jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

dziewczyny doradźcie - robić "kolorową" szafkę pod umywalkę? i w jakim kolorze jak coś?
myślałam o takiej szafce - mniej więcej (umywalka będzie inna niż na zdjęciu)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

bozena.dp coraz ładniej  :bravo: :bravo: 
podoba mi się ta mozaika :)

inkageo

Ja bym doradzała wiszącą, czyli bez nóżek. Wc wiszące, to i szafka umywalkowa, po co nóżki?
I kolor biały :)
Imagine there is no hate

Angie

wrobelek0403

Cytat: Angie w 18 Cze 2012, 23:24:29
bozena.dp ja też myślę, że wisząca :)

coś takiego

http://allegro.pl/szafka-z-umywalka-60-40-cm-polysk-7-kolorow-i2401331936.html

absolutnie piekna jest ta szafka :D

bozenka, przemysl jakie dodatki chcesz do łazienki. Moze masz już ręczniki w jakims intensywnym kolorze? do tej szarosci bedzie pasowac kazdy intensywny kolor - zielen, fiolet, turkus, zółty, czerwony :)

ja do swojej kupiłam morskie reczniki w ikea, komplet kąpielowy+do rąk+to twarzy kosztował 60 zł czy jakos tak. do tego kupiłam dywanik, szlafrok i przybornik na mydło /szczoteczki i jest fajnie.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

nie wiem jeszcze jakie dodatki, nie mam żadnych recznikow w intensywnych kolorach, jakies zwykle biale/jasne mam ;D

moze byc szafka wisząca, nawet bardziej mi sie podoba ;) tylko ja umywalkę będę miała taką "zwykłą", o taką dokładnie

tak myślę, że jeżeli zdecydowalibyśmy się malować ten pas nad płytkami na kolor, to musiałby to być kolor szafki (jeżeli będzie "kolorowa") ;)

Dodany tekst: 19 Cze 2012, 09:39:19

Cytat: wrobelek0403 w 19 Cze 2012, 00:45:15ja do swojej kupiłam morskie reczniki w ikea, komplet kąpielowy+do rąk+to twarzy kosztował 60 zł czy jakos tak. do tego kupiłam dywanik, szlafrok i przybornik na mydło /szczoteczki i jest fajnie.

fajnie to brzmi i pewnie fajnie wygląda :)

a jakie masz płytki/meble w łazience?

Angie

bozena.dp ale taka umywalka do tej wiszącej szafki to chyba nie bardzo  :hmm: :hmm: :hmm:

wrobelek0403

Bozenka, to jest umywalka wiszaca. pod nią szafki dopasowanej nie zamontujesz. :knuje:

no ja mam piaskowe i brązowe, stąd ten turkus blehhhh :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

vobi

Bozena, a zamowilas juz te umywalke? Bo jesli nie, to mozesz zamowic bez tego postumentu pod umywalka (przy ktorym faktycznie szafka wiszaca odpada). Na stronie Cersanitu jest informacja, ze te umywalka "kompletowana z postumentem, szafką MOCCA lub DAHLIA pod umywalkę CARINA 60"

Dodany tekst: wto, 19 cze 2012, 09:44:52

a, teraz dopiero widze, ze szafka ktora pokazalas to z Cersanitu tez, ale jesli masz standardowa szerokosc (60 cm) to spokojnie kupisz szafke pod umywalke gdziekolwiek (tez mysle ze wiszaca lepsza), tyle ze postument musisz wyrzucic albo nie zamawiac ;D

wrobelek0403

vobi  :thumbup: za wnikliwą obserwacje :)

nionczka

Cytat: Angie w 18 Cze 2012, 23:24:29
bozena.dp ja też myślę, że wisząca :)

coś takiego

http://allegro.pl/szafka-z-umywalka-60-40-cm-polysk-7-kolorow-i2401331936.html

brałam je pod uwagę, może jeszcze kiedyś kupię na górę

bozena.dp

dziewczyny, zdjęcie umywalki, było poglądowe ;) oczywiście, że umywalka będzie BEZ postumentu, ale nigdzie nie ma takiego zdjęcia :P

szafka, która pokazałam jest z cersanitu i docelowo ma być też przystosowana do tej umywalki (carina), ale... ta umywalka to nowość, ponad miesiąc na stronie cersanitu, a dopiero "przed chwilą" pojawiła się w sklepach, natomiast szafka dalia (ta która pokazalam) jeszcze do tej umywalki nie docięta i nie wiadomo kiedy będzie ;D

nam szafkę będzie robić pan od kuchni-szaf-szafki łazienkowej ;) ja mu daje umywalkę, on mi dorabia szafkę ;) i zrobi mi jaką będę chciała - stojącą, wiszącą...

