O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Imagine there is no hate

nionczka

Ale fajny! Ja niedomowa a znowu pozazdroscilam...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

elvelve
to już tuż tuż!
macie ekipę wybraną?

ps. i czemu nie chcą robić kosztorysów? u nas to norma

elve

nionczka ja też niedomowa :) do mnie nalezy tylko 1/4 budynku czyli mieszkanie

zuzia nie mają czasu, jak mówię że narazie wycena to kręcą nosem, bo trzeba pojechać popracować... jak widać kryzys ich nie dotknął jeszcze
ale przynam się, ze tematu bardzo nie rozgryzłam

no i pozostaje problem, że nie mamy jeszcze konstrukcji schodów zrobionej i otworu odpowiedniej wielkości na poddasze, bez tego nikt nam z gładziami nie wejdzie

mam nadzieję, ze sie w końcu dogadamy z kierownikiem budowy i w końcu to zrobią (oczywiście o pieniądzach porozmawiamy później - standard)

golinda

Cytat: elvelve w 30 Mar 2009, 22:10:07

nie mam pojęcia ile nas to wyniesie, bo robotnicy niechętnie robią wyceny

no coś Ty! konkretnie mają ci powiedzieć, ile za mkw. płyt g-k, ile za schody etc.
nie ma, że nie mówią, ile wezmą! te czasy już minęły!

zuzia

Cytat: elvelve w 31 Mar 2009, 09:57:40
zuzia nie mają czasu, jak mówię że narazie wycena to kręcą nosem, bo trzeba pojechać popracować... jak widać kryzys ich nie dotknął jeszcze
ale przynam się, ze tematu bardzo nie rozgryzłam

to szukaj kogoś kto ci wycenę zrobi. bo jak po robocie to ciężko będzie jeżeli zażyczą sobie cenę z kosmosu.
my mamy ekipę, jak to kiedyś nazwała nionczka, z castingu, był kosztorys, pokazali nam co i jak robią (po prostu wykańczaja inne mieszkania na naszym osiedlu.
bez wyceny to ja bym sie bała.

elve

Eno nic bez wcześniejszej wyceny nie będzie robione :)

no może poza przygotowaniem klatki schodowej
Kierownik budowy obiecał ze zrobią to czwartek-piątek... czyli może do końca przyszłego tygodnia skończą

Dodany tekst: 01 Kwi 2009, 13:44:07

tak jak wspomniałam koncepcja łazienki znowu się nieco zmieniła (na dole nowy plan)
pogodziłam się z tym ze będzie zwyczajna i sztampowa, mam tylko nadzieję, ze nie będzie brzydka (z nie wszystkich rad skorzystałam, ale pozwoliły mi dojść do ostatecznej koncepcji, dziękuję)
- plytki nadal te same (w brązach i ecru)
- nad geberitem nie będzie szafki; geberit okazał się b.wąski i szafka byłaby mało funkcjonalna. Niszę zamaskuję płytą k-g, na ścianie powieszę duży pionowy obraz (jak znajdę odpowiedni)
- w związku z powyższym szfka umywalkowa musi być dość pojemna i to teraz spędza mi sen z powiek

jo_miekka

elvelve nie powiększają mi się te Twoje plany!!!!!  :zly:

elve

No i odebraliśmy mieszkanie (częściowo)
Jutro odbieramy klucze i ruszamy z wykończeniówką (baaardzo powoli)
Zamówiliśmy płyty OSB na podłogę na poddaszu i narazie tyle...

Poza tym próbuję od banku uzyskać informację czy częściowy odbiór umożliwi nam wypłatę transzy na wykończenie. Narazie bezskutecznie... jakos teraz mało są skorzy do pomocy

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

rilla

elvelve teraz dopiero doczytałam... gratulacje! wiem, ze to nie jeszcze pełnia szczęscia... ale dom stoi a to najwazniejsze:)

a jak wykończenie? macie jakies poprawki?

u nas dalej nawet drzwi nie ma

Dodany tekst: 06 Maj 2009, 22:27:15

elvelve dla mnie projekt jest ok - tez mamy brazy i ecrue
juz nawet sie z szarego salonu wyleczylam, bo nie znalazlam fajnej kapnay szarej... a brazowych jest mnostwo.

