jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yoy

1.sciany malowalismy bekersem, kolor z mieszalnika jakis taki srednioszary (niestety numeru nadal nie mam- a juz mnie kiedyś wróbelek prosiła :()
2. w kuchni miedzy szafkami jest tapeta a na niej szyba
3. nie mam grzejnika w kuchni- mam ogrzewanie podlogowe, pozatym kuchnia jest otwarta na salon.
4. na podlodze mam deske barlinecką, nie wiem jaki kolor, taki sredni dab bym powiedziała. a w kuchni jasnobeżowe plytki

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 23:59:58

niestety nie znam ani nazw plytek, ani koloru :( w ogole niczego nie zapisałam :(

Dodany tekst: 24 Mar 2012, 00:00:34

o! ale na obronę mam to, że jak to robilismy to ja w ciazy bylam i mialam potworne mdlosci :D

bozena.dp

Cytat: yoy w 23 Mar 2012, 23:58:572. w kuchni miedzy szafkami jest tapeta a na niej szyba

zwykła szyba, czy jakas specjalna?

Dodany tekst: sob, 24 mar 2012, 00:31:31

mój mąż mnie rozwala
pokazuje mu białe drzwi, do tego białe listwy przypodłogowe, i mówię mu, że mi sie to podoba, niech popatrzy jak to fajnie wygląda, że białe drzwi wcale nie są takie złe, a ten mi "dobra bożena, zrobimy jak ty chcesz" ;D
no to drzwi już odfajkowane
teraz kolej na łazienkę ;)

Dodany tekst: sob, 24 mar 2012, 00:39:58

łazienka biało-szara z fotoforum, którą elve pokazywała nie spodobała się mężowi ;D
nie podoba mu się, że płytki są tak nisko, i w ogóle mu ta łazienka nie przypadła do gustu ;D
nic, muszę szukać innych inspiracji łazienkowych ;)

elve

Cytat: bozena.dp w 24 Mar 2012, 00:18:33łazienka biało-szara z fotoforum, którą elve pokazywała nie spodobała się mężowi Grin
nie podoba mu się, że płytki są tak nisko, i w ogóle mu ta łazienka nie przypadła do gustu Grin
nic, muszę szukać innych inspiracji łazienkowych wink
to nie tak działa, teraz mąż siada do komputera i pokazuje co mu się podoba, a my torpedujemy jego pomysły (ziuty łazienka też mu się nie podoba?)

a płytki w gruncie rzeczy to element funkcjonalny, a nie dekoracyjny
zapytaj go, po co te płytki chce wysoko?
BTW w tej łazience z fotoforum płytki są za wysoko

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 24 Mar 2012, 00:18:33łazienka biało-szara z fotoforum, którą elve pokazywała nie spodobała się mężowi Grin
nie podoba mu się, że płytki są tak nisko, i w ogóle mu ta łazienka nie przypadła do gust

powiem brzydko :P to niech siada ko kompa i szuka, co mu sie podoba, a nie odrzuca to, co Ty wyszukasz i mu pokazesz. ;) spryciarz ;)

cos czuje, ze mezowi podobają sie "kolorowe łazienki", oj bedzie ciezko :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

siog

yoy masz piekne pelne biale drzwi! chyba jedne z najladniejszych jakie widzialam ostatnio. Kolor scian super.

Bozenka, rozmawiaj z nim... bo my tutaj nie tylko mowimy co i jak ale tez tlumaczymy dlaczego i takich argumentow z nim uzywaj. bo dotychczas to zauwazylam ze jego argumenty to tylko "bo tak!

