Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

aniak1211

Tu jest filmik i przepis na TE lizaki:)

http://kotlet.tv/cake-pops-ciasteczkowe-lizaki

A pierniczki to chyba zrobie w weekend z Dominika:)

mignon

a czy ktoś ma przepis na miękkie perniczki??

jestynka

z przepisu sonki wychodzą miękkie  :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

pierwsza blacha pierników w piecu, zapomniałam tylko ile sie je piecze lol lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 06 Gru 2011, 19:20:35
pierwsza blacha pierników w piecu, zapomniałam tylko ile sie je piecze lol lol lol
poczujesz :D

wrobelek0403

Cytat: emcia w 06 Gru 2011, 19:56:28
poczujesz :D

w istocie poczułam lol lol

5 blaszek upieczonych, tym sposobem jedne ciastka mam z głowy :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zuzia

wrobelek0403
zazdroszczę
ja będę piekła w niedzielę... z pomocnikiem :padam:

rudasekawf

Cytat: wrobelek0403 w 06 Gru 2011, 20:06:565 blaszek upieczonych, tym sposobem jedne ciastka mam z głowy
matko, to widzę, że pracowicie :)

wrobelek0403

zuzia dasz rade,  :thumbup:

ja jeszcze machne cranberry noel, rudolfy te, co mignon i moze renifery na patykach do pracy, ale to juz w ostatnim tygodniu.

i tak czeka mnie jeszcze lukrowanie pierników.

katgoli

ja w zeszlym tygodniu zwariowalam i upieklam 15 blach ciasteczek swiatecznych  :headbang: nie wiem kto je bedzie jadl i umeczylam sie z nimi niezle  :headbang: Tak to jest jak kobieta w ciazy sobie cos ubzdura.....
Upieklam:
- Cranberry Noel
- Czekoladowo-Sniezne Kule
- Czekoladowe ciastka z Fleur de Sel
- Pierniczki prawie jak alpejskie
- Sonji- Migdalowo-Pomaranczowe Marthy Stewart (te uwazam za najlepsze  ;))

rudasekawf

Cytat: katgoli w 06 Gru 2011, 22:13:22ja w zeszlym tygodniu zwariowalam i upieklam 15 blach ciasteczek swiatecznych  headbang nie wiem kto je bedzie jadl i umeczylam sie z nimi niezle  headbang Tak to jest jak kobieta w ciazy sobie cos ubzdura.....
Upieklam:
- Cranberry Noel
- Czekoladowo-Sniezne Kule
- Czekoladowe ciastka z Fleur de Sel
- Pierniczki prawie jak alpejskie
- Sonji- Migdalowo-Pomaranczowe Marthy Stewart (te uwazam za najlepsze  wink)

:bravo:

Jeśli nie wiesz kto to ma zjeść, to podaję adres i czekam na paczkę :) Zgłaszam się rękami i nogami. Jest na strefie gdzieś przepis na te ostatnie ciastka?

katgoli

rudasek bardzo chetnie ale przy obecnym tempie poczty niemieckiej dostalabys je kiedys w przyszlym roku :-)

Przepis jest na drugiej stronie tego watku....pyszne sa - robilam potrojna porcje  :thumbup:

Cytat: sonja w 15 Lis 2009, 23:49:33Ciasteczka pomarańczowo-migdałowe

przepis Marthy Stewart,  tłumaczenie i dostosowanie do pl warunków moje 

Składniki:
•   200 g miękkiego masła
•   150 g cukru pudru
•   3/4 łyżeczki olejku migdałowego (w oryginale ekstrakt migdałowy)
•   1/2 łyżeczki soli
•   300 g przesianej mąki
•   Starta skórka z 1 pomarańczy
•   100g migdałów pokrojonych w słupki (lub płatków migdałowych)

1. Zmiksować masło, cukier, olejek migdałowy i sól na gładką masę. Dodać mąkę i skórkę pomarańczową - dokładnie wymieszać (mikser ustawiony na niskie obroty). Do masy dodać migdały, wymieszać.
2. Z ciasta uformować dwa wałki i porządnie schłodzić
3. Piekarnik nastawić na 160-170 stopni. Ciasto pokroić na talarki. Piec 20 -25 min lub do zezłocenia (moim wystarczyło 10)

jo_miekka

Cytat: katgoli w 06 Gru 2011, 22:13:22Czekoladowo-Sniezne Kule

te mnie zainteresowały
podzielisz się przepisem? doleżą do Świąt?

rudasekawf

Cytat: katgoli w 07 Gru 2011, 07:39:13rudasek bardzo chetnie ale przy obecnym tempie poczty niemieckiej dostalabys je kiedys w przyszlym roku :-)

Przepis jest na drugiej stronie tego watku....pyszne sa - robilam potrojna porcje

kurcze to muszę sama upiec :)

Polewam za przepis :)

katgoli

dzieki rudasek  ;)

Cytat: jo_miekka w 07 Gru 2011, 09:31:37
podzielisz się przepisem?

