Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Suma hipoteki na nieruchomości rolnej w rozumieniu ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2012 r. poz. 803 oraz z 2016 r. poz. 585) nie może przewyższać wartości rynkowej tej nie-ruchomości ustalonej na dzień ustanowienia hipoteki. Do wniosku o wpis hipoteki do księgi wieczystej dołącza się operat szacunkowy, sporządzony przez rzeczoznawcę majątkowego stosownie do przepisów o gospodarce nieruchomościami.
Imagine there is no hate

inkageo

Pytanie czy ta działka z domem jest nieruchomością rolną w rozumieniu ustawy..
Imagine there is no hate

inkageo

Imagine there is no hate

Angie

Cytat: inkageo w 17 Maj 2016, 16:03:17
Angie zabudowaną działkę z domem do powierzchni 5000 m2 można nabyć, ale może być problem z kredytem.

czyli powinno byc ok

co do kredytu
to wartość działki to ok 70 tyś. Ale jest jeszcze dom w stanie surowym, kupują za 170 tyś.
czyli hipoteka powinna  uwzględniać tę wartość

w razie czego mają jeszcze mieszkanie

Angie

Cytat: inkageo w 17 Maj 2016, 16:10:19
Pytanie czy ta działka z domem jest nieruchomością rolną w rozumieniu ustawy..

masakra z tą ustawą
co za bubel

wrobelek0403

nooooo, ale chronić trza polską ziemie przed niemieckim najeźdźcą, co Wy tam wiecie ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 17 Maj 2016, 16:55:19
gość niedzielny, jest w komentarzach ;) spodziewałaś się innej odpowiedzi? :D

stawiałam na jakies wsieci, dorzeczy itp :D ale GN tez ciekawie :D

wrobelek0403

Cytat: inkageo w 17 Maj 2016, 13:59:34
Czyli rolnik posiada dom na wsi, na działce z ogrodem o powierzchni 6000 m2. Ma dwóch synów, pijaka co bije żonę i drugiego porządnego, któremu w testamencie przekazuje dom z ogrodem. Syn ma warsztat samochodowy i nie jest rolnikiem indywidualnym. Przyjmuje spadek i w tym momencie Agencja Nieruchomości Rolnych może złożyć oświadczenie, że nabywa ten dom, bo jest ładnie położony, na Mazurach, blisko jeziora, a jeden pan senator jest już nim zainteresowany  :crazy:

to można zrobić "odwrotnie". W testamencie tylko wydziedziczyć tego złego, wtedy wchodzi dziedziczenie ustawowe. To ma jednak i zle strony, bowiem ewentualne dzieci złego wchodzą w jego miejsce i tez są spadkobiercami.

inkageo

Wróbelku pocieszenie takie, że państwo raczej nie będzie miało pieniędzy na nabywanie tych nieruchomości.

A wczoraj słyszałam o nowej polityce mieszkaniowej. Odchodzimy od wspierania własności prywatnej mieszkań.. Teraz państwo będzie budować i wynajmować. Kiedyś już to było, nie?
Imagine there is no hate

wrobelek0403

inka, nawet nie wiem jak to skomentować....

ale to jest wszystko celowe, nakierowane na uzaleznienie ludzi od panstwa, zeby sie bali, zeby nie mysleli i głosowali na jedną słuszną partie...

Kasia

Cytat: inkageo w 18 Maj 2016, 10:36:32Teraz państwo będzie budować i wynajmować. Kiedyś już to było, nie?
ale ten pomysł to akurat swieży nie jest
już poprzednia ekipa chciała tak robić, budowac mieskzania na najem - oczywiście, z wiadomych względów, jestem przeciwna lol lol lol z moich podatków maja mi konkurencję budować lol

inkageo

TBS-y?

Jednak cała kasa poszła na program MDM i fajnie to działało u nas.
Imagine there is no hate

wrobelek0403

TBS to jeszcze cos innego. Bo sie płaci jakis wkład partycypacyjny, coś jak kiedys prawo lokatorskie do mieszkania. Ale czynsze w PTBS są potworne. Dwa razy wyższe niż w społdzielniach, a z 4 razy niż w nowych wspolnotach. To juz bym wolała najem na wolnym rynku.

Ale jesli planują najem na normalnych zasadach (okres wypowiedzenia itd) i z korzystnymi cenami, to mogą miec chetnych.

Kasia

Cytat: inkageo w 18 Maj 2016, 10:55:03
TBS-y?

Jednak cała kasa poszła na program MDM i fajnie to działało u nas.

noe tbsy, zwykłe budownictwo na wynajem, to o czym piszesz. Aż dziwne, że PiS chce wprowadzić to co poprzednicy proponowali.

elve

Cytat: Kasia w 18 Maj 2016, 11:02:12Aż dziwne, że PiS chce wprowadzić to co poprzednicy proponowali.
bo oni proponują lepsze :rotfl:

Kasia

Cytat: wrobelek0403 w 18 Maj 2016, 11:00:10Ale jesli planują najem na normalnych zasadach (okres wypowiedzenia itd) i z korzystnymi cenami, to mogą miec chetnych.

Ten projekt poprzedników zapowiadali jako właśnie równoległy dla MDM, aby wesprzeć ludzi których nie stać na własne mieszkanie i nie stać również na drogi najem.
Przynajmniej tak to media przedstawiały, w pozytywnym swietle.

No dla mnie to nic pozytywnego, bo takie mieskzania popsują rynek ;)

wrobelek0403

Kasia, nie sadze zeby tych mieszkan było az tak duzo, by popsuły rynek, zwłaszcza w Warszawie.

a zmieniając temat, to znów ktoś puka od spodu .... tego dna mułu...
http://wyborcza.pl/1,75398,20093326,jaroslaw-gowin-sugeruje-ze-kulczyk-zostal-zamordowany-jest.html#BoxGWImg#BoxGWImg

Kasia

Cytat: wrobelek0403 w 18 Maj 2016, 11:09:46Kasia, nie sadze zeby tych mieszkan było az tak duzo, by popsuły rynek, zwłaszcza w Warszawie.
a ja wiem gdzie by je wybudowali ;) w danej dzielnicy, okolicy na pewno by popsuły rynek.

wrobelek0403

wrobelek0403

nawet nie wiem jak to skomentować...

cos czuje, ze biegu Granią Tatr tez nie bedzie...

malutenka

Cytat: wrobelek0403 w 20 Maj 2016, 11:18:15cos czuje, ze biegu Granią Tatr tez nie bedzie...
Będzie msza i procesja