jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

teraz jestem na etapie wybierania baterii, lamp, rolet...

a propos rolet - ma któraś rolety tzw. "dzień-noc"? http://rolety.net/rolety/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=67
bo myślę o takich do pokoju P. i do kuchni, bo tam firanek nie przewiduje - u P. dlatego, że okno jest praktycznie pod sam sufit i gdybym miała karnisz to obawiam się, że przy otwieraniu okno by haczyło o żabki (muszę to dokładnie sprawdzić jeszcze, ile tam tego miejsca jest), a w kuchni będę miała blat pod oknem, więc firanki chyba bez sensu... a może zazdrostki (czy jak to się tam nazywa) w kuchni? :knuje:
no chyba że macie jakieś inne pomysły co zamontować w tych oknach... prosze pamiętać, że to parter, pod oknem trawka gdzie ludzie chodza z pieskami na spacery i gapią się do okien :P za trawką boiska orlik ;)
do dużego pokoju chce taką szynę, bo na nic innego nie ma miejsca, okno też prawie do sufitu (ale jednak więcej miejsca niż w małym) http://images.stylus.pl/4132145314452196f67f3d.jpg no i też rolety

za chwile was lampami pomęczę ;) mam nadzieje, że pomożecie ;)

Dodany tekst: 29 Lip 2012, 22:24:11

aha, powiedzcie mi jeszcze czy w kabinie prysznicowej z głębokim brodzikiem macie baterie prysznicowe czy wannowe? z góry przepraszam za głupie pytanie :P

inkageo

Nie, nie, nie! Ja protestuję przeciwko firankom, zazdrostkom!!!!!!!! (tutaj potrójnie) i tym dziwnym roletom też  :hmm:
A drewniane żaluzje ikeowe? Drogie nie są ;) Z kurzem sobie jakoś poradzisz ;)
Imagine there is no hate

wrobelek0403

bozena.dp mnie te rolety dzien-noc nie przekonują, bo jednak w dzien nadal czesc okna jest zasłonieta i swiatła mniej dochodzi - przynajmniej z tego co widze na zdjeciu.

najlepiej chyba zwykłe rolety okienne, w prowadnicach przy samej szybie. Albo jesli bedziesz miec 25 cm od okna do sufitu, to mozesz zamontowac rolety rzymskie. na dekorii sa zarowno w wersji pojedynczej, jak i podwojnej - czyli warstwa firankowa i warstwa zasłonowa.

w kuchni tez mozesz dac rzymskie. sa tez takie plisy, kt sie podciąga od dołu:

Dodany tekst: 29 Lip 2012, 22:36:07

zgadzam sie z inką, zazdrostki są paskudne :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 29 Lip 2012, 23:35:37mnie te rolety dzien-noc nie przekonują, bo jednak w dzien nadal czesc okna jest zasłonieta i swiatła mniej dochodzi

ale taką roletę możesz tez podnieść normalnie do góry jak zwykłą, a jak jest spuszczona i ustawiona w opcji "dzien" to swiatlo do pokoju wpada, a przy zwykłej rolecie już nie, więc uważam, ze taka lepsza od zwykłej ;)

rolety rzymskie przecież też światła nie przepuszczą jak będą spuszczone i skąd ja ci wezmę 25 cm pod sufitem? 25mm może będzie :P

a te plisy ze zdjęcia na końcu to skąd?

no i ja rozumiem ze firanki nie w pokoju P. i kuchni (z powodów które napisałam), ale dlaczego nie w dużym pokoju?

wrobelek0403

ok, rozumiem :)

no rzymskie to podwojne, ale jak jest 25 mm, to mozna zapomniec, :thumbdown:

plisy po prostu z googli :D. ale wiekszosc firm robiących rolety na wymiar robi i takie plisy.

mnie tam firanki w salonie nie przeszkadzają, proste muslinowe i do tego ładne mięsiste zasłony i bedzie ładnie :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

tutaj więcej zdjęć tych rolet http://luxan.pl/rolety-dzien-noc
na zdjeciu nr 17 pokazana z bliska jak to wygląda, co to za materiał ;)

