Chleb na zakwasie

Zaczęty przez malutenka, 23 Mar 2020, 19:53:22

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

inkageo

Ja też mam gęstszy, ale w niczym to nie przeszkadza.
Dzisiejszy chleb. Foremka z ikei jest wspaniała! Cieszę się, że nie zamówiłam innej. I ma ten rant idealny do zawinięcia folii aluminiowej, a na dnie wzorki.. Oni mają wszystko takie dopracowane :)
Imagine there is no hate

zuzia

inkageo,
i gdzie w końcu zamówiłaś?

inkageo

Odebrałam w Opolu w punkcie odbioru zamówień.
Imagine there is no hate

wrobelek0403

niewiemjaka, ja mam takie 😉
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

#254
ale ładny
inka Ty wyrabiasz bochenek ? czemu masz na wierzchu make ?
w sensie nie wlewasz tego ciasta jakby do foremki ?

wróbelek piekne :)

inkageo

Daję do foremki ciasto od razu i tam rośnie. Posypuję mąką bo mi się góra przyklejała do folii aluminiowej po wyrośnięciu.
Imagine there is no hate

malutenka

Cytat: zuzia w 26 Kwi 2020, 12:59:55to u mnie jest chyba gęstszy. dolać wody?
możesz, ale troszkę. Najlepiej to przy kolejnym karmieniu dolej trochę więcej wody.
Inka, piekny wyszedł!

niewiemjaka

Chleb robilam w sobotę , zjedliśmy narazie bochenek, bo ja  z 1kg robiłam mąki, za dużo dla nas,
ale kurdeee on jest wciąż tak zajebisty w smaku!
choć tak  niepozornie wygląda
Lepszy niż te chałki :rotfl:



feeling.good

Cytat: dragonfly w 29 Kwi 2020, 07:41:36
Dzieki za przepis! Chleb jest przepyszny!

Bardzo się cieszę :) Na razie piekę tylko ten.

callja

Ja upiekłam z innego przepisu z tej samej strony - chleb bez zaczynu, bez "czynnego zakwasu". Bbbbb smaczny i wyrósł pięknie!! Teraz czaję się na orkiszowy ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

niewiemjaka

#262
Zrobiłem z połowy (przepis od mamy zakwas i drożdże)
Mam nadzieję że w środku będzie dobry , bo nie miałem mąki chlebowej więc ponieszalam
A jednak
Udał się, pyszny jupi

magdalinska

ale wam zazdroszcze tych chlebów :)

fasolka1980

magdalinska, znasz Domową Piekarnię Olgi w Rynku? masz tam przezajebisty chleb. I dowożą do domu!

magdalinska

fasolka1980, znam, tylko mi nie po drodze ;) jak jest w Rynku (a to rzadko w tygodniu) to zachodze. Tam nie ma gdzie zaparkowac, nawet jakbym chciała podjechac specjalnie.  A ze dowożą to nie wiedziałam, obczaje, dzieki :)

fasolka1980

magdalinska, obczaj ją na FB. My dla rodziny w całej Polsce zamawialismy z wysyłką kurierem nawet.

magdalinska

fasolka1980, juz patrzyłam, dzieki za info :) Ty dla calej Polski zamawiasz, a ja nie wiedzialam ze mozna  :rotfl:

zuzia

fasolka1980,
i dochodził w miarę świeży?

fasolka1980

Cytat: zuzia w 04 Maj 2020, 18:14:15
fasolka1980,
i dochodził w miarę świeży?
Tak, bo to 100% zytni. Piernik ma tez zajebisty. Dlugo świeży.

zuzia

Cytat: fasolka1980 w 04 Maj 2020, 19:44:11
Tak, bo to 100% zytni. Piernik ma tez zajebisty. Dlugo świeży.
magdalinska,
ogarniaj temat, może i ja zamówię sobie do domu :)

callja

#271
Wczoraj upiekłam bezcukrowy keks na zakwasie - cała słodycz pochodzi z bakalii. Ciasto zbite, raczej ciężkie, dość wilgotne... Charakterne ciasto w sam raz do mocnej herbaty, zresztą z herbatą w składzie :D
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

callja

Cytat: sputnik w 19 Maj 2020, 08:32:45A na foccacie na zakwasie macie sprawdzony?
Nie :(
Jeśli któraś z Was ma dobry przepis, to też chętnie przytulę, bo akurat foccaccia na zakwasie wyszła mi totalnie porażkowa - zakalec jak fras :/