a łazienka w sumie powinna byc funkcjonalna, czysta... a czy ładna... hm pomysl z obrazem jest fajny i powinien "ozywic" pomieszczenie

elve

rilla poprawiali mostki pod oknami, wyrównywali ściany, poprawiali instalację skraplającą w łazience, uzupełniali ubytki w tynkach, szlifowali łaczenie płytk kg itd
więszkość zrobiona, jutro powinno być wszystko gotowe

tyle ze my mam sporo do zrobienia:
- osb na podłodze na poddaszu
- ocieplenie poddasza + płyty kg
- schody na poddasze
- oddzielenie pokoju od klatki schodowej płytą kg
- gładzie gipsowe
- drzwi wewnętrzne (wybrać, zamówić, założyć)
i będziemy mieć stan deweloperski ;)

rilla

hm my mamy stan deweloperski a drzwi wewnętrzne tez mamy w swoim zakresie

mieszkanie mamy ocieplone, ale mamy mały strych który tez musimy ocieplić - ale to pewnie za rok

to poprawek mało:) u nas będzie więcej:d

elve

rilla

ponic w standardzie... juz sa "niby" zrobione... ale wyglada to kiepsko, zreszta jak wszystko u nas

elve

i mniej w standarcie tym mniej do poprawienia
ale tak serio to nie mam co narzekać, bo dość porządnie wszystko zrobili

tylko odkryłam jeden feler, dwie spośród 3 kwater okna w salonie się nie otwierają, trzeba się będzie nieźle nakombinowac przy myciu tego okna od zewnątrz

jo_miekka

elve

Coś nie możemy zacząć. Chłopak, który miał nam kłaść płyty OSB na podłodze na poddaszu najnormalniej w świecie się wypiął, a dopóki nie będzie tych płyt to nie możemy zamówić schodów.
Znaleźliśmy ekipę od wykończeniówki (z dość przystępnymi cenami i rekomendacjami), ale mogą wejść najwcześniej za miesiąc

Jutro idziemy wybrać parkiet... temat dąb czy jesion jednak powrócił, więc jak zobaczę na żywo to zdecyduję

suegro

Powodzenia w wybieraniu - nam temat podłogi zajął bardzo dużo czasu i nerwów ;)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

jednak parkiet dębowy, w II klasie, klepka 700mm, olejowany

golinda

Cytat: elvelve w 12 Maj 2009, 18:32:41
jednak parkiet dębowy, w II klasie, klepka 700mm, olejowany

zastanów się nad tym olejowanym parkietem, a jak koniecznie chcesz, to zrób najpierw olejowanie, a potem lakier mat albo półmat
zaje...sz się ze sprzątaniem tego

elve

golinda właśnie rozmawiałam z kilkoma osobami które od jakiegoś czasu mają olejowany i nie narzekały na jego utrzymanie

drewno jasne, ze słojami, półmat....
jeszcze moge zmienić zdanie

musze poczytać więcej, tylko nie mam kiedy  :blush:

golinda

Cytat: elvelve w 12 Maj 2009, 19:24:52
golinda właśnie rozmawiałam z kilkoma osobami które od jakiegoś czasu mają olejowany i nie narzekały na jego utrzymanie

zazwyczaj osoby, które już coś mają będą to chwalić - taka głupia ludzka mentalność :)
zastanów się jeszcze dwa razy, bo olej to niemiła sprawa, trzeba to raz na jakiś czas odświeżać, a to oznacza wynoszenie wszystkich mebli
i nie raz na 10 lat, tylko raz na rok
a jak ktoś Ci mówi, że rzadziej, to zwyczajnie kłamie :)

calla

Ja tez nie polecam olejowanego parkietu. Szybko sie sciera (na ciemnym widac bardziej) i bardzo ciezki w utrzymaniu jak mowila Golinda.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

elve

mamy już położone płyty osb na podłodze
jeśli ekipa w końcu się objawi to zaczną ocieplać i zakładać płyty k-g na poddaszu

poznałam sąsiada, ma zamiar wprowadzić się w czerwcu :D