fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

ishka82

Widzę, ze jednak ten zamiennik i oryginał wypadają tak samo w testach, więc chyba tu tapicerka znaczenia nie ma :)
http://fotelik.info/pl/testy/wybrane_foteliki:150,156/grupa/rosnaco/index.html

Kata

Czy któraś z Was ma lub poleca/odradza foteliki w przedziale 9-18 lub 9-36 firm Kiddy lub Cybex?
Pozdrawiam

Kata

magdalinska

a kiedy przesadzilyscie dzieci to tych wiekszych fotelików? bo Kuba na razie sie miesci w tym małym  :hmm: nie wiem jak w zimie w kombinezonie, ale w cienkiej kurtce to ma luz

martullek

Wojtuś dostał drugi fotelik na pierwsze urodziny od dziadków. jeszcze się na upartego mieści w maxi cosi cabrio, ale używamy już ten

Angie

magdalinska Lena została przesadzona jak miała 11 miesięcy. Szybko, bo jest wysoka i nie mieściła
się na długość. Na szerokość miała bardzo dużo miejsca :)

feeling.good

a mój wielkolud już się nie mieścił w pierwszy fotelik, więc przesadziliśmy dwa tygodnie temu. Tylko my nie mieliśmy maxi cosi, a fotelik x-car z zestawu x-landera.

ishka82

Nam się Domi jeszcze mieści, ale wolę mieć już następny niż na szybko szukać potem ;)

Kasia

Cytat: magdalinska w 21 Lis 2010, 19:54:44
a kiedy przesadzilyscie dzieci to tych wiekszych fotelików? bo Kuba na razie sie miesci w tym małym  :hmm: nie wiem jak w zimie w kombinezonie, ale w cienkiej kurtce to ma luz

z maxi cosi chyba gdzieś po 13 miesiacu :knuje:

kasiad

magdalinska my przesadziliśmy Olka jak miał 11 albo 12 miesięcy   :hmm:
chyba 11  ;) ale Olek był duży i Mu już ciasno było
rączki zachodziły na tułów  ;)

magdalinska

dzisiaj rano dokładnie sie przygladnełam, w cienkiej kurtce jeszcze sie miesci na szerokosc, ma nawet mały luz

OlaFasola

magdalinska ja jeszcze nie planuję przesadzać, młody ma sporo miejsca. Może w kombinezonie już nie będzie tak super, ale jeszcze się zmieści.

zuzia

my przesadziliśmy M. jak miał chyba 8 miesięcy, może ciut wiecej.
ale u nas w foteliku były po prostu za krótkie pasy :headbang:
i w tym większym na początku jeździł tyłem.

nionczka

My z maxi cosi cabrio fix przenieslismy mloda do nastepnego w wieku 14 mcy, ale ze wzgledu na przeprowadzke. W es dalej w wieku 18 mcy jezdzila cabrio fixem.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rilla

my już kupiliśmy recaro sport young i P. w nim jeździ w dużym aucie, ze mną moim autem jeździ jeszcze w tym pierwszym

magdalinska

ja chyba odkupie od mojej bratowej chicco key 1, patrzyłam na te testy fotelików, to chyba nie jest taki najgorszy

Kata

A my dzisiaj kupiliśmy Małej kolejny fotelik, co prawda jeszcze za duży, ale udało się nam go tanio kupić, a skoro VAT ma wzrosnąć to stwierdziliśmy, że nie ma co czekać. Zdecydowaliśmy się na fotelik 9-36 kg Cybex Pallas (taki jak na zdjęciu tylko ma więcej niebieskiego).
Pozdrawiam

Kata

ziuta

Czy któraś ze strefowych mam chciałaby może sprzedać używany fotelik Maxi Cosi 9-18kg (najchętniej Tobi albo Priori)?
Chcemy kupić drugi do samochodu dziadków, a dwa nowe to strasznie dużo kasy :crazy:

zosia2007

laseczki nei chce mi sie czytac calego wztku wstecz. czy mozecie mi napisac czym sie rozni maxi cosi priori xp od maxi cosi tobi i tego axsis?
teraz sa fajne ceny fotelikow wiec pewnie zakupie mlodemu, zwlaszcza ze on juz sie wscieka jak jezdzi w tym malym foteliku

