jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

bozena.dp ale Ty nie rozwazasz 60 czy 75, tylko 50 i 60 z tego co widze ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Angie

bozena.dp ja ma 50 cm i tak jest dla mnie dobrze :)
U mnie szafki nachodzą.

bozena.dp

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Cze 2012, 21:24:12
bozena.dp ale Ty nie rozwazasz 60 czy 75, tylko 50 i 60 z tego co widze ;)

no tak, a dla gazu jest norma 75 cm, wiec nad okapem na równo z szafkami nie ma chyba co myslec :P

tutaj masz normy
Minimalna odległość między okapem, a płytą elektryczną to 60 cm.
Nad kuchenką na gaz lub paliwo mieszane musi być zachowane co najmniej 75 cm odstępu.

Dodany tekst: 25 Cze 2012, 21:27:00

zostawiam te 50cm miedzy szafkami i wtedy górne szafki będą się kończyć na wysokości 2,10m, rodzice też tak mają i jest ok jak dla mnie ;)

wrobelek0403

bozena.dp te płytki vivida są bardzo grube. u P szafki sa nad nimi, bo inaczej odstawałyby bez sensu. tylko trzeba je naprawde równo polozyc.

inny sposób, to połozyc płytki jednoczesnie z gładziami, ale na to juz chyba za pozno :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 25 Cze 2012, 22:42:45inny sposób, to połozyc płytki jednoczesnie z gładziami, ale na to juz chyba za pozno knuje

no niestety, za późno

w łazience też mam grube płytki bo 1cm! i żeby nie odstawały od ściany, nad nimi przykleili płyte k-g, bo chciałam aby było równo ;)

Dodany tekst: 25 Cze 2012, 22:17:38

te nasze fronty kuchenne mają mniej więcej taką strukturę

Kasia

U mnie szafki nachodza :) tak chciałam.

A górne szafki na listwie będziesz wieszać?

Ostatnio u mojej koleżanki widziałam ze każda szafka osObno powieszona została i kurdę jedna pod obciążeniem sie opuściła.

bozena.dp

Cytat: Kasia w 26 Cze 2012, 00:04:51A górne szafki na listwie będziesz wieszać?

ja nic nie bede wieszać, tylko firma która nam meble robi i z tego co facet mówił mają dobre.mocne patenty na wieszanie szafek ;) jak by się coś działo będę reklamować ;)

mary

Bożenka, a Ty jesteś przekonana do kafli na ścianie w kuchni? Pytam, bo właśnie wczoraj mój mąż skuwał jakąś hałaśliwą maszyną kafle z kuchni i w razie czego to Ty jeszcze możesz sobie tej wątpliwej przyjemności (czyli skuwania) oszczędzić.
My chyba będziemy malować ścianę nad blatem jakąś farbą super wytrzymałą na szorowanie.

zwierzatko_mojej_mamy

mary dobrze mowi - dejcie se siana z kaflami - kupcie super zajebista farbe, na tyl kuchenki na poczatek jakis kawalek plyty stalowej czy tez szyby, zeby sie nie uwalila sciana od razu i pomalujcie se limonka i zobaczycie, czy Wam pasuje na dluzsza mete - jesli tak, to polozycie kafle
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mobka

Demonizujecie te kafle ;)
Ja mam i nie narzekam. Choc jakbym teraz robila, to pewnie lacobel bym rzucila. Ale IMO kafle sa ok.

Kasia

a ja się ciesze że w nowej chałupie nie b ede musiała kombinować co nad blatem :D
Okna będą

bo tak to bym chyba się pocieła a nie wybrała lol bo i kafle mi się podobają i lacobel i metal i fajna farba :D

mary

mnie na kafle już by nikt nie namówił. Te co skuwamy teraz są jeszcze po poprzednikach. Jak z nich ciężko było usunąć tłuszcz!

mobka

Mary, a gaz macie, czy elektryczna kuchenke? Ja swoje czyszcze raz w tygodniu. Chyba, ze mega mi sie zachlapia tluszczem wlasnie, to na biezaco. Ale nie mam na nich sladu najmniejszego. bardzo dobrze sie uzytkuja.

Kasia

moje jasne tez pieknie doczyszczone :D
tylko z fugami to juz wieksza zabawa ale z samymi płytkami zadna

mobka

Cytat: Kasia w 26 Cze 2012, 13:55:58
moje jasne tez pieknie doczyszczone :D
tylko z fugami to juz wieksza zabawa ale z samymi płytkami zadna

Wlasnei sie dziwie, bo mam plytki i fugi biale i naprawdde zuzycia po nich nei widac. A ja duzo gotuje ;D

Kasia

u mnie tylko fugi przyżółkły w okolicy kuchenki gazowej

nionczka

Zielony w kuchni jest super. Ja miałam w poprzedniej. Cudnie było.
A Vividę mam w wc.

mary

Nionczka - mamy gaz w kuchni.
Z płytkami to Wam wierzę, że macie czyściutkie - ja tych naszych nie umiałam doszorować już od samego początku, jak tylko kupiliśmy mieszkanie. To były takie cegiełki beżowo-ceglane. Szorowałam nawet specjalną pastą z Niemiec i nic. Domyślam się, że nasza poprzedniczka nie spędzała za dużo czasu na porządkach kuchennych ;)