umywalka będzie 50cm szeroka i ona ma tylko 39cm głębokości (nie mogę mieć większej)

no i teraz nie wiem jaki kolor, ale wiem, ze chce szuflady wiszące ;)
tak mysle, ze albo biała (mąż nie chce, bo ja wszystko chce białe :P) albo szara albo kolorowa właśnie, mężowi się podoba ta limonkowa z linku angi

Dodany tekst: 19 Cze 2012, 14:28:18

albo jakiś turkos, morski, fuksja, coś w żywym kolorze...

na dniach jedziemy do pana od kuchni-etc. i muszę wiedzieć co chce ;)
ciekawe na ile mi ta szafke lustrzaną wyceni, aż się boje normalnie...
aha - mówiłam mu, że nie chce ramek na lustrach, bo w założeniu te lustra to ma być jedna tafla, a on, że tych ramek nie widac, one maja tylko 1-2mm, a sa wzmocnieniem dla lustra i ze zrobi mi kilka wycen - z ramkami, bez i nie wiem co tam jeszcze

wrobelek0403

aaaaa, to przepraszam, czytam niedokładnie.

wez taką zielen jak na szafce koła, piekna jest :dreaming:

jestynka

Cytat: bozena.dp w 15 Cze 2012, 23:32:47a jak z jakością magnata? wie któraś?

bardzo dobrze mi się nim malowało.
nie narzekam

mobka

Ja bym wziela chyba biala. I tak samo wszelkieszczotki do kibelka, "mydelniczki", kubki itp. Wtedy mozna miec komplety recznikow w roznych kolorach i sie z wyposazeniem nie gryza.

feeling.good

Cytat: mobka w 19 Cze 2012, 21:07:58
Ja bym wziela chyba biala. I tak samo wszelkieszczotki do kibelka, "mydelniczki", kubki itp. Wtedy mozna miec komplety recznikow w roznych kolorach i sie z wyposazeniem nie gryza.

dobrze mobka radzi. W razie chęci zmiany, łatwiej też wymienić drobne wyposażenie niż szafkę.

wrobelek0403

Cytat: feeling.good w 19 Cze 2012, 21:33:04
dobrze mobka radzi. W razie chęci zmiany, łatwiej też wymienić drobne wyposażenie niż szafkę.

no to jest rada rozsądna :D a serce ciagnie do kolorków ;)

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 19 Cze 2012, 22:11:20
no to jest rada rozsądna :D a serce ciagnie do kolorków ;)

otóż to ;)

Dodany tekst: 19 Cze 2012, 22:00:34

jeszcze wam nie pisałam jakiego mam pecha

jak wiecie zamówiliśmy złe drzwi do małego pokoju, czyli 80, takie tam były, ale na starych metalowych ościeżnicach, a teraz żeby zmontować drzwi 80 trzeba mieć otwór drzwiowy 90 - no to próbowaliśmy ten nasz otwór powiększyć, ale to ściana nośna i za cholere się nie dało ;/ no i zostaliśmy z niepasującymi drzwiami... gdyby nie to, że one sa prawe, a do dużego pokoju potrzebuje lewe, to tam by się je wykorzystało... no i co teraz?! są 2 opcje - kupujemy nowe drzwi 70 (a te nie wiem na allegro albo co) albo przerabiamy te które mamy na przesuwne (da się)... no i chyba zdecydujemy się na drugą opcję, bo po 1. mamy juz te drzwi, a po 2. nie chcemy do pokoju drzwi 70, bo to jednak trochę mało ;D

dziś przyszła zamówiona w necie kabina prysznicowa, pierwsze co, to sprawdziliśmy czy jest cała, czy szkło sie nie potłukło (mamy przykre doświadczenia ze stolikiem szklanym pod tv), jest ok, wiec super, ale... brodzik był źle zabezpieczony i cały przód jest uszkodzony/porysowany, tak jakby go ktoś gdzieś po podłodze przeciągnął... od razu dzwoniliśmy z reklamacją, mają przywieść nowy, ciekawe ile to potrwa... ehh...

