co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

noki

Cytat: salsa w 10 Gru 2008, 20:06:48
Cytat: MagdaG w 10 Gru 2008, 16:18:29

...a czyta się błyskawicznie - dziś w 4 godziny połknęłam 380 stron :champaign:

nie przyznawaj sie do tego, tu nie jest to dobrze widziane ;)  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
mnie sie juz kiedys oberwało ;)

moj maz mowi, ze mnie taniej do sklepu z ciuchami wyslac niz do ksiegarni... Co chwile kupuje jakies nowe ksiazki, bo mi sie koncza i nie mam co czytac.

salsa

Cytat: noki w 23 Gru 2008, 05:28:32
Cytat: salsa w 10 Gru 2008, 20:06:48
Cytat: MagdaG w 10 Gru 2008, 16:18:29

...a czyta się błyskawicznie - dziś w 4 godziny połknęłam 380 stron :champaign:

nie przyznawaj sie do tego, tu nie jest to dobrze widziane ;)  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
mnie sie juz kiedys oberwało ;)

moj maz mowi, ze mnie taniej do sklepu z ciuchami wyslac niz do ksiegarni... Co chwile kupuje jakies nowe ksiazki, bo mi sie koncza i nie mam co czytac.

to witaj w klubie ;)
na urodziny, ktore były na poczatku grudnia dostałam około 8 nowych ksiażek i juz wszystkie sie skonczyły
pożyczyłam w niedziele ksiązkę od koleżanki i tez juz nie ma :(
Gazeta taka typu Polityka itp zajmuje mi godzine czytana praktycznie w całosci.
:mocking:
polewam
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

a ksiązke, ktora ostanio przeczytałam i polecam to Salon pięknosci w Kabulu.

Ksiązka jest oparta na prawdziwej histroii autorki - amerykańskiej fryzjerki, ktorz wyjechała z misja dobroczynną do Afganistanu , by powrócić tam i złozyć szkołę fryzjerska i salon pięknosci.
Czyta sie to jak reportaże, w zasadzie kazdy rozdział jest czyms w rodzaju reportażu-felietonu
jest duzo nawiązań do historii kobiet żyjących w tej kulturze
czyta sie jednym tchem, choc uprzedzam, że styl językowy  nie jest bardzo wyszukany - ale moze to i dobrze, bo czytelnik nie odwraca sie od surowego obrazu Afganistanu i tragedii kobiet tam zyjacych.

polecam ;)

Anupka

I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

salsa

Anupka, odlewam i życzę udanej lektury ;) kasiązka ciekawa , ale tez przerażająca, gdy np czytasz ze tam kobieta siedzi w wiezieniu za to, ze została zgwałcona, siedzi tez gwałciciel, ale on 4 miesiace a ona 3 razy tyle!

Anupka

salsa, no ja sie tego rodzaju historii nasluchalam tutaj w szkole jezykowej.. tu jest wiele osob, ktore sa w NL, bo po prostu uciekly przed przesladowaniami, wojna... mialam w grupie chlopaka w Erytrei - to co mi kiedys opowiedzial... i to co zaraz po ucieczce spotkalo go w NL... w glowie sie nie miesci...

no ale to nie temat na ten watek...

w kazdym razie dzieki za namiar na ksiazke :)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

emcia

Cytat: tusia w 23 Gru 2008, 00:52:40
Cytat: emcia w 23 Gru 2008, 00:46:44
Przeczytałam wczoraj "Kwiaty na poddaszu" Andrews
Fajna, nie powiem...ale dołujaca.

emcia, co lesze, film czy książka?

nie mam porównania
filmu nie ogladałam

ddu

pochłonęłam Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki.
ambitnie usiłuję przeczytać Rozmowy w katedrze, co mi idzie cięęężko, a inne czytadła tego pana pochłaniam.

szelma

A ja teraz czytam pamiętniki Michaela Palina, 'Tis - Franka McCourta (druga część Angela's Ashes - nie tak dobre jak AA, ale nadal ciekawe) i Grę Anioła - Zafona. Do Nowego Roku powinnam się z nimi wyrobić ;).

noki

Cytat: salsa w 23 Gru 2008, 11:08:40
to witaj w klubie ;)
na urodziny, ktore były na poczatku grudnia dostałam około 8 nowych ksiażek i juz wszystkie sie skonczyły
pożyczyłam w niedziele ksiązkę od koleżanki i tez juz nie ma :(
Gazeta taka typu Polityka itp zajmuje mi godzine czytana praktycznie w całosci.
:mocking:
polewam

podziele sie  :beer: belgijskie wisniowe

Wchlonelam "i dont know how she does it" - takie czytadlo do wanny.
Dlaczego Wenus zderza sie z Mars - no coz, prawdy uniwersalne maja ta wade, ze nie zawsze sa uniwersalne. trzy z plusem.
Koncze teraz biografie Roberta Capy - troche mdle w porownaniu "Get the Picture" Johna Morrisa.
W kolejce czeka "Ostatni papiez" i "Piata miedzynarodowka". Mikolaj niestety nie przyniosl nowego Zafona, wiec czekam do imienin :)