1.Zrob takie pelne biale drzwi jak ma yoy biale listwy podlogowe.
2. Pomaluj sciany na jedny kolor w calym mieszkaniu jasny szary lub sredni szary.
3. Plytki na sciane w lazience daj tylko i wylacznie tam gdzie trzeba. Biale male kwadraty przy umywalce i rreszta przy kabinie prysznicowej, na jej wysokosc. eszta lepiej kup jasna (biala lub jasno szara) zmywalna dobra farbe (najlepsza jak mozesz dostac). Bedzie wygladac super, przestrzennie i zaoszczedzisz kupe kasy na plytki (+robocizna+materialy)
4. korytarz daj grafitowe plytki
5. kuchnia grafitowe plytki na podloge

ja nie lubie plytek bardzo i jestem zdania ze nie sa potrzebne na scianie w kuchni. nie rozumiem ze sa uwazane za funkcjonalne. w poprzednim domu mialam tylko super zmywalna biala farbe i nic sie nie dzialo!!! plytki ciagle musialam szorowac. a sciane z farba tylko wilgotna scierka ciach i juz.  a gdyby cos sie stalo to szybciej by mnie bylo tylko machnac pedzlem:)

wiec radze dac tylko dobry (splashback) przy kuchence i tyle.

tutaj moje plytki co mialam w lazience (tylko i wylacznie przy kabinie) uwielbialam je. byly tanie i naprawde slicznie wygladaly.
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2814569,2,115,003.html
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2814568,2,114,002.html
(zdjecia jeszcze przy polozeniu)

wrobelek0403

siog, ja sie z Tobą zgadzam :D nic dodac nic ując :)

natomiast nie podobają mi sie Twoje płytki i juz tłumacze dlaczego. :) przez lata, a okresie PRL to był jedyny model na rynku, po który  zresztą stało sie w kolejkach pod fabryką po kilkanascie godzin, bo w sklepach nic nie było. Do tej pory kojarzy sie z tandetą, brzydota i koniecznoscią kupienia tego samego co 20 sąsiadów z bloku. Moje skojarzenie jest tak silne, ze nic mnie nie przekona do ich urody. Ot, taka psychologiczna ciekawostka. :)

Mysle, ze w wielu osobach podobne skojarzenia budza białe drzwi wewnetrzne. Nierówne paskudztwa, kt miałam przez 20 lat w mieszkaniu rodziców ;) Z drzwiami mi przeszło, z płytkami nie :D

Mysle też, ze dlatego w przecietnym Kowalskim istnieje taka potrzeba, zeby było "kolorowo i bogato", po prostu taki wybór i mozliwosci ma raptem od 20 lat i jeszcze sie tym nie nacieszył. Prostota dopiero teraz i to dosc powoli zaczyna byc modna. :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

o wróbel, podpisuje się pod tym co napisałaś, bo ja mam podobnie ;D

Dodany tekst: sob, 24 mar 2012, 12:44:52

łazienka
łazienka yoy się mężowi podobała
ale generalnie jemu się nie podobają takie śnieżnobiałe "zwykłe" płytki i w sumie trochę go rozumiem, bo jak dla mnie taka łazienka jest zbyt sterylna ;D
ja wiem, że prostota przede wszystkim, ale my nie chcemy białej łazienki, jasna tak, ale niekoniecznie taka śnieżno-sterylnie-biała ;D
już sama nie wiem... może jednak zrobić ją beżowo-brązową
albo biało-grafitową, ale z takim białym np. http://www.ceramikakonskie.pl/pl//data/oferta_imgs/667
ehh, już sama nie wiem... mętlik mam...

drzwi
będą jednak białe i białe listy przypodłogowe, ale... mąż nie chce drzwi do dużego pokoju, chce wywalić tą ściankę, która tam jest obecnie, żeby korytarz przechodził w pokój... ja chce tam drzwi, tylko przesunąć do końca "korytarzyka" tak żeby pokój był w kształcie prostokąta... mąż mówi, że na razie drzwi tam nie chce, może kiedyś, ale też nie obejrzał na planie jak ja to widzę, a teraz poszedł do pracy, będziemy jeszcze o tym rozmawiać

korytarz
ściany jasnoszare, płytki szare, ale coś jaśniejszego, nie grafit, bo ten korytarz jest bardzo ciemny sam w sobie i chcemy go rozjaśnić a nie dodatkowo przyciemniać... mąż się na szary korytarz zgodził, tylko boi się żeby nie był za ciemny... i pyta o inne propozycje kolorystyczne korytarza ;)

ale nie widzi mu się opcja całe mieszkanie w jednym kolorze ;D
ogólnie chcemy żeby mieszkanie było jasne, bo tam trochę ciemno jest
do dużego pokoju myślałam może o jakimś beżu albo coś, bo nie wiem czy szary będzie pasował do mebli które mamy, poza tym szary mi się wydaje takim zimnym kolorem...
pokój pawełka myślałam żeby zrobić-biało kolorowy, ale w sumie jeszcze nie mam konkretnej wizji tego pokoju

