fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Konwalia to wiem, mam starego King ts plus. King plus jest tańszy od be safe, MC Tobi, ale te dwa ostatnie mają wyżej siedzisko i dziecko więcej widzi, a w focusie kombi linia szyb jest b. wysoko.
Magda, Kuba ma 100cm, 16,5kg a w King plus ts wczoraj mieścił się normalnie, tylko trochę dziwnie wyglądał ;)

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 08:52:16

I tak się zastanawiam, czy w Tobi Kuba by się nadal mieścił.
Dzisiaj może pojedziemy poprztmierzac, choć ja tak bez kupowania nie lubię.

magdalinska

ale ja nie mam King plus ;)

pasy nie mogą wychodzić ponizej linii ramion, a oczy nie mogą być powyzej tych bocznych ochraniaczy przy głowie? tak?
jesli tak - to moj chicco key 1 lada dzień bedzie za mały, bo jest teraz na styk. No ja nic sobie nie wymyslam, zeby na siłe wydac kilka stówek ;)
jesli mi sie cos pomyliło, to nie ma tematu, jezdzi w tym dalej

mobka

Magda, no doczytałam, bo napisałaś, jak pisałam. Weź może tak jak mówi Konwalia. Bo on raczej w normalnych pasach utonie. Ja sobie mojego Kuby nie wyobrażam.

konwalia

Magda linia oczu nie może wystawać poza gorna krawędź.

Mobka z tych dwóch to jednak besafe wygrywa z tobim jakością i jest szerszy. Mogę ci zrobić w tygodniu zdjęcie Dagi w tobim i besafe.

Magdalinska Duska ma teraz 98/99cm.i wazy więcej od Kubusia, bo 16,100, chciałam powoli zmieniać, ale schudla ponad kg. Mieści się i jeszcze pojezdzi

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 09:02:35

Magda wysuń zaglowek na maxa, posadź go bez kurtki i wtedy ocen.
Jest chodzi o 15+ to musialabys zmierzyć, czy pas barkowy nie gwdzie szedł po szyi, no i problemem jest napinacz pasa samochodowego poniżej 15kg. Masz w focusie tryb fotelikowy pasów?

magdalinska

Cytat: konwalia w 16 Lut 2014, 08:58:38Magda linia oczu nie może wystawać poza gorna krawędź.
jak dzisiaj bedziemy jechac, to sprawdze dokładnie i zdjecie zrobie ;)
a pasy? pasy są wazne?

i jaki poleciłabys z tych 9-25/9-36 z wewnetrzymi pasami?

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 09:05:14

on na szerokosc sie spokojnie miesci, mogłabym mu jeszcze 3 kurtki załozyc i 5 par spodni i sie zmiesci, tylko o wysokosc mi chodzi

mobka

Konwalia, z be safe jest tylko taki problem, że on mi stylistycznie nie podchodzi, nie podobają mi się tkaniny ani kolorystyka. Fajne jest (chyba) to rozkładanie pokrętłem. Zdaje się dość płynnie chodzić.

konwalia

Zobacz czy masz tryb foteoikowy, tzn jak wyciągasz pas, to on się blokuje i żeby go zwinąć, musisz go wyciągnąć do końca. Przy zwijaniu słychać terkoranie rolki napinajacej. Wtedy bede myśleć. Kanapa w focusie jest pochyla prawda? Jakie auto bierzesz potem pod uwagę?

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 09:09:12

Najlepsza tkanina to car interior, ta czekolada. ja mam czarny, trochę się klaczy, ale jest miły dla skory.

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 09:10:59

Mobka a jak mini się sprawuje?

magdalinska

konwalia nie mamy focusa. Ja mam polo, M. astre. chcemy zmienic jego starą na nową astre, polo zostaje

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 09:15:19

jak M. wstanie, wysle go do garazu po fotelik i bedziemy mierzyc

mobka

Konwalia no tylko car interior w miarę mi się podoba.
O bjcm nie pytaj ;)  żartuje, generalnie fajny, ale...  Bardzo ciężko się prowadzi, w sensie skręca. Przednie koło jest podwójne, w marketach się ślizga i nie chce skręcać, żałuję, że 4 kolowca nie wzięłam. Jak testowaliśmy to tego czuć nie było. Z elitem nie masz tego problemu? To mój pierwszy 3 kołowiec. Jedna ręką ciężko go prowadzić, bo pływa bardzo.
Ale świetnie się składa, daszek ma lepszy niż maclaren. Jest szeroki. I ma poooojeeeemny kosz. Ale to prowadzenie to duży minus.

