jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Cytat: konwalia w 24 Mar 2012, 21:09:36
to mnie wróblowa podsumowała lol

ej no to nie był zarzut, jeno chciałam uzmysłowic bozence, zeby nie obawiała sie sterylnosci, :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

przecież żartuję, wiem jak mam :D

sterylnie na takim metrazu, to może być u singla

wrobelek0403

Cytat: konwalia w 24 Mar 2012, 21:26:12sterylnie na takim metrazu, to może być u singla

:P to mnie wlasnie przeraza w mieszkaniu razem - ze nie bedzie czysto wtedy kiedy bede miała na to ochote ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

Cytat: elvelve w 24 Mar 2012, 20:50:31bozena.dp z jednej strony piszesz, że się nie znasz na wyposażaniu wnętrz i prosisz o pomoc, z drugiej zdajesz się na instynkt, który podpowiada ci że tak czy inaczej "będzie ładnie"
To jak to jest?

bo się nie znam tak jak niektóre z was tutaj, dlatego pytam i każdą radę sugestie biorę pod uwagę, rozważam...
ale jak widzę jakieś zdjęcia to wiem czy coś mi się podoba czy nie... i coś co u kogoś fajnie wygląda, nie znaczy, że u mnie też będzie, na zasadzie fajnie, podoba mi się, ale nie widzę tego u siebie ;D
no i choć przekonujecie mnie np. do płytek w łazience tylko w miejscach mokrych, to mam zwyczajnie wątpliwości jak to wyjdzie, czy będzie nam się tak podobało :blush: bo co innego u kogoś co innego u siebie ;D
jeszcze a propos łazienki - zauważyłam, że większość osób na strefie ma w łazience płytki do wysokości okna/drzwi/sufitu i są to często niedawno remontowane łazienki i to u dziewczyn, które się znają lepiej ode mnie i to tylko powiększa moje wątpliwości czy to rzeczywiście jest takie złe ;D
jak pisałam jestem wzrokowcem i musiałabym widzieć projekt MOJEJ łazienki z płytkami tylko w miejscach mokrych, i z płytkami do wysokości drzwi np...

Cytat: elvelve w 24 Mar 2012, 20:50:311. Co do drzwi do salonu. Jakie argumenty przeciw ma twój mąż? Bo nie rozumiem

bo chce mieć otwartą przestrzeń :crazy: żeby nie było tyle klitkowatych pomieszczeń... ehh... ciężka sprawa z nim

Cytat: elvelve w 24 Mar 2012, 20:50:312. Nie chcecie jednolitych kolorów w całym mieszkaniu?

ja tylko pytałam o te kolory...
ale przemyślałam to i jeżeli kuchnia zostanie jak jest (do niej drzwi nie będzie), a do dużego pokoju nie będzie drzwi to musi być jeden kolor, nie da rady inaczej ;)
dziś to własnie mężowi tłumaczyłam

Cytat: elvelve w 24 Mar 2012, 20:50:313. Szarości czy beże? Absolutnie szarości jeśli macie problem z doborem kolorów, do szarości pasuje niemal wszystko, beże są trudne w aranżacji
4. Pisałaś, ze obecne meble są tymczasowe. Nie urządza się mieszkania pod meble do wymiany (nawet jeśli w perspektywie kilku lat)

a czy do szarych ścian moje obecne meble będą pasować? nie będzie się to za bardzo gryzło? bo meble nie są stare i nie wiem kiedy je będziemy wymieniać, ale pewnie nie wcześniej niż za kilka lat właśnie ;D

Cytat: elvelve w 24 Mar 2012, 20:50:316. Nie musisz kłaść białych płytek, wystarczy że będą dość jasne i bez wyraźnego wzoru, bo to zmniejszy ci łazienkę

tak, ja chce jasne, ale jak pisałam niekoniecznie takie śnieżnobiałe, bo do takich oboje z mężem nie jesteśmy przekonani... przecież nie każdemu musi się taki biały podobać, prawda? ;)

siog

napisze ci jeszcze o plytkach. Ja tutaj w mieszkaniu mam w lazience wszsedzie plytki i szlag mnie trafia przeklinam to codziennie...

