fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Angie

Im dalej tym lepiej  :rotfl: :rotfl: :rotfl: Fotelik na stałe w samochodzie a dzieciak
idzie do auta na własnych nogach :D :D

didi_loczek

Cytat: Angie w 25 Mar 2011, 11:19:11
Im dalej tym lepiej  :rotfl: :rotfl: :rotfl: Fotelik na stałe w samochodzie a dzieciak
idzie do auta na własnych nogach :D :D
o to myjesteśmy już na etapie: fotelik na stałe, dziecko niesione na rękach lol

zwierzatko_mojej_mamy

ja tez bym mogla wynosic, mi to nie przeszkadza, ale sie boje, ze mi zakosza fotelik z auta jak tak wiecznie pod blokiem stoi ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Angie

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Mar 2011, 11:22:18
ja tez bym mogla wynosic, mi to nie przeszkadza, ale sie boje, ze mi zakosza fotelik z auta jak tak wiecznie pod blokiem stoi ;)

to taki minus ;D Ja pierwszy tez nosiłam, jakieś takie naturalne mi się to wydawało.
Ale ten drugi już tylko w samochodzie. On jest tak cholernie ciężki...

Kasia

konwalia my mielismy cabrio bo wiedziałam ze tego póxniuej bez problemu odsprzedam
city na allegro prawie w ogóle sie nie sprzedawały, nawet za 30zl ;)
a cabrio bez problemu za 250 sprzedalam :D

zosia2007

Cytat: Angie w 25 Mar 2011, 11:12:28Chyba, że coś zmienili
nic nie zmienili bo wprowadzili nowy fotelik pebble i jego udoskonalili ;)
a cabrio, tak, jak dziewczyny pisza jest wiekszy i bezpieczniejszy niz citi. mi gosc ze sklepu, jak kupowalam fotelik powiedzial ze citi to taki fotelik, zeby policja mandatu nie wlepila ;)
kiedys oczywiscie byl super ale niestety nowsze modele sa zawsze bardziej udoskonalone i co za tym idzie bezpieczniejsze ;)

BTW jakbys chciala uzywany cabrio to mam to sprzedania bo moj P juz wyrosl ;) ;D

OlaFasola

Cytat: zosia2007 w 25 Mar 2011, 16:00:39mi gosc ze sklepu, jak kupowalam fotelik powiedzial ze citi to taki fotelik, zeby policja mandatu nie wlepila wink
eee, to chyba lekka przesada. Oba i citi i cabrio mają 4 w testach.

zosia2007

Cytat: OlaFasola w 25 Mar 2011, 16:37:17
eee, to chyba lekka przesada. Oba i citi i cabrio mają 4 w testach.

ola moze i tak, ale ja sie posluchalam pana sprzedawcy ;D zwlaszcza ze odradzil mi zakup pebble bo wtedy ten fotelik nie mial jeszcze testow wiec nie bylo wiadomo jak wypadnie

konwalia

co do maxi cosi citi i cabrio
dzisiaj oglądałam oba, oba mają 4*, stelaż jest ten sam(w cabrio metale do wpięcia w bazę), styropian ten sam(pan zdjąl obicie by pokazać), wykonanie citi mniej dopracowane, typu obszycie, zaczepianie obicia-no bardziej estetyczne
więc mam zgryz, zobaczymy

mika

konwalia z tego co ja  się orientuje i jak ja sprawdzałam to citi nie ma bocznego zabezpieczenia przy uderzeniu z boku, nie bez powodu jest on tańszzy ;)

Dodany tekst: sob, 2 kwi 2011, 21:42:02

Cytat: konwalia w 25 Mar 2011, 12:10:01a testach był citi sps i ma tez 4* więc zaczęłam się zastanawiać
ale citi i citi sps to są dwa rózne foteliki ;) tego sps b. trudno dostać

ddu

udało mi się dziś kupić (przez internet, więc zanim przyjdzie, minie kilka dni) spacerówkę i następny problem na głowie.
niby fotelik mamy do 13 kg, a hela waży trochę ponad 7, ale mam wrażenie, że jej niewygodnie, nóg nie może wyprostować. czy to czas szukć nowego?

mobka

Ddu, a jakiej firmy macie fotelik? Ja bym nei zmieniala, bo te male sa najbezpieczniejsze.

marax

:friends:Kurcze ale wy macie wypasione te foteliki . Ja mam używany maxi cosi stary . Ja mam taki samochód ze przy wypadku tylko wyrzuciła fotelika  jest w stanie pomoc . .

abkasia

Cytat: ddu w 10 Kwi 2011, 15:37:56
udało mi się dziś kupić (przez internet, więc zanim przyjdzie, minie kilka dni) spacerówkę i następny problem na głowie.
niby fotelik mamy do 13 kg, a hela waży trochę ponad 7, ale mam wrażenie, że jej niewygodnie, nóg nie może wyprostować. czy to czas szukć nowego?
NOGI NIE SA WaZNE.. ( TZN SA, ALE nie o to chodzi ) jesli nei wystaje jej glowka z gory fotelika, to powinna jezdzic jeszcze napewno w 1 foteliku... najlepiej gdzies do roku..

