Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

golinda

Cytat: inkageo w 24 Paź 2016, 20:17:33
Ja nie rozumiem narzucania innym ograniczeń płynących z własnego sumienia. Nie w tej kwestii.. Jestem za możliwością wyboru.

idąc tym tropem, pozwolimy nie szczepić dzieci, zabijać starców i ludzi ubezwłasnowolnionych, w tym także dzieci np. do 3 roku życia, bo przecież jesteśmy ich prawnymi opiekunami
jestem absolutnie przeciwna aż takiej liberalizacji - to nie jest obojętne dla zdrowia, a te kobiety są częścią społeczeństwa. kto poza tym będzie płacił za te aborcje na życzenie? może jeszcze z NFZ to będzie?

golinda

Cytat: jestynka w 24 Paź 2016, 20:17:04Ale kompletnie nie rozumiem i póki co nikt mnie nie przekonał dlaczego w PL jest zakaz podwiązania jajowodów.

też tego nie rozumiem. kompletnie. lekarka mi mówi: kończymy prokreację, a nie może podwiązać... :crazy:

jestynka

Cytat: inkageo w 24 Paź 2016, 20:17:33
Ja nie rozumiem narzucania innym ograniczeń płynących z własnego sumienia. Nie w tej kwestii.. Jestem za możliwością wyboru.

ale tu nie chodzi a narzucanie, tylko o nieakceptowanie takiej postawy
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Mówimy o tej konkretnej sprawie.. Taka argumentacja o zabijaniu starców jest idiotyczna ;)
Imagine there is no hate

jestynka

Cytat: golinda w 24 Paź 2016, 20:23:09
też tego nie rozumiem. kompletnie. lekarka mi mówi: kończymy prokreację, a nie może podwiązać... :crazy:

dokładnie

justynaaaa2

Ja mam takie zdanie jak doda i golinda

golinda

Cytat: inkageo w 24 Paź 2016, 20:24:01
Mówimy o tej konkretnej sprawie.. Taka argumentacja o zabijaniu starców jest idiotyczna ;)

nie obrażaj mnie, dobrze?
nie widzę powodu, dla którego mielibyśmy się godzić na terminacje zdrowych ciąż, bo ktoś zapomniał się zabezpieczyć. jest pigułka "po". wg mnie wystarczy.

golinda

i nie jest to wcale tylko kwestia sumienia jednostki, a ogólnej odpowiedzialności społecznej. po raz kolejny powtórzę, że to nie jest bez wpływu na zdrowie.
w wielu kwestiach trzeba decydować "za innych". dlaczego godzimy się na zapinanie pasów? ograniczanie praw. a jednak nie, bo kto poniesie koszty leczenia ofiar wypadków i inne ich następstwa?

mayagaramond

No ale możemy sie zgodzić, że aborcja na życzenie do 12 tygodnia jest dopuszczalna.
12 tydzień jest tak samo umowny, jak usuwanie płodu z syndromem downa. Też można argumentować, że komuś się nie chce wychowywać niepełnosprawnego dziecka.

Zakaz aborcji jej nie wyeliminuje.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Myślę, że dużo większą szkodę robi społeczeństwu i kobietom podziemie aborcyjne, warunki urągające godności i zagrażające zdrowiu. Niechcianym zarodkom i tak się życia nie uratuje, a lepiej jak to jest wykonywane w bezpiecznych warunkach i pod opieką psychologa. Niech bedzie nawet odpłatnie. Pewnie będzie kosztować 1000 jak na Słowacji, a nie 4000.
Imagine there is no hate

inkageo

No ale komentujemy wywiad.. Nie wszystko da się przewidzieć w życiu, nie wszystkiego da się uniknąć, tyle różnych dramatów ma miejsce. Przybysz opowiada z kim jechała na zabieg, była z nią 60 letnia kobieta, która była pewna, że jest po menopauzie.
To jest cholernie przykre..że jej się nie pomoże we własnym kraju, a ja mogę się zapisać na operację halluksa.

