fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

Angie

A właśnie! Są jakieś tańsze i dobre foteliki z isofixem?

zuzia

Cytat: Angie w 15 Lis 2012, 22:45:50
A właśnie! Są jakieś tańsze i dobre foteliki z isofixem?
to konwalii pytaj, ona jest ekspertem :)
ja nie pamiętam czy sunshine ma isofix.

ma
http://allegro.pl/sunshine-kids-monterey-2-new-line-isofix-lodz-i2742725465.html
to pierwszy lepszy link z allegro, pewnie można go znaleść taniej. widać, że on jest z tych tańszych, ale opinie ma bardzo dobre.

Angie

Cytat: zuzia w 15 Lis 2012, 22:52:26
to konwalii pytaj, ona jest ekspertem :)
ja nie pamiętam czy sunshine ma isofix.

ma
http://allegro.pl/sunshine-kids-monterey-2-new-line-isofix-lodz-i2742725465.html
to pierwszy lepszy link z allegro, pewnie można go znaleść taniej. widać, że on jest z tych tańszych, ale opinie ma bardzo dobre.

on ma rzeczywiście dobre oceny  :hmm:   może do siebie kupię taki tańszy  :hmm:
konwalii jutro dopytam

konwalia

jak na neidługie trasy to brałabym montereya, ma świętną relację bezpieczeństwo, jakość, cena

faworytem w tym przedziale jest romer kidfix sict, ze względu na najlepszą ochronę boczną(zwłaszcza do miasta ważne, bo takie stłuczki miejskie są częste),a le jest duży, nie wiem, czy wejdzie w cytrynę

jeszcze się wypowiem, co do dyskusji na ciążowej odnośnie trzech foteli z tyłu-tu nie chodzi o to czy się upcha, bo często tak, ale cierpi na tym bezpieczństwo-gorzej o stabilne zamocowanie, a w razie wypasku, gdy liczą się seksndy wytargać ze środkowego fotela jeszcze w zgniecionym aucie tez  nie łatwo
ja w takim przypadku jestem za vanem z niezależnymi fotelami

Dodany tekst: 16 Lis 2012, 09:05:38

i wartym rozważenia jest neipopularny besafe izi up, który podobnie jak monterey pasuje do prawie każdej kanapy

Angie

konwalia dzięki  :beer:   podjadę dziś zobaczyć. Może kupię tego montereya. Ja tym autem będę jeździć do przedszkola/na zakupy/do lekarza. Tylko po mieście.

W którym miejscu masz fotelik? My w dużym aucie mamy na środku, bo jakoś tak intuicyjnie wydaje mi się to
najbezpieczniejsze miejsce  :hmm:

konwalia

ja mam za pasażerem, bo nie mam trzypunktowych pasów, to drugie zalecane miejsce montażu

najbezpieczniej jest na srodku, ale tam nie zawsze się da jak są takie "wybrzuszenia" kanapy

mobka

Cytat: konwalia w 16 Lis 2012, 09:07:08najbezpieczniej jest na srodku, ale tam nie zawsze się da jak są takie "wybrzuszenia" kanapy
Mnie to zawsze zastanawia. Bo o ile w przypadkach bez izofixu, to rozumiem, to wydaje mi sie, ze bezpieczniej wpiac w izo na bocznych, niz pasami na srodku... Szczegolnie, ze wlasnie tam sie go bardzo stabilnei nie przypnie jelsi nei ma osobnego fotela.

Angie

mobka my nie mamy isofixu w mondeo, więc zostaje środek.

konwalia

mobka  te zalecenia wynikają z porównań tym samym sposobem montazu

z tym, że montaż na iso nei zawsze zwiększa bezpieczeństwo, on ma generalnie zwiększać je za pomocą minimalizowania błędu złego montażu

mobka

Cytat: Angie w 16 Lis 2012, 09:17:44
mobka my nie mamy isofixu w mondeo, więc zostaje środek.

A nie buja Wam sie fotel na boki? I do mondziaka pewnie tylko zaczep musielibyscie dokupic (jak ja i zuzia do focusa).

