Czy oszczedzacie i jak?

Zaczęty przez mayagaramond, 17 Lis 2008, 14:46:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

w ramach motywacji kupilam sobie prenumerate elle deco i mój piękny dom
znowu podniesli nam czynsz, mam dosc mieszkania w bloku wrrr

konwalia

mozecie mi napisac ile m3 zuzywacie wody ciepłej i zimnej np przez rok na osobę? bo zastanawiam sie czy mam duze zuzycie czy ok

wrobelek0403

konwalia a jak to sprawdzic?? ja mieszkam od kwietnia, wiec ciezko powiedziec :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

justynaaaa2

też nie wiem jak to sprawdzić  :hmm:

mogę ci powiedzieć za miesiąc jak spiszę licznik dziś i za miesiąc ;)

konwalia

ja dostałam rozliczenie roczne, ale w sumie nie wiem co jet czym, bo sa jakies jednostki jeszcze

kasiad

konwalia my mamy zeszyt, w którym Mąż z ciekawości zapisywał co miesiąc zużycie w zeszłym roku (spisywał stan liczników na koniec miesiąca)  ;)
Wyszło, że nasza 3 zużywa średnio 4-5 m3 ciepłej i 7 zimnej miesięcznie
Myślę, że w tym roku jest podobnie

konwalia

kasiad  :beer: :beer:

kurde to już mam pewnośc, ze to są m3 w tej rubryce co myślałam

ciepła 9,45/mc zimna 11,08 3 dorosłe osoby+ mała

kasiad

konwalia pognałam Męża po zeszyt  :mocking:

cieszę się, że pomogłam :)

konwalia

kasiad

Cytat: konwalia w 05 Sty 2012, 20:15:03
bighug kurde duzo mamy

No właśnie tak myślę, że dużo  :hmm:

U nas można dodać jeszcze z 1m3 zimnej wody na zmywarkę, bo w zeszłym roku nie mieliśmy
I my dużo wody zużywamy (ja prysznic 2x dziennie, Mąż rano prysznic, wieczorem kąpiel, Olek prysznic/kąpiel wieczorem codziennie, a i w ciągu dnia prysznicujemy Go od pasa w dół ;)
Do tego zmywarka nastawiana 1 dziennie, w weekendy nawet 2, no i 1 pralka dziennie, często i 2

Niech teraz zużywamy z 6m zimnej, to i tak sporo mniej niż u Was  :hmm:

errata

Cytat: kasiad w 05 Sty 2012, 20:31:181 pralka dziennie, często i 2

na prawdę tak dużo pierzecie? Ja 2-3 mam w tygodniu.

magdalinska

konwalia my zuzywamy 6m3 wody miesiecznie. Mało, nie wiem jak to sie dzieje :D
my tylko prysznic, Kuba kąpiel albo prysznic (zalezy jaki dzien), zmywarka co drugi dzien, pranie srednio 2x w tygodniu

konwalia

Cytat: errata w 05 Sty 2012, 20:36:24
ja mam miniumum 1 dziennie, 3 suszarki stoja

kasiad

Cytat: errata w 05 Sty 2012, 20:36:24

Naprawdę  ;)
A pierze moja Mama, która ma u nas taki rytuał, my rano za drzwi do pracy, a Ona nastawia pralkę, składa pranie, wyciąga zmywarkę i nie da się przekonać, żeby tego nie robić ;D

konwalia

Cytat: justynaaaa2 w 05 Sty 2012, 19:52:44mogę ci powiedzieć za miesiąc jak spiszę licznik dziś i za miesiąc wink
nie trzeba juz, ale polalam piwa

errata

Cytat: konwalia w 05 Sty 2012, 20:39:14
ja mam miniumum 1 dziennie, 3 suszarki stoja

ok. czuje sie brudasem :)

konwalia

Cytat: errata w 05 Sty 2012, 20:40:26
errata ale ja mam koty, wiec posciele co 2tyg(kiedys co tydzień), młoda ma kitel i spodnie w szkole, pranie Dagi leci osobno i sie zbiera

magdalinska

Cytat: errata w 05 Sty 2012, 20:40:26
ja jeszcze wiekszym lol

a ile zuzywacie pradu?

konwalia

w kW to nie wiem, zwykle miałam 100zł/mc, ostatnio przyszło 130/mc
zaczełam wyłaczac stand by, P. twierdzi, ze niewiele to da

errata

No u mnie Ani też zazwyczaj idzie osobno (tak raz na 1,5-2 tygodni), ale jak zostają mi pojedyncze rzeczy to wrzucam z naszymi. Nasze jasne i nasze ciemne ;D Co jakiś czas szmaty i pranie delikatnych rzeczy (jak mam pojedyncze to piorę w rękach). Pościel tak raz w miesiącu, ale to i tak tylko nasza, czyli 1 komplet. Jak mam gości to po nich zbieram pościel i daje do prali i magla (kosztuje mnie to 20 PLN, a pościel pięknie wyprasowana :D )

Prądu idzie u nas dużo. My sami płacimy z 400 pln, ale w tym mamy wodę (tzn. bojler przepływowy)

magdalinska

nam srednio 110-120zł mcznie (srednio 140kw w lecie, w zimie 180. w grudniu 223  :ohboy: )

feeling.good

my za prąd płacimy około 100 zł/miesiąc. Z wodą nawet nie wiem bo mamy zryczałtowaną, więc nie kontroluję zużycia

kasiad

Cytat: magdalinska w 05 Sty 2012, 20:54:42
nam srednio 110-120zł mcznie (srednio 140kw w lecie, w zimie 180. w grudniu 223  :ohboy: )

magda to wczale nie tak dużo  ;)

magdalinska

no nieduzo w sumie, ale grudzien to mnie zaskoczył.....