No i to, że lekarz kazał brać Przybysz tabletki na wrzody żołądka żeby wywołać poronienie.. Przecież to jest bulwersujące..
Imagine there is no hate

inkageo

Mnie bulwersuje narażanie jej zdrowia fizycznego i psychicznego. Brała te leki przez dwa tygodnie i się męczyła zanim trafiła na zabieg.
Imagine there is no hate

malutenka

Mnie się wydaje, że największa nienawiść i hejt w sieci na panią Natalię dotyczy tego, że powiedziała, że po 5 minutach czuje ulgę i ma swoje życie z powrotem. Bo jakby opowiadała o traumie po aborcji, żalu i płaczu to by nasze społeczeństwo spojrzało inaczej. I ja jestem za aborcją na życzenie, tylko gdybym znalazła się w sytuacji podobnej do tej z wywiadu to nie zastanawiałabym się 5ciu minut nad tabletkami na wrzody, tylko za dwie i pół godziny była w Słowacji czy Niemczech. Lekarz z wywiadu przepisze tabletki, dziewczyna zażyje w domu i będzie się zastanawiała, czy już dzwonić po pogotowie czy nie, czy na pewno tak ma być, czy się umiera właśnie. Tam przynajmniej pierwszą dawkę zażywa się w szpitalu pod kontrolą lekarza.
Każda antykoncepcja może zawieść, a jak się ją przyjmuje to człowiekowi się wydaje, że jest w 100% chroniony, sorry. Żadna z nas łykając pigułki, zakładając spirale czy używając prezerwatyw przed seksem nie ma spiny, że może być tym promilem procenta na ulotce, któremu nie zadziała. Ale jak już do tego dojdzie to powinien być wybór, moim zdaniem odpłatny, chyba w całym cywilizowanym świecie jest odpłatny i nie sądzę, że co 1,5 miesiaca ta sama kobieta będzie na ten sam fotel ginekologiczny wskakiwała.
A u nas aktualny dostęp do aborcji to przepraszam, jest śmiech na sali. Prawo jest, ale zanim zdąży się je wyegzekwowac to jest za późno nawet na wyjazd, szczególnie w pewnych rejonach Polski.

malutenka

Cytat: doda w 24 Paź 2016, 22:23:35
Ale na samym początku ciąży chyba właśnie aborcja farmakologiczna a nie od razu zabieg jest stosowana?
Tak, ale i w Słowacji i w Niemczech aborcja farmakologiczna jest przeprowadzana pod opieką lekarza, nie pozostawiona samemu sobie.
Cytat: doda w 24 Paź 2016, 22:31:14Mnie najbardziej ruszyło nie to ze odzyskała życie ale powody jakie podała. Ze za ciasne mieszkanie 60 m kw. i ogólnie nie ten moment życia. Kobieta 32 lata w jak sie wydaje ustabilizowanej sytuacji materialnej i zawodowej.
No widzisz, a dla mnie nie ten moment życia to jest wystarczający powód. To, że trzy to jest za dużo i nie dam rady to jest wystarczający powód. Nawet to głupie 60 metrów tak bardzo powtarzane może być powodem. Z wynurzeń osobistych nie mam dzieci i ich nie planuję i sądzę, że też bym się zstanowiła w razie nieplanowanej ciąży, czy chce na pewno wywracać swoje życie do góry nogami, życie, które jest poukładane i bardzo dobre.

Angie

a mnie nie oburza, to co ona mówi
nawet te 60 metrów i nie ten moment w życiu
dla mnie są to wystarczające powody
rozumiem też, że ona nie chce też trzeciego dziecka
sama bardzo nie chcę i nie wiem jak zachowałabym się w przypadku ciąży

a do którego tygodnia usuwają ciążę na Słowacji?
Bo dla mnie to ma jednak znaczenie, kiedy to się robi.

inkageo

Przeczytałam, że do 12 tygodnia.
To się wydaje być rozsądne.
Imagine there is no hate

inkageo

Imagine there is no hate

inkageo

Dzięki temu całemu zamieszaniu Polki się dowiedziała gdzie i za ile można to zrobić tanio i legalnie.. Ja nie miałam pojęcia.
Imagine there is no hate

Kasia

Natalia Przybysz dokonała aborcji na życzenie, bez jakiś górnolotnych powodów, klasyczna aborcja na życzenie, nic innego.
Jeżeli, ktoś popiera liberalizacje przepisów, popiera aborcję na życzenie to dziwne by były gdyby go argumenty Natalii nie przekonywały - w końcu jak na życzenie to nie ma co oceniać powodów.

