Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

zuzia

twinnie77

zuzia, ja mam żelowe wiltona, są bardzo wydajne :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

OlaFasola

Cytat: twinnie77 w 15 Gru 2011, 09:13:17
zuzia, ja mam żelowe wiltona, są bardzo wydajne :)
Ja też, super są, bardzo wydajne!

Brawurka, piękne te Twoje renifery!!

aniak1211

Pierniczki-dzielo Dominiki i moje:)
(Dominiki te kilka szt.;))

zuzia

aniak, śliczne :)

a mi się udało znaleść pisaki czekoladowe dosć blisko domu i nie muszę ganiać po mieście
:dance: :dance: :dance:

wrobelek0403

Cytat: zuzia w 16 Gru 2011, 21:09:30a mi się udało znaleść pisaki czekoladowe dosć blisko domu i nie muszę ganiać po mieście

szczesciara :knuje: ja kupiłam kolorowe cukrowe i zamierzam robic renifery z parady rownosci lol lol

a dzis lukrowanie pierników, ale tak mi sie nie chce przez ten katar, ze :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zuzia

dobra,
mój dorobek na dzień dzisiejszy:
pierniczki (do lukrowania część)
waniliowe
cynamonowe z cytrynową nutą
kruche czekoladowe
kruche cytrusowe

czeka jeszcze jedna porcja cynamonowych
cranberry
i te reniferowe muszę machnąć

wrobelek0403

zuzia szalona :padam: ja tylko cranbery i polukrowałam pol pierników, w tym roku mam lenia :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

emcia

obiecałam sobie, że nigdy więcej pierników...chyba pękam :D

aniak1211

rilla

ja wlasnie skończyłam renifery i połowe pierników i nic wiecej mi sie chyba nie chce w tym roku:)

jusia

brawur aniak pięęęęknieeeee :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

twinnie77

zuzia, wow  :bravo: :bravo: :bravo:

Z jakiego przepisu robiłaś waniliowe?

emcia

cranberry, ale wezmę do pracy i nie będzie :D

zuzia

Cytat: twinnie77 w 18 Gru 2011, 10:48:42Z jakiego przepisu robiłaś waniliowe?
zaraz poszukam i ci wrzucę bo nie wiem skąd pochodzi

Kasia

a mi sie w tym roku zadnych ciastek nie chce robic ;) chociaz wiem ze jakbym pierniki sonjowe machnęła to rodzinka byłaby przeszcześliwa ;)

zuzia

CIASTECZKA MOCNO WANILIOWE Z POSYPKĄ CUKROWĄ

Składniki na około 25 - 30 sztuk ciasteczek:
115 g miękkiego masła
50 g cukru waniliowego (dobrej jakości, jeśli użyjecie tradycyjnego saszetkowego cukru, dajcie go pół na pół ze zwykłym i zwiększcie ilość aromatu waniliowego)
1 jajko, roztrzepane
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
gruby cukier

Masło ubić z cukrem do puszystości. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ubijając (w tym momencie masa lubi się warzyć, ale kompletnie się tym nie przejmować, bo nie ma to wpływu na ciasto). Dodać mąkę, proszek, sodę oraz skrobię i zmiksować/wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie, nie klejące.
Blat wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je nożem).
Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać cukrem. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego :)

ps. ja ich nie posypuję cukrem :)

twinnie77

zuzia, dzięki  :beer:

Widziałam je na Moich Wypiekach. Czyli smarujesz samym białkiem? A może bez białka je zostawić?

zuzia

to na pewno nie jest z moich wypieków.
ja to wzięłam z jakiejś ksiązki ciasteczkowej.
zresztą dorotus chyba nie ma w ogóle swoich przepisów.

ja ich nie smaruje niczym. kiedy zrobiłam aniołki, polukrowałam i posypałam kokosem i też były pycha.
ale mi najbardziej smakują same.

twinnie77

elve

no i oczywiście nie upiekłam jeszcze pierników - planuję jutro
a czy jesli pierniki powieszę od razu na choince (no może kilka dni poleżą w puszce), to będą się kiedyś nadawały do jedzenia czy mogą być przechowywane tylko w zamkniętym pudełku (planuje te: http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Pierniczki.html ) ?

mobka

Cytat: elvelve w 18 Gru 2011, 18:59:02
no i oczywiście nie upiekłam jeszcze pierników - planuję jutro
a czy jesli pierniki powieszę od razu na choince (no może kilka dni poleżą w puszce), to będą się kiedyś nadawały do jedzenia czy mogą być przechowywane tylko w zamkniętym pudełku (planuje te: http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Pierniczki.html ) ?

Ja te robilam i moim zdaniem mozna od razu wieszac, albbo po krotkim czasie w zamknieciu. Na pewno nie wyszly mi twarde jak amien :)

Wczoraj czesc ozdobilismy, jak sie doczekam w koncu choinki, to moze zdjecia zrobie.

OlaFasola

elvelve, zmiękną tylko może trochę dłużej to potrwa. Jak chcesz przyspieszyć, to można do puszki włożyć kawałek jabłka.
A jak chcesz miękkie od razu to polecam te http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Szybkie-pierniczki.html Wczoraj piekłam. Są miękkie, tylko faktycznie nie można ich bardzo cienko wałkować, bo te cieniutkie są twardawe.

wrobelek0403

zagniotłam ciasto na renifery i zabieram sie za lukrowanie resztki pierników.

tylko kurde, przydałabym mi sie cola, a nie mam :headbang:

bozena.dp

a mnie święta zaskoczyły w tym roku, że jak, że to już, za tydzień? niemożliwe! :P

dziś sobie uświadomiłam, że dobrze by było upiec jakieś ciastka, pierniki, które nie muszą długo leżeć aby były dobre ;)

i chyba zrobie pierniki by wróbel ;)
i tradycyjnie ciasteczka czeskie - winowe ;)
i chyba tyle...

Dodany tekst: nie, 18 gru 2011, 20:18:41

też popieram pomysł zebrania wszystkich przepisów na pierniki w jednym miejscu i na inne ciastka, które są m.in. w tym wątku