jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

magdalinska

jakby mi kolezanka nie powiedziała o efekcie bulgotania, to bym pewnie nie zwróciła na to uwagi, teraz to słysze ;)

Angie

bozena.dp

w ogóle stwierdziłam wczoraj, że ten szary kolor w korytarzu i kuchni taki elegancki jest, a ten biały w pokoju to taki jakiś zwykły ;D :P
a tutaj kilka fotek szarego komina (jakoś kiepska) i naprawdę poważnie zastanawiam się nad przemalowaniem tej ściany przy nim na szaro, chociaż wy tutaj twierdzicie, że lepsza ściana biała ;)
https://picasaweb.google.com/BozenaDP/Pokoj?authkey=Gv1sRgCNmCuOHY7K7jZw#5771679513033183778

Dodany tekst: śro, 1 sie 2012, 13:29:23

Cytat: Angie w 01 Sie 2012, 14:26:24
bozena ja mam jakiegoś boscha

coś takiego

http://www.ceneo.pl/6745713

dzieki :)
zadowolona jesteś?

mobka

Dla mnie komin ok. i calej sciany bym nie malowala. Wymien sobie domofon na bialy jeszcze ;)

Angie

bozena.dp w sumie nie wiem jakie można mieć zarzuty do płyty ;D
brudzi się każda. Na czarnej widać też kurz. Po gotowaniu wymaga mycia.

ziuta

ja bym jechała ścianę na szaro do końca ;D piękny ten szary!

inkageo

Imagine there is no hate

bozena.dp

Cytat: ziuta w 01 Sie 2012, 16:00:50piękny ten szary!

zgadzam się :)
wczoraj mąż stwierdził, że taki piękny ten szary, że mogliśmy nim całe mieszkanie pomalować (czytaj duży pokój), a jak proponowałam taką opcję to było wielkie NIE, absolutnie ;)

jeszcze nie wiem czy przemaluje ścianę czy nie, ale poważnie to rozważam ;)

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 01 Sie 2012, 18:01:01wczoraj mąż stwierdził, że taki piękny ten szary, że mogliśmy nim całe mieszkanie pomalować

faceci sa uparci jak osły lol lol Bozena, malujcie szybko salon cały na szaro :thumbup:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

Tez bym calosc malowala na szaro

konwalia

bożena a wąż od zmywarki nie starczy, one długie są
a przyłącza to się rozrysowuje na ścianie ;) i wtedy nie ma, że zrobi 20cm w innym miejscu
rurkę puścić to raz raz, chyba że musicie zgrzewarkę pozyczać

nionczka

Moim zdaniem nie wygląda źle. Szary to piękny kolor, ale nie malowałabym całej ściany. Raczej cały pokój jesli już. Pojedyncza ściana na szaro i z brązowymi meblami, jakos nie widzę tego. Poza tym uwazam, że szary to taki kolor, któym mozna się zachłysnąc, machnąć wszystko, a potem zamiast neutralnej bazy będzie widać dominujący szary.

mary

Bożenka, jak macie farbę to malujcie na szaro, jak nie macie aż tyle to możecie trochę w bieli pomieszkać a potem przemalować. Jest git!

Cytat: Angie w 01 Sie 2012, 15:45:04Po gotowaniu wymaga mycia.
Angie, po każdym gotowaniu trzeba myć płytę?  :hmm: a czym się taką płytę myje?

bozena.dp

Cytat: Angie w 01 Sie 2012, 14:45:04
bozena.dp w sumie nie wiem jakie można mieć zarzuty do płyty ;D
brudzi się każda. Na czarnej widać też kurz. Po gotowaniu wymaga mycia.

no wiesz, o płytach mastercooka czytałam, że jak cię coś wyleje/wykipi na płytę to zaleje pokrętła gazu i robi się zwarcie, bo woda wcieka tam do środka... podobno nawet w instrukcji jest napisane, że nie może nic na płyte wykipieć ;D

Dodany tekst: 01 Sie 2012, 22:26:25

nie będziemy malować całości na szaro, też już to mężowi wczoraj zaproponowałam ;)
zrobimy tak jak pisze mary - pomieszkamy na razie tak jak jest, a może za jakiś czas się przemaluje, zobaczymy ;) tym bardziej, że jak pisałam, ten nasz biały to nie śnieżnobiały (choć taki miał być wg tego co na opakowaniu) a taki lekko lilowy jakby, musze zdjęcia zrobić ;)

