fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

rubin04

Twinnie, moim zdaniem to jest jakis inny ale czy lepszy czy gorszy to Ci nie powiem..

My kupujemy ten: http://www.tosia.pl/sklep/product/p/2109/recaro,monza,nova,seatfix.html#
najlepiej tam zadzownic do Recaro i dopytać o różnice
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ddu

a ja bym chciała kupić byle jaki tani fotelik
taki tylko do jeżdżenia od mojej mamy do babci
do samochodu rodziców nie pasuje nasz fotelik i są ciągle problemy
więc gdyby któraś chciała się pozbyć, proszę o priva

twinnie77

I kupujecie właśnie w tym sklepie?

Dodany tekst: 25 Cze 2012, 16:37:04

to chyba jednak inne modele, bo nawet te z isofixem są monza i monza nova

konwalia

monza nova ma zmienione siedzisko na stabilniejsze, zuziak potwierdzi, bo się dowiadywała

i jeszcze dochodzi rok produkcji, zwykła monza będzie starsza

zuzia

Cytat: rubin04 w 25 Cze 2012, 18:16:04najlepiej tam zadzownic do Recaro i dopytać o różnice
jaaaaaasne!
w fotelikach tam jest tak zorientowana pani, że jak z nią rozmawiałam nt. monzy i milano to sie zastanawiałam czy nie posiadzili tam kogoś z łapanki bo kobieta nie wiedziała NIC

ja pytałam w innych sklepach

twinnie77

I co w końcu wybrałaś, Milano czy Monza?

zuzia

Cytat: twinnie77 w 26 Cze 2012, 00:44:53
I co w końcu wybrałaś, Milano czy Monza?
Monza
rozważałam jeszcze recaro young sport ale raczej kupię monza

konwalia

wypożyczę w de fotelik?  jak to rozwiazujecie na wyjazdach?

Kasia

Cytat: konwalia w 27 Cze 2012, 08:31:42
wypożyczę w de fotelik?  jak to rozwiazujecie na wyjazdach?
samochód wypozyczam z fotelikiem na stanie.
Jakość tych fotelików niestety rózna bywa :(

konwalia

a sam fotelik wypozyczą? chciałam lecieć do znajomych

Kasia

a to nie wiem, nigdy nie wypozyczałam bez samochodu :D

vobi

Macie jakies doswiadczenia z fotelikami Casualplay? Chcemy wymienic Hani fotelik na 15-36 kg, do isofixa. W sklepie gosc zachwalal Casualplay Protector Fix. Na zywo go nie widzialam, bo dzisiaj nie mieli, maja byc w przyszlym tygodniu, na internecie wyglada w porzadku... Na zywo podobal mi sie Jane Montecarlo - ma bardzo fajna tapicerke :) Troche tanszy od rzeczonego Casualplay, ale jedna gwiazdka mniej (trzy, Casual ma cztery). Help, forumowe ekspertki :bra: :bra: :bra:

zuzia

vobi

dzidzia101

konwalia, jak be safe się sprawuje? Dagi juz w nim jeździ?
Jak długo można w nim wozic dziecko tyłem?  :hmm:

masz może jakieś informacje o Britax first class plus?
bo się nad nim zastanawiam  :knuje:
ale mam sprzeczne informacje co do testów: raz słyszę, że nie miał testów ADAc, innym razem, że ma 3*
juz sama nie wiem  :knuje:
w nim tyłem można jeździc do 13 kg

Natalka ma teraz 11 kg, 82 cm  więc jeszcze jakieś 2 kg mogłaby pojeździć tyłem
nie mierzyłam go jeszcze w samochodzie, nie wiem jak bedzie "leżał"

zastanawiam się jeszcze pomiędzy MC Priori SPS a romerem king plusem
coś z tych trzech musze wybrać  :headbang: :headbang:

konwalia

czekam jeszcze besafa, zrobię potem wam fotę Dagi w nim
wozić możesz w nim tyłem do końca czyli do 18kg i wystającej głowy lub przodem do 18kg i wystającej lini oczu

first class ma 3*(stara wersja), ale tym bym się nie przejmowała, bo tyłem i tak bezpieczniej,do tego cena przyjemna, ale za wielki to on nie jest

co do priori sps moim zdaniem jest to ok wersja ekonomiczna, mając wiecej wybrałabym coś innego

king jest w tej chwili chyba najlepszą ofertą 9-18 przodem

a chcecie przodem czy tyłem? i do jakiej kwoty?

