Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Cytat: ddu w 29 Mar 2015, 16:42:01
Moim zdaniem, jak się ma w rodzinie (wśród przyjaciół, sąsiadów itp) osobę homoseksualną, to warto takie rozmowy czasem prowadzić. Żeby komuś nie zrobić przykrości.
Dlatego Hela przeszkolona.

Dla mojego Michała to jakby naturalne :knuje:
Jakbym rozmowę miała przeprowadzić to tak jakbym mu własnie pokazała ze to jest cos innego dziwnego.
On nie zna terminu homo czy hetero, ma jednego wujka, który jest z innym wujkiem i tyle.
Nie wykluczam ze moglby przynieść jakis dziwny tekst z przedszkola, chociaż on sie akurat najpierw pyta zanim cos powtórzy.
Tak samo z niepełnosprawnością, kolorem skory. Na razie to dla Michaka jakby naturalne ze ktos jeździ na wózku, ktos inaczej mówi czy ze mnie boli noga.
Jedyne z czym musze go pilnować to otyłość, mówi ktora ciocia jest gruba, potrafi mnie sie zapytać czemu jakieś dzievko je dużo słodyczy (bo jest grube).
I tutaj dyskutujemy, ze otyłość to nic dobrego ale śmiać sie nie mozna, nie mozna głośno sie dopytywac itd.
No śle Michał wie ze otyłość to cos "niedobrego" i stad takie pytania.

suegro

Cytat: ddu w 28 Mar 2015, 21:46:59głównym argumentem przeciwko nie są jednak wzorce (A co z samotnymi matkami? dziećmi wychowywanymi przez matki i babcie?), ale podejście Polaków, podejście w przedszkolu, na podwórku itp

Tylko to tak naprawdę nie jest żaden racjonalny argument "na nie".
To tylko pokazuje, że decyduje nietolerancja, to "co powie społeczeństwo", a nie prawdziwy problem.

No i co gej to inna opinia, większość Twoich jest na nie, a u mnie ta statystyka wygląda inaczej.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

goga

No właśnie. Największym problemem jest nietolerancja otoczenia dla wszelkiej inności.

W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

ddu

Su, ale ja absolutnie nie twierdzę, że jestem na nie, czy też nie powinni.
Prawdę mówiąc, nie mam wyrobionej opinii.
Sama znam pary lesbijskie, kt wychowują dzieci. Ale nie wiem, czy to ok. Dla mnie to nie biało - czarne: powinni - nie powinni

Kasia. Właśnie. Naturalne. AL jak dziecko widzi, że rodzice nie tolerują obrażania gejów, otyłych itp, to choćby w przedszkolu coś głupiego usłyszy, to może i powtórzy, ale będzie wiedziało, że to nie jest norma.
Mamy sąsiadkę na wózku, więc jest więcej pretekstów do rozmów o niepełnosprawnych. Helena się dziwiła niedawno, że pan może po kościele jeździć wózkiem elektrycznym. Ale nie obrażała go, tylko mnie zapytała, dlaczego

Jakiś czas temu w przedszkolu dzieciaki rozmawiały o tym, że pani Paulinka nie ma męża a ma córeczkę.
Helena podobno tłumaczyła dzieciom, że mama mówi, ze dzieci się biorą z miłości a nie ze ślubu.
W życiu nie pamiętam, żebym tak mówiła, ale cieszę się, że moje dziecko z tego, co mówimy w domu, wyciąga takie wnioski...

ddu

Pytała też, dlaczego wujek B nie ma żony. I jak to, nie lubi dziewczyn, ciebie lubi, mamo...
Często zadaje takie pytania publicznie. Czasem mnie to krępuje, ale odpowiadam , nie zbywam

suegro

Józef Piłsudski

suegro

Józef Piłsudski

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Angie

golinda

ja bym tak 100% negatywnie tego nie oceniała
wątpliwe jest nawiązanie do religii, tego nie powinno być
ale ten laptop, praca, czy zakupy to wcale nie są pozytywne rzeczy i przekaz w postaci radosnej rodziny (czemu autor lekceważąco pisze "radosna rodzinka?") nie jest niczym złym, a wręcz przeciwnie. to jedyny dzień w tygodniu, kiedy rodzina może być razem ze sobą i robić coś ciekawszego niż odmóżdżający rajd z koszykiem po Tesco.

krzyż i odniesienie do religii out. reszty bym się nie czepiała.

wrobelek0403

golinda, powiedz to ludziom którzy pracują w systemie 3-zmianowym i mają jeden weekend w miesiącu wolny. Albo tym, którzy pracują w tesco 24h i tez mają wolną 1-2 niedziele w miesiacu.

ludzie mają teraz bardo rózne tryby funkcjonowania i pokazywanie tylko jedynego i to jeszcze w konteksie religijnym uwazam za nie na miejscu.