Dodany tekst: sob, 24 mar 2012, 12:53:56

a co do płytek w łazience po sam sufit - większość ludzi tak ma, takie są propozycje w salonach łazienkowych, katalogach z płytkami i potem tacy laicy w urządzaniu mieszkania (jak my np.) myślą, że tak jest ładnie, modnie, itd.... a druga sprawa to to o czym pisała wróbel... tak mi się wydaje...
ja sama, do tej pory, widywałam łazienki, nawet te w świeżo wyremontowane, urządzone, z płytkami po sam sufit i myślałam, że tak jest ok, tak ma być, tak jest modnie ;D :blush:

fasolka1980

bozenka, mamy chyba w niektórych kwestiach podobnych męzów  :crazy:

moj tez nie chce szarego ani całego mieszkania w jednym kolorze

najgorsze jest to ze moj wie co mu się podoba, ma to dobrze przemyslane, poprzednie i obecne mieszkanie urządzał sam i dobrze mu to wyszło  :headbang: 

ja bym chciała przy okazji odświeżania co nieco po zmieniać, ale o kolor scian wciąż się kłócimy  :headbang:

magoo

bozena.dp a jakie wym macie meble?? bo coś mi się kojarzy, że fronty są kremowe  :hmm:
mie wiem czy to się nie będzie trochę gryzło z szarym
no i jeszcze wg mnie musicie się zastanowić czy chcecie mieć mieszkanie w odcieniach ciepłych, czy zimnych i potem chyba lepiej trzymać się wybranej tonacji

a co sterylnej łazienki, to wg mnie nie masz szans, dorzucisz ręczniki, jakieś pojemniki, butelki z kosmetykami i wszystkie te duperele, które zazwyczaj są w łazience i na pewno nawet cała biała nie będzie sterylnie
a kolorowe dodatki ładnie będą wyglądały na jasnym, jednolitym tle

wrobelek0403

bozena.dp

co do pokoju Pawełka to polecam inspiracje :)  http://fotoforum.gazeta.pl/a/61239.html

co do bieli, sa osoby kt jej nie lubią i juz i jak wiadomo "de gustibus..." itd :D  np. taki P na pomysły białej kuchni, kt mu chciałam wcisnac, bo sama nie moge, zapierał sie rekami i nogami, ale jak zobaczył mieszkanie Sierpniowejjulki - takie spójne i całe białe to sie zachwycił. :D

ja bym mu pokazała jak najwiecej fajnych inspiracji, moze sie przekona :D :D

konwalia

bozena nie ufaj mezowi, wiem co mówie ;) mój lubi kolory i czarny w mieszkaniu :D

bozena.dp

Cytat: magoo w 24 Mar 2012, 13:05:25bozena.dp a jakie wym macie meble?? bo coś mi się kojarzy, że fronty są kremowe  hmm
mie wiem czy to się nie będzie trochę gryzło z szarym

dobrze kojarzysz
i moim zdaniem szary do tego nie będzie pasował ;D

ale to co, mówicie, że albo tonacja zimna wszedzie albo ciepła?
nie ma opcji np. szary-zimny korytarz, beżowy-ciepły pokój?

wrobelek0403

bozena.dp jesli korytarz i pokoj mają być połączone, to zrobiłabym je w jednej tonacji.

i nie kieruj sie meblami, bo chyba za jakis czas je wymienisz?

mobka

Bozena, a na bilo nei chcialabys pomalowac? I ewentulanie ktoras sciana w salonie bezowa,brazowa, czy jakas inna?Mzoe tapeta?

