Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

golinda

Cytat: szelma w 27 Mar 2015, 11:10:16Daj spokój - adopcja w PL to jest daleka przyszłość.

nie mówię tylko o adopcji
o związkach partnerskich, w których miałyby się wychowywać dzieci

widziałam ostatnio parę lesbijek w Lidlu
oczywiście jedna była normalną kobietą, a druga babochłopem. dlaczego one się tak zachowują, skoro zależy im na zainteresowaniu kobiet homo i dlaczego faceci geje są tacy zniewieściali, skoro zależy im na zainteresowaniu faceta-geja
(nie, że wszyscy, wiadomo, ale to bardzo częste)

szelma

Bosz, a dlaczego niektóre kobiety hetero zachowują się tak, a inne tak?

Koniec ode mnie, bo nie mam ochoty rozmawiać na takim poziomie.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

szelma

doda, są, ale nie są legalne. Na legalizację - w obliczu problemów ze związkami partnerskimi jako takimi - rodzicielstwa par homoseksualnych nie ma szans, więc ja nawet do tego nie nawołuję. Rozmowa była zupełnie o czym innym.

wrobelek0403

Cytat: golinda w 27 Mar 2015, 11:14:49oczywiście jedna była normalną kobietą, a druga babochłopem. dlaczego one się tak zachowują, skoro zależy im na zainteresowaniu kobiet homo i dlaczego faceci geje są tacy zniewieściali, skoro zależy im na zainteresowaniu faceta-geja

to fantastyczny argument. :crazy:

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

to nie jest żaden argument.

gdzie ja napisałam: "nie, bo oni się tak zachowują" ?

to jest dygresja, luźne wtrącenie treści odbiegającej od głównego nurtu :D

golinda

Cytat: szelma w 27 Mar 2015, 11:19:16
Bosz, a dlaczego niektóre kobiety hetero zachowują się tak, a inne tak?

Koniec ode mnie, bo nie mam ochoty rozmawiać na takim poziomie.

na jakim poziomie, o przeintelektualizowana szelmo?

luźno zastanawiam się, dlaczego tak jest... ale spoko. nie musicie odpowiadać. i tak nie wiecie, gdyż nie jesteście raczej homo.

szelma

Na poziomie sterotypów w rodzaju "wszyscy Polacy to złodzieje i pijacy". Wolę być przeintelektualizowana niż prezentować takie poglądy.

golinda

Cytat: szelma w 27 Mar 2015, 11:25:49Wolę być przeintelektualizowana niż prezentować takie poglądy.

ale jakie poglądy?!?

mnie serio to wtedy zastanowiło. dlaczego robi się na chłopa, skoro zainteresowanie kobiet hetero ją nie interesuje
tak samo mnie zastanawia, skąd w tych facetach homo tyle pierwiastka kobiecego

to nie są żadne poglądy. może lekko stereotypowe myślenie, bo wszystkich ich nie znam...

golinda

dzięki, doda! :)

szelma mnie chyba nie zrozumiała. taką mam przynajmniej nadzieję

szelma

Twoją "dygresję" odebrałam jako obserwację a nie pytanie serio, albowiem nie posiadało znaku zapytania ani żadnego wstępu, który wskazywałby, że się nad tym faktycznie zastanawiasz - wyglądało to jak rzucony w środku dyskusji o czym innym stereotyp o homoseksualistach, napisany w dość obraźliwym tonie.

Zwłaszcza że to, co doda wyjaśniła, tak naprawdę odnosi się do wszystkich. Są bardziej "kobiecy" mężczyźni hetero, są bardziej "męskie" kobiety hetero - nie znam mechanizmów, ale wystarczy spojrzeć na mnie i na Was, żeby zobaczyć, jak różnią się kobiety o tej samej orientacji.

wrobelek0403

no coz, roznica jest taka, ze doda "naukowo" wyjasniła pewne zjawisko, a golinda rzuciła pogardliwą uwage.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

doda, ja nie neguję tego, co napisałaś, ale też przecież nie jest tak, że każda lesbijka jest 100% femme albo 100% butch. Kobiety hetero też są w różnym stopniu "kobiece", prawda? O to mi chodzi - chyba się zgodzisz, że tak jest?