Przepis na keks wklejam poniżej, zaznaczam, że piekłam z połowy porcji, na bbbb mocnej czarnej herbacie, i wyszła akurat malutka keksówka. Ciasto jest zdecydowanie ciężkie, zbite, lekko mokrawe, ale akuratnie jemy je trzeci dzień i jest nadal świeże :) Z odrobiną mascarpone - boskość :kocham:

ŻYTNIO-OWSIANY ,,KEKS" Z BAKALIAMI NA ZAKWASIE  [blacha ~28x40 lub długa keksówka]
czas przygotowania: ~10 minut + wyrastanie (3-6 godzin) + pieczenie (55-60 minut)

3 szklanki bakalii (np. po 1 szklance rodzynek, suszonych moreli i orzechów)
350 g gęsto-płynnego zakwasu na chleb
150 g mąki owsianej (lub zblendowane/zmielone płatki owsiane górskie)
150 g mąki żytniej typ 2000
1-2 łyżeczki mielonego cynamonu (można pominąć, ale wnosi on przyjemną nutę do placka)
szczypta soli
300 ml wody lub ostudzonej herbaty

Bakalie pokroić dość grubo, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski odmierzyć zakwas, dodać obie mąki i przemieszać, ocieniając konsystencję ciasta. Dosypać bakalie, dolać wodę/herbatę i wymieszać całość na jednolite, dość gęste ciasto. Jeśli konsystencja jest za rzadka, dosypać nieco mąki żytniej, jeśli za gęsta – dolać nieco wody/herbaty. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blachy, wypełnić szczelnie (do rogów i dna blachy), wyrównać, i przyprószyć wierzch sezamem lub makiem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (4-6 godzin powinno wystarczyć) – może wyrosnąć aż podwójnie.
Piec w temperaturze 180st. C na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez 55-60 minut.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

callja

#273
Robiłam właśnie z tego przepisu :szok1: Wyszły mi dwie rumiane skórki z eleganckim, zbitym, równiutkim zakalcem pomiędzy :/ Ale już konsystencja w czasie wyrabiania mocno mnie niepokoiła (rzadko-mazista, mogłabym ją niemal wylewać z TM), no i garowałam chyba troszkę za krótko. Tym bardziej jestem ciekawa Twoich wrażeń i uwag, bo może pieczona z większą uwagą wyjdzie ok :hmm:
Uwielbiam foccaccię,więc zrozumiałe, że chciałabym ja umieć upiec lol

Znalazłam jeszcze dwa przepisy na ciasta na zakwasie, ale tych jeszcze nie wypróbowywałam, robiłam też naleśniki na zakwasie, ale nie podpasowały mi (za mocno czułam ten "chlebowy", kwaskowaty posmak), więc nie wklejam przepisu :/

CHLEBEK BANANOWY NA ZAKWASIE
150 g aktywnego zakwasu żytniego
280 g mąki orkiszowej
3 duże i dojrzałe banany
3 jajka
170 g oleju
50 g cukru
odrobina cynamonu
50 g posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Banany blendujemy z jajkami, olejem i cukrem. W osobnym naczyniu łączymy aktywny zakwas z mąką orkiszową i dodajemy do zmiksowanych składników. Całość mieszamy łyżką albo mikserem. Dodajemy cynamon i ewentualnie posiekaną czekoladę. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno wypełnić szczelnie keksówkę (trwa to ~ 3-5 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i mocy zakwasu).
Wyrośnięte ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Jeśli za bardzo rumieni się od góry, przykrywamy je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Studzimy na kratce.


CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI NA ZAKWASIE
3/4 szklanki aktywnego zakwasu pszennego
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
pół tabliczki gorzkiej czekolady (posiekanej)

Wszystkie składniki wymieszać, piec 45 minut w temperaturze 180st. C.

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

malutenka

sputnik, z jakiej mąki robiłaś?