Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Mar 2015, 14:23:37co tu jest straszne?

podejscie tych dzieciaków. nieodpowiedzialne i pełne przesądów.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: szelma w 25 Mar 2015, 14:24:29Że dzieciak mówi, że woli HIV niż ciążę.
no bo dzieciak ;)
Cytat: szelma w 25 Mar 2015, 14:24:29Albo że chłopak mówi, że jest bezpłodny, a dziewczę mu wierzy.
tego nie powiedziala, wrecz powiedziala, ze nie wie, czy to prawda - napisano jedynie, ze zabezpieczali sie stusunkiem przerywanym ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

szelma

No nie wiedziała, czy to prawda i, ekhm, "zabezpieczali się" stosunkiem przerywanym. No daj spokój - to jest średniowiecze...

A co do bezpłodności to mama mi opowiadała anegdotę o klasie, gdzie jeden chłopak dwie dziewczyny zapłodnił, bo mówił, że jest bezpłodny lol
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

Cytat: szelma w 25 Mar 2015, 14:32:13A co do bezpłodności to mama mi opowiadała anegdotę o klasie, gdzie jeden chłopak dwie dziewczyny zapłodnił, bo mówił, że jest bezpłodny

"cozagość" :D

golinda

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Mar 2015, 14:23:37ja albo nie rozumiem artykulu albo Was ;) co tu jest straszne?

podpisuję się po tym
co tu jest straszne? to, że nastolatki uprawiają sex? wypowiedzi niektórych całkiem rozsądne
ja byłam bardziej niedojrzała

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: golinda w 25 Mar 2015, 15:10:49
podpisuję się po tym
co tu jest straszne? to, że nastolatki uprawiają sex? wypowiedzi niektórych całkiem rozsądne
ja byłam bardziej niedojrzała

no fiec flasnie ;) co w tym dziwnego, ze zabezpieczaja sie inaczej niz tabletkami, skoro nie maja z kim pojsc? rozmowy no glupie, jak to nastolatki, tez madrzy nie sa ;) ze laska nie chce tabletek, bo tyla po nich? no coz, to akurat jej decyzja ;)

Cytat: sputnik w 25 Mar 2015, 15:42:25"W domu z rodzicami nie rozmawiam o niczym, to jest absolutnie wykluczone, nie do pomyślenia. Dlatego chyba już bym wolała HIV-a niż ciążę, tego przynajmniej nie widać przez lata."
wiesz, to jest wywiad, podejrzewam, ze laska powiedziala to z przekasem, chwile wczesniej mowila w koncu o rodzicach, raczej patrzacych na to, co "widac" - postawiona przed wyborem, raczej nie wybralaby HIVa, ale to tylko moje
przypuszczenie

no nie wiem, dla mnie to normalne gadki

wypoweidzi tych, co maja 15 lat to w ogole puszczam przez palce, poza tym skoro ktos mowi "Uczy się. Ona jest ambitna, chce iść do liceum." to moge znowu przypuszczac gdzie mniej wiecej wywiad byl przeprowadzony, raczej nie w centrum oswiecenia

16-latka przeciez wychowuje dziecko, z kochajacym partnerem, wpadki sie zdarzaja -  pomijam oczywiscie tu problem tabletki "PO"

17 - dziweczyna przezornie nie uprawia, zupelnie rozsadnie tlumaczy dlaczego, "Nauki przedmałżeńskie w kościele są właśnie po to, żeby jak najlepiej poznać się "przed". Żeby się dowiedzieć, jakie ty masz wyobrażenia na temat życia i jakie ja. Nie wszystkim wychodzi, pewnie pani ma rację, ale moim rodzicom akurat wyszło. U nas w domu się rozmawia o seksie." - ja jako 17latka nie wiem, czy uzywalam mozgu na tyle, zeby w ogole w kwestii relacji pomyslec " Żeby się dowiedzieć, jakie ty masz wyobrażenia na temat życia i jakie ja"  - moze bedzie lekko wypaczona przez ojca, ktory straszy ja hormonami (ale nie musi), ale moze to znowu nadinterpretacja wypowiedzi ;)

18 deko durna lol ale i takie istnieja :D

19 : "Z Anią od razu byliśmy mądrzy. Postanowiliśmy, że nie będziemy się bawić w jakieś niepewne środki, tylko od razu zastrzyk hormonalny." - nawet nie wiem, ze istnieje zastrzyk hormonalny ;)

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

szelma

Jak dla mnie wydźwięk tego tekstu jest jednoznaczny - tęsknota za ojcem, który gdzieś tam był, ale nie raczył się zainteresować córką. Myślę, że zupełnie inaczej odbierają to dzieci urodzone od razu w związkach homoseksualnych - a nie jak w jej przypadku w zwiazku heteroseksualnym, gdzie następuje rozpad małżeństwa. Rozwody, zwłaszcza związane z tak traumatycznym dla dziecka faktem jak ten, że nagle któryś rodzic przestaje się nim zupełnie interesować, są trudne dla dzieci i to wiadomo nie od dziś.

