Mimo, że zostawiam luz na górze, to folia aluminiowa mi się w nocy przykleiła, zniszczyłam wierzch chleba jak chciałam rano zajrzeć ;)
I ten pszenny piecze się jakoś wolniej. Chyba 15 minut dłużej niż pszenno-żytni mi wyszło.
Imagine there is no hate

inkageo

Jak ta folia się przyklei to mimo wszystko wstawić i piec? Czy jednak ją odklejać?
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

straszne problemy sobie robicie tym chlebem :D

btw - nigdy nie wpadłabym na przykrywania rosnącego ciasta folią, wzorem niedoścignionej babci - zawsze ścierką kuchenną - mam takie od babci, mają pewnie ponad 50 lat jak nic :D stary też przykrywa ciasto na pizzę tak

inkageo, ja bym odkleiła, palcami zwilżonymi wyrównała ;) albo zrobiła wzór ;P dodatkowo - kup se większą formę, bo z tego, co czytam, to nie masz ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

niewiemjaka

#164
Dobra, ja i moje problemy lol
Postanowiłam zrobić brata zakwasu pierwszego, bo był za mocny (żytni)
Wzięłam z niego dwie łyżki i do niego dodałam pszennej mąki (pełnoziarnistej 1850)
I one mi tak rosną zawsze jak ujme  połowę i dodam 100g mąki to rośnie
tak ma rosnąć?

inkageo

Chcę kupić formę, ale zakupy przez internet teraz to jest farsa.. Mam w koszyku ikeową, ale zamierzają ją dostarczyć po weekendzie majowym, to ja nie wiem czy jeszcze będzie mi potrzebna.
Zwierzu do ścierki tak samo przyklei mi się ciasto i jeszcze będę musiała ją prać.
Imagine there is no hate

Kasia

Inka,może oprósz ciasto delikatnie mąką i dopiero ścierkę połóż. Ja też każde ciasto które musi poleżeć do wyrośnięcia ścierką przykrywam.

wrobelek0403

inkageo, a nie masz jakiegos malego sklepu gosp dom w Brzegu? Ja mam taka drogerie z garnkami na osiedlu i tylko tam chodze bo zwykle jest pusto. Ostatnio byla jedna osoba.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

#168
Wróbelku chyba nie pójdę teraz do małego sklepu po foremkę, nie po to piekę chleb w domu, żeby się narażać na niepotrzebne zakupy :D
Tą blaszkę kupiłam w biedronce przy okazji zakupów spożywczych. Chleb wyszedł całkiem ok.

Bardzo podoba mi się ikeowa:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/sockerkaka-forma-do-pieczenia-jasnoniebieski-60175252/
Imagine there is no hate

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

inkageo, jak kupisz na allegro to jest szansa, że na sobotę będziesz miała w paczkomacie.

wrobelek0403

Ja teraz sporo kupuje online i wszystko poza eobuwiem przyszlo na czas. 2-4 dni srednio.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

#172
https://allegro.pl/oferta/forma-silikonowa-do-pieczenia-keks-chleb-mg14-7400352006
pierwsza z brzegu, wysyłka 24h, kupisz dziś, jutro przed południem nadadzą, w sobotę będzie.

malutenka

Cytat: niewiemjaka w 15 Kwi 2020, 13:45:59tak ma rosnąć?
tak ma rosnąć. A z nadmiaru możesz smażyć coś w stylu wytrawnych racuchów, chyba na pierwszej stronie wątku jest filmik z przepisem :)

inkageo

Dzięki, ale 40 zł za foremkę z wysyłką, to jest 10 chlebów :D Ta z ikei jest chociaż ładna, kosztuje mniej, a za wysyłkę płacę z innymi potrzebnymi mi rzeczami. Mam wrażenie, że już przez ten covid wydałam kupę kasy na rzeczy, za które przepłaciłam, a połowy nadal nie dostałam. Drożdże udało mi się oddać zanim przyszły, po 10 dniach nadal nie były nawet wysłane.
Nasiona kwiatków kupiłam na allegro (cztery razy drożej niż w markecie budowlanym jak się okazało) miały być wysłane w 24 godziny, czekałam ponad tydzień.
Imagine there is no hate