Dodany tekst: 20 Cze 2012, 16:23:04

dziewczyny, znowu ja :blush:
już mi głupio normalnie i przepraszam, że was tak męczę, ale chciałabym, żeby było ładne, rozumiecie prawda? ;)

co do łazienki, to rozważam (ja, nie wiem jak mąż :P) jednak białą albo grafitową szafkę i taki sam pas nad płytkami a do tego kolorowe dodatki, typu ręczniki, dywanik, itd ;)
mobka ma rację, przy takiej szafce można częsciej i łatwiej zmieniać kolory dodatków i nie będzie nudno ;)

teraz kuchnia :blush:
pamiętacie projekt? https://picasaweb.google.com/BozenaDP/KuchniaSzafy
wstępnie wybraliśmy białe szafki u góry (będą całe białe, nie tylko fronty), czarne na dole + biały blat, ale waham się... jakoś nie jestem przekonana do tego czarnego dołu... mąż mówi, że przecież dużo takich szafek nie będzie, ale jednak... no ale jak nie czarny to jaki? nie mam pomysłu ;D
no i druga sprawa - jakie, i w którym miejscu, płytki między szafkami?
podobaja mi się płytki które ma nionczka, dokładnie ta mozaika (mąż jeszcze nie wie o tym pomyśle :P)

myśle, że pasowałyby, bo tam kolory biały (?), czarny (?), szary, a w takich kolrach (wstępnie) ma być kuchnia właśnie ;)
no i teraz w którym miejscu je położyć - czy
1. tylko na tej ścianie gdzie piec,
2. tam gdzie piec i duża, wysoka szafa,
3. tam gdzie piec, szafa i przy oknie (tam zlew będzie, ale nie będzie już górnych szafek)?
help

p.s. nionczka jakie kolory są dokładnie na tej mozaice?

Norka

Bożena, album się nie otwiera.
Znajomi mają w maleńkiej kuchni mozaikę (kwadraciki) w takich kolorach do jasnoszarych mebli z czarnymi uchwytami i b. ładnie to wygląda :)

wrobelek0403

bozena.dp ja bym raczej zrobiła wszystkie szafki białe i grafitowy lub szary blat, ewentualnie dolne szafki szare i dobrac blat kolorem do którejs z tych płytek z mozaiki.

mnie czarne szafki nie przekonują, zwłaszcza ze dolne czesto sie chlapią i na czarnym bedzie chocby slady po wodzie widac bardziej niz na białych czy jasnoszarych.

jestynka

bożenka też polecam Ci białe szafki i szary blat do tego ta mozaika będzie pasować :)
ja mam białe szafki dół i góra (wbrew pozorom brudu nie widać) i szary matowy blat, też na nim brudu nie widać

bozena.dp

jestynka a te białe szafki to jakie/z czego (jakiego materiału) masz? zwykły biały, matowy (taki jak skórka pomarańczy) mdf czy lakierowany biały (czy jak to sie nazywa ;))

Dodany tekst: 20 Cze 2012, 21:17:19

słuchacie, a może dać jakieś kolorowe płytki do tej kuchni? np. limonka (nie wiem co ten kolor się mnie tak przyczepił lol), żeby nie było ponuro jak będą tylko kolory biały, szary, (ewentualnie) czarny :knuje:

no i nie doradziłyście gdzie kłaść te płytki? na których ścianach

emcia

Cytat: bozena.dp w 20 Cze 2012, 21:54:38limonka (
nie bierz
kupisz sobie limonkowe gary z olkusza i czajnik

wrobelek0403

Cytat: emcia w 20 Cze 2012, 22:07:05
nie bierz
kupisz sobie limonkowe gary z olkusza i czajnik

jestem za no i w razie znudzenia łatwiej wymienic niz płytki :D

a nie radziłam gdzie kłasc, bo mi sie galeria nie otwiera. tak z pamieci połozyłabym tam, gdzie nad blatem jest sciana czyli od okna do zabudowy na całej scianie.

Dodany tekst: 20 Cze 2012, 23:54:17

bozenka, tu masz białe szafki od góry do dołu i szary blat :)

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,136727119,136788201.html tylko obrazka znad blatu nie kopiuj ;)

jestynka

Cytat: bozena.dp w 20 Cze 2012, 20:54:38
jestynka a te białe szafki to jakie/z czego (jakiego materiału) masz? zwykły biały, matowy (taki jak skórka pomarańczy) mdf czy lakierowany biały (czy jak to sie nazywa ;))

Dodany tekst: 20 Cze 2012, 19:17:19

słuchacie, a może dać jakieś kolorowe płytki do tej kuchni? np. limonka (nie wiem co ten kolor się mnie tak przyczepił lol), żeby nie było ponuro jak będą tylko kolory biały, szary, (ewentualnie) czarny :knuje:

no i nie doradziłyście gdzie kłaść te płytki? na których ścianach

mam biały mdf lakierowany
plytki mam żółte między szafkami górnymi a blatem

Dodany tekst: 21 Cze 2012, 09:20:06

a z kolorem też Ciebie rozumiem, bo ja bym nie mogła tak tylko na biało.
Jedyna rzecze,że trzeba byc do koloru mocno przekonanym,żeby za pół roku nie  myśleć o zmianie.
Ja byłam tak bardzo przekonana do żółtego w kuchni