Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Nie ma szans na liberalizację przepisów, więc szkoda naszego strzępienia się ;) Ale dla mnie to przykre, że w krajach sąsiednich jest to rozwiązane w cywilizowany sposób, a u nas jedynie "kompromis" kościelny i podziemie aborcyjne.
Imagine there is no hate

Kasia

doda, czyli jednak, wczoraj moja koleżanka była ubrana na czarno i jeszcze dziwnie na mnie spojrzała od góry do doły, ja ubrana kolorowo.
dzisiaj w wyborczej przeczytałam że był czarny protest.
O niedzielnym proteście pod sejmem słyszałam, o wczorajszym dopiero dzisiaj się dowiedziałam.

A może wiecie jakie jest postępowanie w przypadku gwałtu? ktoś kobiecie tabletkę "po" proponuje? Ktoś uświadamia że może z gwałtu być ciąża i warto zrobić usa za tydzień, dwa i w razie czego aby zacząć rozważać usunięcie. Taka ciąża jest do przewidzenia, można ją usunąć jeszcze zanim serce bije lub zanim zbitek komórek zacznie przypominać człowieka.
Jest jakiś sposób postepowania (jakiś podobny jak przy wykryciu wad płodu) czy kobieta jest zostawiona sama sobie?
(od razu zaznaczam, że nie jestem za zaostrzaniem przepisów w tym przypadku, natomiast myślę, że można taką potencjalnie zdrową ciąże, usunąć wcześniej niż ten 12tc, po co czekać). Myślę, że takie działanie zmniejszyło by ilość przeciwników usuwania ciąż w przypadku tych pochodzących z gwałtów.

Ja bym mogła zaakceptować ciąże na życzenie ale w sytuacji bardzo młodej ciąży, takiej właśnie jeszcze bez serca (a to jest przecież do ustalenia) okres się spóźnia to jest 4-5tc. Jest duże prawdopodobieństwo że serca nie będzie. Dla mnie to jeszcze nie człowiek, jestem wzrokowcem, jak widzę człowieka to uznaję za człowieka, jak widzę zbitek komórek to dla mnie nie człowiek, po prostu ciąża, jeszcze nie dziecko.
Skoro pilnujemy łykania tabletek, zakładania kondomów to pilnowanie terminu okresu chyba nie byłoby dużym poświęceniem, w sytuacji gdy się dziecka definitywnie nie chce :knuje:

Ponadto przepisy powinny być spójne, jeżeli w przypadku chcianej ciąży ratujemy dziecko w 12 tygodniu, jeżeli po utracie chcianej ciąży wydajemy imienny akt zgonu to nie powinno być tak, że w przypadku niechcianej ciąży to już nagle nie jest dziecko, nie ma człowieka, jest po prostu płód. Niech ustalą od jakiego wieku ciąży jest człowiek i niech się tego trzymają i w przypadku chcianych ciąż i tych niechciany.
Tak samo KK powinien się określić co/kto dla nich jest człowiekiem a co/kto nie. Skoro chcą chronić życie od poczęcia to niech tym utraconym wczesnym ciążom też pogrzeby wyprawiają - słyszałam, że w przypadku ciąż utraconych pogrzeby sa organizowane tylko w przypadku starszych ciąż.
No wóz albo przewóz, ze wszystkimi tego konsekwencjami.

inkageo

Jak najbardziej zgadzam się z tym, że bardzo ważna tu jest edukacja seksualna i dostęp do antykoncepcji. No ale na to też liczyć nie ma co.

Jak sobie przypomnę jak rok temu w Giżycku musiałam błagać w aptekach o opakowanie tabletek antykoncepcyjnych, bo zostawiłam je u Golindy w Warszawie. Odchodziłam od okienka z kwitkiem i informacją, że to nie jest lek ratujący życie i mi go nie sprzedadzą.
Starsza babka w czwartej z kolei i ostatniej chyba już aptece się zlitowała i mi sprzedała..
Imagine there is no hate

Angie

Golinda ja też jestem za edukacją seksualną. Przecież teraz większość dzieci uczy się o seksie nie tam gdzie powinno.