dzidzia101

Cytat: konwalia w 18 Lip 2012, 22:28:07
czekam jeszcze besafa, zrobię potem wam fotę Dagi w nim
wozić możesz w nim tyłem do końca czyli do 18kg i wystającej głowy lub przodem do 18kg i wystającej lini oczu

first class ma 3*(stara wersja), ale tym bym się nie przejmowała, bo tyłem i tak bezpieczniej,do tego cena przyjemna, ale za wielki to on nie jest

co do priori sps moim zdaniem jest to ok wersja ekonomiczna, mając wiecej wybrałabym coś innego

king jest w tej chwili chyba najlepszą ofertą 9-18 przodem

a chcecie przodem czy tyłem? i do jakiej kwoty?

ten britax stara wersja to First class SI? bo innego nie znalazłam?

http://fotelik.info/pl/testy/britax/grupa/rosnaco/index.html

wg. tego testy miał w 2004
ale nigdzie indziej nie mogę go znależć
np. tutaj nie ma

http://www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=244

chyba ze o jakieś inne testy chodzi a nie ADACa, muszę jeszcze sprzedawcy dopytać

sama nie wiem na co się zdecydować, Młodej na razie chyba nie przeszkadza jazda tyłem (chociaż w trasach ponad 2 godz. to ze 3 razy sie porzygała, ale z godz. przed wyjazdem jadła)
wiem, że tyłem bezpieczniej ale nie wiem jak długo ona tyłem pojeździ (britax tyłem do 13 kg, Młoda ma 11kg)
a na besafa kasy nie mam, myślę, że max 800 zł możemy wydać
na kinga wystarczy  ;)

nie mierzyłam jeszcze britaxa w aucie, nie wiem jak bedzie się trzymał i Młoda w nim
i co z nogami, bo mam wrażenie że jak nogi są oparte o siedzenie ( a nie zgiete jak po turecku) to w czasie jakiejś stłuczki można połamać dziecku nogi

i nie wiem jak długo Natalka w nowym foteliku pojeździ bo do 4 lat chyba nie ma mowy
dziewczyny pisaly, że muszą kupować nast. fotelik w wieku 2,5-3 latka

aaa i ja jeszcze zwracam uwagę na ochraniacze na pasach ( bo niektóre sa twarde, sztywne i Mlodą w szyje gniotą) i na to cos w co wpina się pasy fotelika- była ostatnio w bodziaku i spódnicy (gołe nogi) i to gówno wcinało jej sie w uda, miała czerwone ślady
sama nie chciałabym mieć czegoś takiego miedzy nogami

zuzia

Cytat: dzidzia101 w 19 Lip 2012, 03:08:16dziewczyny pisaly, że muszą kupować nast. fotelik w wieku 2,5-3 latka

ten 15-36?
nie, to jakieś bajki.
M. ma teraz ponad 3 latka, ja co prawda kupuję ten 15-36 ale dlatego, że potrzebuję drugiego fotelika i nie opłaca mi się tego do 18 kg brać. a tak to M. jeszcze pojeździ w tym tzw. drugim foteliku. zresztą na strefie 3 latki jeszcze chyba spokojnie w tych 9-18 jeżdżą.
więc imho licz bardziej, że to przy 3,5 - 4 lata będzie :)

konwalia

Cytat: dzidzia101 w 19 Lip 2012, 03:08:16i co z nogami, bo mam wrażenie że jak nogi są oparte o siedzenie ( a nie zgiete jak po turecku) to w czasie
akurat w first classie są oparte o siedzenie, ale dzieciom pozycja po turecku nie przeszkasza
adac jest z 2004r, testu szwedzkeigo nie pamiętam, bo mnie akurat taka opcja nie interesowała, chciałąm min do 18kg tyłem