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 27 Mar 2015, 11:40:26
no coz, roznica jest taka, ze doda "naukowo" wyjasniła pewne zjawisko, a golinda rzuciła pogardliwą uwage.

jaką, na boga, pogardliwą uwagę??!?!?!??!?!?

golinda

Cytat: szelma w 27 Mar 2015, 11:36:42napisany w dość obraźliwym tonie.

drzazgę w cudzym.....

wrobelek0403

Cytat: golinda w 27 Mar 2015, 11:44:04
jaką, na boga, pogardliwą uwagę??!?!?!??!?!?

no nie powiesz mi ze "babochłop" to jest okreslenie pozytywne.

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 27 Mar 2015, 11:46:36
no nie powiesz mi ze "babochłop" to jest okreslenie pozytywne.

mogłam zrobić opis na pół strony, ale jedno słowo tu wystarczy, żeby każdy w dyskusji wiedział, co mam na myśli. nie ma czego się czepiać, naprawdę.
była babochłopem, co ja poradzę? nawet się przez dłuższą chwilę zastanawiałam, jakiej jest płci, ale stały w kasie przede mną i słyszałam jak rozmawiały. używała żenskiej formy czasowników etc.
gdyby mówiła po angielsku, pewnie bym nie zgadła.

wrobelek0403

o ile "przeginanie sie" jest rzeczywiscie dosc charakterystyczne i postronna osoba moze je zauwazyc, to nijak nie odrożniam "meskiej" lesbijki od "meskiej" kobiety heteroseksualnej.

to sie czyms rózni? 

szelma

Cytat: golinda w 27 Mar 2015, 11:45:15drzazgę w cudzym.....

Z Twoich ust to doprawdy niczym komplement lol Pokaż mi mój obraźliwy ton, o wrażliwa golindo.

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 27 Mar 2015, 11:51:35nijak nie odrożniam "meskiej" lesbijki od "meskiej" kobiety heteroseksualnej.

nie widziałam, szczerze mówiąc, nigdy takiej AŻ męskiej hetero jak ta homo w Lidlu

szelma, to ty tu jakaś przewrażliwiona dziś jesteś...

szelma

golinda

tu w wersji eleganckiej
tamta tak nie wyglądała :D ale nie napiszę nic, bo przecież nie wolno lekceważąco lol

ddu

hej, dodam tylko, że znam z 50 lesbijek.
żadna nie jest "superlaską", choć pewnie takie są. widziałam w telewizji ;)

moi liczni znajomi homoseksualiści w większości są przeciwko wychowywaniu dzieci przez pary homo, mniej więcej z tych powodów, o kt. wspomina golinda
pomijając przypadki, że np. umiera siostra Magdy, no to wiadomo, że Magda i jej partnerka (też MAgda) czułyby się zobowiązane wychowywać siostrzeńca . i tego typu przypadki

głównym argumentem przeciwko nie są jednak wzorce (A co z samotnymi matkami? dziećmi wychowywanymi przez matki i babcie?), ale podejście Polaków, podejście w przedszkolu, na podwórku itp

mój przyjaciel gej usłyszał ostatnio od siostrzeńca (nie wie, że wujek jest gejem), że geje to zboczeńcy i powinno się ich zamykać. halo???? co on wyniósł z domu???? tym bardziej, że siostra wie, że B jest homo? a nawet, gdyby nie wiedziała... ja bym się ze wstydu spaliła, gdyby moje dziecko coś takiego powiedziało o kimkolwiek - geju, chorym, niepełnosprawnym...

Kasia

Cytat: ddu w 28 Mar 2015, 21:46:59co on wyniósł z domu???
może z otoczenia

ja z Michałem o gejach nie rozmawiam, nie było okazji, potrzeby
mógłby usłyszeć podobną informację od kogos innego i potem ją przekazać dalej
w zasadzie dopiero jakby tak zrobił to miałabym pilny temat do omówienia

wrobelek0403

ddu

Cytat: Kasia w 29 Mar 2015, 09:03:25
może z otoczenia

ja z Michałem o gejach nie rozmawiam, nie było okazji, potrzeby
mógłby usłyszeć podobną informację od kogos innego i potem ją przekazać dalej
w zasadzie dopiero jakby tak zrobił to miałabym pilny temat do omówienia

Moim zdaniem, jak się ma w rodzinie (wśród przyjaciół, sąsiadów itp) osobę homoseksualną, to warto takie rozmowy czasem prowadzić. Żeby komuś nie zrobić przykrości.
Dlatego Hela przeszkolona.