Dodany tekst: 29 Lip 2012, 23:43:39

Cytat: wrobelek0403 w 30 Lip 2012, 00:38:23mnie tam firanki w salonie nie przeszkadzają, proste muslinowe i do tego ładne mięsiste zasłony i bedzie ładnie Smiley

no :)

na naszym osiedlu widziałam w jednym mieszkaniu takie rolety (w oknach) które się przesuwa z dołu do góry, jak te plisy, ale one akurat zwykłe były i musze przyznac, że to też głupie nie jest ;) tylko trzeba sprawdzić jak to się montuje, ile kosztuje i takie tam ;)

wrobelek0403

musze przyznac, ze nawet ładnie to wyglada :) te rolety d-n.

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 29 Lip 2012, 23:46:25
musze przyznac, ze nawet ładnie to wyglada :) te rolety d-n.

no! i uff... :P chyba zły link za pierwszym razem wkleiłam ;)
myśle nad kolorem ;) biały chyba będzie najbardziej uniwersalny, choć z drugiej strony, w opcji "noc" może słabo zaciemniać, hmm....
na naszej ulicy w 2 domach maja takie rolety (białe własnie) i wygląda to ok, moim zdaniem oczywiście ;)

Dodany tekst: 30 Lip 2012, 00:00:47

tutaj więcej o tych plisach http://luxan.pl/plisy-i-duetty
z tego co tam piszą, je można rozsuwać albo z góry do dołu, albo odwrotnie - nie powiem, ciekawe rozwiązanie...
i co tu teraz wybrać? plise czy rolete d-n? w tej drugiej plusem jest to, że może być spuszczona, ustawiona w opcji dzien i swiatło będzie w pokoju, przy plisie już musi być okno czesciowo odsłoniete... hmm...
idę ceny sprawdzić, może to coś pomoże ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: bozena.dp w 30 Lip 2012, 00:52:53biały chyba będzie najbardziej uniwersalny, choć z drugiej strony, w opcji "noc" może słabo zaciemniać, hmm....
no jak bialy to nie kumam, po co ;) chyba tylko po to, zeby wprowadzic niepotrzebne pasy do pokoju :D bo zaciemniac beda tak samo jak zwykle biale, a wygladac pasiascie nadal

mi sie nie podobaja
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

zwierzatko_mojej_mamy chodzi o to, zeby w dzien tez mozna było trzymac zasłoniete okno, a zeby jednak swiatła wiecej wpadało niz przy zwykłych roletach. odpadają zasłony i rzymskie, bo nie ma na nie miejsca, wiec zostaje takie rozwiazanie.

zwierzatko_mojej_mamy

no ja wiem o co chodzi, ale nie czuje tego ;) swiatla przez moje ecru wpada tyle samo, co przez firanki by wpadalo, bo sie ladnie na litym rozprasza takie swiatlo, na firance tego nie zrobi
wiadomo - ze przy zaslonietej mojej nie wyjrzysz przez okno, tutaj wyjrzysz, ale tylko jednym pasem jednoczesnie :D

po prostu opcja polowicznego zasloniecia pasiastego dla mnie jest brzydka i tyle - reszta opcji, czyli podniesione calkiem i zasloniete calkiem istnieja we wszytkich roletach ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

no ja sie jednak nie zgodze, ze przy zasłonietej wpada tyle samo swiatla co przez firanki. u mnie jak nie ma słonca, przy białych cienkich roletach (ale nieprzejrzystych) w pokoju robi sie ponuro, a to niby pokoj pd-wsch.