co do połamania nóg, siłą odrzutu przy uderzeniu lecisz najpierw do przodu, a potem z mniejszą siłą odbijasz w tył
o nogi bym się nie martwiła, dużo gorsze są urazy kręgodłupa szyjnego, których przy jeździe tyłem praktycznie nie ma, bo przeciążenia są dużo mniejsze

za 800zł masz tyłem  mobiego(do 25kg)(ma 20 na 25pkt w plus tescie), za 999 mozna kupić besafa x2 z 2009r, za 1100-1200 britaxa max waya

największym fotelikiem tyłem jest britax multi tech dostępny w pl w salonach volvo, ale kosztuje 1500zł(to jest odwrócona evolva) i w nim dzieci jeżdzą spokojnie do 6rż

co do wieku, 3,5r to minimum, nie ma co się śpieszyć do kolejnego fotelika, bo pas w aucie nie zadziała(napinacz) poniżej 15kg, a to pozory, ze szybko wyrosną z tej grupy wagowej, przypominam, ze Daga meiści się nadal w cabrio, a jest chyba największą dziewczynką na strefie

ja sobie z ciekawości bardziej zmierzę tego maxwaya, choć u mnie mobi nie pasował, więc podejrzewam, ze tu będzie tak samo(podobny system mocowania pasa samochodowego)

vobi

Cytat: zuzia w 19 Lip 2012, 07:06:03więc imho licz bardziej, że to przy 3,5 - 4 lata będzie
zalezy jakie duze dziecko, ale Hania (3.5 roku) jeszcze 18 kg nie ma, zmienilam niedawno fotelik, bo akurat mialam przyplyw gotowki, ale mysle ze jakies pol roku jeszcze moglaby jezdzic w tym do 18 kg

z drugiej strony, kuzynka Hanki nie ma jeszcze 3 lat a wazy juz 18 kg, wiec roznie bywa ;D

dzidzia101

to pocieszyłyscie mnie, że jednak na dłużej ten fotelik wystarczy  ;)

ale konwalia mi teraz klina zabiła z tymi fotelikami  :crazy: :headbang:
ja chętnie, tylko niestety finanse ograniczone :(
też chetnie Młodą jak najdłużej tyłem bym woziła
muszę jeszcze z P. o tym pogadać

aaaa przypomniało mi się, że w sklepie sprzedawca miedzy mobim a first classem polecał first classa, że lepszy, więcej ich sprzedaje ( nie pamietam co w mobim było na nie  :knuje: )

i Natala dalej w nosidle jeżdzi i mogłaby jeździć ale pasy ją w  nóżki cisną 

Dodany tekst: 19 Lip 2012, 11:34:48

Cytat: vobi w 19 Lip 2012, 10:31:19
z drugiej strony, kuzynka Hanki nie ma jeszcze 3 lat a wazy juz 18 kg, wiec roznie bywa ;D

balam sie że Natalka tez tak moze rosnąć ale przez ostatnie 6 m-cy przybrała pół kilo więc chyba jej to nie grozi :D :D

vobi

foszek

Cytat: vobi w 20 Lip 2012, 09:35:02Romer ma sliczne tapicerki, np. te w krowie laty
Na ta moge patrzec u kogos, ale miec u siebie w aucie przez nastepne 4 lata... no

vobi

a ja sie nawet nad nim zastanawialam (tzn. nad krowa), chyba by mi nie przeszkadzala (Hani tez sie bardzo podobala), ale obawiam sie, ze ze wzgledu na duza ilosc bialych plamek trzeba by bylo pokrowiec prac co najmniej co miesiac :(

ale po ogladnieciu tych wypasionych tapicerek Romera, wybor z kilku smetnych kolorystycznie tapicerek Besafe (bo jednak na niego sie zdecydowalismy) byl truuudny... ;D