Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

inkageo

To jest pułapka.. Błędne koło  :crazy:

No i zaczynają się problemy porozwodowe.. Już u męża była rozwiedziona para, która chciała podzielić się majątkiem. Okazało się, że posiadają nieruchomości rolne i są w kropce. Nie da się znieść współwłasności, bo żadne z nich nie spełnia kryterium rolnika indywidualnego.
Doda uwaga jak będziesz miała takich klientów. Tylko przed rozwodem mogą się podzielić majątkiem, bo osobie bliskiej można darować udział, po rozwodzie już dupa.
Imagine there is no hate

inkageo

Cytat: doda w 17 Maj 2016, 12:44:58
przed rozwodem przenieść własność nieruchomości do majątku osobistego jednego z małżonków?
Tak

Art. 2a. 3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą nabycia nieruchomości rolnej:
1) przez:
a) osobę bliską zbywcy,
b) jednostkę samorządu terytorialnego,
c) Skarb Państwa lub działającą na jego rzecz Agencję,
d) osoby prawne działające na podstawie przepisów o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, o stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o gwarancjach wolności sumienia i wyznania;
2) w wyniku dziedziczenia oraz zapisu windykacyjnego;
3) na podstawie art. 151 lub art. 231 Kodeksu cywilnego;
4) w toku postępowania restrukturyzacyjnego w ramach postępowania sanacyjnego.
Imagine there is no hate

inkageo

Mam akurat otwarte, w nowej ustawie jest definicja:

,,osobie bliskiej" – należy przez to rozumieć zstępnych, wstępnych, rodzeństwo, dzieci rodzeństwa, mał-żonka, osoby przysposabiające i przysposobione
Imagine there is no hate

Kasia

Cytat: inkageo w 17 Maj 2016, 12:48:29Art. 2a. 3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą nabycia nieruchomości rolnej:1) przez:a) osobę bliską zbywcy,
czyli ojciec synowi może przepisać czy nie? wynika z tego, że może :hmm:
bo już nie rozumiem :knuje:

to o co było wielkie halo, że ojcowizny ludziom poprzepadają, kurna nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi :knuje:

inkageo

Tak, ten przepis zmienili pod wpływem opinii publicznej.
Imagine there is no hate

inkageo

.
Imagine there is no hate

Kasia

Czyli jak taki mąż żonie przepisze po 30 kwietnia to ona też tej swojej części nie może zbyć przez kolejne 10lat?
dobrze kombinuję?

wrobelek0403

inkageo, ja pierdole. O tych rozwodach czytałam.

Moim zdaniem, przy pierwszej takiej sprawie sedzia powinien skierowac pytanie prawne do TK. Innego wyjscia nie ma.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Już sprawdzam czy ja dobrze kombinuję, czy nie ma wyjątków, strasznie źle się czyta te zmiany  :crazy:
Imagine there is no hate

inkageo

Cofam, źle napisałam.
Jeżeli nabycie przez dziedziczenie albo darowiznę na rzecz osoby bliskiej, to można zbywać i wydzierżawić.
Imagine there is no hate

Kasia

Cytat: inkageo w 17 Maj 2016, 13:20:37
Cofam, źle napisałam.
Jeżeli nabycie przez dziedziczenie albo darowiznę na rzecz osoby bliskiej, to można zbywać i wydzierżawić.
a czyli ok, no to już nie ma tych przepadniętych ojcowizn.
tylko po prostu sprzedaż osobom trzecim na maxa utrudniona.

czyli oni to zmienili, dobrze rozumiem, że najpierw przegłosowali tę bardziej restrykcyjną ustawę a teraz znowelizowali?

inkageo

Dz.U. 2016 poz. 585
Ustawa z dnia 14 kwietnia 2016 r. o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw
Imagine there is no hate

inkageo

Cytat: Kasia w 17 Maj 2016, 13:23:27
a czyli ok, no to już nie ma tych przepadniętych ojcowizn.
tylko po prostu sprzedaż osobom trzecim na maxa utrudniona.

czyli oni to zmienili, dobrze rozumiem, że najpierw przegłosowali tę bardziej restrykcyjną ustawę a teraz znowelizowali?

Ten punkt chyba senat dorzucił, ale już się gubię w tych projektach.
Imagine there is no hate

inkageo

Kasiu tam jeszcze są zawiłe zapisy dotyczące pierwokupu Agencji Nieruchomości Rolnych i chyba wtedy z tą groźbą wtrącania się państwa w "ojcowiznę" były związane protesty. Ale pierwokup to raczej przy sprzedaży i jak na rzecz osoby bliskiej, to nie przysługuje.
Imagine there is no hate

inkageo

Oprócz prawa pierwokupu nowa ustawa daje państwu (Agencji Nieruchomości Rolnych) prawo złożenia oświadczenia o nabyciu nieruchomości przy okazji zawarcia umowy innej niż sprzedaż. I to tego właśnie się bali rolnicy w kwestii dziedziczenia. Już znalazłam.

No i tutaj jest bubel prawny, bo wyłączenie dotyczy tylko dziedziczenia ustawowego, a jak będzie testament (bo drugi syn wyrodny i ma dziedziczyć tylko jeden) to ANR może złożyć oświadczenie o nabyciu.
Imagine there is no hate

inkageo

Czyli rolnik posiada dom na wsi, na działce z ogrodem o powierzchni 6000 m2. Ma dwóch synów, pijaka co bije żonę i drugiego porządnego, któremu w testamencie przekazuje dom z ogrodem. Syn ma warsztat samochodowy i nie jest rolnikiem indywidualnym. Przyjmuje spadek i w tym momencie Agencja Nieruchomości Rolnych może złożyć oświadczenie, że nabywa ten dom, bo jest ładnie położony, na Mazurach, blisko jeziora, a jeden pan senator jest już nim zainteresowany  :crazy:
Imagine there is no hate

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

salsa

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

inkageo

Wróbelku ale te przepisy są nieprecyzyjne, ja to czytam i się gubię.
W tym katalogu wyłączeń figuruje "nabycie przez osobę bliską" a w następnym podpunkcie jest "w wyniku dziedziczenia ustawowego".
Imagine there is no hate

Kasia

wrobelek0403

inkageo, tak, i ja nawet wiem dlaczego, bo chcą wyeliminowąć możliwość zapisania w testamencie osobie spoza kręgu ustawowego. Tylko to powinno być precyzyjniej napisane, bo kazus który przytaczasz jest nierzadki.

Angie

Masakra.
Moja tesciowa kupuje dom w stanie surowym ale dzialka jest z tego co wiem rolna. Notariusz twierdzi ze ona moze to kupić. Dzialka ma 3, 5 tys metrów.  Chyba muszę sie wczytać w te przepsy zeby nie było wtopy.

wrobelek0403

Angie, hmmmm, no chyba powinnaś, bo dziwnie to wyglada.

inkageo

Angie zabudowaną działkę z domem do powierzchni 5000 m2 można nabyć, ale może być problem z kredytem.
Imagine there is no hate