Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

mayagaramond

Na razie zrobilam te:

http://picasaweb.google.com/mayagaramond/FOOD?authkey=Gv1sRgCL_Hp4KTvvSe-gE&feat=directlink

Jutro chce jeszcze upiec Vanillekipferl i na tym chyba koniec, bo wiecej mi sie juz nie chce ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

emcia

jakie ładne
i na pewno smaczne

wrobelek0403

mayagaramond  :bravo: :bravo: :bravo:

ja lukruje swoje, jak skoncze to sie pochwale.

kupiłam te pisaki cukrowe, ale nie jestem zachwycona, chyba pozostane przy tradycyjnym lukrze,
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

mayagaramond
Az mi slinka poleciala;)

wrobelek0403

nadal lukruje, to jest jednak robota do zajebania :headbang: ide sobie nalac grzanego wina :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zwierzatko_mojej_mamy

mayagaramond alez alez masz gustowny walek!!! :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

sonja

mayagaramond a co to są za ciastka te składane?

Ja wczoraj zarobiłam ciasto na:
pomarańczowo-czekoladowe
maślane
limonkowe
pekanowe

A mam już:
żurawinowe
cynamonowe
orzechowe

I chyba na ten rok starczy ;D

wrobelek0403

sonja jestes moim ciasteczkowym guru :bravo: ja mam tylko pierniki i zurawinowe do pracy i do domu.

magoo

wczoraj zrobilam lebkuchen, dobre to to

ale musze sie pochwalic, ze jestem coraz rozsadniejsza w kuchni. Zamiast upiec wszytkie blachy za jednym zamachem, jak mialam w planie, postanowilam najpierw zrobic probe i upiec jedna. I cale szczescie bo mialam za wysoka temp i lekko mi sie przypalily. Ale dzieki temu pozostale blachy wyszly pycha :)

foszek

Cytat: sonja w 19 Gru 2010, 09:11:25

pomarańczowo-czekoladowe
maślane
limonkowe
pekanowe

A mam już:
żurawinowe
cynamonowe
orzechowe

sonja a jak dlugo moga te wszystkie ciasteczka stac?

sonja

foszku, zamknięte, w puszcze spokojnie ponad miesiąc :)

mayagaramond

Cytat: sonja w 19 Gru 2010, 09:11:25mayagaramond a co to są za ciastka te składane?

kruche z makiem i przekladana dzemem malinowym albo morelowym.

Dodany tekst: 19 Gru 2010, 14:58:34

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 19 Gru 2010, 08:57:35mayagaramond alez alez masz gustowny walek!!!

swietny, prawda? ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

foszek

Cytat: sonja w 19 Gru 2010, 14:49:14
foszku, zamknięte, w puszcze spokojnie ponad miesiąc :)
:beer: mam jeszcze jedno pytanie, ile wczszesniej ciastka, typu kruche z zurawina zagniesc i trzymac w lodowce przed pokrojeniem i upieczeniem?

Maya, nie poznaje pani, tyle rozych wypiekow... no no.
Ja dzisiaj tylko zrobilam pierniki i robie tort dla tesciowej

cherry

mama mia! dziewczyny ale pilne jestescie z tymi cisteczkami, tyle rodzajow   :bravo:
Cytat: sonja w 19 Gru 2010, 09:11:25Ja wczoraj zarobiłam ciasto na:
pomarańczowo-czekoladowe
maślane
limonkowe
pekanowe

A mam już:
żurawinowe
cynamonowe
orzechowe

:padam:
Maya fajne ciastka
Cytat: mayagaramond w 19 Gru 2010, 14:58:12kruche z makiem i przekladana dzemem malinowym albo morelowym.
pycha

:blush: ja chyba do jedzenia bardziej sie nadaje. Upieke juz chyba cos u rodzicow jak
dojedziemy.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

emcia

pomarańczowo-czekoladowe
maślane
limonkowe
pekanowe

A mam już:
żurawinowe
cynamonowe
orzechowe

pekaesowe mnie mocno zaintrygowały ;)

bozena.dp

ja dziś upiekłam pierniki - część jest gruba, bo za grubo wałkowałam ciasto, ale reszta już ok = w miare cienkie i chrupiące ;)

jeszcze chce upiec czeskie z winem i lebkuchen i to chyba wystarczy ;)

vobi

pomarańczowo-czekoladowe
maślane
limonkowe
pekanowe

A mam już:
żurawinowe
cynamonowe
orzechowe

eeee.... to nie postaralas sie.... :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dodany tekst: nie, 19 gru 2010, 21:37:53

Cytat: emcia w 19 Gru 2010, 20:50:28pekaesowe mnie mocno zaintrygowały

kupujesz w cukierni kilka miejscowosci dalej, a potem PKS-em przywozisz do domu ;D

justynaaaa2

ja jednak nic nie piekę :)
maya piękne ci te ciacha wyszły :) zjadłabym tych lebkuchen ale stwierdziłam że nie chce mi się nic robić ;D

a w ogóle to wiecie że znalazłam w szufladzie jeszcze trochę pierników z zeszłego roku :D nie było komu zjeść bo u nas nikt nie przepada za takimi cienkimi twardymi ;D

effik

ja piekę jedne ciastka w tym roku, piekłam już cranberry noel do pracy. piernik (panpepato) czeka na Sylwestra, wczoraj próbowaliśmy, pycha. a między świetami a nowym rokiem też zrobię jakieś ciasteczka, albo pierniki, albo maślane czy orzechowe.

niewiemjaka

pytanie mam - wy te Lebkuchen robicie tak jak w przepisie na 30 sztuk ? czy to jest ok, czy mało?
czy robić np z podwojnej porcji ?

mayagaramond

Cytat: niewiemjaka w 20 Gru 2010, 11:51:08pytanie mam - wy te Lebkuchen robicie tak jak w przepisie na 30 sztuk ? czy to jest ok, czy mało?
czy robić np z podwojnej porcji ?

zalezy, ile masz gab do wykarmienia ;D Dla nas tyle wystarczy, mimo ze bedzie tesciowa i szwagier, bo ona tez piecze ciastka.

sonja

foszek tak koło doby mogą w lodówce poleżeć spokojnie. Przynajmniej moje ostatnio tak leżały.

Emcia, pekanowe robię z tego przepisu: http://www.marthastewart.com/recipe/maple-pecan-shortbread mają niesamowity lekko karmelowy, ciut słonawy smak :)

aniak1211

Co to za ciastka te Lebkuchen ???
Ja mam juz gotowy piernik staropolski:)
jedene cistka ktore u nas nazywaja sie kocie oczka:D nie wiem dlaczego:D
jeszcze upieke sernik w laty i nic wiecej,
i tak za duzo ;)

foszek

Cytat: bozena.dp w 21 Gru 2010, 22:00:12
aniak1211 takie http://mojewypieki.blox.pl/2010/11/Lebkuchen.html
wlasnie je wyjelam z pieca :)
Ciekawa jestem smaku, bo nie wyszly mi bardzo lepiace sie, jak podaja w przepisie, ani nie rozplynely na boki, ciekawe dlaczego'? Moze za bardzo wystudzilam maslo z miodem'?