O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

no to ja wylamie sie:) nie cierpie ciemnych drzwi. jestem za klasyczna biala stolarka, drzwi, okna i listwy. Nie lubie tez mieszania roznych odcieni drzewa.

elve

dzięki za opinie przemyślę wszystkie (przedyskutuje ze współinwestorem)
oczywiście polewam

a tak wogóle to tata pożyczy nam na początek swój narożnik, więc dopóki nie kupimy czegoś to mamy gdzie siedzieć :D

golinda

Cytat: siog w 10 Mar 2009, 12:27:39
no to ja wylamie sie:) nie cierpie ciemnych drzwi. jestem za klasyczna biala stolarka, drzwi, okna i listwy. Nie lubie tez mieszania roznych odcieni drzewa.

goopia jesteś i tyle :)

a ja lubię ciemne drzwi bardzo, ale bez szybek, w ogóle szybki są dla mnie okropne
a białych okien to już w ogóle bym nie chciała, drewniane i tak wyglądają jak plastiki :)

zuzia

golinda
ty na swoich metrach to możesz mieć bez szybek ;D. wg. mnie w mieszkaniu to nie najlepiej wygląda.

golinda

Cytat: zuzia w 10 Mar 2009, 12:58:03
golinda
ty na swoich metrach to możesz mieć bez szybek ;D.

no w mieszkaniu pewnie bym nie dała, ale pewności nie mam, bo to zależy od mieszkania
póki co w ogóle nie mam i przez miesiąc jeszcze nie będę miała lol

siog

a w zyciu! dobre solidne drewno zawsze bedzie dobrym drewnem i porownania z plastikem sa bez sensu.

ja tez nie uznaje szybek w drzwiach wewnetrznych, ale tez nie uznaje plastiku, mdf, i innych sklejek.
nie cierpie tez swiecacej sie farby olejnej...fuuuuu

golinda

Cytat: siog w 10 Mar 2009, 13:17:56
nie cierpie tez swiecacej sie farby olejnej...fuuuuu

nie no! nie ma jak lamperia i wałek lol

elve

pewnie, śmiejcie się, a ja mam poważny problem z tym mieszkaniem, mamy z mężem zupełnie różne gusta i musimy je jakoś pogodzić
- ja nie cierpię wenge, on przeciwnie
- ja chce jesionowe, lite drzwi, on ciemne z szybą (duża szyba w ramie, a najlepiej tylko w tych pionowych elementach ramy)
i inne takie

golinda

Cytat: elvelve w 10 Mar 2009, 13:31:24
(duża szyba w ramie, a najlepiej tylko w tych pionowych elementach ramy)

taka winda? :)

nie znam problemu, bo mój mąż jest ds. technicznych, ja do estetycznych :)

elve

golinda coś jak winda ;) tyle że tego drewna znacznie mniej w porównaniu z szybą
u mnie nie przejdzie taki podział, i tak wiele rzeczy już przeforsowałam, a w końcu on też musi się dobrze czuć w tym wnętrzu
no i zastanawiam się w czym ustąpić
chyba prędzej zniosę szybę niż wenge ;)

rilla

elvelve ja mam tez problem z mezem... podobnie jak twój chce wenge:D

zuzia

elve

narazie ustąpiłam w związku z zielonym w kuchnio-salonie
dogadaliśmy się i będzie ceglastoczerwony

jo_miekka

elve, ja też nie lubię wenge
i mam w salonie...

justynaaaa2

ja też mam sporo venge w mieszkaniu ;) M. chciał ciemne meble a venge to jedyny ciemny kolor jaki mi się podoba i w rezultacie kuchnia, sypialnia i pół lazienki mam venge aaa i 2 pary drzwi :)

siog

trza wymyslic jakby to chlopa odsunac od dekoratorstwa. nigdy nic dobrego z tego nie wyszlo!
moj jest tez od spraw technicznych:)

wenge nie cierpie. powiedz mu ze i wenge i ciemne drzwi z szybami jak winda beda koszmarem za kilka lat i do wymiany

elve

siog batalię o wenge wygrałam, nawet trudno nie było

napewno bedzie jakieś ciemne drewno, ciemny orzech, ciemny dąb, palisander... zalezy co będzie w ofercie firm robiących kuchnie (bo do koloru kuchni dopasujemy resztę mebli)

nie mam nadal pomysłu na drzwi
macie pomysł na przyzwoite drzwi z szybą? maz chce takie:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rilla

elve ja mialam taki sam pomysl - drzwi orzech, kuchnia orzech - to jets dostepne

ale mebli w orzechu ciemnych nie znalazlam

elve

rilla my będziemy zamawiać na wymiar (zamówimy pewnie w tej samej okleinie jaka będzie w kuchni)
z mebli przwidujemy tylko obudowę kaloryfera, dwie półki na książki i niską szafkę pod TV

stół będzie albo ciemny albo jesionowy, weźmiemy co będzie, bo chcę okrągły i może nie być wyboru

elve

pozbierałam moje propozycje kolorów i doszłam do wniosku, ze orzech mi do koncepcji nie pasuje, jest zbyt żółty
macie pomysły na ciemne drewno dla mnie? czereśnia? palisaner?

justynaaaa2

elve bardzo chciałabym pomóc ale totalnie nie znam się na kolorach drewna, nie wiem jakie są ciemne a jakie jasne :blush:, poza venge oczywiście :D
poza tym ja mam zboczenie na tym pukncie i nie toleruję pośrednich kolorów drewna, dla mnie istnieje albo jaśniutki albo ciemny bardzo ;)

lila

Cytat: zuzia w 10 Mar 2009, 12:16:12
ja bym zrobiła ciemne
my będziemy mieć dębową podłogę i ciemne drzwi :)

Jesli cos moge powiedziec, to dla mnie ciemna stolarka kojarzy sie z siemięrżnymi latami 80-tymi. Z tego co troszke pamiętam królował styl tzw. nowobogacki pt. białe ściany, ciemna stolarka w opozycji do wystroju wnętrz w stylu tapeta i blokowe okna. I to nie chodzi o to, że to z lat 80, dużo teraz z tamtych lat wraca do designu, ale ja ciemnej stolarki nie cierpię. I nie polecam.

Dodany tekst: 13 Mar 2009, 01:44:58

Acha, i na Twoim miejscu czerpałabym raczej z architektury międzywojennej, która wydaje się być bardzo uniwersalna. Popatrz na przykłady stolarki tam właśnie, tak dziś cennej.

siog

Elvelve, moja dobra rada (a w tym przypadku mysle ze dobrze radze:)

zrob sobie dobra kawke lub cos innego, usiadz przed kompem na kilka godzin a moze i noc, wylacz strefe i przejrzyj fora wnetrzarskie/dekoratorski. Po jakims czasie zobaczysz co ci sie podoba i co jak wyglada. Poza tym mozna naprawde uniknac bledow... Dobra strona jest to ze wiele osob podaje tam producentow i ceny, wiec tez sobie mozna to wszystko policzyc itd itp...