Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

Cytat: wrobelek0403 w 14 Paź 2016, 13:35:23a niby jest zakaz zatrudniania dzieci...
bo one nie są zatrudniane. one pracują "na swoje".

wrobelek0403

Cytat: zuzia w 14 Paź 2016, 18:23:24
bo one nie są zatrudniane. one pracują "na swoje".

ale faktycznie to praca, cięzka i niebezpieczna i dziw bierze, ze od lat panstwo absolutnie nic z tym nie robi.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

o rany, jaka w tym artykule "obstawa" z mojego województwa...

zuzia

Cytat: wrobelek0403 w 14 Paź 2016, 19:20:06
ale faktycznie to praca, cięzka i niebezpieczna i dziw bierze, ze od lat panstwo absolutnie nic z tym nie robi.
ja to wiem. ale widocznie wygodniej nie widzieć co się dzieje.

malutenka

Wróbelku, państwo się dowiaduje jak się zdarzy śmiertelny wypadek, albo trwałe okaleczenie.

malutenka

zuzia

ja to napisałam z ironią. wiem jak wygląda to na wsi. jeździłam tam na całe wakacje. teraz też jeździmy.

a teraz znowu głośno o jakimś wypadku dziecka, które wpadło pod traktor czy inną maszynę :(

wrobelek0403

zuzia, ja wiem, mnie to po prostu niezmiennie zadziwia...
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

callja

Artykuł czytałam, ciekawy, a połączenie specyficznej tolerancji z konserwatyzmem bardzo specyficzne... i (niekiedy) lekko przerażające.

Cytat: wrobelek0403 w 16 Paź 2016, 12:06:24
zuzia, ja wiem, mnie to po prostu niezmiennie zadziwia...
Gdy mi moja dawna nauczycielka opowiadała o swoich "wakacjach"... CALUTKIE, przez wiele lat polegały na tym, że rodzice (nauczyciele, po wyższych studiach) wieźli ją i jej brata na wieś do dziadków i tam od świtu do nocy robota na gospodarce. Gdy młodzi się buntowali, prosili o chwilę odsapki - byli bici. Przecież to ich obowiązek!! Dziadkom trzeba pomóc, gospodarka sama się nie obrządzi!! Oczywiście dzieciaki nawet kieszonkowego nie dostawały, przecież za zapłatę wystarczy świeże mleko, młode kartofelki i owoce z ogrodu (wcześniej własnoręcznie udojone/oskrobane/zerwane).
Nie było to wcale tak dawno (lata 80-te), jak widać nic się nie zmieniło.
I to jest uważane za normę... Mnie wystarczyła działka, jako dziecko i nastolatka tyle na niej się nasiedziałam i nazasuwałam, że chyba nigdy już nie pozbędę się grządkowstrętu. A potem zdziwienie, że młodzi uciekają ze wsi, aż się kurzy...
Kiedyś był też przeciekawy artykuł o "wsi marznącej", gdzie się mieszkańcy wsi dziwili i gorszyli,że młodzież np. w akademikach "rozpiecuszyła się" i - horrendum - żąda, by w sypialni było ciepło!! Ile to kasy kosztuje!! Ubrać się nie łaska?? Przecież wystarczy grubszy polar nałożyć i wyśpi się człowiek, opał jest drogi, więc w zimie się nie pali, tylko chodzi po domu w kurtce.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

wrobelek0403

zuzia

Cytat: doda w 23 Paź 2016, 14:04:42
Dlatego ze aktualnie przebija sie narracja , ze czarny protest to w istocie głos za liberalizacja prawa aborcyjnego.
A to nieprawda.
dokładnie

zresztą dla mnie cały ten wywiad jest słaby.

inkageo

A ja go przeczytałam i zupełnie bez negatywnych emocji.

Trzeba oswajać społeczeństwo..
Imagine there is no hate

malutenka

Mnie się wywiad podobał, podziwiam dziewczynę za to, że ma odwagę mówić, współczuje hejtu, którego doświadczy.

golinda

Cytat: inkageo w 24 Paź 2016, 13:44:50Trzeba oswajać społeczeństwo..

ale z czym? z tym, że można zrobić aborcję, bo nie chce się trzeciego dziecka? no nie, to dla mnie za dużo.
ja rozumiem i popieram taką możliwość, jeśli płód jest uszkodzony, jeśli z gwałtu, popieram tabletkę "po", ale aborcja zamiast antykoncepcji - absolutnie nie

zwierzatko_mojej_mamy

golinda, no ale skąd wiesz, że się nie zabezpieczała? i nie próbawała inaczej albo już było za późno na próby inaczej? antykoncepcja nie daje Ci wizualnych znaków lub dźwiękowych, jesli zawodzi, nie? możesz myśleć, że wszystko jest normalnie i zdziwić się, jak nie dostaniesz okresu, że jesteś w czwartej ciązy - co byś wtedy zrobiła? wtedy już za późno i bierzesz się za bary z ciążą?

slogan, że aborcja zamiiast antykoncepcji jest dość wkurzający, kompletnie nie mający pokrycia w rzeczywistości - wynika z niego, że dzielimy ludzi na dwie grupy -

1. tych, co nie stosują antykoncepcji, zahcodzą pasjami w ciąze i je usuwają zaraz rówznież pasjami i co miesiąc
2. tych, co stosują antykoncepcję i jest ona 100% skuteczna

wyklucza istnienie grupy, która się zabezpiecza, a mieli pecha - a taka jednak istnieje - czyli, jeśli miałes pecha, to należysz z automaty do grupy pierwszej, szykuj się na sąd ostateczny, plaenie na stosie i wychowywanie potomka - w sumie po spaleniu na stosie, to już nie wychowasz, palenie po urodzeniu pewnie, żeby urodzić się zdążyło
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

zwierzak, tak, są różne sytuacje. ale jestem przeciwna aborcji na życzenie, bo np.  jednak nie chcę kolejnego dziecka.
antykoncepcja zawiodła? trudno. ale zostawiając taką furtkę otwartą, pozwalamy na niemyślenie, nieprzewidywanie, bo przecież można usunąć.

golinda

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 24 Paź 2016, 15:28:38jak nie dostaniesz okresu, że jesteś w czwartej ciązy - co byś wtedy zrobiła?

w czwartej to raczej nie ;) jakby nie liczyć
nie wiem, co bym zrobiła, ale w czasie ostatniego cc lekarka mi powiedziała, że absolutnie i kategorycznie zabrania mi kolejnej ciąży, bo mam tak dziurawą macicę, że następnym razem mogę nie przeżyć. i już wtedy miałam toczoną krew, bo byłam pół-trupem, więc wiesz....

Angie

zwierzu ja się z Tobą zgadzam. Różne są w życiu sytuacje, antykoncepcja bywa zawodna.
Dopuściłabym aborcję na życzenie we wczesnej ciąży. Myślę że kobiet które robiłyby ją regularnie byłoby niewiele.

golinda

Aborcja to nie jest zabieg usuwania niegroźnego znamienia i nie pozostaje bez wpływu na organizm (już pomijam kwestie zdrowia psychicznego). Najpierw należałoby zainwestować w porządną edukację seksualną. Kobiety - wszystkie - musiałby dokładnie wiedzieć, jak to wygląda i co się z tym wiąże.

Ale to wszystko jest nierealne - nie będzie ani porządnej edukacji, ani aborcji na żądanie. O ile w ogóle będzie.

golinda

Cytat: doda w 24 Paź 2016, 19:37:39w końcu aborcję robi się na Słowacji, jajowody za naszą granicą też można podwiązać.

o właśnie!

jestynka

ja też się zgadzam z golindą i dodą.

Ale kompletnie nie rozumiem i póki co nikt mnie nie przekonał dlaczego w PL jest zakaz podwiązania jajowodów. Ja też nie powinnma być w kolejnej ciązy (słowa lekarza) ale na moją prośbę nie mogli mi zrobić tego zabiegu.

inkageo

Ja nie rozumiem narzucania innym ograniczeń płynących z własnego sumienia. Nie w tej kwestii.. Jestem za możliwością wyboru.
Imagine there is no hate

inkageo

Wracam właśnie zmęczona z wrocławskiego protestu.
Imagine there is no hate