Ale to nieistotne, mnie razi przede wszystkim odniesienie do religii i to tylko "jedynej słusznej". Nie dla kazdego niedziela jest dniem swietym...

golinda

ja uważam, że słusznie się zwraca uwagę na to, że coś jest nie tak w spędzaniu wolnego czasu w supermarketach
jak ktoś ma mało czasu, to może zamówić przez net, z tesco dowożą za 5zł
ale ludzie, nie wiedzieć czemu, lubią oglądać półki z cukrem i podpaskami, po czym przyjść do domu i gapić się na familiadę i samo życie
dno.

ishka82

Cytat: golinda w 02 Kwi 2015, 15:20:43jak ktoś ma mało czasu, to może zamówić przez net, z tesco dowożą za 5zł
nie każdy mieszka w Warszawie ;) nie mówiąc już o tym, że nie każdy z netu korzysta ;)

Angie

w sumie to nie znam ludzi, dla których przyjemnością jest przesiadywanie w markecie na zakupach,
więc nie wiem czy taki problem istnieje  :mysli: :mysli: :mysli:

sama do dużych marketów jeżdżę bardzo rzadko , wolę szybkie zakupy w mniejszych sklepach

suegro

Cytat: Angie w 02 Kwi 2015, 15:35:33w sumie to nie znam ludzi, dla których przyjemnością jest przesiadywanie w markecie na zakupach,

Byłam ostatnio na badaniu focusowym dotyczącym galerii handlowych i są tacy ludzie. Rozmawialiśmy prawie 2 godziny o przyzwyczajeniach, nawykach i przyjemnościach. Są ludzie, którzy po prostu to lubią, lubią sobie pojechać, na spokojnie pooglądać różności, jak ich stać to sobie coś kupić. Po prostu.

Mimo że sama unikam galerii handlowych, zwłaszcza w weekendy, to nic mi do tego jako ludzie spędzają czas. Nie wiem czemu ktokolwiek miałby za nich decydować i jeszcze piętnować ich wybory.

Józef Piłsudski

Angie

su ok. Ale dla mnie galeria handlowa to coś innego niż tesco.
I nie widzę problemu w tym, że ktoś jedzie sobie w weekend na zakupy do galerii.
Ale nie sądzę też że tak czas spędzają całe rodziny, bo
chyba dla nikogo nie jest przyjemnością chodzić wspólnie po sklepach większą bandą.

suegro

Nie wiem, ludzie lubią różne rzeczy. :D

Józef Piłsudski

wrobelek0403

to co nam sie moze wydawac dziwne, dla innych moze byc zupełnie normalne ;)

a szkoła moze ZAPROPONOWAC inne opcje, ale na pewno nie pietnowac, o ile to nie jest przestepstwem.

golinda

Cytat: suegro w 02 Kwi 2015, 15:41:38Nie wiem czemu ktokolwiek miałby za nich decydować i jeszcze piętnować ich wybory.

Dlatego, że mają dzieci i mogliby ten czas poświęcić im

suegro

Cytat: golinda w 02 Kwi 2015, 16:07:25
Dlatego, że mają dzieci i mogliby ten czas poświęcić im

Ale właśnie poświęcają w ich rozumieniu, jadą wspólnie do galerii, idą na wspólny posiłek, kupują sobie coś. :)
Ja tak nie robię, ale może to komuś po porostu sprawia przyjemność.

Józef Piłsudski

golinda

Nie znam dziecka, które chciałoby spędzać dzień na zakupach. I niech nikt mi nie próbuje wmówić, że takie są.

inkageo

Ja pamiętam swoje podniecenie dziecięce, jak otwierali w Polsce makro :D Pierwszy taki wielki supermarket :D Niedzielna wizyta w makro to było coś bardzo przyjemnego :)

Jestem za wywaleniem religii ze szkół, rekolekcji..
Możliwość rezygnacji z tych zajęć to często mit. W mojej podstawówce obecnie katechetka uczy też matematyki.. Spróbuj zrezygnować z religii, masz przerąbane na matmie :D No i wszyscy chodzą..
Imagine there is no hate

elve

A ja nie rozumiem dlaczego ktoś miałby dyktować jak spędzać wolny czas? Chce w sklepie, jego broszka
I jestem absolutnie za wycofaniem religii ze szkół