Widziałam swoje dzieci na usg, ale rozumiem też kobiety dla których ciąża w danym momencie życia to jest tragedia.

golinda

kościół - i ten medal ma dwie strony, bo już nie pamiętamy, że to właśnie kościół w prl-u mocno jednoczył społeczeństwo i to Polska obaliła fundamenty komunizmu, a nie Czechosłowacja
nie ma się co porównywać z tymi krajami, to zupełnie inne społeczeństwa

i zresztą nie ma co marzyć o aborcji na życzenie, skoro chcą jej zakazać w ogóle...

inkageo

A teraz ten sam kościół podzielił ;) Już mu się wolność i solidarność nie podoba ;)
Imagine there is no hate

inkageo

Kościół ponosi ogromną odpowiedzialność za obecną sytuację polityczną i to się na nim zemści.
Imagine there is no hate

golinda

doda, ale nie mają drastycznie niskiego przyrostu naturalnego, więc chyba na potęgę tych aborcji nie wykonują

inkageo

W Polsce podobno 200 tys. rocznie.
Imagine there is no hate

golinda

doda, ale tu mowa o legalnych aborcjach
skąd wiadomo, ile w krajach takich jak nasz, jest nielegalnych?

tak w ogóle to poruszamy się tu po jakiejś utopijnej krainie - przecież oni chcą zakazu aborcji w przypadku totalnie uszkodzonego płodu lub ciąży w wyniku gwałtu, a nie zakazu po 12tc ;)

malutenka

Cytat: doda w 25 Paź 2016, 10:05:51
Z Wikipedii

Po legalizacji aborcji w Wielkiej Brytanii w 1968 r. legalnych aborcji było 23,6 tys., w 1969 54,8 tys. Od momentu legalizacji aborcji w tym kraju do chwili obecnej, liczba zabiegów nigdy nie osiągnęła 250 tys. W 2004 roku w samej Anglii i Walii dokonano 185 415 legalnych aborcji[107]. W 2008 roku ponad 20 tys. kobiet poniżej 25. roku życia miało za sobą dwa lub więcej zabiegi aborcji. Około 3,8 tys. kobiet miało za sobą cztery lub więcej zabiegów aborcji[108].

W unii europejskiej 1,2 mln aborcji rocznie

To nie jest margines
Doda, w tych liczbach są też kobiety przyjezdzajace z Irlandii, gdzie nie ma aborcji.

margareta

Cytat: Angie w 25 Paź 2016, 09:37:57rozumiem też kobiety dla których ciąża w danym momencie życia to jest tragedia
Znam osoby dla których ciąża w danym momencie była tragedią, ale nie zdecydowały się na aborcję mimo, że ją rozważały. Zły czas minął, a one nie wyobrażają sobie żeby tego dziecka miało nie być.

konwalia

Któraś pytała o gwałt,  jak kobieta się zgłosi,  zostanie zbadana,  wystąpi o ściganie i umie się upomnieć to dostanie RP na lek "po"  oraz może otrzymać leczenie p/wirusowe.  Niestety bywa i tak,  że kobieta nie do końca wie co się wydarzyło i wnioski przychodzą z brakiem okresu.
W Holandii zanim dopuści się do zabiegu z kobietą się rozmawia,  upewnia co do decyzji,  dopiero potem umawia.
Wiecie jakby nie zaostrzyć przepisów jak ktoś będzie chciał usunąć to to zrobi,  tak samo jak kobiety które nie zachodzą walczą o nią.  To potrzeba daje tu determinację.

