jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

a jak się użytkuje ciemne dolne szafki?
bo mnie tu przekonują, żeby nie robić czarych dolnych  (zresztą sama nie jestem do tego przekonana ;))

na temat wysokości okapu, znalazłam coś takiego
Istotna jest wysokość zamocowania okapu. Zależy to od rodzaju płyty. Jeśli jest to płyta elektryczna - na wysokości nie mniejszej niż 65-70 cm nad polami grzejnymi, i 75-80 cm powyżej kuchenki zasilanej gazem.

Dodany tekst: 21 Cze 2012, 23:52:21

i jeszcze
Minimalna odległość między okapem, a płytą elektryczną to 60 cm.
Nad kuchenką na gaz lub paliwo mieszane musi być zachowane co najmniej 75 cm odstępu.
Należy pamiętać, że jest to ogólna zasada. Dlatego po zakupie okapu należy dokładnie zapoznać się z instrukcją montażu, w której zawarte są informacje na jakiej wysokości należy zamontować okap.

Angie

bozena.dp źle się nie użytkuje, ale jasne dużo lepiej ;D.
Na ciemnych szybko widać plamy, kurz ;D

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 22 Cze 2012, 00:45:03na temat wysokości okapu, znalazłam coś takiego
Istotna jest wysokość zamocowania okapu. Zależy to od rodzaju płyty. Jeśli jest to płyta elektryczna - na wysokości nie mniejszej niż 65-70 cm nad polami grzejnymi, i 75-80 cm powyżej kuchenki zasilanej gazem.

ciekawe dlaczego :knuje: no szkoda, choc ja bym sie zastanawiała czy to ma jakiekolwiek znaczenie skoro płyta i tak bedzie blisko okna :)

no i jesli montujecie taki okap bez połaczenia z wentylacją, czyli odciag to tym bardziej nie widze w tym sensu :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

wróbel no nie wiem ;D
dopytam ;)
no i oczywiście my będziemy mieli wyciąg z filtrami, bo nie możemy się podpiąć do wentylacji, w bloku to zabronione, a już na parterze to w ogóle

to chyba chodzi m.in. o to, że jak taki okap jest za nisko, a filtr będzie zatłuszczony to potem wystarczy iskra żeby się to zapaliło, a jak jest wyżej to wiadomo - mniejsze ryzyko - tak gdzieś w necie wyczytałam
przy płycie elektrycznej tego problemu/ryzyka nie ma

inkageo

Ja bym zignorowała te wysokości i zrobiła tak żeby było ładnie - czyli w jednej linii ;) Bez przesady, ogniska tam nikt nie będzie rozpalał :D
Imagine there is no hate

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 22 Cze 2012, 11:05:10to chyba chodzi m.in. o to, że jak taki okap jest za nisko, a filtr będzie zatłuszczony to potem wystarczy iskra żeby się to zapaliło, a jak jest wyżej to wiadomo - mniejsze ryzyko - tak gdzieś w necie wyczytałam
przy płycie elektrycznej tego problemu/ryzyka nie ma

brzmi sensownie :knuje:

P ma w bloku oddzielną wentylacje wyciagową i okopnie mu zazdrosze :D co ciekawe moi rodzice w bloku z lat 50tych tez maja, bo kiedys w mieszkaniu był w ogole piec na wegiel i w kuchni byly dwa szyby wentylacyjne :D

Dodany tekst: 22 Cze 2012, 10:22:52

Cytat: inkageo w 22 Cze 2012, 10:08:41
Ja bym zignorowała te wysokości i zrobiła tak żeby było ładnie - czyli w jednej linii ;) Bez przesady, ogniska tam nikt nie będzie rozpalał :D

nie chciałam tego mowic głosno lol lol :highfive:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

zobaczymy co da się zrobić z tym okapem ;)

rozmawiałam dziś z panem od szaf żeby ustalić godz. poniedziałkowego spotkania i pytam na ile wycenił ta szafke lustrzana do łazienki, czy mnie cena zabije, on, że niedużo wyszło (dużo niedużo pojęcie względne) i że te lustra będa naklejone na płyte, bo jednak nie da sie zrobic w tych ramach aluminiowych - no co za pech :P normalnie jestem niepocieszona lol

wrobelek0403

bozena.dp

byliśmy dziś dograć ostatnie szczegóły odnośnie kuchni, szafy itd. i... kuchnia (i reszta) będzie montowana dopiero w pierwszej połowie sierpnia, a kolory kuchni to... uwaga, uwaga... białe fronty (zwykły tani mdf, matowy porowaty, taka skórka pomarańczy) i szary blat ;D oczywiście kuchnia lakierowana byłaby fajniejsza, ale to drogie jest niestety

