Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

elve, zgadzam sie. W dodatku sposob traktowania pracownikow swieckich prze proboszczow / biskupow tez jest skandaliczny. Od wypowiedzenia nauczyciel moze sie odwolac do sadu. Katecheta nie moze zrobic jak mu biskup, calkowicie arbitralnie, cofnie tzw. misje.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

ishka82, zgadzam się z Tobą. A lekcje religii mogłyby być w czasie kiedy inne dzieci mają świetlicę. Po lekcjach, dla chętnych. Finansowanie albo z kościoła, albo przez rodziców. Jak zalezy na duchowej edukacji dzieci, zbawieniu i czymkolwiek jeszcze to zrzuta i już. Nawet bym przebolała to, że w szkole, bo salek katechetycznych już nie ma. Jest poza zajęciami, dla chętnych. I to byłby dla mnie pierwszy etap pozbycia się lekcji religii ze szkoły. Zamiast tego bardzo chętnie widziałabym i etykę i dodatkowe lekcje matematyki, cokolwiek co ma prawo być w państwowej, świeckiej szkole. Pomijam już to, że dziecko się z religii wypisuje, a nie wpisuje na nie, bo to jest chore.

Kasia

Malutenka, no to własnie zaproponowałam ;)

ishka82

Cytat: malutenka w 03 Kwi 2015, 23:17:28
ishka82, zgadzam się z Tobą. A lekcje religii mogłyby być w czasie kiedy inne dzieci mają świetlicę. Po lekcjach, dla chętnych. Finansowanie albo z kościoła, albo przez rodziców. Jak zalezy na duchowej edukacji dzieci, zbawieniu i czymkolwiek jeszcze to zrzuta i już. Nawet bym przebolała to, że w szkole, bo salek katechetycznych już nie ma. Jest poza zajęciami, dla chętnych. I to byłby dla mnie pierwszy etap pozbycia się lekcji religii ze szkoły. Zamiast tego bardzo chętnie widziałabym i etykę i dodatkowe lekcje matematyki, cokolwiek co ma prawo być w państwowej, świeckiej szkole. Pomijam już to, że dziecko się z religii wypisuje, a nie wpisuje na nie, bo to jest chore.
Tak, to byłoby dobre kompromisowe rozwiązanie, tylko chyba żaden rodzic dziecka niechodzącego na religię już w nie nie wierzy, skoro po tylu latach zapewnień i obietnic, że religia będzie w trakcie zajęć, ale na pierwszej lub ostatniej lekcji nadal zazwyczaj bywa w środku niewiem Niestety chyba za długo środowiska ateistyczne były ignorowane, żeby teraz zadowolić się półśrodkami...z reszta zdajemy sobie sprawę, ze religia w szkołach zostanie jeszcze długo, ale jak temat okaże się ważny i nie dotyczący tylko nieznaczącego ułamka dzieci, to może chociaż wywalczymy tą religię na początku lub końcu lekcji i etykę dla chętnych, o finansowaniu tych zajęć przez kościół lub rodziców aż strach marzyć ;)

A wiecie, że wedle prawa dzieci się wpisuje na religię, a nie wypisuje z niej, że powinna być organizowana na wniosek rodziców? Tak, są na to wszystko paragrafy i już niejeden dyrektor szkoły się zdziwił na oburzenie niewierzącego rodzica, że on nie musi wypisywać dziecka z religii, bo go nigdy na nią nie zapisał :D Ale prawo sobie, a szkoły sobie... łatwiej założyć, ze na religię będą uczęszczać wszyscy...o tym, że w niektórych szkołach dzieci niechodzące na religię mają z uporem maniaka wpisywane nieobecności przez nawiedzonych katechetów tez mało kto wie
i jeszcze jedno, i religia i etyka są dodatkowymi zajęciami i dziecko może chodzić na religię i etykę jednocześnie, na jedno z tych zajęć lub na żadne...są szkoły, w których rodzice wywalczyli należną etykę w ludzkich godzinach i grupach właśnie zachęcając do etyki rodziców dzieci chodzących na religię :)