Kasia

Cytat: zosia2007 w 24 Sty 2011, 15:25:20czym sie rozni maxi cosi priori xp od maxi cosi tobi i tego axsis?
ogólnie, bardzo ogólnie
priori to dla mnie taki standard, prosty funkcjonalny fotelik
tobi jest bardziej "puchaty" ciasniejszy, podobno bezpieczniejszy ze wzgledu na te ciasniejsze zagłowki
axis jest obrotowy :)

ziuta

Cytat: zosia2007 w 24 Sty 2011, 15:25:20
czym sie rozni maxi cosi priori xp od maxi cosi tobi i tego axsis?
Też właśnie wybierałam, więc jestem na świeżo - między priori a tobi, to tak jak pisała Kasia - priori zwykły przyzwoity fotelik, tobi trochę bardziej wybajerowany, IMO ładniejszy ;), przekonał mnie ze względu na takie szczegóły, jak:
- łatwiejszy (wg. mnie) sposób montażu w samochodzie
- sposób regulacji wysokości pasów dziecka (tych szelek) - w priori trzeba "ręcznie" przewlekać te szelki na wyższy poziom, mocowanie szelek jest ukryte pod taką dziwną dyndającą klapką w oparciu, w tobi szelki podnoszą się automatycznie na wyższy poziom przy podnoszeniu zagłówka (przez producenta jest to ładnie nazywane: "fotelik rośnie razem z dzieckiem") ;)
- w priori szelki do zapinania dziecka tak zwyczajnie wiszą, w tobi są w takich osłonkach usztywnionych i dzięki temu tak jakby sterczą, co zdecydowanie ułatwia zapięcie w nie dziecka (w obecnym foteliku strasznie mnie wkurza, jak muszę wygrzebywać szelki spod dziecka siedzącego w foteliku)
- w tobi jeszcze jest taki mechanizm, który pokazuje (zmieniając kolor) czy szelki są dobrze napięte, ale to już totalny bajer.

Aaa, no i jedna gwiazdka więcej w testach - priori ma chyba 3* w testach z 2010, a tobi 4*.

Angie

zosia2007 dobra cena axisów jest w Tosi, właśnie w weekend
kupowaliśmy dla Miłosza siostry.

http://www.90n.pl/sklep/product/p/105/bebe,confort,axiss.html

mika

czy któraś z mam ma fotelik 0-18?

zuzia

Cytat: mika w 26 Sty 2011, 20:50:01
czy któraś z mam ma fotelik 0-18?
ja mam nawet na więcej :)

zosia2007

Cytat: Angie w 25 Sty 2011, 10:16:37
zosia2007 dobra cena axisów jest w Tosi, właśnie w weekend
kupowaliśmy dla Miłosza siostry.

http://www.90n.pl/sklep/product/p/105/bebe,confort,axiss.html
wiem, wiem,
chce tam podjechac w weekend dlatego sie pytam o to teraz ;D

Dodany tekst: 27 Sty 2011, 11:32:02

dzieki laseczki za info :beer: dla kazdej

Dodany tekst: 27 Sty 2011, 11:33:22

Angie a powiedz mi czy tobi i axsis oprzocz tych bajerow ruchomych sa takie same czy cos innego maja
bo jednak chyab odrzuce tego priori bo ma mniej bajerow ;)

Angie

zosia2007 co masz na myśli mówiąc bajery ? Ma fajny naciągacz pasa
i dzięki temu można dobrze zamontować w samochodzie. W naszym lepiej
trzymał się axiss niż tobi. ALe Tobi ma z kolei te fajne pasy i to
pewnie duże udogodnienie.

Najlepiej jak zobaczysz oba, zamontujesz w samochodzie.
Wtedy będziesz wiedziała, który Ci lepiej pasuje.