Angie

Cytat: mobka w 16 Lis 2012, 09:19:37
A nie buja Wam sie fotel na boki? I do mondziaka pewnie tylko zaczep musielibyscie dokupic (jak ja i zuzia do focusa).

hm... może i trochę się buja  :hmm:  to może lepiej jak go przełożę na boczne siedzenie

mówisz, że można kupić zaczepy? tylko ten fotelik nie ma isofixu, ale przy zmianie może się zastanowię

konwalia

Cytat: mobka w 16 Lis 2012, 09:19:37
ale te domontowywane zaczepy czesto mają ograniczenie 15kg, tzreba sprawdzac

Dodany tekst: 16 Lis 2012, 10:01:57

Angie w takiej sytuacji jak jest różnica w stabilności montujesz w drugim punkcie, czyli za pasażerem

i jeszcze uwaga, fotel pasażara powinien być min10-15cm odsunięty od nóg, nie może o niego tykaż/kopać

iksa_nl

Cytat: konwalia w 16 Lis 2012, 09:22:06i jeszcze uwaga, fotel pasażara powinien być min10-15cm odsunięty od nóg, nie może o niego tykaż/kopać

i to jest u mnie bol, bo wtedy pasazer ma kolana pod broda :(

zosia2007

Cytat: iksa_nl w 16 Lis 2012, 10:49:10
i to jest u mnie bol, bo wtedy pasazer ma kolana pod broda :(
albo jezdzi z tylu ;)

feeling.good

Cytat: konwalia w 16 Lis 2012, 09:22:06
ale te domontowywane zaczepy czesto mają ograniczenie 15kg, tzreba sprawdzac

Dodany tekst: 16 Lis 2012, 10:01:57

Angie w takiej sytuacji jak jest różnica w stabilności montujesz w drugim punkcie, czyli za pasażerem

i jeszcze uwaga, fotel pasażara powinien być min10-15cm odsunięty od nóg, nie może o niego tykaż/kopać

o tym nie wiedziałam. U nas na pewno dotyka nogami, muszę zwrócić na to uwagę

Dodany tekst: 16 Lis 2012, 11:19:18

Cytat: zosia2007 w 16 Lis 2012, 11:16:17
albo jezdzi z tylu ;)

gorzej jak juz z tyłu miejsca nie ma ;)

mobka

E dla mnei jest nierealne, zeby dziecko wyprostowanymi nogami nie dotknelo fotela przed nim ;D I nie mowie o roczniaku, czy 2 latku, bo to jeszcze da sie zrobic nawet w srednim samochodzie.

zosia2007

Cytat: feeling.good w 16 Lis 2012, 11:18:58gorzej jak juz z tyłu miejsca nie ma
jak bedzie dguie to pewni P pojdzie do przodu, ne wiem ale ja mam schize zeby pozostawic dziecko samo z tylu :crazy:

aniak1211

Cytat: zuzia w 15 Lis 2012, 23:08:36
ja za tyle to roemera kupiłam. max 50 zł drożej.
Ja za swoj dalam 500zl.:)

feeling.good

Cytat: zosia2007 w 16 Lis 2012, 11:23:18
jak bedzie dguie to pewni P pojdzie do przodu, ne wiem ale ja mam schize zeby pozostawic dziecko samo z tylu :crazy:

a ja mam właśnie schizę żeby dzieci z przodu nie wozić. Bardzo się boję. Od początku jeżdżą razem z tyły. Mam lusterko, więc widzę jedno i drugie

aniak1211

Cytat: mobka w 16 Lis 2012, 09:19:37I do mondziaka pewnie tylko zaczep musielibyscie dokupic (jak ja i zuzia do focusa).
Mozna kupic takie zaczepy???
Bo kupilam fotelik z isofix a w aucie nie ma zaczepow,
kupilam z mysla o nowym aucie ktore powinno juz miec zaczepy;)

My malo jezdzimy z D.
Jedynie zakupy raz w tyg.
i do czy z przedszkola (w jedna strone idzie na nozkach,wraca autem;) )
Ale mysle tez o wyjezdzie do PL autem a to juz dluuuga droga.

Dodany tekst: 16 Lis 2012, 11:37:26

Cytat: feeling.good w 16 Lis 2012, 11:28:10
a ja mam właśnie schizę żeby dzieci z przodu nie wozić. Bardzo się boję. Od początku jeżdżą razem z tyły. Mam lusterko, więc widzę jedno i drugie
My czasem dajemy fotelik do przodu,na króciutkie trasy,
D. bardzo sie wtedy cieszy;)
Ale fotel wtedy odsuwamy do tylu.
Na dluzsza droge tez mam obawy.

Kasia

Cytat: Angie w 16 Lis 2012, 09:17:44mówisz, że można kupić zaczepy? tylko ten fotelik nie ma isofixu, ale przy zmianie może się zastanowię
jak nie masz isofixu i nie planujesz domontować to po co ci seatfix?
bez seautfix bierz, tanszy

Angie

Kasia w swoim aucie mam isofix, ale w samochodzie M. nie ma .
A teraz chcę kupić do swojego.

zosia naprawdę jeździsz z tyłu ? Ja bym nie dała rady ;D I ja mam lepszy kontakt z Leną jak jestem z przodu, bo tylko się odwrócę. A jak siedzę z boku, to ten bok jest tak zabudowany i wysoko, że jej nie widzę.