malutenka

ishka82, 10 lat temu chodziłam do liceum, w klasie maturalnej wypisałam się z religii i kodzinę spędzałam: w bibliotece, z panią ze sklepiku na plotach tudzież na korytarzu spisując lekcje. Podejrzewam, że w większości szkół tak to dalej wygląda.
Juz pomijając lekcję wkurzają mnie takie rzeczy jak: rekolekcje i 3 dni wolnego od zajęć - przynajmniej u mojej mamy w podstawówce to tak wygląda, dzieci są prowadzone przez nauczycielki do kościoła, później powrót do szkoły, świetlica i do domu i to nie jest jeden wyjątek szkoły na wsi >100 uczniów. Najpiękniejsza dla mnie byłaby sytuacja, w której szkoła odcina się od jakiejkolwiek wiary. Jak ktoś chce, żeby dziecko chodziło do szkoły katolickiej - proszę, są takie do wyboru, w krakowskim kilka,  sa nawet takie nieodpłatne dla rodzica, bo mają dużo dofinansowań. Chciałabym, żeby podręczniki były skonstruowane dla każdego, a pamietam z podręcznika języka polskiego dla I klasy LO 1/4 ksiązki przerabiania Biblii, gdzie to nie było omawianie książki tylko kontrukcja TAK JEST NAPRAWDĘ. Z resztą http://wyborcza.pl/1,75968,17694841,Wiecie__czego_wasze_dzieci_ucza_sie_w_rzekomo_swieckiej.html#ixzz3W9Ci12bj
Ja bym chciała, żeby przestano gloryfikować na każdym kroku Jana Pawła II (jak kochasz papieża Polaka w skali od 8 do 10 jesteśmy w polskiej szkole), a wspomniano o tym, jaki fajny kamyczek dołożył do epidemii AIDS w Afryce oraz jak wstrzymywał dochodzenia w sprawach swoich znajomych podejrzanych o gwałcenie dzieci.

goga

Kwestia religii w szkole strasznie mnie drażni, są 2 godziny w tygodniu, biologii w 2 i 3 gimnazjum mam 1. Na religii ksiądz ogląda z dzieciakami filmy, a na koniec roku od góry do dołu bdb...

no i antykoncepcja jest be, ja uczę o różnych metodach  a oni mówią że ksiądz mówi że to grzech..
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

ishka82

Cytat: goga w 04 Kwi 2015, 20:04:21Kwestia religii w szkole strasznie mnie drażni, są 2 godziny w tygodniu, biologii w 2 i 3 gimnazjum mam 1
to jest mega wkurwiające, tym bardziej, że te 2 godziny są często marowane totalnie na głupoty lub robienie wody z mózgu :crazy: ja przez całą swoją edukację nie miałam sensownej religii, a z różnych względów katechetów wielu się w tym czasie przewinęło, nawet na studiach etyka w wykonaniu księdza, to była niezła porażka i strata czasu
rekolekcje i 3 dni bez zajęć dydaktycznych to tez żenada totalna, choć tu jest światełko w tunelu, są szkoły, gdzie rekolekcje są po zajęciach, ale to ciągle niszowe działania

goga

U nas są lekcje, a 2 godziny wtedy przeznaczamy na jakieś nauki, spotkania z misjonarzem itp. Lepiej stracić 2 godziny niż cały dzień

zuzia

Cytat: goga w 04 Kwi 2015, 20:04:21Kwestia religii w szkole strasznie mnie drażni, są 2 godziny w tygodniu
ja chcę, żeby M. chodził na religię
ale 2h w tygodniu to gruuuuuba przesada. Po co tyle???

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: ishka82 w 04 Kwi 2015, 20:27:40to jest mega wkurwiające, tym bardziej, że te 2 godziny są często marowane totalnie na głupoty lub robienie wody z mózgu  ja przez całą swoją edukację nie miałam sensownej religii, a z różnych względów katechetów wielu się w tym czasie przewinęło, nawet na studiach etyka w wykonaniu księdza, to była niezła porażka i strata czasu
no wlasnie ogladalam na tvn24 rozmowe z panem, nie zdazylam zerknac na nazwisko, bo ja glownie tv slucham, ale wywnioskowalam, ze pan jest kims w rodzaju profesora na wyzszej humanistycznej uczelni

i sie wypowiadal, ze na x tysiecy ludzi, ktorzy przychodza niby z ukonczona religia i to po tyle latach zajec i znaja jakies modlitwy na pamiec i 7 grzechow glownych, a nie czytali zadej encykliki, nie znaja historii czegokolwiek, nie wiedza, kto to sw. tomasz z akwinu i w ogole jak debile przychodza z poziomem wiedzy jak do komunii mniej wiecej, no patrzac na wlasne doswiadczenia trudno sie nie zgodzic
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

