jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

tutaj projekt kuchni, szafki łazienkowej i szafy w przedpokoju - tak to będzie wyglądać, tyle, że szafa w przedpokoju będzie biała i na środkowych drzwiach będzie przyklejone lustro o wymiarach 50x160cm
https://picasaweb.google.com/BozenaDP/KuchniaPrzedpokojAzienka?authkey=Gv1sRgCNfH-sqK5ePukAE#5758444957013343586

jestynka

Cytat: mobka w 26 Cze 2012, 14:21:14Demonizujecie te kafle wink

też tak myślę, jak kafle są duże to myje się szybko i u mnie jakoś tak się nie brudzą (albo na żółtym tego nie widać),a gotuje codziennie
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Ja lubię kafle, ale odnoszę wrażenie, że od paru lat są źle odbierane. Teraz nie wypada nikomu kłaść i lubić kafli. Bzdura. Fajnie jest, że każdy może wybierać co lubi.
Lubie kafle jako przedmiot, wiele modeli jest pięknych i są naprawdę łatwe do mycia. Nie każdy musi lubić, ale też nie wszyscy od razu musimy z nich rezygnować. Moda modą, ale kafle to klasyk, jak drewno na podłodze czy farba na ścianie.

mobka

A ja wprowadzilam w blad -moje szafki w kuchni nachodza na plytki :D I wiszace i dolne - i wlasnie mam tak, ze pol plytki od gory i pol od dolu widac. Bylam pewna, ze nie nachodza :D

mary

Nionczka, zgadzam się, że kafle są łatwe do czyszczenia (na ogół ;) ) i wiele jest pięknych, ale niewątpliwie trudno je zmienić, jak się kolor znudzi - farba zdecydowanie tańsza, łatwiej o zmiany. Dlatego mnie przekonuje farba. Absolutnie nie dlatego skułam kafle, że teraz ich nie wypada mieć ;) W ogóle nie wiedziałam, że nie wypada.

Bożenka, ja dyskusji o kaflach nie pamiętam, przyznaję się. Pozwoliłam sobie odradzić Ci te kafle pomna na trudy mojego męża, który je w pon. skuwał. Myślę, że jak się nie ma kafli to częściej można coś zmienić.

bozena.dp

owszem można częsciej zmieniać kolor w kuchni gdy się nie ma płytek, ale co z tluszczem na ścianie? dziewczyny pisały, że takie plamy cięzko zamalować...

no nie wiem, ja na początku nie chciałam kafli, ale dziewczyny mnie przekonaly, że to najlepsze wyjście będzie, pogodziłam się z tym, znalazłam fajne, a wy mi tu znowu mieszacie :P

mary

jak już chcesz kafle to rób! Na pewno będzie ładnie.
Ja jestem zdecydowana na farbę i w tym celu zasięgam opinii na forum wnętrza mieszkań - kupimy farbę, którą już inni malowali i się im sprawdziła. To nie może być taka zwykła farba jak np. dulux kuchnia i łazienka. Nazwy teraz nie pamiętam, ale chyba beckers to był (jakiś specjalny rodzaj). Jeśli farba nam się nie sprawdzi to jeszcze panel wchodzi w grę albo coś jakby blacha - nie wiem jak to się dokładnie nazywa. W każdym razie łatwiej to zdjąć niż kafle. Ja lubię coś pozmieniać co jakiś czas.

Angie

Mnie farba nie przekonuje ;D Nie chciałabym co miesiąc malować.
A na pewno będzie brudno ;D 

rzucanie płytek przed remontem trwało 10 minut.

zuzia

Cytat: bozena.dp w 25 Cze 2012, 22:20:34jeszcze pytanie mam odnośnie kuchni - czy górne szafki nachodzą wam na płytki czy się stykają?
mam nadzieje, że wiecie o co chodzi?
u mnie nachodzą bo akurat tak wypadała płytka

Dodany tekst: 27 Cze 2012, 13:57:28

Cytat: Kasia w 26 Cze 2012, 13:55:58
moje jasne tez pieknie doczyszczone :D
tylko z fugami to juz wieksza zabawa ale z samymi płytkami zadna
ja mam bezfugowo i po kłopocie :)

Kasia

Cytat: zuzia w 27 Cze 2012, 14:55:45ja mam bezfugowo i po kłopocie
no ja mam taki plan przy kolejnych płytkach :D

bozena.dp

Cytat: zuzia w 27 Cze 2012, 14:55:45ja mam bezfugowo i po kłopocie

o, to ja może też poproszę żeby w kuchni między szafkami mi tak położyli
dzięki zuzia, to jest myśl :D

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 27 Cze 2012, 16:13:54

te płytki sa za grube, ale mozna połozyc fuge 1-2 mm i nie bedzie sie rzucac w oczy.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 27 Cze 2012, 18:29:56te płytki sa za grube, ale mozna połozyc fuge 1-2 mm i nie bedzie sie rzucac w oczy.

ja mam wszędzie fugi 1,5mm, bo podobno takie są najmniejsze krzyżyki ;D

vobi

Cytat: bozena.dp w 27 Cze 2012, 16:13:54

ale do tego chyba potrzebne sa plytki rektyfikowane?

bozena.dp

czyli jednak będą płytki z fugą w kuchni ;D

jestynka

zuzia

Cytat: vobi w 28 Cze 2012, 12:00:41
ale do tego chyba potrzebne sa plytki rektyfikowane?
nie zawsze :)

Dodany tekst: 29 Cze 2012, 01:21:48

Cytat: bozena.dp w 28 Cze 2012, 12:57:39
czyli jednak będą płytki z fugą w kuchni ;D
?