jak dasz plytki tylko tam gdzie mokro, to mozesz sobie przemalowywac lazienke w jaki kolor tylko chcesz i kiedy chcesz. Na zwykla sciane mozesz powiesic szafki/polki, lustra cokolwiek. Przy plytkach jest trudniej, musisz wiercic w plytkach itd itp.

ja chce zmienic lustro, dac mniejsze lusterko przy sciane, i kurde nie wiem jak to zrobic... Duzo ladniej byloby gdybym mogla sobie pomalowac sciany. p.s. plytki mam biale w szare maziaje i tez to kiepsko wyglada, duzo lepiej byloby gdyby byly najzwyczajniej biale i proste.

bozena.dp

siog dzieki :)

cały czas myślę o tej łazience, ostatnio mi się nawet płytki śniły lol

sierpniowajulka

Wiele osób ma dużo płytek w łazienkach, bo im je np. rozliczają w salonach i żeby sprzedać jak najwięcej, to wciskają pod sufit i jeszcze z masą drogich a wątpliwej urody dekorów.
Jednak niektórzy naprawdę wolą położyć płytki wyżej. Ja właśnie też z frakcji raczej równo z płytkami a nie tylko w strefach mokrych. Jak Zwierza trafiłoby mnie przy uskokach. :D Jeżeli jesteś pewna, że tak wolisz, to tak zrób. Jeżeli zdecydujecie się pójść w szarości, to ja bym Ci doradziła szarą podłogę (taką samą jak w przedpokoju), białe kafle do wysokości drzwi i powyżej ściana pomalowana na kolor jakikolwiek chcesz (tylko nie brąz czy beż). Może być morska, zielona, różowa - cokolwiek i dodatki w tym samym kolorze (lampa, ręczniki, pojemnik na mydło, itp). Do tego wklejone duże lustro/a. Albo coś w takim stylu tylko plus jasnoszara posadzka: Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Zerknij na tę fotę jak kolorowa jest łazienka w białych kaflach: Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Jeżeli wolicie ciepłą tonację mieszkania (są piękne odcienie piaskowe - takie ciepłe szarości), to łazienkę i tak zrobiłabym w białych kaflach i łączyła z ciepłą szarości/beżem. Coś w takich tonacjach:
Tylko bez barokowych form. Jeszcze taki przykład miłej dla oka kolorystyki łazienki "na ciepło": Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
i Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Podłoga w takim wypadku może być szara.

elve

Cytat: bozena.dp w 25 Mar 2012, 22:18:41bo chce mieć otwartą przestrzeń crazy żeby nie było tyle klitkowatych pomieszczeń... ehh... ciężka sprawa z nim
usunięcie drzwi nie zrobi mu przestrzeni w maleńkim mieszkaniu
szczególnie, ze przy takim ułożeniu salonu i przedpokoju - naprawde, uwierz mi! niech mnie ktoś poprze
jak chce odrobinę przestrzeni odzyskać, to powinniście przenieść drzwi do kuchni

wrobelek0403

elvelve ja Cie popieram  :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Dodany tekst: 25 Mar 2012, 22:32:02

inspiracja do przedpokoju i salonu :)

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,131851669,131851691.html
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,131851669,131851742.html

bozena.dp

elvelve ale ja to wiem, ale jemu trudno to przetłumaczyć - mówię tu o drzwiach do pokoju ;)

elve

bozena.dp to tak jakby nie zamykając ostatnich drzwi w autobusie liczyć na zwiększenie jego powierzchni
moze to go przekona?

bozena.dp

Cytat: sierpniowajulka w 25 Mar 2012, 22:13:07
Jeżeli wolicie ciepłą tonację mieszkania (są piękne odcienie piaskowe - takie ciepłe szarości), to łazienkę i tak zrobiłabym w białych kaflach i łączyła z ciepłą szarości/beżem. Coś w takich tonacjach:
Tylko bez barokowych form. Jeszcze taki przykład miłej dla oka kolorystyki łazienki "na ciepło": Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dzięki :)
ta pierwsza łazienka jaki ma kolor? to coś z brązu czy szarości?
a druga szara?
bo ten pierwszy kolor też mi się podoba, tylko chyba za ciemny - mam tu na myśli kolor baza na ściany przedpokoju, pokoju, kuchni