Jest w swiatecznym newsweeku bardzo ciekawy artykul o tej inicjatywie zaprzestania finansowania religii z budzetu. Bardzo wywazona argumetacja. Mam wersje papierowa, ale pewnie w necie tez jest.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

jestynka

czytałam w WO wyowiedz pracownika sali zabaw w GH opisywali jak rodzice potrafia wsadzic im dzieciaka niby na godz. a dziecko spędza tam cały dzień bez jedzenia i picia, dziecko chodzi z brudną pieluch,a oni nie mają prawa mu zmienić. Nawoływanie rodziców nic nie daje. Niektóre rodziny znają bardzo dobrze, bo przychodzą po przedskzolu i na całłe weekendy. Dla mnie to jest kosmos, że tak można własnemu dziecku robić.

golinda

Cytat: jestynka w 07 Kwi 2015, 14:27:44Niektóre rodziny znają bardzo dobrze, bo przychodzą po przedskzolu i na całłe weekendy. Dla mnie to jest kosmos, że tak można własnemu dziecku robić.

po co tacy ludzie mają dzieci?
smutne to :(

jestynka

Cytat: golinda w 07 Kwi 2015, 14:39:20
po co tacy ludzie mają dzieci?
smutne to :(

wypowiedź jednej z mam : "bo koleżanki rodziły dzieci"

golinda

Cytat: jestynka w 07 Kwi 2015, 14:42:11wypowiedź jednej z mam : "bo koleżanki rodziły dzieci"

o k...a

malutenka

Cytat: jestynka w 07 Kwi 2015, 14:42:11"bo koleżanki rodziły dzieci"
co za przepraszam bezmózgie larwy

wrobelek0403

i Was to dziwi?

bo mnie wcale, nieraz słyszałam argument, ze co to za fanaberie mam "przeciez wszyscy mają dzieci" ...

jestynka

tak, dziwi.
bo mimo takich tekstów się jednak nei zdecydowałaś i tak jest ok.

wrobelek0403

mnie taki argument wbija w podłoge.

ale nie zmienia to faktu, ze ludzie czesto "idą za tłumem", w wielu kwestiach, dzieci to tylko przykład. Dlatego pisze, ze mnie to nie dziwi.

jestynka

ok, podązanie za tłumem to jedno,ale spośób "rozwiązania sprawy" czyli wsadzenie do sali zabaw n cały dzień to dziwi mnie bardzo.
Wogóle nie pwadłabym na to, że ludzie mogą tak robić.

wrobelek0403

jestynka, zeby uscislic.

"nie dziwi mnie" dotyczyło wyłacznie posiadania dzieci, a nie wsadzania do sali zabaw :D

to drugie jest straszne, bez wzgledu na motywacje decyzji o posiadaniu dziecka.

jestynka

Cytat: wrobelek0403 w 07 Kwi 2015, 21:11:55"nie dziwi mnie" dotyczyło wyłacznie posiadania dzieci, a nie wsadzania do sali zabaw :D

wiem ,wiem,
mnie dziwi i jedno i drugie,ale posiadanie dzieci bo inni mjaą jednak mniej dziwi

malutenka

Cytat: wrobelek0403 w 07 Kwi 2015, 20:27:38i Was to dziwi?
może nie samo stwierdzenie, ale za każdym razem jak coś takiego czytam to bezmózgowość mnie na nowo zadziwia.
Co do placów zabaw w galeriach handlowych to na samym początku była śmieszna opłata za dziecko i ludzie potrafili przed pracą podrzucać i odbierać po - taniej niż przedszkole.

jestynka

Cytat: malutenka w 07 Kwi 2015, 21:23:34może nie samo stwierdzenie, ale za każdym razem jak coś takiego czytam to bezmózgowość mnie na nowo zadziwia.

o to to to ;)

goga

ze wszystkim  co napisałyscie sie zgadam, tyko troche mnie drażni/porusza/irytuje  słowo bezmózgowość, no ale to takie moje osobiste uprzedzenia