bozena.dp

Cytat: jestynka w 28 Cze 2012, 13:29:49
zielone?

si :D

Cytat: zuzia w 29 Cze 2012, 02:21:31?
no jeżeli nie da sie tych zielonych płytek położyć bezfugowo to będą z fugą ;D
zobaczymy co fachowiec powie ;)

Dodany tekst: 29 Cze 2012, 13:56:42

dziewczyny mam pytanie o kolor fugi do tych moch szarych płytek w przedpokoju i kuchni
generalnie chce fuge w kolorze płytek, ale nie zawsze da się idealnie dopasować, więc lepiej żeby fuga była ciut jaśniejsza czy ciemniejsza?

jestynka

Cytat: bozena.dp w 29 Cze 2012, 14:03:30generalnie chce fuge w kolorze płytek, ale nie zawsze da się idealnie dopasować, więc lepiej żeby fuga była ciut jaśniejsza czy ciemniejsza?

ja bym do tych zielonych raczej białą dała.
A do szarych to jak Ci się b. podoba,ja dałam jaśniejszą ,aby rozjaśnić teraz żałuję ;) bo wszystkie złe wykończenia rzucają się w oczy,a po za tym się brudzi

inkageo

Ciemniejsza, bo na wzornikach zawsze kolory są intensywniejsze mam wrażenie, a później fuga cementowa zalatuje jasnym cementem ;) Te drogie, które nie są cementowe mają intensywne barwy. Epoksydowe? Nie wiem czy pamiętam dobrze nazwę.
Imagine there is no hate

nionczka

u mnie wyszly wszystkie za ciemne i kupowalam jasniejsze pozniej. polozonych juz nie zmienialam. Do zieleni bralabym biala jak nic. Ja tak mialam w kuchni i bylo pieknie

malutenka

Cytat: bozena.dp w 27 Cze 2012, 14:27:02owszem można częsciej zmieniać kolor w kuchni gdy się nie ma płytek, ale co z tluszczem na ścianie? dziewczyny pisały, że takie plamy cięzko zamalować...
potwierdzam, niczego tak nie żałuję u mnie w kuchni jak braku płytek nad zlewem i kuchenką.

bozena.dp

dzieki dziewczyny
do zielonych płytek będzie biała fuga, bo po 1. taka mi została z łazienki, więc nie będę nowej kupowac, a po 2. będą białe meble, więc moim zdanie będzie to pasować ;)

ja mam problem z fugą do szarych płytek
bo kolor który wybrałam, w zależności od próbnika, jest jaśniejszy bądź ciemniejszy (z tej samej firmy fuga) i nie wiem jaki wyjdzie na żywo... dlatego pytam czy brać kolor jasniejszy, wg próbnika, czy ciemniejszy niż płytki :knuje:

Dodany tekst: sob, 30 cze 2012, 15:56:08

mam jeszcze pytanie, czy orientujecie się jak to jest z towarem w sklepie a markecie budowlanym typu castorama?
bo w sklepie (takim zwykłym, żadna sieciówka) próbują mi wmówić, że towar z castoramy=towar gorszej jakości... że oni w sklepie to samo (np. umywalka z cersanitu, farba nobilesa, płytki paradyża) co w castoramie mają lepszej jakości, że niby dla casto rzeczy są produkowane z gorszych materiałów itd, itp., dlatego mają tak tanio... natomiast ludzie z casto mówią, że u nich tak tanio, bo oni zamawiają ilości hurtowe (w porównaniu ze sklepem) i mogą sobie pozwolić na takie a nie inne ceny
no i być tu mądry ;D a czy któraś z was się orientuje jak to jest?

aha, mąz kiedyś zadzwonił do cersanitu zapytać jak to jest, bo baba w sklepie (ta od płytek) twierdziła, że markiet ma gorszą jakość ceramiki, i tam mu powiedzieli, że tak nie jest, że oni nie mogą sobie pozwolić na coś takiego, bo przeceiż nie będą sami sobie strzelać w kolano i psuć opinii o marce produkując gorszej jakości rzeczy dla marketów... :hmm:

mobka

JA mysle, ze jest ten sam towar tu i tu. Watpie, zeby dla mneijszych sklepow inna linie produkcyjna oplacaloby im sie utrzymywac. Poza tym, wiem, ze jakis zaklad chemiczny w RAdomiu (robia chyba plyny, zele Bobini dla dzieci) produkuje tez dla tesco i leja to samo, tylko do roznych butelek.

wrobelek0403

bozena.dp hmmmm, ja mysle ze to zalezy od rodzaju produktu, ale tez z drugiej strony mało która firma pozwala sobie na psucie marki. juz predzej sprzedawaliby cos jako "marka własna" marketu a nie swoja.

np. barlinek robi swoja deske, a prócz tego tanszą - specjalnie dla comfortu i ona jest tansza i troche słabsza, ale to jest od razu napisane w opisie produktu. nie wiem tez, jak miałoby wygladac wyprodukowanie "tanszej" umywalki, przeciez to sie robi tasmowo :knuje:

kiedys tutaj nawet dziewczyny pisały, ze farby z sklepu specjalistycznego sa lepsze niz tej samej marki z casto, ale na prawde nie pamietam z czego to miało wynikac.

niewatpliwie małe sklepy mają duzo wieksze marze, bo P kupował wszystko do łazienki w takim wlasnie sklepie, i biorąc wszystko facet mu policzył duzy rabat na armature, a za takie same płytki opoczna wział nawet mniej niz w praktikerze. nie ma opcji, zeby miał na tym stracic ;)

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/