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 01 Sie 2012, 23:23:27ten nasz biały to nie śnieżnobiały (choć taki miał być wg tego co na opakowaniu) a taki lekko lilowy jakby, musze zdjęcia zrobić

to pewnie przez swiatło, załozycie lampy i pewnie bedzie jeszcze inaczej :) ale spoko, rozumiem. mysle, ze bedzie pieknie tak czy siak :D

tak mi sie spodobały te szarosci u Was, ze juz odkładam kase na remont i mam nadzieje, ze mozna u mnie zmienic płytki bez uszkodzenia parkietu ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

no nie wiem czy to przez światło :P biały na ścianie ma inny odcień niż biały na suficie (2 rózne farby) :P nie rzuca się to jakoś bardzo w oczy, ale jak się przyjrzeć widać różnice ;) ale jest ok, nam sie podoba ;)

Dodany tekst: 01 Sie 2012, 22:49:11

ale...
przyszłam się pożalić :( pamiętacie moje białe listwy przypodłogowe? przewinęły się gdzieś na fotkach, kiedy sprawdzałam, jak będą wyglądały, o tutaj np. https://picasaweb.google.com/BozenaDP/Remont?authkey=Gv1sRgCMbl35z9jdvesAE#5767723868137582690
no to nie będę ich miała  :crying: bo jest problem z docięciem ich w rogach i nie chodzi o to, że nie mamy kątów prostych, po prostu nie idzie zgrać dwóch listew w kątach, choć teoretycznie są dobrze docięte... i są takie szparki... mąż z teściem dziś pół dnia się męczyli i praktycznie nic nie zrobili... i stwierdzili, że kupi się zwykłe (białe) plastikowe, montowane bezpośrednio do ściany :( jestem załamana...

konwalia

da się, ale nie docinasz tym kątownikiem tylko ręcznie pod ścianę
wersja 2 to takie łączniki

bozena.dp

no właśnie do tych listew nie ma łączników, w sklepie nie mieli
a jak ręcznie pod ścianę? jaśniej proszę ;)
to chodzi o to, że przy docinaniu kątownikiem nawet kąt prosty nie wychodzi tak jak powinien, nie zgrywają się te listwy tak jak mają ;/

wrobelek0403

bozena.dp trzeba dopytac kogos od listew, w ostatecznosci wziac kogos kto to zrobi. no wez, takie piekne listwy zastapisz plastikiem???

inkageo

Bożena to się akrylem zamazuje jak zostają szczeliny, będzie dobrze! U nas wcale do ścian krzywych nie przylegały, więc M. po ten akryl jeździł.
Nie rezygnuj!

Dodany tekst: 01 Sie 2012, 23:31:44

Znalazłam w necie:
"Mocować je należy klejem na bazie żywic syntetycznych. Placki kleju trzeba umieszczać co 50 cm. Na połączeniach stosuje się szpachlę akrylową, którą się potem wygładza i maluje. Analogicznie postępuje się w narożach. Można stosować także gotowe narożniki, co ułatwia montaż. Montaż, jak i na przykład produkcję mebli, najlepiej powierzyć fachowcowi."
Ihahahaha, ja powierzyłam fachowcowi :D
Jak listwy białe i akryl biały to już malować nie trzeba ;) To jest taka tubka jak pasty do zębów.
Imagine there is no hate

bozena.dp

Cytat: inkageo w 02 Sie 2012, 00:28:19U nas wcale do ścian krzywych nie przylegały, więc M. po ten akryl jeździł.

macie krzywe ściany? i odstawały od ściany (robiły się szpary?) i to też akrylem potraktowaliście? nie tylko na łączeniach i w narożnikach?

kurde, a gdzie się kupuje gotowe narożniki? w sklepie takich nie mieli ;D

inkageo

Nie kupuj tych gotowych! Szpachlą to! No my tego sami nie robiliśmy, tylko Ci "fachowcy" ;) Odstawało mocno od ścian i ta szpachla pięknie to zniwelowała, jutro zrobię zdjęcia. No ale i tak mamy te listwy spieprzone i nie poprawili ich do tej pory. Ale ze szparami sobie poradzicie, relax!
Imagine there is no hate

bozena.dp

te nasze mocuje się niby na takie zaczepy, które montuje się do ściany i potem listwe na to nakłada, ale mąż mówi, że on już też rozważał opcje przyklejenia, bo te zaczepy go, cytuje, gówno jest ;)

inkageo

No i jak będą tą szpachlą wykańczać to poprzyklejajcie taśmę malarską, żeby się nie pobrudziły całe tym, odsłonić tylko miejsca do szpachlowania. Później przetrzeć na mokro żeby wyrównać i odkleić taśmę.
Dali Ci do listew trochę farby? Ja dostałam w strzykawce, więc jak akryl będzie się trochę różnił odcieniem, to można podmalować, u nas pasował.
Imagine there is no hate