Jak ktoś jest przeciwny aborcji na życzenie to takie argumenty raczej go nie przekonają.

Ale widzę też niekonsekwencję pewną :) widzę, że grono osób, które zawsze deklarowały niechęć do liberalizacji i opowiadały się za utrzymaniem obowiązujących obecnie przepisów, nie wiem z jakiego powodu wrzucają artykuły o Natalii z # popieramNatalię # czarnyprotestpopieraNatalię . Zapytani dalej twierdzą, że są przeciwni aborcji na życzenie.
Chyba ludziska się już zaczęli gubić w swoich przekonaniach, jaką postawę chcą reprezentować, czego chcą, jak chcą być postrzegani itd.

Wczoraj był czarny protest?  chyba przeoczyłam - jeżeli był to smutne że tak stracił na sile :(
z drugiej strony jeżeli zwolennicy liberalizacji "przywłaszczają" sobie czarny protest to ku uciesze PISu cała ta siła, pokazana 3 tygodnie temu, jak krew w piach, przepadnie :(
nie o to chodziło a znowu każdy chce ugrać swoje :(

golinda

Cytat: doda w 24 Paź 2016, 22:23:35
Ale na samym początku ciąży chyba właśnie aborcja farmakologiczna a nie od razu zabieg jest stosowana?

jaki zabieg macie tu na myśli?
od dawna terminacje ciąży wykonuje się za pomocą środków farmakologicznych. to jest wywoływanie porodu. zwykle to dziecko rodzi się martwe. jak się urodzi żywe, to odkładają na bok i czekają aż umrze. tak się to odbywa legalnie. żadnego rozdzierania wewnątrz macicy.

golinda

i dlaczego do 12tc miałoby być dozwolone na życzenie? ok 5tc zaczyna bić serce...
żyjemy w społeczeństwie, żaden człowiek nie jest wyspą, jest mnóstwo zasad, reguł, zakazów i nakazów... po prostu.

Angie

Golinda bo trzeba jakoś umownie ten czas określić. 
A ja widzę różnicę między ciążą z 10 tygodnia a z 20.

Angie

Doda zdaje sobie sprawę jak wygląda ciąża w 10 tygodniu. ;)
I dalej widzę różnicę między taką ciążą a starszą. I byłabym skłonna zaakceptować aborcję na życzenie.

golinda

Cytat: Angie w 25 Paź 2016, 08:45:06A ja widzę różnicę między ciążą z 10 tygodnia a z 20.

wiadomo, że jest różnica. ale masz dwoje dzieci, widziałaś je na usg z 12tc - to był mały człowiek, prawda? nie jestem jakąś szurniętą aktywistką pro-life, uważam jednak, że w naszym kraju przede wszystkim potrzebna jest doskonała edukacja seksualna. gdyby społeczeństwo było świadome, nie miałabym nic przeciwko aborcji do 12tc. bo to byłyby rzeczywiście wyjątkowe sytuacje.

inkageo

Protest stracił na sile, bo kaczor się przecież chwilowo wycofał rakiem. Ale jednak w 100 miastach był, we Wrocławiu przyszło 8 tysięcy ludzi.

Hasła i intencje tym razem były nieco inne (to z Wrocławia):
- nie dla pogardy i przemocy wobec kobiet
- nie dla ingerencji Kościoła w politykę i najbardziej intymne sfery życia wszystkich Polek i Polaków
- nie dla polityki w oświacie
Imagine there is no hate