Kuleczki sniezno-czekoladowe (przepis na okolo 25 sztuk)
100gr gorzkiej czekolady (50% Kakao)
50gr masla
1 jajko
1 zoltko
60 gr cukru
100gr maki pszennej
1 lyzka stolowa Kakao
¼ lyzeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 lyzeczka cynamonu
Okolo 60 gr cukru pudru

1.   Czekolade posiekac a nastepnie wraz z maslem rozpuscic w kapieli wodnej-> mase ochlodzic i dodac jajo, zoltko i cukier. Wszystko razem wymieszac.
2.   W drugiej misce wymieszac make, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i sol.
3.   Polaczyc 1 i 2 a nastepnie wlozyc do lodowki na minimum 2 godziny
4.   Piekarnik nastawic na 170 stopni
5.   Z ciasta formowac kule o wielkosci orzecha wloskiego a  nastepnie obtaczac w cukrze pudrze.
6.   Piec okolo 14 Min

Smacznego!!

Cytat: jo_miekka w 07 Gru 2011, 09:31:37
doleżą do Świąt?
u nas leza w blaszanej puszce od tygodnia i nie traca smaku - ja lubie malo slodkie ciastka wiec nastepnym razem zredukuje ilosc cukru.

zuzia

ja się przymierzam.
w niedzielę będę piec z M. i dekorować. jestem z lekka przerażona... wizją pomocnika :D

brawurka

upiekłam dziś ciacha z przepisu wróbelka, najpierw spaliłam 100 sztuk, ale się nie poddałam jak dom wywietrzał zrobiłam 80 :)

jo_miekka

katgoli dzięki wielkie! :beer:

Dodany tekst: 07 Gru 2011, 20:49:53

Cytat: brawurka w 07 Gru 2011, 19:51:31
upiekłam dziś ciacha z przepisu wróbelka, najpierw spaliłam 100 sztuk, ale się nie poddałam jak dom wywietrzał zrobiłam 80 :)

super! i dobre? a to te na patyczkach?

wrobelek0403

Cytat: brawurka w 07 Gru 2011, 19:51:31

100??? jak to zrobiłas???

jo_miekka

brawurka

wrobelek0403 no normalnie  :rotfl: nie mam foremek, więc użyłam tych od ciastoliny, a one są malutkie  :rotfl: boszzzz ile roboty.

jo te na patyczkach będę robić w niedziele, ale kupiłam juz składniki

Dodany tekst: 07 Gru 2011, 21:06:30

i się wzruszyłam przy tych ciastkach okropnie, bo w grudniu 4 lata temu urodziłam Maje, a ona dziś w fartuszku pomagała mi te ciastka wykrawać :dreaming:

wrobelek0403

brawurka ja sie pytam, jak spaliłas 100 sztuk, skoro je sie piecze po 20-30 ;)

jusia

a ja robilam wczoraj i dzis te:
http://mojewypieki.blox.pl/2011/12/Czekoladowe-pierniczki.html

bardzo dobre, czkoladowe, tylko twardawe, czekam jak skruszeja, bo na piatek do przedszkola chce zaniesc :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

brawurka

Cytat: wrobelek0403 w 07 Gru 2011, 22:43:12
brawurka ja sie pytam, jak spaliłas 100 sztuk, skoro je sie piecze po 20-30 ;)
nie rozumiem, na 3 blachach zmieściło mi sie 100 sztuk małych ciasteczek, włożyłam 3 blachy na raz i spaliłam

wrobelek0403

Cytat: brawurka w 08 Gru 2011, 09:28:39
nie rozumiem, na 3 blachach zmieściło mi sie 100 sztuk małych ciasteczek, włożyłam 3 blachy na raz i spaliłam

achaaaaaaa lol lol bo ja pieke po 1 blaszce i stad moje zdziwienie :D :D

Dodany tekst: 08 Gru 2011, 17:53:41

LASKI, czy któras z Was stosowała może barwniki spożywcze??

chciałam kupic zielony lukier, ale juz w 3 sklepach nie było. W ogole mam problem z dostanie produktów Dr Oetkera, poznikały, czy jak???

to moze zrobic biały z cukru i dodac barwnika, tylko ciekawe jak to wyjdzie :knuje: