fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

mobka

Mam pallasa z isofixem 9-36.
Franek powaznie wyrosl juz z 9-18? CO macie? Bo dla Szymona chce 9-18 jednak, glownie z tego wzgledu, ze wewnetrznymi pasami latwiej spacyfikowac wyrywajace sie dziecko, niz belka, ktora trzeba przypiac pasem samochodowym. Z Kuba w sumie tylko raz mialam problem, ale Szymon to inna bajka.

yoy

maxi cosi priori mamy.

A głowa mu juz wystaje. To chyba mały, nie?

mobka

Nie. Linia oczu nie moze wystawac. Glowa to w tych mniejszych fotelikach.

Kasia

yoy

no to właśnie linia oczu wystaje. Bo czubek to już dawno.

najbardziej bym chciała fotelik z wewnetrznymi pasami (chyba że jest jakis inny patent), żeby sie dobrze użytkowało na środkowym miejscu. Nie chciałabym rezygnować z tego miejsca, bo F. dopada czasem choroba lokomocyjna (jak mu sie zdarza jechac z boku i nie widzi drogi.)

nionczka

Cytat: mobka w 01 Sty 2014, 21:25:09Mam pallasa z isofixem 9-36.
Franek powaznie wyrosl juz z 9-18? CO macie? Bo dla Szymona chce 9-18 jednak, glownie z tego wzgledu, ze wewnetrznymi pasami latwiej spacyfikowac wyrywajace sie dziecko, niz belka, ktora trzeba przypiac pasem samochodowym. Z Kuba w sumie tylko raz mialam problem, ale Szymon to inna bajka.

I. czasem ucieka z fotelika pod pasem. Ale to już duże dziecko, robi to świadomie i złośliwie. Czasem się zastanawiam jak można młodsze tak bezpiecznie przypiąć.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

Nionczka tylko ty mówisz o pasie samochodowym, ja o wewnętrznym fotelika ;)

konwalia

mobka często jak dobrze dociagniesz, to fotel na pasy leży lepiej niż na isofix
Różnicy tu nie będzie w bwzpieczentwie, ale musisz co jakiś czasu dociagac pasy, warto zdemontować zaglowek samochodowy(zresztą praktycznie zawsze warto jak się da)

Yoy możesz kupić recaro Young sport, graco nautilus i jeśli nasz pasy alr czyli tzw fotelikowe to evolve

Ten pas alr jak wyciągasz, to pr,y końcu wyciągania słychać takie terkoranie i nie zwunuesz go póki nie wyciągniesz całego

mobka

Zagłówek zawsze demontujemy. Czyli nie ma sensu dopłacać za isofix.

konwalia

Cytat: mobka w 02 Sty 2014, 11:55:30
Zagłówek zawsze demontujemy. Czyli nie ma sensu dopłacać za isofix.
tylko jakbys chciała często przekładać, to isofix jest wygodniejszy
no i przydaje się przy fotelach 15-36, by ich nie zapinać pasem jak nie ma dziecka

Yoy, a ile wzrostu ma Franek?

mobka

Tak, 15-36 tylko z ISO. Pallas tez.
Przekładać chyba w ogóle nie będę.

ishka82

Cytat: konwalia w 02 Sty 2014, 12:03:14
no i przydaje się przy fotelach 15-36, by ich nie zapinać pasem jak nie ma dziecka
o tak! ja nie mam i notorycznie zapominam o przypięciu fotelika jak jadę bez Niuśki :headbang:

konwalia

Ishka taki fotel może nieźle poturbowac "latając" po aucie

ishka82

Cytat: konwalia w 02 Sty 2014, 12:40:36
Ishka taki fotel może nieźle poturbowac "latając" po aucie
wiem, dlatego bardzo staram się wyrobić w sobie nawyk zapinania go zawsze, ale przyznaję, ze na razie zdarza mi się o tym zapomnieć

yoy

Cytat: konwalia w 02 Sty 2014, 12:03:14Yoy, a ile wzrostu ma Franek?
95cm
ten recaro yang sport fajny. Podoba się nam też romer kidfix z isofixem, ale nie ma wewnetrznych pasów i nie wiem, czy się bedzie dalo wozić na środku.

Angie

ten priori jest taki niski ? Lena ma 111 cm, a dopiero teraz zmieniła fotelik  :hmm:

mobka

Tez mi coś nie pasuje. Kuba ma 99 a w drugim aucie mamy starego Kinga ts i daje radę spokojnie.

Kasia

Michał z priori już jakiś czas temu wyrósł. Nie pamietam już kiedy recaro kupowaliśmy :knuje:

Dodany tekst: 02 Sty 2014, 17:46:11

13listopada 2012 :) czyli Michał miał 3,5 roku.

yoy

no bardzo mały ten fotelik wg mnie. myślelismy, że dotrwamy do wakacji, ale nie da rady chyba.
Gdyby tam był regulowany zagłówek, to pewnie by był dobry :hmm:

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

w każdym razie bardzo Wam dziękuję za pomoc :beer: Jeśli polecie jeszcze coś, to proszę napiszcie :)

mobka

Która z Was miała Tobiego? Feeling? Staś się jeszcze w nim mieści?
Jakieś doświadczenia Tobi vs. King Plus macie?

magdalinska

polecicie cos od 15kg dla drobnicy? Kubus już ledwo sie miesci w tym małym. Tylko wazy jakies 14kg :/

konwalia

Ja mam jako drugi fotelik, king jest wyższy i obszerniejszy, ma wygodniejsze mocowanie pasa, jeślibym kupowała, to z tych dwóch king.
Co do wielkości, to kwestia długości tułowia i wzrostu, Daga ma teraz zaglowek na maxa(98/99cm), wagowo zleciala, więc zmienimy w okolicy lata

Dodany tekst: 16 Lut 2014, 08:08:48

Magda a ile ma wzrostu? Jaki masz budżet, do jakiego auta, masz możliwość przymierzyć?

magdalinska

auta nie biore pod uwage, bo za ok rok bedziemy zmieniac. mozliwosc przymiarki Kubusia do fotelika? nie wiem co u nas bedzie dostepnego :/
budżet no no wiem, tak 500-700zł?
wzrost tez nie wiem, nie da sie zmierzyc, ale obstawiam ok 100cm  Mowi, ze pozniej sie zmierzy, teraz nie ma czasu

konwalia

A jaki masz fotelik, ze ledwo się mieści? To aż niemożliwe, ja bym go zostawiła nadal w 9-18, ew kupiła 9-25/9-36 z pasami.wew

No ale za to cenę polecam besafe izi up x3 fix lub Romera kidfix sict XP, z celowaniem na ten pierwszy, bo jest uniwersalniejszy jeśli chodzi o pasowanie do auta(to TRZEBA brać pod uwagę).

magdalinska

chicco key 1. Głowa jest na styk, ramiona tez. Jeszcze musze dokłądnie zobaczyc, czy jest wysunięte wszystko na max, ale raczej tak, kiedys juz patrzyłam, jeszcze sie upewnie.
zmierze go jeszcze pozniej, ile ma wzrostu