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

konwalia

No priori to dobry wybór podstawowy, stara konstrukcja, brak zagłówka i 2* za zderzenie czołowe, jedyny plus, ze zwykle pasuje do aut z długim zamkiem pasow(akurat besafe też, ale juz tobi, king, ys nie)
Oczywiscie rozmawiamy o fotelach przodem, choć ja namawiam di jazdy tyłem choć do 2rz

feeling.good

mobka, my mamy Tobieg,o. Staś się jeszcze spokojnie w niego mieśi. Nie wiem ile ma wzrostu, waży w porywach do 15,5. Ja te fotelik bardzo lubię za "odstające" pasy, jest to bardzo wygodne. Zmienimy mu pewnie wiosną/latem.

ddu

my też mamy Tobi,
dobrze wypada w testach bezpieczeństwa
mieliśmy czerwony, ale coś tam się popsuło i przy okazji naprawy zmienili tapicerkę na czarną w transparentne cętki czy jakieś ślady...

wygodny, na długie podróże H dostaje http://www.mamissima.pl/akcesoria_dla_niemowlat/la_millou_-_poduszeczka-zaglowek_bambusowy_kwiaty.html, wygodnie jej się śpi

w drugim samochodzie mamy taki fotelik, kt. zapina się "dorosłym" pasem, nie czuję się z nim bezpieczna, bo H. umie się sama wypiąć. jest to wygodne dla mnie, bo nie muszę się wciskać z brzuchem, ale już się zdarzało, ze H odpięła się w czasie jazdy

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: konwalia w 16 Lut 2014, 13:29:56
No priori to dobry wybór podstawowy, stara konstrukcja, brak zagłówka i 2* za zderzenie czołowe, jedyny plus, ze zwykle pasuje do aut z długim zamkiem pasow(akurat besafe też, ale juz tobi, king, ys nie)
Oczywiscie rozmawiamy o fotelach przodem, choć ja namawiam di jazdy tyłem choć do 2rz
najpowazniejszy plus to opcja rozkladania do spania, ktora dziala, w odroznieniu od innych fotelikow ;) po cholere ja robic, skoro odchyla sie o 1cm?

www.annawilk.pl

konwalia

Jak dziecko rozpina pas, polecam patent z butelka, bierzemy butelkę, obcinany, robimy nacięcie i w nie wkładamy pas, zapinany i nazywamy na zamek pasa ;)

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 15:12:13

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 16 Lut 2014, 14:59:07
najpowazniejszy plus to opcja rozkladania do spania, ktora dziala, w odroznieniu od innych fotelikow ;) po cholere ja robic, skoro odchyla sie o 1cm?
Po to by glowa nie opadała, pozycja lezaca w fotelu przodem nie jest duza ze względów bezpieczeństwa, bo zwiększa przeciazenia głowy i szyi

mobka

Weźmiemy King plusa, pasuje dobrze, a Tobi w samochodzie nie robił "w górę" takiej różnicy jak myślałam. A 200-300zl różnicy w cenie piechotą nie chodzi.
Kubie kupimy kidfixa sict. Oba w kolorze magic dots. A obecnego pallasa wrzucimy do mojego auta dla Kuby. Ale to może latem. Bo na razie Kuba u mnie jeździ starym King ts plus. Choć jego też bym chętnie na coś ciut nowszego wymieniła. Wiec jak ktoś chciałby sprzedać Tobiego lub King Plusa, to z chęcią zakup rozważe.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: konwalia w 16 Lut 2014, 15:00:49Po to by glowa nie opadała, pozycja lezaca w fotelu przodem nie jest duza ze względów bezpieczeństwa, bo zwiększa przeciazenia głowy i szyi
kiedy opada glowa jak nic! w moim prawie opada, a on sie rozklada na jakies 10 cm, a te pozostale nie robia roznicy w opadaniu glowy

www.annawilk.pl

mobka

Zwierzątko, ale o których fotelach ty piszesz? Bo się pogubilam ;D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mobka w 16 Lut 2014, 18:31:48
Zwierzątko, ale o których fotelach ty piszesz? Bo się pogubilam ;D
o moim, ktorego nie potrzebujesz chyba ;) maxi cosi priori ;) a ogolnie o fotelach takich 9+ - wg mnie ani te king ani inne sie nie rozkladaja wystarczajaco, zeby leb nie opadal ;)

www.annawilk.pl

mobka

Hmmm Kubie w pallasie prawie nie leci, a on się rozkłada tyle co nic.

konwalia

Kup kidfixa XP sict, tego nowego z prowadnicą pasa

Kasia

Jak dla mnie różnica jest. Michalowi w priori głowa do przodu nie leciała, teraz w recaro bez opcji odchylenia leci od razu.

Angie

zwierzatko_mojej_mamy 9+?  czy 15+?

Dla mnie 9+ to był wypas, prawie kołyska się robiła i głowa nigdy nie leciała.
Niedawno zmieniliśmy na 15+ i tu już jest problem z głową.

mobka

Cytat: konwalia w 16 Lut 2014, 18:36:35
Kup kidfixa XP sict, tego nowego z prowadnicą pasa
Nie stać mnie. Tym bardziej, że mam niezłego pallasa jako 15-36.

konwalia

Mobka a po ile u was? U nas w sklepie dystrybutora chyba po 720 wychodziły w promocji

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 18:57:01

Ja zrozumiałam, ze dla zwierza priori to najlepiej rozkładający 9-18 przodem