fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

abkasia

ishka82

mam pytanie do posiadaczek fotelików 9-36kg lub tych, co się po prostu znają ;) kiedy zaczęłyście Wasze dzieci przypinać pasami samochodowymi, a nie szelkami z fotelika? czy ja mogę już Domi tak przypinać? Myślę, że będzie jej wygodniej, no i dzień, dwa mam problemy z wypięciem jej, bo coś się blokuje w zapięciu :crazy:

didi_loczek

ishka82 ja się nie znam, to się wypowiem :D. A jaki macie fotelik?

Jak Wojtek miał MC Tobi, to fotelik był przypięty pasem samochodowym, a Wojtek pasem 5-cio punktowym z fotelika.
Teraz ma MC Rodifix (9-36 kg) i fotelik nie ma swoich pasów, jest przypięty na isofix. A Wojtka przypinamy pasem samochodowym. :)

Wasz fotelik ma swoje pasy? A jak jest zamontowany?

ishka82

Cytat: didi_loczek w 04 Gru 2013, 10:53:13ishka82 ja się nie znam, to się wypowiem Cheesy. A jaki macie fotelik?
:D mamy taki fotelik, on jest przypięty do auta pasem samochodowym i ma swoje pasy pięciopunktowe, którymi przypinam Młodą, ale jest też opcja przypinania jej pasem samochodowym, tylko nie wiem, czy to już czas i na co zwrócić uwagę ;) niby od wagi 15kg, ma już tyle, a nawet więcej :)

Dodany tekst: 04 Gru 2013, 11:16:12

zapomniałam załączyć zdjęcia lol

rilla

Cytat: ishka82 w 04 Gru 2013, 10:45:41
mam pytanie do posiadaczek fotelików 9-36kg lub tych, co się po prostu znają ;) kiedy zaczęłyście Wasze dzieci przypinać pasami samochodowymi, a nie szelkami z fotelika? czy ja mogę już Domi tak przypinać? Myślę, że będzie jej wygodniej, no i dzień, dwa mam problemy z wypięciem jej, bo coś się blokuje w zapięciu :crazy:
ishka my mmay ten sam fotelik i Piotrek już jeździ przypięty pasem.

ishka82

Cytat: rilla w 04 Gru 2013, 12:06:01
ishka my mmay ten sam fotelik i Piotrek już jeździ przypięty pasem.
:) to i my chyba spróbujemy ;D znalazłam instrukcję do niego i przeczytałam jak zdemontować pasy fotelika i na co zwrócić uwagę :)

didi_loczek

ishka82 no to jeżeli jest taka opcja, że pozbywasz się szelek z fotelika, a zapinasz pasami z samochodu - to spróbuj :).

ishka82

Cytat: didi_loczek w 04 Gru 2013, 12:32:30
ishka82 no to jeżeli jest taka opcja, że pozbywasz się szelek z fotelika, a zapinasz pasami z samochodu - to spróbuj :).
opcja jest i o tym wiedziałam, zastanawiałam się tylko, czy to nie za wcześnie i kiedy inne dziewczyny tak zaczęły zapinać swoje dzieciaki ;)

konwalia

Generalnie dla bezpieczeństwa jak najdluzej w pasach wewnętrznych, zmieniasz na pas samochodowy jak przekroczy homologacje 18kg lub pasy wychodzą zza linii ramion

errata

Angie

Cytat: abkasia w 03 Gru 2013, 15:10:19
O u pana przemka? :D

oj podpadli mi, bo wciąż nie wysłali fotelika, a na email nie odpowiadają   :crazy:

dobrze, że kasy nie wpłaciłam.
Jutro postaram się kupić w Wawie.

Dodany tekst: 06 Gru 2013, 22:40:35

ja pewnie będę sprzedawała bebe comfort axiss (teraz maxi cosi axsiss)  :) 

abkasia

Tak ? Ua zawsze stacjonarnie kupuje. Tak jest ok
. I rabaty daja

jo_miekka

Przesadziliśmy już Jagę do drugiego fotelika. Chciałam ją jeszcze wozić co najmniej do roku, ale żywcem się już nie dało. Nawet głowa nie wystawała, ale w szerokość było już ciasno.
Mała jest zachwycona a fotelik (King Plus) po znajomych śliczny!

mobka

konwalia

Moja się mieściła do 15mca ;) a była wieeelka przecież

Mi dzis dzwonili, ze przyszedł kidfix

marcheewka

ja mam romera kidfixa, zapinamy normalnym pasem i jest ok. Dobrze sie napina, fotelik wygodny, Ola sama wchodzi  i często w nim śpi, zagłówek świetnie tzryma głowę, że nie opada.
Mamy go jakoś od miesiaca.
Natomiast w moim aucie mamy romera kinga, juz ledwo ją wciskam, szelki na maxa, po nowym roku chyba kupię drugiego romera, ale bez isofixa, bo ja nie mam w aucie.

abkasia

Ale zalezy z jakiego miesiaca jest dziecko ;)

konwalia

Marchewka masz tego XP sict? Ja ten zamówiłam, biorę zebrę, bo czarnego brak

Dodany tekst: 07 Gru 2013, 17:18:43

Cytat: abkasia w 07 Gru 2013, 16:36:00
Ale zalezy z jakiego miesiaca jest dziecko ;)
Niby tak, ale ja np nie używałam kombinezonu do fotelika tylko śpiwór maxi cosi i dzięki temu było wygodnie(swoja drofa mega ciepły, świetny był, wart kasy)

jo_miekka

Cytat: mobka w 07 Gru 2013, 16:11:01
A co mieliście wcześniej?

MaxiCosi Pebble.
Za wąski.
Jeździć tak po mieście to jeszcze jako tako, ale w dłuższą trasę już nie dawała rady. A teraz jeszcze zima, więcej ciuchów, jeszcze ciaśniej...
Mam trochę wyrzuty, że za wcześnie.

marcheewka

Cytat: konwalia w 07 Gru 2013, 17:17:18
Marchewka masz tego XP sict? Ja ten zamówiłam, biorę zebrę, bo czarnego brak

Dodany tekst: Sat Dec  7 17:18:43 2013
Niby tak, ale ja np nie używałam kombinezonu do fotelika tylko śpiwór maxi cosi i dzięki temu było wygodnie(swoja drofa mega ciepły, świetny był, wart kasy)

kupiłam ten, w tym sklepie

http://www.abcgps.pl/Fotelik_dla_dziecka_ROMER_KIDFIX_SICT_Smart_Zebra_2013__ORGANIZER__OSLONY-4253.html

ta zebra jest świetna, bardzo fajny materiał

konwalia

aniak1211

Cytat: jo_miekka w 07 Gru 2013, 17:26:11Mam trochę wyrzuty, że za wcześnie.
ja tez wczesniej przesadzilam D. do drugiego foltelika,
nic jej nie bylo;)

magdalinska

czyli jak pasy wychodzą ponizej ramion, to pora na nastepny fotelik?  :hmm:
patrzyłam dzisiaj, pasy są tak na równo z ramionami, tak jakby na styk, głowa raczej tez nie wystaje. waga: 13,6kg, wiec jeszcze troche pojezdzi w tym

Angie

magdalinska a nie da się podnieść ? Wagowo na pewno za mało na kolejny fotelik.

Mi szkoda tego drugiego fotelika, bo na trasach jest genialny do spania.
Nie wiem jak Lena będzie spała w tym 15-36.