jusia

mielismy cabrio, teraz jest romer king plus 9-18 i juz sie rozgladam za nastepnym, bo glowa zaczyna wystawac...co polecacie?
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

kotabma

Cytat: abkasia w 10 Kwi 2011, 22:41:09NOGI NIE SA WaZNE.. ( TZN SA, ALE nie o to chodzi ) jesli nei wystaje jej glowka z gory fotelika, to powinna jezdzic jeszcze napewno w 1 foteliku... najlepiej gdzies do roku..
my juz Zosie przesadzilismy do fotelika 9-13
w tym najmniejszym nie chciala juz jezdzic a teraz jest zachwycona
glowka jeszcze nie wystawala, ale byla wkurzona jak nie mogla wyprostowac nog i plakala
teraz to inna jakosc zycia - jak widzi ze ja niesiemy do samochodu to ma usmiech na twarzy :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kata

kotamba A nie boicie się, że Zosia nie spełnia tego podstawowego kryterium wagowego tego nowego fotelika? Bo nasza Mała też nie chce siedzieć w małym foteliku i jest jej ciasno (głowę ma na równi z górą fotelika) ale nie przesadzamy jej do większego (mamy Cybex Pallas 9-36kg) właśnie z powodu tej wagi (Mała waży 7900g).
Pozdrawiam

Kata

nionczka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Mar 2011, 12:22:18ja tez bym mogla wynosic, mi to nie przeszkadza, ale sie boje, ze mi zakosza fotelik z auta jak tak wiecznie pod blokiem stoi
no co Wy? Na serio?

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: nionczka w 11 Kwi 2011, 10:21:44
no co Wy? Na serio?

no nie wiem - auto stare zlomowate, fotelik nowy - ludziom do glowy rozne przychodza pomysly - puknac w szybe i sama odleci i fotelik do opylenia na allegro gotowy ;) moze nie, ale ja mam wizje ;)

www.annawilk.pl

Kasia

ddu moim zdaniem trzeba zdecydowac co lepsze dla dziecka
czy mniej wygodny ale najbezpieczniejszy fotelik
czy wygodna i jednak mniejsze bezpieczestwo

ja wyszłam z załozenia że głowną funkcją fotelika jest bezpieczeństwo i dlatego Michał w cabrio jeździł chyba z 13 miesiecy

mogłam wymienic fotelik wcześniej, bo młody się denerwował praktycznie gdzies od 3 miesiąca zycia ale stwierdziłam że nie tędy droga

Dodany tekst: 11 Kwi 2011, 10:29:00

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 11 Kwi 2011, 10:26:12
no nie wiem - auto stare zlomowate, fotelik nowy - ludziom do glowy rozne przychodza pomysly - puknac w szybe i sama odleci i fotelik do opylenia na allegro gotowy ;) moze nie, ale ja mam wizje ;)

zwierzu, kolejnego fotelika pewnie nie bedziecie wynosić, za duzo roboty

ja tez myslałam o tym ze moge ukraść no ale co zrobić tzn przy priori miałam takie mysli bo przy cabrio wygodniej mi było zabierać fotelik z młodym do domu

alternatywa jest jeszcze chowanie fotelika do bagażnika, jak nie potrzebujesz go w domu :)

zuzia

my wymienilismy wcześniej bo pasy były za krótkie.
ale my dostaliśmy fotelik i takich atrakcji sie nie spodziewałam.
a kupowanie maxi-cosi jak M. miał 7 miesięcy mijało sie troche z celem.

zwierzatko_mojej_mamy

poza tym od malego mialam wbite do glowy, zeby nic w aucie na wierzchu nie zostawiac, bo kusi ;)

Dodany tekst: 11 Kwi 2011, 10:32:37

Cytat: Kasia w 11 Kwi 2011, 11:27:26zwierzu, kolejnego fotelika pewnie nie bedziecie wynosić, za duzo roboty
no rozumiem ;) ale moze przy nastepnym bedzie lepsze auto z ubezpieczeniem i alarmem? ;> albo cos? :> na razie mialabym nerwice, bo jesze na dodatek mam okna nie z tej strony co parking takze i tak musialam sie dlugo przyzwyczajac do tego, ze nie moge wyjrzec i zobaczyc czy stoi ;)

www.annawilk.pl

kotabma

Kata my podjelismy decyzje o przesadzeniu do fotelika 9-18 kg
nikogo do tego nie namawiam ale jesli piszesz ze glowe ma na rowni wiec lada moment ja przesadzicie.
tylko nie wiem czy nie lepiej kupic 9-18 bo sie rozklada troche i jak mloda zasnie to jest jej wygodniej, ale do tego tez nie namawiam

w sumie ja wole fotelik, w ktorym moge gdzies dziecko zabrac bo w tym starym to juz unikalismy wyjazdow zeby Z nie denerwowac ;)

Kata

kotamba My już mamy kupiony większy fotelik 9-36kg. I w nim się lekko odchyla oparcie do spania, jak dla Małej ok. W chwili obecnej rzadko z nią jeździmy bo ona nie chce siedzieć w starym foteliku i urządza takie wycie, że łapie bezdechy, sinieje etc. i zastanawiamy się czy przesadzenie do większego fotelika, w którym będzie więcej widzieć nie rozwiąże tego problemu, bo  tak się podróżować nie da. Tylko się o tą wagę martwimy, że jest poniżej tej od której fotelik jest wskazany do użytkowania.
Pozdrawiam

Kata