Dodany tekst: nie, 25 mar 2012, 21:36:19

Cytat: elvelve w 25 Mar 2012, 22:34:03
bozena.dp to tak jakby nie zamykając ostatnich drzwi w autobusie liczyć na zwiększenie jego powierzchni
moze to go przekona?

lol, dobre ;)

elve

bozena.dp ja bym powiedziała, ze to popiel
z popielem bym uważała
lepiej proste szarości

idź do marketu i pooglądaj sobie próbniki do mieszalników

bozena.dp

Cytat: elvelve w 25 Mar 2012, 23:36:36idź do marketu i pooglądaj sobie próbniki do mieszalników

taki mam zamiar :)

sierpniowajulka

Jak na całe mieszkanie, to jest to zbyt ciemny kolor. Można wybrać tę barwę, tylko o wiele tonów jaśniejszą - najlepiej najjaśniejszą z próbnika. Na ścianie i tak wyjdzie ciemniej. Tak ciemny kolor lepiej stosować jako akcent, lub właśnie w łazience, ale przy założeniu białych kafli. Nie wydaje mi się, żeby to był popiel, ale ja w kwestii nazewnictwa kolorów jestem beznadziejna. Jak masz możliwość zajrzenia do salonu Fluggera, to w próbniku Kolory Wewnętrzna (z czarnym kominkiem na okładce), jest kilka w tym kierunku idących kolorów. Jasny - IN-583 ciepły beż i ciemny - IN-530 umbra

elve

albo kwestia ustawień monitora
u mnie wygląda jak popiel

bozena.dp

dzięki dziewczyny

ogólnie szarości mi się podobają, ale musi to być coś jasnego do tego mieszkania, tylko boję się, że te szary to taki zimny kolor...  w sumie to nie umiem dokładnie napisać o co mi chodzi... :blush:

no i ponawiam pytanie - co z zestawieniem szare ściany + moje beżowo-orzechowe meble?
ten jasny kolor to wg producenta beż jaśmin

siog

Cytat: bozena.dp w 25 Mar 2012, 23:05:05
dzięki dziewczyny

ogólnie szarości mi się podobają, ale musi to być coś jasnego do tego mieszkania, tylko boję się, że te szary to taki zimny kolor...  w sumie to nie umiem dokładnie napisać o co mi chodzi... :blush:

no i ponawiam pytanie - co z zestawieniem szare ściany + moje beżowo-orzechowe meble?
ten jasny kolor to wg producenta beż jaśmin
szary nie jest zimny. sa rozne odcienie. pozatym zimne kolory lepoej wygladaja jako bazowe.

p.s. ha moje plytki na zdjeciu lazienki:)

Dodany tekst: 25 Mar 2012, 23:36:06

http://blushink.com/wp-content/uploads/2011/12/bathroom1.jpeg

bozena.dp

siog a możesz mi pokazać przykład koloru jasnego, nie-zimnego szarego

siog

mam mase takich
tylko ciezko pokazac cos na kompie (monitor etc)

ja duzo mialam we wlasnym domu z palety Farrow and Ball
idz tak jak Julka radzi i zobacz probniki.
"cieply" szary bedzie z nuta fioletow, brazu. zimny szary bedzie raczej z domieszka niebieskiego.

Dodany tekst: 26 Mar 2012, 00:14:02

p.s. nawet na probnikach sama to zobaczysz. zazwyczaj jedna gama szarosci jest na jednym a inna gamma szarosci na innym i jak je przylozysz do siebie to bedzie widac roznice

magdalinska

bozena zobacz sobie na moje zdjecia, ja mam u siebie szary na scianach, ale taki bardzo, bardzo jasny (w salonie i w holu)

fasolka1980

;)

jo_miekka

elvelve ile kosztują Twoje konsultacje za h? My też chcemy remont w najbliższej przyszłości, wiesz ;)

aniak1211

magdalinska
Masz jakis album ze zdjeciami domku?
Moglabym poprosic :pray: ???