Zresztą kiedy mówi, że:
Dzieci rozwiedzionych rodziców mają prawo powiedzieć: "Mamo, tato, kocham Was, ale Wasz rozwód mnie rozdarł. Zrujnował moją ufność. Wciąż żyję w przekonaniu, że to moja wina. Tak trudno jest żyć w dwóch domach".

Dzieci adoptowane mają prawo powiedzieć: "Mamo, tato, kocham Was. Ale jest mi trudno. Cierpię  na myśl, że nie poznałem moich rodziców. Czuję się zagubiony i tęsknię."
to widać, o co tu chodzi - nie o to, że miała dwie matki, ale o to, że ojciec odszedł i za nim tęskniła, ale się o tym nie mówiło - a zamiatanie tematu pod dywan (czy to rozwód, czy adopcja) wcale nie występuje tylko w związkach homoseksualnych.

golinda

a ja myślę, że chodzi o to, że dziecko potrzebuje do swojego prawidłowego rozwoju i ojca i matki - mężczyzny i kobiety.

golinda

"Nieobecność ojca stworzyła we mnie wielką pustkę. Dorastałam otoczona przez kobiety twierdzące, że nie chcą lub nie potrzebują mężczyzn. "

2-letnie dziecko nie będzie w wieku 15 lat pamiętało ojca, za to w każdym wieku będzie widziało, że jego rówieśnicy mają ojców, którzy spełniają inne role niż matki i potrafią robić inne, fajne rzeczy

nadal uważam, że co by matka nie robiła, to nie zastąpi ojca i odwrotnie i nie wierzę, że nie ma to wpływu na rozwój i przyszłe życie

szelma

To jest jeden list od jednej kobiety wychowanej przez jedną parę w innych czasach niż obecne i w innej sytuacji niż u np. większości znanych mi par homoseksualnych z dziećmi.

Tak naprawdę taki sam problem mogła mieć, jeśli ojciec by sobie poszedł, a matka związała się z nowym mężczyzną i pałała nienawiścią do ojca. Może tutaj matka mogła poświęcić jej więcej uwagi i zaniedbała sprawę kwestii tęsknoty za ojcem - ale takie rzeczy zdarzają się w związkach hetero oraz nie świadczą o ogóle związków homo, bo to jest jeden list jednej kobiety. Nie wszyscy heteroseksualiści są tacy sami, nie wszyscy homoseksualiści są tacy sami.

golinda

jeden list jednej kobiety, ale głosów innych ludzi wychowywanych przez homo .... NIE MA :)

jestem nadal przeciwna i nie stawiam na równi rodziców homo z hetero, przy założeniu że oba związki są dobre i szczęśliwe

szelma

Może nie pamiętała samego ojca, ale wiedziała, że był i że nie chce mieć z nią kontaktu. To jest trudne do przepracowania w jakiejkolwiek sytuacji i jeśli matka i jej partnerka nie poświęcały temu problemowi uwagi, to jest tu problem - ale taki sam mógł być, jeśli byłaby to matka i jej nowy facet.

I ja nadal uważam, że kochająca rodzina w przypadku adopcji jest lepsza od domu dziecka (pod warunkiem, że jest kochająca i przygotowana do adopcji, bo to nigdy nie jest łatwe). A co do par homoseksualnych, które decydują się na dzieci "naturalnie", to jeden list nie przesądza o niczym dla mnie. Wiele par hetero dla dobra dzieci nie powinno ich nigdy mieć, a mają. W parach hetero są szczęśliwe dzieci i nieszczęśliwe dzieci, w parach homo tak samo.

golinda

szelma, ja nie analizuje pierdyliarda kombinacji
mówię tylko, że nie stawiam znaku równości między rodziną homo a hetero (przy założeniu że oba związki są dobre i szczęśliwe)

szelma

Cytat: golinda w 27 Mar 2015, 08:52:44głosów innych ludzi wychowywanych przez homo .... NIE MA

A szukałaś? Bo taki list w necie, jak ten tej kobiety, to w ogóle nie wywoła żadnych rekacji tylko potakiwania wszystkich, nie? :D
http://www.huffingtonpost.com/sidney-switzer/dear-heather-barwick-dont_b_6903252.html
When Heather's mother and new same-sex partner made her feel like her feelings were wrong and she didn't have a voice, it was not poor gay parenting. It was poor parenting, period.
I kropka ode mnie, bo ja Ciebie nie przekonam, a Ty mnie też nie masz szans.

szelma

Cytat: golinda w 27 Mar 2015, 08:58:02mówię tylko, że nie stawiam znaku równości między rodziną homo a hetero (przy założeniu że oba związki są dobre i szczęśliwe)

A postawisz znak równości między wszystkimi dobrymi i szczęśliwymi rodzinami hetero? Niezależnie od tego, ile mają dzieci, jak i gdzie mieszkają, ile mają kasy itd.? Jakoś nie sądzę.

