Chleb na zakwasie

Zaczęty przez malutenka, 23 Mar 2020, 19:53:22

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

callja

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

inkageo

Sierocie kuchennej zawsze wiatr w oczy  :rotfl:

Rano mi się przypomniało dlaczego ta foremka wylądowała w piwnicy po jednym użyciu.
Ale w końcu jest się inżynierem  lol Spieszyłam się z tym chlebem, bo jechałam dzisiaj w teren.
Imagine there is no hate

wrobelek0403

inkageo, brawo za pomyslowosc!!!
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka



inkageo

Kupię tą nową foremkę jednak w przyszłym tygodniu.. A jutro może jeszcze jakimś drutem to wzmocnię.

Ale co za debil coś takiego wyprodukował. Już sobie przypominam, że kiedyś w piekarniku wylało mi się z niej ciasto i był płacz :D
Imagine there is no hate

callja

inka, kombinatorko alpejska!!
Podziwiam pomysłowość, pani inżynier :D
Najważniejsze: że chleb wygląda przepięknie :bravo: :bravo:

A foremkę w każdym sklepiku typu "1001 drobiazgów kupisz", i serio pogrzeb w Biedronie jakiej, gdzie będą resztki świątecznej kolekcji, bbbb fajne mieli te silikonki. A tę to chyba "do plastików" segregowanych, niestety...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

inkageo

Byłam w biedronie wczoraj w nocy, ale tylko muffinkowe zostały. Za to były książki Tokarczuk i wzięłam dwie dla taty na urodziny :) Za to lubię biedrę!
Imagine there is no hate

malutenka

inka, bardzo spoko Ci ten chleb wyszedł! Smakuje?

inkageo

Tak, smakuje! I wszystko dzięki Tobie  iluvu

Ja eksperymentuje, codziennie robię z innej mąki, dzisiaj pszenna chlebowa (350g) z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej (150g).
Imagine there is no hate

dragonfly

#210
Wlasnie wyjęłam, mieszanka mąki pszennej, pszennej pełnoziarnistej i orkiszowej.

malutenka

Rany, rany jak fajnie :kocham:

niewiemjaka


dragonfly

Dzieki dziewczyny! Bob (zakwas ;) ) już pięknie ustabilizowany i chleby coraz lepsze wychodzą. Jest przepyszny! Malutenka - mężu twojemu wisze piwko!

malutenka

U nas dziś taki, głównie pszenny


inkageo

A poradźcie jak ten zakwas trzymany w lodówce dokarmiać, bo coś stracił na mocy, może coś źle zrobiłam.
Wyjęłam z lodówki, poczekałam aż się zagrzeje, wsypałam 100 g mąki i wody, zamieszałam, odstawiłam na cały dzień, zamieszałam i dałam do lodówki.
Prawidłowo?

No i jak piekę co dwa dni chleb to jak często dokarmiać?
Ile minimalnie tego zakwasu musi być w słoiku w lodówce?
Imagine there is no hate

malutenka

inkageo, jak mój mąż wróci ze spaceru z psem to napiszę, nie wiem czy przy częstym pieczeniu w ogóle opłaca się trzymać w lodówce - my zjadamy dwa takie chleby jak na zdjęciu w ciągu tygodnia. Ale poza lodówką karmi się codziennie bo się drożdże i bakterie mnożą i płaczą jeść :D

dragonfly

Inka ja tobie tak jak ty, tylko po karmieniu od razu do lodówki wsadzam

malutenka

1) My trzymamy w lodowce i raz na czas wyjmujemy z lodówki, dokarmiamy bez czekania i od razu wkładamy z powrotem do lodówki.
2)Jak piecze się chleb co dwa dni to chyba nie warto trzymać w lodowce, tylko trzymać i karmić codziennie, wyrzucając nadmiary.
Jak można zutylizować nadmiary:
Mozna na nich usmażyć placki
Można rozsmarować nadmiar na papierze do pieczenia, zostawić do wyschnięcia, pokruszyć i schować do słoika - ma się wtedy zapas zakwasu instant, który w każdej chwili można reaktywować wodą (taka reaktywacja to 3-4 dni czekania, ale i tak mniej niż hodowla od nowa) albo komuś wysłać, niech tez piecze.


dragonfly

#221
Ja mam ten okrągły koszyk, chyba kupie też ten podłużny

jestynka

A on nie moze rosnac w okraglej misce? Koszyk na cos wplywa?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


callja

#224
Piękne chlebki!!
Chyba jednak przy foremce pozostanę, leń jestem ;)

edit:
Info dla poszukujących: mąki pszenne różnej grubości kupiłam w Lidlu, chyba weszły do stałej oferty, trzeba jednak pogrzebać w kartonach (550 od groma, a 1850 dwie torebeczki na karton :mysli:). Dziś dorwałam żytnią chlebową, 2000 jeszcze mam - pieczenia ciąg dalszy nabrał znamion realności.
Info dla wrocławianek: spory wybór mąk jest w samie w "Feniksie", włącznie z mąką z Jordanowa!!
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /