co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

giga

Cytat: jo_miekka w 02 Gru 2008, 11:22:01
Cytat: jusia w 02 Gru 2008, 08:54:41
ja teraz czytam (o ile parę stron na dzień można nazwać czytaniem, kiedy już następnego dnia nie pamiętam o co chodziło) "Braci Karamazow" jeszcze chwila i kończę z klasyką, muszę się na coś lżejszego przerzucić ;)

Jusia, daj sokój! Podziwiam Cię, że w ogóle czytasz!  :thumbup:
jusia ja też jestem pod wrażeniem. Kiedy Ty znajdujesz czas na czytanie? :bravo:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

eva_luna

Cytat: MagdaG w 27 Lis 2008, 11:56:52
Nie wiem, czy któraś z Was już o tym autorze pisała..... jeśli nie, to polecam z całego serca Carlos Ruiz Zafón i "Cień wiatru". To jedna z tych książek, po przeczytaniu której wydaje się, że już żadna nie będzie tak dobra..... ma kilkaset stron a czyta się góra dwa dni:) Wprowadza w świat starej i pięknej Barcelony i zaczarowanego świata książek. Po prostu cudo:) Kilka dni temu wyszła druga, polskojęzyczna książka Zafón'a - "Gra anioła" - jeszcze nie czytałam, mam obiecaną pod choinkę - zaraz jak przeczytam zdam relację:)

cien wiatru przeczytalam, od wczoraj czytam "gre aniola", jest rownie gruba ale mam nadzieje, ze przed Toska zdaze!

dagi

a na mnie czeka prezent od koleżanki na urodzinki i wiem, że to książka, bo wyczuwam, ale zabroniła mi otwierać wcześniej a to już ponad miesiąc odkąd czeka, bo dała mi jak była w Polsce i strasznie ciężko mi wytrzymać, żeby nie otworzyć.  M się śmieje ze mnie i co jakiś czas mnie podpuszcza  :blush:
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

vobi

"Medicus" Noah Gordon - jeszcze nie skonczylam (najlepiej mi sie czytalo na patologii ciazy i na porodowce, lezac pod kroplowka  :rotfl:), ale juz polecam, niewazne jak sie skonczy - jest fantastycznie napisana  :thumbup:

tusia

Kupiłam chłopakowi na gwiazdkę "Grę Anioła" Carlos'a Ruiz Zafon.
W końcu ją sobie przeczytam  :aaaa:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

MagdaG

Cytat: eva_luna w 03 Gru 2008, 12:52:10
Cytat: MagdaG w 27 Lis 2008, 11:56:52
Nie wiem, czy któraś z Was już o tym autorze pisała..... jeśli nie, to polecam z całego serca Carlos Ruiz Zafón i "Cień wiatru". To jedna z tych książek, po przeczytaniu której wydaje się, że już żadna nie będzie tak dobra..... ma kilkaset stron a czyta się góra dwa dni:) Wprowadza w świat starej i pięknej Barcelony i zaczarowanego świata książek. Po prostu cudo:) Kilka dni temu wyszła druga, polskojęzyczna książka Zafón'a - "Gra anioła" - jeszcze nie czytałam, mam obiecaną pod choinkę - zaraz jak przeczytam zdam relację:)

cien wiatru przeczytalam, od wczoraj czytam "gre aniola", jest rownie gruba ale mam nadzieje, ze przed Toska zdaze!

Eva.... Gra też tak wciąga i czaruje jak Cień wiatru????:) Nie mogę się już doczekać świat, żeby ją dorwać i pochłonąć:)

MagdaG

Właśnie dostałam na mikołajki "Gre anioła":D Zatapiam się w literkach a jak skończę podzielę się wrażeniami:)

salsa

Kurczaki, a mnie Cien wiatru nie zaczarował jakoś specjalnie, przyznam że wydał mi się nawet troche "przegadany".......
widzę w sklepie tą nową ksiązkę , Gra Anioła?, tak? i oddalam sie za każdym razem do innych, ktore bym kupiła  :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

inkageo

Ja czytam właśnie Grę Anioła i wciągnęła mnie jak Cień Wiatru :)
Imagine there is no hate

jo_miekka

W końcu muszę chyba się wziąć za tego Zafona, nawet jak mi się nie spodoba to wygląda na dość wciagające czytadło, więc na przerwę świąteczna jak znalazł :)
Tyle że u mnei w domu w Święta to ostatnia rzecz, jaką się da robić to czytać....

nionczka

O Zafonie powiem slów pare... Nie wiem jak po polsku, ale w oryginale jest swietnie napisana. Swietny styl, bogaty jezyk i bardzo poprawny. Czytalam i przy niektorych zdaniach az pialam z zachwytu nad sama forma. A to dzisiaj coraz rzadsze jest niestety... Nawet chcialam zaznaczyc sobie jedno zdanie bo tak mi sie podobalo. Nie zrobilam tego a potem juz nie moglam znalezc i strasznie zaluje.
Oporcz tego sama historia wciaga nawet zapracowanego, zmeczonego czlowieka. Co nie zmienia faktu, ze jest to lektura latwa i przyjemna, ale na poziomie. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

jo_miekka

Nionczka zachęciłaś nie tyle do Zafona, co do nauki hiszpańskiego, by przeczytać w oryginale.
Często tłumaczowi nie udaje się niestety oddać stylu, formy... I traci na tym książka :)
A ja tak lubię właśnie takie dopieszczone językowo powieści... Takie, że aż chce się czytać na głos...