Dodany tekst: 26 Cze 2012, 16:47:23

Aha, i jeszcze jeden argument za brakiem płytek - jak się kolor ściany znudzi to nic skuwać nie trzeba, tylko do sklepu po farbę i przemalować. Naprawdę nie widzę potrzeby posiadania płytek.

wrobelek0403

mozemy sobie dyskutowac, tylko że Bozena juz wybrała ze chce płytki. Te vivida są gładkie i sliskie, wiec problemów z czystością nie bedzie.

ja z nimi widze tylko jeden problem, ale to mam nadzieje facet od szafek cos wymysli. jesli połozy się je do okna, to gorna krawedz płytki na tym odcinku bez szafek będzie widoczna od góry. a trzeba by to jakos wykonczyc, bo to jest jakies 5 mm. :knuje: no i jeszcze pytanie jak to połozyc miedzy blatem a szafką skoro płytki mają 30 cm szerokosci, a Bozenka chce odległosc 50 cm. Mozna połozyc je tak, zeby krawedz dolnej wchodziła pod blat, tyle, ze wówczas fuga miedzy płytkami nie bedzie równo po srodku. Mnie by to przeszkadzało ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

justynaaaa2

bozena.dp u mnie okap jest na 75 cm (gaz) , szafki górne od dolnych 55 cm. ale u mnie okap wisi luzem, nie styka się z szafkami, nie tworzy to całości więc nie ma zaburzenia linii :D

górne szafki na płytki nie nachodzą, bo płytki mam tylko wąskim paskiem 25 cm. nad blatem, dalej farba :)

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 26 Cze 2012, 18:25:18mozemy sobie dyskutowac, tylko że Bozena juz wybrała ze chce płytki. Te vivida są gładkie i sliskie, wiec problemów z czystością nie bedzie.

płytki wybrała, ale jeszcze nie kupiła :P

i chciałam przypomniec, że już raz tutaj była dyskusja co między szafkami, już was kiedyś o to pytałam, bo nie chciałam płytek i opcję farba na ścianie odradzałyście, bo plamy z tłuszczu cięzko zamalować, a teraz mi tu znowu z malowaniem wyskakujecie! lacobel czy szyba są fajne, ale lacobel przy gazie nie bardzo a szkło hartowane za drogie jak dla mnie ;D i to WY mnie przekonałyście, że płytki będą najlepszym rozwiązaniem, mimo iż nie chciałam płytek... ehhh... i bądź tu mądry :P
zaraz poszukam tamtej dyskusji ;)

Cytat: wrobelek0403 w 26 Cze 2012, 18:25:18ja z nimi widze tylko jeden problem, ale to mam nadzieje facet od szafek cos wymysli. jesli połozy się je do okna, to gorna krawedz płytki na tym odcinku bez szafek będzie widoczna od góry. a trzeba by to jakos wykonczyc, bo to jest jakies 5 mm. knuje no i jeszcze pytanie jak to połozyc miedzy blatem a szafką skoro płytki mają 30 cm szerokosci, a Bozenka chce odległosc 50 cm. Mozna połozyc je tak, zeby krawedz dolnej wchodziła pod blat, tyle, ze wówczas fuga miedzy płytkami nie bedzie równo po srodku. Mnie by to przeszkadzało wink

spoko, też o tym myślałam, wszystko da się zrobić ;)
płytki mają 1cm grubości (sprawdziłam), ale to nie przeszkadza aby szafki zachodziły na nie (pytałam pana od kuchni), oni to jakoś tam zrobią ;) i wtedy dałabym płytki tak aby 5cm wchodziło pod blat 5cm pod szafkę i fuga będzie na środku :D
a tam gdzie szafek nie będzie u góry to się płytkę dotnie i są podobno takie jakieś listwy wykończeniowe, że nie byłoby problemu z odstającymi od ściany płytkami, bo byłoby takie łagodne przejście ;)

wrobelek0403

a no to super :D

to widac fachowiec P był z tych co  to "nie da sie", bo tak tłumaczył koniecznosc powieszenia szafek nad płytkami ;)

ja akurat sugerowałam farbe jako opcje, bo z doswiadczenia znajomych wiem, ze sie sprawdza :D ale te płytki sa takie ładne, ze tez jestem za :D

Kasia

Są listwy, mam w mieszkaniu, bardzo ładnie wyglądają. Tylko trzeba pamiętać aby sobie dziadowskich listew nie dać wcisnąć (nam jeden fachowiec chciał plastikowe montować)

bozena.dp

pan od kuchni powiedział, że u  nas nawet jest wskazane aby szafki wchodziły na płytki, bo kuchnia nie jest prosta i moglibyśmy nie wycelować idealnie z tymi płytkami (gdyby szafki miały sie na nich opierać)
no ja mojego pana od kuchni-szaf-szafki łazienkowej bardzo lubie, bo u niego w słowniku bardzo rzadko pojawia się stwierdzenie "nie da się" ;) a jak już się pojawia to wtedy kiedy naprawdę sie nie da ;)

Kasia -górne szafki będą wieszane na szynie - dowiedziałam się dzisiaj ;)

Kasia

Z plytkami imo dobrze, szafki na listwie tez super. Juz lubię tego twojego fachowca :)