golinda

nie, szelma, nie próbuj mnie zapędzić w ślepy zaułek
zakładam dwa szczęśliwe udane związki, przeciętnych ludzi. mogą mieć taki sam zawód, pracę, mieszkać w identycznym domu, okolicy, etc etc
z punktu widzenia wychowania i rozwoju dziecka, JA GOLINDA uważam, że lepszy jest związek hetero.

szelma

Sama się wpędzasz :D Ale tak, bez sensu jest dyskusja między nami dwiema tylko, bo nikt nikogo nie przekona, więc lepiej cieszmy się piątkiem.

wrobelek0403

zgadzam sie z szelmą, jednostkowy przypadek o niczym nie swiadczy.

ile teraz jest artykułow o nieobecnych ojcach w związkach hetero, albo o ojcach którzy odeszli, a matka nadal jest hetero? Orientacja nie ma tu nic do rzeczy.

Dzieci zostawione przez jednego rodzica lub co gorsza przez oboje zawsze bedą miec poranioną psychike. Nie uleczy tego umieszczenie w rodzinie adopcyjnej ani homo ani hetero, ale w obu przypadkach mają szanse na rodzine, czego w domu dziecka ciezko uswiadczyc.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

Cytat: doda w 27 Mar 2015, 10:37:37dobra rodzina heteroseksualna to dla dziecka lepsze środowisko życia niż dobra rodzina homoseksualna.

doda, ale nikt z tym nie polemizuje.

poprzednia dyskusja zaczeła sie od adopcji przez pary homoseksualne, a tu już z definicji wiadomo, ze dziecko nie ma dobrej rodziny, bo najczesniej nie ma zadnej. Nie ma sie tez co oszukiwac, że wszystkie dzieci z domów dziecka mają szanse trafic do rodzin hetero, bo gdyby tak było adopcje trwałyby "na bieżaco", a placówki swieciły pustkami.
Dlatego uwazam, ze dobra rodzina homoseksualna jest rozwiazaniem dla takich dzieciaków.

wrobelek0403

Cytat: doda w 27 Mar 2015, 10:53:44miałam wrażenie , że ostatnia rozmowa była właśnie o tym

no dobra, to moze zle sie wyraziłam, JA nie polemizuje :D

takie mam przeswiadczenie, ze dobra pełna rodzina hetero jest najlepsza.

Niestety rzeczywistosc jest mniej rózowa, jest mnóstwo samotnych rodziców (wiekszosc matek) i jakos nikt im nie zarzuca, ze w złym srodowisku wychowują swoje dzieci. jest mnóstwo rodzin, które są niewydolne wychowawczo i tez nikt im systemowo dzieci nie odbiera, chyba ze dochodzi do wyjatkowych patologii..

dlaczego wiec z definicji skreslac pary homo? Procedury i warunki adopcyjne są bardzo restrykcyjne, nie sądze zeby przypadkowe osoby dostały zgode na adopcje.

jednoczesnie stanowczo zbyt duzo dzieci w domach dziecka.

szelma

doda, ale sama mówisz, że Tobie się tak wydaje. A ci ludzie w PL nie mogą wziąć ślubu ani w jakikolwiek inny sposób oficjalnie się związać, ani mieć dzieci. Akurat jako matki pewnie wiecie, jak to jest chcieć dziecko - dlaczego pozbawiać te pary doświadczenia rodzicielstwa, jeśli tego chcą?

Poza tym rozmawiamy nadal o jednym liście jednej kobiety - wrzuciłam link do odpowiedzi na ten list od szczęśliwego dziecka wychowanego przez parę homoseksualną. Więc takie scenariusze też są.

A co do badań - póki co badań jest mało i ciężko jest je przeprowadzić w sposób obiektywny, zwłaszcza że to taki dość delikatny temat. Musimy poczekać na więcej badań, które można będzie przeanalizować jako większą populację.

golinda

Cytat: szelma w 27 Mar 2015, 11:04:59A ci ludzie w PL nie mogą wziąć ślubu ani w jakikolwiek inny sposób oficjalnie się związać, ani mieć dzieci. Akurat jako matki pewnie wiecie, jak to jest chcieć dziecko - dlaczego pozbawiać te pary doświadczenia rodzicielstwa, jeśli tego chcą?

dlaczego w Polsce?
dla dobra dziecka. to nie Holandia, tu nie ma tolerancji. nie chciałabym być na miejscu dziecka wychowywanego przez parę homo, bo dzieci w szkole zatrułyby mi życie. dorośli ludzie zresztą też.

szelma

Daj spokój - adopcja w PL to jest daleka przyszłość. Przecież nie mówię, że od jutra powinna być taka opcja w PL. Najpierw związki partnerskie, potem małżeństwa. W tym czasie można miec nadzieję, że coś się w społeczeństwie zmieni.