Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Do tej pory myslalam, ze Rzeczpospolita to w miare obiektywane medium i solidne dziennikarstwo. Wyglada na to, ze sie mylilam.

http://www.rp.pl/Plus-Minus/307079933-Klopotowski-o-oligarchii-w-Ameryce.html?template=restricted

Nie moge przeczytac calego artykulu, ale juz pierwszy akapit oddbija sie przedwczorajszym obiadem. Barak Obama mial poruszyc temat. Mial. Wg wszystkich zagranicznych mediow poruszyl, ale dla dziennikarza RP tylko "mial poruszyc". Plotkuja ze poruszyl, ale nie wiadomo, bo nikogo przy tym nie bylo. No oprocz Dudy, ktory jest nie tylko doswiadczonym i szanowanym konstytucjonalista, ale takze anglista.

Ja pierdole.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

mayagaramond, nie na czasie jesteś :D Rzepa juz od kilku lat "udaje" gazete neutralną.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

wrobelek0403 wczesniej nie rzucilo mi sie to w oczy.

W innym artykule pisza, tez ze Niemcy nie rozliczyly sie ze zbrodni wojennych i wielu zbrodniarzy prowadzi(lo) po wojnie sielskie zycie. Niestety zgadza sie. Ale zdaniem takim jak ponizej, przekreslaja sie zupelnie jako powazne medium:

"Współczesne państwo niemieckie, które jest bardzo rygorystyczne w takich czynnościach prawnych jak odbieranie dzieci rodzinom polskich imigrantów, zatroszczyło się o stan zdrowia 17 przestępców, którzy – jak podkreślił włoski prokurator wojskowy Marco de Paolis – dopuścili się najpodlejszych zbrodni w historii II wojny światowej."

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

mayagaramond, nawet nie wiem, o kogo chodzi.

A sam tekst ma taki sam poziom, jak to, ze sądy w Polsce odbierają dzieci tylko z powodu biedy... i pare innych.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

dragonfly

To jest jakaś masakra!!!! Ja wiem, ze historia jest pisana przez zwyciezców, ale zaraz się okaże, ze to Lechu był ukrzyzowany 2000 lat temu i winien temu był Tusk.... To jest paranoja

mayagaramond

wrobelek0403

Angie

niewiemjaka

szelma

Gdzieś indziej pewnie zginie, a anglojęzycznym polecam - ten filmik i inne Johna:
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

callja

wróbelek, czytałam, prawda do bólu, a włos się jeży...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

golinda

Cytat: Angie w 16 Lip 2016, 22:31:54zazdroszczę Kanadzie
http://wyborcza.pl/magazyn/1,153663,20408078,prowadz-nas-trudeau-sylwetka-premiera-kanady.html#BoxGWImg

u nas tak mógłby się zachowywać tylko Biedroń
szkoda, że ten kraj jest tak pomroczny, że wybiera faszystę pojeba Kaczyńskiego, którego resztki mózgu gniją w poprzednim stuleciu...

wrobelek0403

czytałam ten artykuł o Trudeau. golinda, jakie społeczenstwo taki premier ;)

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 20 Lip 2016, 14:17:23
czytałam ten artykuł o Trudeau. golinda, jakie społeczenstwo taki premier ;)

nie mam wątpliwości co do poziomu naszego społeczeństwa. obcujemy na co dzień z ludźmi sobie podobnymi, bo jesteśmy dorośli, mamy pracę na swoim poziomie, a więc otaczający nas ludzie są do nas mniej więcej dopasowani
ale czasem trzeba wyjść poza ten krąg, bo np. przyjdzie hydraulik, czy budowlaniec. i wtedy, uświadomiwszy sobie, że to ONI, a nie MY to większość społeczństwa, chciałoby się walić głową w mur i krzyczeć: wprowadźcie cenzus wykształcenia! albo chociaż jakieś testy na inteligencję, żeby nie wystarczyło pojechać na wieś i rozdać kiełbaski i piwo, żeby motłoch zagłosował...

wrobelek0403

golinda, nie mogę sie z Tobą niezgodzić ;) niestety, byłoby to sprzeczną z ideą demokracji, której teraz tak bronimy :/

Kasia

Tylko zauważacie, że premier Kanady jest przeciwny dzieleniu ludzi więc w takiej sytuacji pewnie w ogóle by nie kandydował (jakby go mieli wybrańcy wybierać) ;) mielibyśmy na czele kolejnego szaleńca dzielącego ludzi na lepszych i gorszych ;)

wrobelek0403

Kasia, no toteż piszę, ze to niemozliwe i sprzeczne z samą ideą demokracji.

golinda

może nie każde społeczeństwo dojrzało do demokracji?

golinda

http://wyborcza.pl/alehistoria/1,152432,20040225,europa-dyktatorow-i-autokratow.html

ten fragment dziwnie kojarzy mi się z czymś...

"Jeśli ktoś nie może pokazać społeczeństwu prawdziwych sukcesów, to musi wskazywać wrogów wewnętrznych i zewnętrznych. To obowiązkowy element ustroju autorytarnego. Czasem wrogowie bywają prawdziwi, ale najczęściej są urojeni."