O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

Cytat: elvelve w 12 Mar 2009, 23:14:22
pozbierałam moje propozycje kolorów i doszłam do wniosku, ze orzech mi do koncepcji nie pasuje, jest zbyt żółty
macie pomysły na ciemne drewno dla mnie? czereśnia? palisaner?

orzech wcale nie musi być żółty
palisander jest wielokolorowy - czerwienie, ciemne brązy, jasne dodatki - wiem bo mam na meblach w kuchni
ja Ci proponuję to co sama mam, bo bardzo jestem zadowolona - akacja parzona - bardzo mocna, stabilna i piękny kolor! (o podłodze mówię)

elve

w zasadzie to jestem po lekturze całej masy czasopism wnętrzarskich/forów i chyba wiem czego chcę i co mi sie podoba

niestety wiele pomysłów ograniczają mi skromne finanse

teraz muszę zastanowić się nad kuchnią, wybrać kolor okleiny, który mi do jasnej, jesionowej podłogi będzie pasował i był raczej nie była w odcieniu żółtym, raczej czerwona albo jakiś chłodny

Dodany tekst: 13 Mar 2009, 18:31:36

golinda a ta twoja akacja ciemna jest, bo widziałam ze jest cała masa odcieni

rilla

hm orzech żółty? orzechy też są różne... orzech włoski, ciemny orzech... są różne i ładne

wrobelek0403

Cytat: siog w 10 Mar 2009, 12:27:39
no to ja wylamie sie:) nie cierpie ciemnych drzwi. jestem za klasyczna biala stolarka, drzwi, okna i listwy. Nie lubie tez mieszania roznych odcieni drzewa.

no mnie się niestety biel kojarzy z PRLowską ochyda z dykty pociągnieta olejną farbą  :bad: :bad:  biała stolarka nigdy wiec nie bedzie dla mnie elegancka ;)

Wyłacznie drewno, ale nie politura ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: elvelve w 13 Mar 2009, 18:30:43

golinda a ta twoja akacja ciemna jest, bo widziałam ze jest cała masa odcieni

a bo to zależy, czym się ją wykończy
moja jest ciemna, wstawię w pon. fotki

elve

projekt kuchni, niestety ręcznie robiony.
mam wątpliwości do szafek wiszących, tych długich, po prawej, są niesymetryczne w stosunku do dolnych

zuzia

elvelve
a jaki typ szafek na górze chcesz? tzn. otwierane na boki czy do góry?

elve

zuzia te "na dole" mają być otwierane na bok, te "po prawej" do góry

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve ta na dole w rogu jak planujesz otwierac?
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

elve

zwierzatko_mojej_mamy nic się nie bój, teraz mam taką szafkę, otwiera się jej połowa, tył na żadko używane reczy, przód na częściej używane

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve no bo ja chce Ci sprzedac patent mojej babci ;) ona bardzo bala sie tych wysuwanych na prowadnicach koszy, proponowali tez obrotowe na rurce i tez nie chciala ;)

i kazala im polaczyc drzwi te na rogu ze soba zawiasami i teraz otwiera sie obie czesci pociagajac tylko za jedna ;) i w srodku ma przegrode taka plytsza niz do konca i tam mozna szalec jak w mojej naroznej szafie ;D

www.annawilk.pl

elve

zwierzatko_mojej_mamy tylko zauważ że dalej jest zmywarka :)
patent babci ma mój tata

inkageo

A nie wolisz po dwa rzędy szuflad 90 cm? Łatwiej upychać większe rzeczy (patelnie z rączkami itd), a wyjdzie też taniej, bo o 1/3 mniej mechanizmów ;)
Imagine there is no hate

elve

inkageo no właśnie nad tym nadal się zastanawiam.... żeby było taniej to chciałam zwykłe szuflady, nie cargo, ale wtedy będzie zbyt duży ciężar dla 90cm

może zrobię też wycenę 2x90cm typu cargo

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve wlasnie zastanawialam sie nad tym sprejem na blacie i nie wiedzialam co to moze byc  :aaaa: :aaaa: :aaaa:

Dodany tekst: 19 Mar 2009, 17:22:56

elvelve nerinea ma duuze szuflady 90 i miesci sie tam wszystko ;D

www.annawilk.pl

elve

zwierzatko_mojej_mamy nie podobają ci sie moje wyrafinowane oznaczenia  :foch:

a ma szuflady czy cargo? trzyma tam słoiki? jakies ciężkie rzeczy?

inkageo

Ja mam szuflady, takie z mocnymi prowadnicami i hamulcami, w jednej mam talerzy na jakieś 20 osób i nic się nie dzieje, a ciężar wielki ;) Cargo to mam taką wąską wysoką na ścierki i butelki z oliwą obok kuchenki. Cargo to jest taka, że wyjeżdża cały front i w środku są szufladki czy inne bajery, a szuflada to szuflada - front podzielony poziomo powiedzmy na trzy - każda otwierana niezależnie. Dobrze kombinuję? ;)

Dodany tekst: 19 Mar 2009, 18:58:06

W szufladach trzymam też puszki, słoiki, garnki..
Imagine there is no hate

justynaaaa2

a co to jest cargo :blush:

Dodany tekst: 19 Mar 2009, 18:59:52

ok już wygooglowałam :)
inka dobrze kombinujesz  :thumbup:

elve

boję się, ze jak zawartość będzie zbyt ciężka to dno w końcu wyleci
ale może niepotrzebnie....
2 szafki będą wyglądały lepiej niż 3

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve niepotrzebnie ;D przeciez nie masz żaren w kuchni ;D

Dodany tekst: 19 Mar 2009, 22:24:44

czy zarna sie odmienia? :>

www.annawilk.pl

elve

żaren/żarna (w sumie kto ma więcej niż jedne żarna) nie mam
więc zrobię nowy projekt ;)

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve pewnie fabryka zaren ma wiecej niz jedne zarna  :rotfl: :rotfl: albo kolekcjoner zaren, muzeum zaren, olschoolowe zaklady zbozowe... hmm ;D

www.annawilk.pl

zuzia

elvelve
tylko ja nie jestem pewna, czy takie szuflady 90 to ci sie sprawdzą w użytkowaniu.
bo o ile talerze i inne takie to można trzymać, ale co ze sztućcami?

inkageo

Ja mam sztućce w 90 cm szufladzie, dwa komplety - codzienne i lepsze, wszystkie noże, tłuczki, wyciskarki itd, akurat się mieści :)
Imagine there is no hate

wrobelek0403

moja tesciowa ma szuflady 90tki - trzyma w nich sztucce, oraz garnki i patelnie. Wszystko dobrze się trzyma, ale tak cos kojarze, ze dno nie jest z płyty tylko jakieś stalowe  :knuje: :knuje: moge zajrzeć jak bede w niedziele.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login