bozena.dp

zwierz, ale coś do tych okien muszę dać, bo nie widzi mi się opcja gołe okna, w które mi wszyscy zaglądają, bo to parter
zwykłe rolety też do mnie nie przemawiają, bo mając je spuszczone nie będę nic przez okno widziała, w które pokazałam będę widzieć w pasy, ale jednak... no ewentualnie te plisy jeszcze są ok, bo nimi można zasłonić dowolny fragment okna
ja bym wolała zwykłe firanki, ale obawiam się, że w małym pokoju się nie da, muszę zmierzyć ile tam jest miejsca pod sufitem, czy zmieści mi się taka szyna, która pokazywałam wcześniej, ona ma coś ok 16-20mm grubości+żabki do tego, ale żabki to nie problem, bo można odsunąć ;)

myślałam o tych roletach dzisiaj i może jednak jakieś ciemniejsze wziąć... ale tak żeby pasowały do całości, żeby to miało ręce i nogi ;) myślałam też o szarych, ale to w sumie niewiele ciemniejsze niż biały... sama nie wiem
a okna wyglądają tak:
kuchnia

mały pokój - spójrzcie na to otwarte skrzydło, ono jest prawie przy samym suficie

duży pokój - tutaj też mało miejsca pod sufitem, ale mam nadzieje, że ta szyna się tu bez problemu zmieści :knuje: no i jak widać na załączonym obrazku, na zasłony to tu miejsca za bardzo nie ma ;D z lewej strony, przy drzwiach balkonowych jeszcze mniej miejsca na zasłonkę niż z prawej ;D

inkageo

No a te drewniane żaluzje? Ja je mam do ram okiennych pomontowane w biurze i domu. Przytulny efekt dają :)
Imagine there is no hate

bozena.dp

Cytat: inkageo w 30 Lip 2012, 15:05:34
No a te drewniane żaluzje? Ja je mam do ram okiennych pomontowane w biurze i domu. Przytulny efekt dają :)

zaraz zobacze jak to to wygląda ;)

inkageo

Firanki potrafią zepsuć każde wnętrze, rzaaaaadko dobrze wyglądają..

Dodany tekst: 30 Lip 2012, 15:10:26

Jak kupowałam to były jasne, ciemne i białe
Imagine there is no hate

bozena.dp

mi się te żaluzje kojarzą z takimi zwykłymi, "metalowymi", które modne były w latach 90. :blush:

inkageo

Imagine there is no hate

magdalinska

Cytat: bozena.dp w 30 Lip 2012, 15:20:43
mi się te żaluzje kojarzą z takimi zwykłymi, "metalowymi", które modne były w latach 90. :blush:
ekhm, ja teraz mam takie w jednej łazience ;)

bozena.dp

Cytat: inkageo w 30 Lip 2012, 16:22:34Ale na żywo wcale tak nie wyglądają!

już sobie popatrzyłam na zdjęcia w necie ;)

inkageo

Ja się obawiam, że te dzień/noc to przez okno będę wyglądać jak wymyślne firanki.. A co jest gorszego od wymyślnych firanek? ;)
Imagine there is no hate

bozena.dp

a jakie macie - te węższe 25mm czy szersze 50mm?
bo jak już to bym wolała takie szersze ;)

inkageo

Ja mam zwykłe lindmony w naturalnym kolorze. One i tak mają sporo szersze listewki niż aluminiowe żaluzje.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00084325/
Imagine there is no hate

bozena.dp

Cytat: inkageo w 30 Lip 2012, 15:31:27
Ja się obawiam, że te dzień/noc to przez okno będę wyglądać jak wymyślne firanki.. A co jest gorszego od wymyślnych firanek? ;)

jak będę miała okazję to zrobie zdjęcie tych rolet w oknach sąsiada ;)

Dodany tekst: 30 Lip 2012, 15:01:15

wyczytałam w necie, że żaluzje drewniane nie nadają się do ciemny wnętrz, bo jak są spuszczone (i otwarte) to zatrzymują trochę światła, mimo wszystko troche przyciemniają :knuje:

Dodany tekst: 30 Lip 2012, 19:15:21

dziewczyny, jaka bateria kuchenna lepsza?
taka stojąca, coś takiego np. http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/24/89/71/17/2489711764 (fajna?)
czy coś w tym stylu http://www.sklepbaterie.pl/public/images/produkty/duze/1738-4182.jpg

mobka a jaką ty masz tą baterie którą polecasz?

mobka

Bozena, nei wiem dokladnie co mam, ale cos w tym stylu http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20197374/

A z tych pokazanych, to szukalabym czegos jak ta pierwsza, ale ta konkretna mi sie nie podoba.