salsa

Cytat: eva_luna w 05 Gru 2008, 15:14:26
Cytat: jo_miekka w 05 Gru 2008, 15:03:30
Eva, a ja widziałam w PL oryginalny "Cień wiatru". No ale w tym mieście tylko kościoły i księgranie... lol

:rotfl: szkoda, ze w Gdansku nie jest tak dobrze ;)

ja widziałam w empiku oryginał

nie zrozumcie mnie zle, nie krytykuj tej ksiązki, ale jest trochę takim czytadłem - łatwa lekka i przyjemna, czyli też fajna, jednakowoż nie powala na kolana jako arcydzieło ;) tylko w tym kontekście ;)
jesli chodzi o literaturę dopieszczoną, to wole styl Marqueza ;)

golinda

Cytat: salsa w 04 Gru 2008, 21:36:53
Kurczaki, a mnie Cien wiatru nie zaczarował jakoś specjalnie, przyznam że wydał mi się nawet troche "przegadany".......
widzę w sklepie tą nową ksiązkę , Gra Anioła?, tak? i oddalam sie za każdym razem do innych, ktore bym kupiła  :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:

a na mnie Cień wiatru zrobił ogromne wrażenie, dawkowałam ją sobie, żeby jak najdłużej czytać
już się czaję na kolejną, ale na razie mam 1000stron "Lodu" do przeczytania ;)

większe wrażenie od CW zrobił na mnie tylko Regulamin tłoczni win J. Irvinga

golinda

Cytat: salsa w 05 Gru 2008, 15:36:14
Eva, a ja widziałam w PL oryginalny "Cień wiatru". No ale w tym mieście tylko kościoły i księgranie... lol

nie zrozumcie mnie zle, nie krytykuj tej ksiązki, ale jest trochę takim czytadłem - łatwa lekka i przyjemna, czyli też fajna, jednakowoż nie powala na kolana jako arcydzieło ;) tylko w tym kontekście ;)

lekka?!?
dla mnie Marquez to styl nie do zaakceptowania - po prostu męczarnia

salsa

Cytat: golinda w 05 Gru 2008, 20:11:20
Cytat: salsa w 05 Gru 2008, 15:36:14

lekka?!?
dla mnie Marquez to styl nie do zaakceptowania - po prostu męczarnia

no lekka ;) połknęłam, mało z niej we mnie zostało.
Marqueza kocham i wielbie ;) ale ja lubie taki pokręcony styl.

Ty , Ty wiesz co ;) czekam ;)

eva_luna

Cytat: nionczka w 05 Gru 2008, 15:36:00
Eva_luna, przeciez moge Ci kupic i wyslac jak chcesz jakies ksiazki. Tylko powiedz. Ja w centrum mieszkam i do ksiegarni zawsze mi po drodze. Z poczta gorzej, ale moge sie zmobilizowac!
Ja mam sztywna zasade, ze jesli znam jezyk oryginalny nawet nie mysle o czytaniu tlumaczenia.
nionczka  :beer: pogrzebie w necie i poszukam czegos do czytania i pewnie sie do Ciebie usmiechne.

ostatnio czytalam w oryginale Opowiadania Evy Luny, prezent od kumpla :D

a Zafon to rzeczywiscie lekkie i przyjemne czytadlo, ale przynajmniej dobrze napisane. Mnie wciagnal zarowno Cien wiatru jak i Gra aniola.

ishka82

salsa, gdzie opis tej książki, o której na plotach pisałaś ??? Obiecałaś tu wkleić, żeby nie zginęło...

sweedee

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

magdarynka

magoo

Dziewczyny i jak ta Gra anioła?? Polecacie?? Bo właśnie kompletuję sobie prezent od rodziców i nie wiem czy zamawiać.... :hmm:

MagdaG

magoo... właśnie skończyłam.. dosłownie 10 minut temu.... jestem oczarowana i zaczarowana:) Jeśli masz zamiar kupić to koniecznie z "Cieniem wiatru" w komplecie. Gorąco polecam - Andreas Corelli:)

...a czyta się błyskawicznie - dziś w 4 godziny połknęłam 380 stron :champaign:

panikarola

a jest to ktos kto go nie lubi czy tylko ja taka wyrodna?

o czymw ogole jest ten aniol, to jakis siag dalszy cienia wiatru?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zwierzatko_mojej_mamy

panikarola moja mac nie przepada - mowila, ze to pierwsze chciala, ale jej sie nie udalo :D bo chcialam jej to drugie kupic :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl