jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

Cytat: mobka w 23 Mar 2012, 20:24:20postawila scinke i zrobila ciemna sypialnie
nie trzeba ciemnej, na górę dajesz mleczną szybę i trochę naturalnego światła jest

feeling.good

hahaha, ja też jak patrzę na zdjęcia sprzed dzieci to się dziwię, że wszędzie tak pusto było ;)

bożena.dp moim zdaniem szarości nigdy dość :) Ja szarość mam w całym mieszkaniu, tylko pokój Stacha jest kolorowy. To naprawdę fajna baza. W przyszłym domu chyba też będzie tylko szarość, jasne meble, a dodatki kolorowe.

bozena.dp

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 20:39:36Ale z łazienką to poszaleli

noo, poszaleli na maxa :P

Cytat: mobka w 23 Mar 2012, 20:42:26Bozena, to rozplanowanie, co wkleila elvelve jest neimal identyczne jak moje - tez mam szafe na cala sciane naprzeciw okna. Mlecznobiale a'la szklo, daje fajny efekt powiekszenia optycznego, bo odbija okno (ale ja mam okno do ziemi). Ale ja nie mam stolu i zostaje mi po dwoch stronach naroznika po ok 120cm miejsca, tak patrzac na oko. Za naroznikiem obecnie stoi orbit i miesci sie suszarka na pranie.

a jakie ty masz wymiary pokoju? pisałaś już raz, wiem, ale nie pamiętam ;)

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 21:20:44

feeling.good dzieki :)

mobka

Bozena, 5 na 3,2 mniej wiecej (miarke mam 3m i te 20cm to na oko ;))

nionczka

Mnie zachwycily kafle w lazience Mobki! Nie podoba mi sie lustro i szafki, ale kafle sa git. I nawet uklad kafli na podlodze w kuchni, bardzo fajnie :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

Cytat: nionczka w 23 Mar 2012, 21:52:13Nie podoba mi sie lustro i szafki,
To plus umywalka idzie do wymiany za jakis czas. PLus panele w pokojach i kolorystyka w salonie. Na weksza rozpierduche nas nie stac. Jak dojdziemy do etapu, ze meble kuchenne trzeba wymienic, to moze pomyslimy o stawianiu scianki w salonie celem sypialenki i burzenie scianki z kuchnia, celem aneksu i powiekszenia salonu po zmneijszeniu go przez sypialenke.

bozena.dp

Cytat: mobka w 23 Mar 2012, 21:43:04
Bozena, 5 na 3,2 mniej wiecej (miarke mam 3m i te 20cm to na oko ;))

w sumie podobnie, ja mam na długość 5,15 ok
i tak patrząc na twój salon boje się, że jak by sie tam dało jeszcze stól to będzie za duzo wszystkiego... ale w sumie chyba chciałabym ten stół

elve

bozena.dp zmieści się ;) tylko trzeba pilnowac wymiarów mebli

bozena.dp

elvelve zmieścić się zmieści, ale czy to nie zagraci za bardzo pokoju? żeby nie było tak że jedne mebel będzie na drugim...

no i jakie wymiary mebli musiałby być?

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 22:14:52

sofa/narożnik 2 m długości, szafa na ścianie jak u mobki 60cm głębokości i stół...? dobrze myśle?

mobka

Naroznika 2m chyba nie znajdziesz. Wszystkie chyba ok. 2,30maja. Ale moge sie mylic, bo bardzo nie szukalam. Ja u siebie stolu nie widze ;D Tylko ja mam grzejnik na tej dlugiej scianie, wiec on mi tez miejsce zabiera ;D

Mam ambitne plany jutro posprzatac i zrobic zdjecia :D

elve

bozena.dp no oczywiście, ze zagraci, nie czarujmy się, to jest małe mieszkanie i na dodatek źle zaprojektowane

narożnik tak do 160x240 (ten wymiar to absolutne maksimum, można znaleźć krótsze)
stół 120/140x75 albo okrągły np http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20116778/#/00116779

mobka

Bozena, no i jest jeszcze kwestia, gdze bedziesz pranie suszyc :D Bo u mnei za naroznikiem, to jedyne miejsce na rozlozenie suszarki zima :D

elve

w pokoju małego, on będzie miał hektary i załozę się że jeszcze w salonie się rozpanoszy

mobka

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 22:25:32
w pokoju małego, on będzie miał hektary i załozę się że jeszcze w salonie się rozpanoszy

Nie wiem gdzie tam u Bozeny jest grzejnik. Choc w sumie jakby nei to, ze ja mam u mlodego pelnowymiarowa sofe, to tez bym tam mogla suszyc. U mnei stolu w salonie sie nie da ze wzgledu na grzejnik i okna do ziemi. Nie mam jak naroznika w sttrone okna juz przesunac.
A sofa u  mlodego jest na wypadek, jakby ktos chcial nas odwiedzic (goscie do salonu, my do Mlodego).

justynaaaa2

mobka a jeszcze nie tak dawno chyba pisałaś, że kąt sypialniany nie jest niezbędny :D

mobka

Cytat: justynaaaa2 w 23 Mar 2012, 22:30:16
mobka a jeszcze nie tak dawno chyba pisałaś, że kąt sypialniany nie jest niezbędny :D

No bo nie jest. Ale zaczelam myslec o zmianach i tak mi sie pomyslalo, ze moglabym sprobowac. Szczegolnie, ze jak u mnei sie sciane do kuchni wywali (w proj. oryg. jej nie bylo) to to co z salonu zostaje staje sie nie takie male, bo kuchnia jest spora.
Mi nie tyle przydalby sie kat sypialniany, co pomieszczenie, w ktorym gosci bede mogla polozyc. Bo jak Mlodego przesadze z malego lozeczka na normalne lozko, i jak bede musiala mu wstawic jakies biurko do pokoju, to wtedy nie mamy jak kogokolwiek przenocowac (nawet chyba mi materac w kuchni sie nei zmiesci).

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 22:35:35

A u Bozeny ten pomysl z osobna sypialnia na miejscu obecnej kuchni i kuchnia na srodku mi sie podobal. Choc u niej to i tak wrazenie klitkowatosci by dawalo, bo nie bylo regularnych ksztaltow z ta kuchnia. U  mnei by byly.

elve

Tak często miewacie nocujących gości?
Ja mam dla gości dmuchany materac :P

bozena.dp

u mnie grzejniki są pod oknem w pokojach i w kuchni

mobka

Elvelve, no nie miewamy. Ale jakby ktos chcial przyjechac (a wez pod uwage, ze rodzicow i w ogole znajomych mamy ok. 400km od nas), to gdzes spac musi. A materac chyba by mi sie tylko w przedpokoju zmiescil.

justynaaaa2

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 22:36:15
Tak często miewacie nocujących gości?
Ja mam dla gości dmuchany materac :P
elve pewnie kwestia tego, że masz rodzinę na miejscu ;) ja też w życiu bym nie pomyślała o dodatkowym spaniu w celu nocowania kogoś :) my jak tu mieszkamy 5,5 roku to tylko 2 razy ktoś u nas spał - raz su z mężem i raz moja przyjaciółka ;)

yoy

bożenka, ja napiszę jeszcze o naszej łazience, że jest grafitowa podłoga, białe płytki i grafitowa sciana, a! no i dekor-mozaika. Łazienka jest maleńka, 183x300cm, ale jest w niej wszystko, co potrzeba. Jestem z niej szalenie zadowolona, bardzo, ale to bardzo dobrze się nam z niej korzysta. mysle, ze spokojnie zmiesciłaby sie jeszcze pralka przed wanną. białe plytko w ogóle się nie brudzą, bardzo, bardzo polecam.
Im wiecej wzorow, dekorów tam wlozysz tym bardziej optycznie zmniejszy sie lazienka. prostota, prostota i jeszcze raz prostota :)
co do drzwi. mamy białe :) wielbię je miloscią ogromną :D jedyne ciemne jakie mamy to te na klatkę schodową- by je gęś kopła! non stop je musze wycierac, bo wypalcowane :(
im wiecej bieli/jasnosci wlozysz do mieszkania, tym bedzie sie ono wydawac wieksze. najwazniejsza jest baza, a do bazy to już mozna wszystko dobrac. my cale mieszkanie mamy pomalowane jednym kolorem. No i mozna szaleć- a tu jakas kolorowa sciana, a tu obraz, itd.
co ciekawe, tesciowie mieszkający na parterze naszego domu maja ten sam układ mieszkania, co my. Oni mają ciemne drzwi, ciemniejsze sciany (jakies ecru?), ciemne ramy okienne i ich mieszkanie wydaje sie duzo, duzo mniejsze niz nasze! łazienke mają grafitowo-szarą, z prysznicem- wiecej przestrzeni wolnej a łazienka wyglada na mniejszą. Kolory znaczą bardzo, bardzo duzo.

bozena.dp

yoy w porównaniu z naszą, twoja łazienka jest całkiem duża ;) nasza mam 220x160 (mniej więcej, bo jeszcze komin tam jest i zmniejsza ją)
jeżeli masz gdzieś fotki waszej łazienki i waszych drzwi to chętnie obejrzę, może być na pw, jak nie chcesz tutaj :)

no i dziekuje

yoy

no fakt, Twoja lekko mniejsza ;)
Ale spokojnie dacie radę! :)

Dodany tekst: pią, 23 mar 2012, 23:38:49

acha, zwróć uwagę na moją kuchnię- niewypał moim zdaniem- gdyby byly bale meble byłoby jeszcze wiecej optycznej przestrzeni (to odnosnie tego, ze jasne drewno niewiele rozni sie od ciemnego jesli chodzi o wrazenie przestrzennosci- w kontekscie drzwi)

elve

yoy czym malowaliście ściany?

bozena.dp

yoy dziękuje
i kilka pytań mam ;)
1. jaki masz kolor na ścianach w mieszkaniu (pokoj, korytarz, kuchnia)
2. co masz w kuchni między szafkami górnymi i dolnymi? bo to płytki nie są prawda?
3. nie masz grzejnika w kuchni?
4. co masz na podłodze w pokojach, a co w kuchni-jaki kolor?
na razie tyle ;)