Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Coś strasznego, warunki jak dla robotników w Dubaju. :(
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

wrobelek0403

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,18284522,Swiat_bez_smieci__Poznajcie_filozofie_zerowaste_i.html

ciekawy artykuł, robicie coś w tym kierunku?

ja chodze na zakupy ze swoją torbą materiałową i nie pakuje warzyw w te plastikowe woreczki, które w domu poszłyby zaraz do smieci, papierowe pudełka na jajka odnosze do warzywniaka, bo babka prosi o przynoszenie.  I od poniedziałku zaczne chodzic do bufetu po kawe ze swoim kubkiem, zamiast brac ten papierowy od nich.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

malutenka

Cytat: wrobelek0403 w 01 Paź 2016, 11:18:21
http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,18284522,Swiat_bez_smieci__Poznajcie_filozofie_zerowaste_i.html

ja chodze na zakupy ze swoją torbą materiałową i nie pakuje warzyw w te plastikowe woreczki, które w domu poszłyby zaraz do smieci, papierowe pudełka na jajka odnosze do warzywniaka, bo babka prosi o przynoszenie.  I od poniedziałku zaczne chodzic do bufetu po kawe ze swoim kubkiem, zamiast brac ten papierowy od nich.
Bardzo się z tym staram, robię to co napisałaś, ale i tak produkujemy masę śmieci, wszystko jest popakowane w plastiki :(

wrobelek0403

nie wiem, jak u Was, ale pare razy zauwazyłam, ze smietniki z segregacją są i tak wrzucane do jednej smieciarki. Nie wiem, moze potem to znow sortują na wysypisku, ale to przeciez bez sensu. Juz pomijam, ze ludzie wrzucają do papieru... papier popakowany w worki :crazy:

No, a plastik jest wszechobecny. W pracy kanapki są w plastiku, ale w bufecie za rogiem już nie - leżą w lodówce i babka je pakuje do papierowych torebek. No, ale nie zawsze chce sie wyjsc na zewnątrz...

cherry

Cytat: wrobelek0403 w 01 Paź 2016, 11:18:21http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,18284522,Swiat_bez_smieci__Poznajcie_filozofie_zerowaste_i.html

u nas tez zabieram swoje torby na zakupy, staram sie unikac reklamowek w wszelakich sklepach. Napoje do domu tylko w szklanych butelkach zwrotnych. I tak dosc duzo sie zbiera plastiku :-( bo nawet jak sie kupuje mieso na wage (nie w tych paczkach plastkowych) to i tak jest pakowane w folie (+specjalny papier).

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

jestynka

Cytat: wrobelek0403 w 01 Paź 2016, 12:22:39nie wiem, jak u Was, ale pare razy zauwazyłam, ze smietniki z segregacją są i tak wrzucane do jednej smieciarki. Nie wiem, moze potem to znow sortują na wysypisku, ale to przeciez bez sensu. Juz pomijam, ze ludzie wrzucają do papieru... papier popakowany w worki :crazy:

u nas są na odpady zmieszane suche i tam wrzucasz papier, plastik itp. Oddzielny jest pojemnik na szkło

wrobelek0403

jestynka, to u nas są osobne na papier i plastk. To pewnie zalezy od firmy wywozowej.

callja

Cytat: wrobelek0403 w 07 Paź 2016, 20:01:19u nas są osobne na papier i plastk. To pewnie zalezy od firmy wywozowej.
U mnie też, osobno szkło (przejrzyste i kolorowe), osobno papier, osobno plastik i metal, no i zmieszane. Niestety ludzie często traktują segregowanie per noga :/
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

Kasia

O to w Warszawie przyzwoicie. Dwa kosze w zasadzie plus kompostownik.
Nie segregujemy tylko po grubych imprezach z wieksza ilością gości (tylko szkło odkładam, reszta do jednego kosza), bo za dużo roboty i na marne, bo die okazuje ze masz kartonik, chcesz do suchych wrzucić a z drugiej strony kartonik ufajdany ketchupem ;)

wrobelek0403

Kasia, to przyznam sie bez bicia, ze mi tez sie zdarzy nie umyc plastiku i wrzucic go do zmieszanych, ale bogowie, czemu ludzie wyrzucają plastik do papieru albo odwrotnie??? :D