no i teraz płytki miedzy szafkami albo ta a'la mozaika szara (która ma nionczka), ale wtedy cała kuchnia będzie biało-szara i trochę się tego boję, albo jakieś zielone/limonkowe ;) no i nie wiem czy opcja nr 2 nie wygra ;)

inkageo

A ja popieram matowe meble! Znudził mi się już mój błysk ;)
Imagine there is no hate

bozena.dp

no tylko to nie jest gładki mat, tylko taki porowaty lekko, jak skórka pomarańczy trochę ;D

inkageo

Imagine there is no hate

wrobelek0403

bozena.dp pokazywałam Ci kuchnie P z limonkowymi płytkami?

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 25 Cze 2012, 17:06:24
bozena.dp pokazywałam Ci kuchnie P z limonkowymi płytkami?

chyba tak, musiałabym sprawdzić
no i podoba mi się tak
kiedyś w necie też znalazłam takie zdjęcia, teraz nie umiem ich zlokalizować, ale za chwilę pokaże wam inne ;)

Dodany tekst: pon, 25 cze 2012, 14:32:33

wróbel, a jakiej, jakiej firmy sa te limonkowe płytki P?

Dodany tekst: pon, 25 cze 2012, 15:43:51

blat będzie taki http://meblekuchenne.malopolska.pl/images/d_495_pe.jpg
w rzeczywistości trochę jaśniejszy

wrobelek0403

bozena, vivida verde z paradyża.

one w swietle dziennym są takie soczyste jak skórka limonki, a w sztucznym - zółtawe jak miąsz :D

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 25 Cze 2012, 17:47:50
bozena, vivida verde z paradyża.

chyba na te płytki patrzeliśmy dziś w castoramie właśnie i mówiliśmy, że fajne :D
tylko my byśmy brali te całe gładkie chyba, a on ma te płytki w paski, prawda?

Dodany tekst: 25 Cze 2012, 19:51:51

dziewczyny jaką macie przerwę między dolnymi a górnymi szafkami w kuchni?
50cm czy 60cm? bo nie wiem ile zrobić... jak będzie 50 cm to górna krawędź szafek będzie na wysokości 2,10m, jak 60c, to 2,2m i sama nie wiem...

wrobelek0403

ja mam 50. lepiej zrob nizej, potem do kazdej gornej półki bedziesz musiała siegac z krzesła.

bozena.dp

no tak właśnie powiedziałam żeby zrobił - 50 cm ;)
ale okop niestety wyżej będzie, bo 50 cm to za mało ;D

wrobelek0403

inkageo

Ja mam na 60 i jeżeli wtedy okap będzie równo, to bierz 60 ;)
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

ja nie rozumiem problemu - myslisz, ze 99% ludzi nie ma okapu na 60 od blatu? nawet ja mam na takiej wysokosci, chociaz nie mam gazu - takie sa normy - blat na 85 chyba, potem szafki 60 lub wyzej
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

bozena.dp

jeszcze pytanie mam odnośnie kuchni - czy górne szafki nachodzą wam na płytki czy się stykają?
mam nadzieje, że wiecie o co chodzi?

aha, postanowiliśmy że płytki w kuchni będą zielone, bo ten kolor (zielony/limonkowy) chodzi za nami od początku remontu :P no i w necie są przykłady takiego połączenia i nam się podoba :) no i będzie trochę koloru, bo jak na razie to tylko szarości i biele w tym mieszkaniu są/mają być :P

szafa w przedpokoju też będzie biała
szafka w łazience pod umywalką też biała - jednak będzie robiona na wzór tej z cersanitu, bo kupiliśmy tą umywalkę którą pokazywałam - nie chciało mi się szukać innej, poza tym ta tania jest i jest całkiem ok wizualnie, jak dla nas ;)

mobka

Szafki u mnie nie nachodza.

bozena.dp

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Cze 2012, 21:20:08
ja nie rozumiem problemu - myslisz, ze 99% ludzi nie ma okapu na 60 od blatu? nawet ja mam na takiej wysokosci, chociaz nie mam gazu - takie sa normy - blat na 85 chyba, potem szafki 60 lub wyzej

min. 60 czy 65cm od blatu to norma dla płyt elektrycznych, a dla gazu to 70 czy 75cm
gdzieś to wcześniej wklejałam

zwierz dobrze, że cię widze bo mam pytanko ;) pisze pw ;)