Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

brawurka chyba beda za krótkie, to juz predzej przeciete patyczki do szaszłyków.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

brawurka

wrobelek0403daj znać ile czasu Ci zajęło robienie tego, maja ma urodziny niedługo i chciałam zrobić do przedszkola

wrobelek0403

brawurka ale ja bede robic przed samymi swietami, pewnie na 21-22 grudnia ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

brawurka

no ok to w takim razie ja Ci powiem ;)

elve

Dziewczyny, a które pierniczki są ultrałatwe i niepracochłonne? Ale tak w moich kategoriach, a nie w kategoriach piernikowych guru

wrobelek0403

elve, ja mam prosty przepis, zaraz wrzuce

jo_miekka

pierniczki są w ogóle łatwe, ale w moich kategoriach każde pracochłonne
bo trzeba wałkować, wykrawać, zagniatać
o dekorowaniu nie wspomnę...

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 01 Gru 2011, 20:45:24pierniczki są w ogóle łatwe, ale w moich kategoriach każde pracochłonne
bo trzeba wałkować, wykrawać, zagniatać
o dekorowaniu nie wspomnę...

no niestety, samo ciasto to 1/10 całej roboty.

elve

no dobra, to żeby się na 100% udały
bo kiedyś zrobiłam to mi nieco kamienne wyszły i takie pozostały do Wielkanocy

jo_miekka

elvelve tajemnicą miękkich lub też mięknących pierników jest po pierwsze sztuczny miód dodany do ciasta, a po drugie (ważniejsze imo) przechowywać je w zamkniętym pojemniku i... dołożyć do nich jakiekolwiek inne ciastko

moje kamienne przywiezione do teściów zmiękły w jedną noc w towarzystwie innych ciastek!

jestynka

Cytat: aniak1211 w 26 Lis 2011, 23:40:13
z ktorego przepisu???

u mnie w lodowce staropolski juz dojrzewa:)

sonki :)

Dodany tekst: 01 Gru 2011, 21:24:57

Cytat: emcia w 26 Lis 2011, 18:06:25
szacun :D

e nie ;) brat ma kiermasz w szkole to machneliśmy ;D

aniak1211

wrobelek0403

to moje są chrupkie, ale nie kamienne,

PRZEPIS:
7,5 dag masła

1 jajko
5 dag miodu

27 dag mąki
łyżeczka proszku
10 dag cukru
1 łyzka cynamonu

suche składniki wymieszac w misce, dodac pokrojone w kostkę masło i palcami rozdrobnic, az zrobią się "okruchy"
jajko rozbełtać z płynnym miode, dodac do mąki - zagniesc ciasto.

a potem juz tylko wykrawanie i pieczenie :)

elve

ja lubię takie miękkie :dreaming:

wrobelek i wyjdą?

bozena.dp

wrobelek0403 a dużo tego wychodzi z tego przepisu?

no i jaki miód dodajesz - prawdziwy czy sztuczny?

emcia

rudasekawf

Cytat: sputnik w 02 Gru 2011, 00:02:00hm
a coś PROSTEGO do zrobienia, żeby można było na choince powiesić?
Ktoś poleci?
Na choince wieszam takie ciasteczka.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe39991.html

konwalia

ja tam cukierki wieszam ;)

piernik preferuje miekki z powidłami

wrobelek0403

elvelve mnie wychodza od 15 lat :D no tyle, ze nie mieciutkie :(

bożenka, to jest taka nieduza porcja, mysle ze wyjdzie koło 30 sztuk. i dodaje naturalny miod, a jak jest scukrzony to lekko podgrzewam słoiczek z garnku z wodą, zeby był płynny. 

ja zawsze robiłam z 2,5 porcji - mozna sie było osikac najpierw z robienienm, a potem z dekorowaniem ;)

brawurka

wrobelek0403 bez przypraw typu cynamon ?i nadają sie na choinkę? bo te rudaskowe to mają milion przypraw i imbir i gałke i przyprawy do piernika, nie lubie takich bardzo przyprawowych

ishka82

Cytat: sputnik w 02 Gru 2011, 00:02:00
hm
a coś PROSTEGO do zrobienia, żeby można było na choince powiesić?
Ktoś poleci?

ja na choinkę robiłam zwykłe kruche ciasteczka ;)

zuzia

czy któraś warszawianka chce zamówić te patyczki? bo ja bym chciała w sumie, tylko przesyłka droższa niż one same.

wróbelku - dzięki!

wrobelek0403

Cytat: brawurka w 02 Gru 2011, 09:31:47
wrobelek0403 bez przypraw typu cynamon ?i nadają sie na choinkę? bo te rudaskowe to mają milion przypraw i imbir i gałke i przyprawy do piernika, nie lubie takich bardzo przyprawowych

brawurka, chodzi ci o to, czy moje mozna zrobic bez cynamonu?? bo u mnie jest tylko cynamon. no pewnie mozna, bedą miodowe po prostu. i nadają sie na choinke, bo ja w zeszłym roku robiłam dziurke przed upieczeniem i wieszałam :D

calla

ja od jutra zabieram sie tez za pieczenie, ale innych ciastek. Pierniki sa za czasochlonne dla mnie ;)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

brawurka

wrobelek0403aaaa ja myślałam, że nie ma cynamonu, coś źle przeczytałam. właśnie chodzilo mi o to, że jakieś coś świątecznie pachnące musi być