wrobelek0403

Kasia

A to u nas nie trzeba nic myć. To żadna ekologia by była ;)
Suche wrzucisz do suchych, brudne do mieszanych. Koniec :)
Dodatkowo szkło, dodatkowe odpady zielone w sezonie, gałęzie, trawa, krzaki.
Ponadto powinno die miec kompostownik - my zawsze mieliśmy z dziada pradziada ;)

callja

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

szelma

- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

szelma, czytałam to. Ciekawe studium "wiejskiej kobiety". Z jednej strony to ograniczenie horyzontów dość przerażające, a z drugiej... może one są szcześliwsze nie widząc, nie wiedząc że istnieją inne mozliwości? :knuje:

szelma

Też uważam, że to ciekawy artykuł. Z jednej strony trochę się w człowieku gotuje na te stwierdzenia, że każda chce ślubu i dzieci i tak dalej, ale też większość z tych kobiet nie chce zakazu i rozumie kwestię wyboru - przynajmniej w jakimś tam stopniu.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

Angie

Cytat: szelma w 14 Paź 2016, 10:36:37
Też uważam, że to ciekawy artykuł. Z jednej strony trochę się w człowieku gotuje na te stwierdzenia, że każda chce ślubu i dzieci i tak dalej, ale też większość z tych kobiet nie chce zakazu i rozumie kwestię wyboru - przynajmniej w jakimś tam stopniu.

na to właśnie zwróciłam uwagę

wrobelek0403

Cytat: szelma w 14 Paź 2016, 10:36:37

dokładnie tak i to jest pozytywne.

malutenka

Napisałam bardzo długa opowieść o tym, jak z moich obserwacji wygląda życie dzieci na wsi, własnie u ludzi, jak te matki w opowieści, ale mnie takie nerwy szarpnęły, że chyba Wam daruję czytanie.

wrobelek0403

malutenka, skasowałas juz? ja chetnie poczytam.

w sumie to człowiek zamkniety w swojej grupie społecznej niewiele wie o tych innych...

malutenka

Mogłabym napisać drugi artykuł. O dzieciach, które są tak kochane przez rodziców, że po przyjściu ze szkoły jedzą obiad i do wieczora zapierdalają przy truskawkach. Nigdy nie były na wakacjach, bo w lecie są żniwa i zbiory, a po co płacić Ukraińcom, skoro swój zrobi za darmo. O pogrzebie 12 latka przejechanego przez ojca kombajnem na którym była cała okolica, następnego dnia jego koledzy z klasy prowadzili traktor, bo tyle roboty było. Mogłabym napisac o koleżance z podstawówki, która skończyła zawodówkę rolniczą, pracuje u brata "na gospodarce", urodziła dziecko bez ślubu i ma zakaz wychodzenia z domu, jej dziecko też żeby nikt się nie dowiedział (jak widać marnie to wychodzi).  "Dziecko z Downem" było poza domem 3x w życiu: na chrzcie, pierwszej komunii i bierzmowaniu. Mam koleżankę młodsza ode mnie o dwa lata, która sama wychowała od startu młodsze o 5 i 9 lat rodzeństwo. Tak, rodzice poszli w pole, pięciolatce zostawiając pod opieką niemowlę na kilka godzin. Opieka społeczna jest dobra jesli to są tylko pieniądze z GOPS. Jak siostra była na praktykach to musieli BŁAGAĆ wielodzietną rodzinę, żeby im pozwolili zrobic remont, tam dziecko z wrodzoną wadą serca spało na łóżku stojącym na pustakach. Bo jak wpuścisz opieke społeczną do domu to ci odbiora dzieci na pewno, widzieli w telewizji. To nie sa rodziny alkoholików tak nadmieniam.

malutenka

A jeśli chodzi o poglądy aborcyjne: była jedna kobieta, która kilka razy usunęła ciążę w latach 70 (po urodzeniu czwórki dzieci). Nikt się nie zastanowił nad tym, że mąż brał kiedy chciał, a ona uznała to za lepsze wyjście niż przymieranie z głodu na 4 hektarach pola, był cholerny ostracyzm przez wiele lat, do tej pory jest kojarzona tylko z tym, że pozabijała dzieci.

wrobelek0403

malutenka, straszne :/

o tych dzieciach wykorzystywanych w rolnictwie to wiem, czytałam nieraz, ech...

a niby jest zakaz zatrudniania dzieci...