W ogole ten watek jest straszny! Wlasnie z mezem lazienke przeplanowalismy :D Mamy plany remontowe na najblizsze 3 lata :P

wrobelek0403

mobka :highfive: ja jak tu wchodze, to zal dupe sciska, ze nie moge zrobic kuchni ;)

magoo

no ja wolałabym trzymać się jednej tonacji

i w sumie tak sobie pomyślałam, że przecież teraz możesz pomalować na kolor x, a przy wymianie mebli zmienić
zresztą akurat chyba kolor na ścianach to jest to, co najczęściej zmienia się w wystroju mieszkania
bo i tak co 4-5 lat się odświeża i jak coś nie pasuje, albo się nie podoba to zawsze można dać inny
dlatego ja bym się bardziej skoncentrowała na elementach stałych, typu kafelki, podłoga, kuchnia, a kolor ścian na końcu i aż tak bardzo się tym nie przejmować ;)

konwalia

ja mam ladny bez w pokoje, choc nie uwazam, ze szary musi dac zimny efekt-przeciez odcieni jest mnostwo

inkageo

Ja w Lądku żółty przedpokój i kuchnię przemalowałam na szaro, wcale nie jest ciemno ;)
Mam wrażenie, że szary jednak pasuje do wszystkiego ;) Bo się obawiałam jak to wyjdzie przy tych zastanych już brązach i beżach mebli i kafli ;)
Imagine there is no hate

bozena.dp

inkageo przedpokój też jest szary? bo wygląda trochę jak beżyk ;)

Dodany tekst: 24 Mar 2012, 16:51:00

no mam dylemat czy iść w szarości czy beże :hmm:

muszę się przejść do jakiegoś sklepu z farbami i pooglądać...
jakiej firmy farby są dobre? a którymi w ogóle nie warto zawracać sobie głowy?

wrobelek0403

bozena.dp inka napisała, ze przedpokoj jest zółty :D

jesli chcecie malowac sami to beckers, tikkurila ale z mieszalnika,

dulux ma kiepską konsytencje i jak sie nie ma doswiadczenia, to wychodzą mazgi.

polecam  Fuggera, boska farba, ale droga.

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 24 Mar 2012, 16:54:37bozena.dp inka napisała, ze przedpokoj jest zółty

nie, inka napisała, że przedpokój był żółty a ona go i kuchnie przemalowała na szaro - ja tak zrozumiałam :P

Dodany tekst: 24 Mar 2012, 16:57:56

inkageo a co to za kolor, z jakiej firmy farba, pamiętasz? jaki w kuchni, a jaki w przedpokoju?

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 24 Mar 2012, 16:56:17
nie, inka napisała, że przedpokój był żółty a ona go i kuchnie przemalowała na szaro - ja tak zrozumiałam :P

hahaha lol lol slepota :D u mnie na monitorze przedpokoj jest bezowy :knuje:

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 24 Mar 2012, 16:58:02u mnie przedpokoj jest bezowy

no u mnie też, dlatego pytam inkę co i jak? ;)

inkageo

Tak, to ta sama farba szara w kuchni i przedpokoju - dekoral akrylit szary platynowy, on w zależności od światła lekko w niebieski wpada, co mnie trochę wkurzyło ;) No na zdjęciach przy żółtym świetle z łazienki to tak wychodzi ;)

Dodany tekst: 24 Mar 2012, 17:09:45

Ta seria akrylit pachnie w trakcie malowania, nawet ładnie :) Pokój większy malowaliśmy też dekoralem, ale z serii polinak i już nie pachniało. Byliśmy zadowoleni, z ceny też ;)

Dodany tekst: 24 Mar 2012, 17:11:16

O tam było tak żółto i magnoliowo ;) No niemodnie :D

Dodany tekst: 24 Mar 2012, 17:24:37

A łazienka nic specjalnego, taka zwykła, do tej żółci nic mi nie pasuje ;) Ale zobacz jak wyraźnie w niej widać, że kafelki mogłyby się kończyć rząd niżej..
Imagine there is no hate

bozena.dp

Cytat: inkageo w 24 Mar 2012, 17:07:45on w zależności od światła lekko w niebieski wpada,

no właśnie w kuchni to zauważyłam, że lekko w niebieski wpada, ale myślałam, że tylko mi się wydaje ;)

inka, a mogę zapytać co to za mieszkanie? bo ja nie w temacie jak zwykle ;D