Margareta ale są też i takie co po latach nie wyobrażają sobie by urodziły.
Ja wolałabym złagodzenia przepisów i dostępu do bezpłatnej antykoncepcji.
Inka co do RP farm. dla mnie to kwestia wywiadu,  zagrożenie życia lub zdrowia....ciekawe co jakbyś brała np inne leki wykluczające ciążę i musiała stosować antykoncepcje?  Ale też znam osoby co nie wydadzą leku z wykazu A choc to ewidentnie leki ratujące życie.  Tu się dobry wywiad z pacjentem kłania i wiedza

Na tą chwilę kluczowe byłoby nie zaostrzenie przepisów ale też realna szansa ich wyegzekwowania

golinda

Cytat: doda w 25 Paź 2016, 18:15:01Możliwe ale nawet jesli, to nadal nie jest to margines.

doda, w Holandii jest wolność aborcyjna, z liczbą aborcji 5 na 1000 kobiet. w Polsce jest dużo więcej.

golinda

Ten tekst daje wyraźny przekaz: nie aborcja, a antykoncepcja i edukacja są potrzebne w tym kraju pomrocznym.

inkageo

Justynna jest w tym na pewno dużo prawdy.. Ale jak rozwiązać problemy tych kobiet z marginesu? Autorka też chyba nie ma pomysłu. Nawet gdyby im dać bezpłatne tabletki..to czy będą stosować? Bezpłatne wkładki domaciczne i nagroda finansowa za ich założenie ;) Jednorazowe 500+ dla zakładających wkładkę.
Imagine there is no hate

inkageo

Dla mnie jest to wyraźnie głos za liberalizacją przepisów, przeciwny obecnemu kompromisowi.
Imagine there is no hate

Justynna

Cytat: golinda w 26 Paź 2016, 16:03:18
Ten tekst daje wyraźny przekaz: nie aborcja, a antykoncepcja i edukacja są potrzebne w tym kraju pomrocznym.
Otóż to.
A tymczasem chcą nam tu zrobić powrót do średniowiecza :/

wrobelek0403

No taka mnie dyskusja ominela ;)

Przeczytalam ten list o aborcji dla bogatych i tu sie nasuwa jeden zasadniczy problem. Czy te kobiety w ogole antykoncepcje chca stosowac... Zmusic nie wolno, jak jedna taka lekarze przy kolejnej cesarce wysterylizowali to awantura byla na cala Polske... a baba miala zdaje sie 8 dzieci, z czego czworke od dawna w pieczy zastepczej. Takze ten tego... poza tym ksiadz zabrania antykoncepcji... Problem jest naprawde zlozony, w tym sa prawa czlowieka kobiety i dziecka. Natomiast autorka ma racje w jednym - system kontroli takich rodzin, opieka spoleczna i sady rodzinne sa de facto niewydolne. Bo brakuje ludzi i pieniedzy. Rzad sie powinien zajac przede wszystkim tym.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

Cytat: margareta w 25 Paź 2016, 11:04:24Znam osoby dla których ciąża w danym momencie była tragedią, ale nie zdecydowały się na aborcję mimo, że ją rozważały. Zły czas minął, a one nie wyobrażają sobie żeby tego dziecka miało nie być.

To świetnie - przecież w żadnym wypadku nikt aborcji nie wymusza. To, że jest dozwolona, nie oznacza, że te osoby musiałyby ją wykonać. A ja osobiście wolę mieć wybór.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

margines ani nie weźmie tabletek, bo trzeba by iść do ginekologa, a przecież one nie chodzą w ogóle
margines nie przerwie ciąży, bo trzeba jechać do kliniki do miasta (albo do innej dzielnicy), tłumaczyć się
już nie mówiąc o tym, że to często wierzący ludzie

te kobiety z marginesu, które wydają na świat nieszczęście, powinno się sterylizować

golinda

absolutnie tekst nie jest za liberalizacją przepisów! pokazuje, że problem jest złożony i działania należy skierować na zupełnie inne tory
że aborcja nie rozwiąże kwestii niechcianych, niekochanych dzieci marginesu

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login