bozena.dp

ja właśnie skończyłam "spalona żywcem"
polecam głównie tym, których intersuję życie kobiet w krajach arabskich - trudno mi uwierzyć, że w XXIw. dzieją się takie rzeczy   :padam: 
jest to książka o zbrodni "honorowej", o tym, że mężczyzna jest panem i władcą, któremu wszystko wolno, dzieczynka jest tragedią dla rodziców, jest mniej warta niż krowa czy owca...
książka cienka, tak na jeden wieczór :)

mayagaramond

Czytam "Chirchill's favourite spy" (to o krystynie skarbek), ale zachwycona nie jestem...jakos tak nudno to wszystko opisane...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

calla

Cytat: bozena.dp w 01 Sty 2009, 17:12:42
polecam głównie tym, których intersuję życie kobiet w krajach arabskich - trudno mi uwierzyć, że w XXIw. dzieją się takie rzeczy   :padam: 
jest to książka o zbrodni "honorowej", o tym, że mężczyzna jest panem i władcą, któremu wszystko wolno, dzieczynka jest tragedią dla rodziców, jest mniej warta niż krowa czy owca...
książka cienka, tak na jeden wieczór :)

Polecam "Niewolnice". Ksiazka w podobnym klimacie jak "Spalona zywcem" i troszke grubsza :-)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

noki

mocna ksiazka.
W podobnych klimatach polecam "Kwiat pustyni" - tez na jeden wieczor.

magdalinska

ja w ubieglym tyg  przeczytałam "Ludzie na walizkach" Hołowni. Bardzo ciekawe byly wywiady z lekarzami..

martullek

Cytat: magdalinska w 02 Sty 2009, 08:39:45
ja w ubieglym tyg  przeczytałam "Ludzie na walizkach" Hołowni. Bardzo ciekawe byly wywiady z lekarzami..

kilka dni temu sobie to zamówiłam.

a ja skończyłam w środę "Miłość w czasach zarazy" Marqueza - nie powaliło mnie na kolana, ale w sumie polecam

Kasia

Cytat: noki w 02 Sty 2009, 01:21:15
mocna ksiazka.
W podobnych klimatach polecam "Kwiat pustyni" - tez na jeden wieczor.

"Kwiat pustyni" to pierwsza część

jest jeszcze druga część historii Waris Dirie "Córka Nomadów"

polecam

magdarynka

Wczoraj skonczylam "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki ", przed chwila zaczelam " Rozmowe w Katedrze " i chyba zakochalam sie w Llosie  :blush:
Acha, przeczytalam "Gre aniola" i moim skromnym zdaniem jest gorsza od poprzedniej ksiazki  Zafona.

jusia

Cytat: magdarynka w 04 Sty 2009, 11:23:23
Wczoraj skonczylam "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki ", przed chwila zaczelam " Rozmowe w Katedrze " i chyba zakochalam sie w Liosie  :blush:
Acha, przeczytalam "Gre aniola" i moim skromnym zdaniem jest gorsza od poprzedniej ksiazki  Zafona.
magdarynka  :beer: :beer: ja Llose uwielbiam, szelmostwa były takie sobie, rozmowa w katedrze jest ciezka nie powiem, ale "Wojna końca swiata" i "Pantalenon i wizytantki " majstersztyk :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

magdarynka

Cytat: jusia w 04 Sty 2009, 11:43:29
Cytat: magdarynka w 04 Sty 2009, 11:23:23
Wczoraj skonczylam "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki ", przed chwila zaczelam " Rozmowe w Katedrze " i chyba zakochalam sie w Liosie  :blush:
magdarynka  :beer: :beer: ja Llose uwielbiam, szelmostwa były takie sobie, rozmowa w katedrze jest ciezka nie powiem, ale "Wojna końca swiata" i "Pantalenon i wizytantki " majstersztyk :)
Ciesze sie ze jeszcze taka uczta przede mna  :beer:

wrobelek0403

dla wielbicielek wspomnien i gór:

"W stronę Pysznej" Zielińskiego

http://www.empik.com/w-strone-pysznej-ksiazka,prod4310204,p

dostałam na gwiazdkę i z przyjemnoscia czytam już kolejny raz  :thumbup:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

jo_miekka

magdarynka też się zgłaszam jako wielbicielka Llosy :)
Dla mnei naj naj to "Wojna końca świata", "Rozmowy.." i "Ciotka Julia i skryba".
"Szelmostwa..." niestety... zawiodłam się. Takie miłe czytadełko, ale Llosy w tym za grosz...

A teraz czytam tego Waszego Zafona... ;)

rilla

a ja czytam coś całkiem luźnego czyli "P.S. Kocham Cię". Już kończę i zabieram się za jakąś fantastykę

panikarola

ja chyba skonczylam serie Fandorina Koronacją. książka bardzo mi się podobała, ale nie rozumiem, jakim sposobem mogła nastąpić ostania niespodzianka! zdaje mi sie, że to przoczenie po prostu jest autora. nie chce sie rozpisywac zeby nie zdradzac zakonczenia tym, co nei czytali. a  w ogóle ksiązka super!!!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

noki

Cytat: Kasia w 02 Sty 2009, 14:50:42
"Kwiat pustyni" to pierwsza część

jest jeszcze druga część historii Waris Dirie "Córka Nomadów"

polecam

a dziekuje, nie wiedzialam, ze jest druga czesc
:beer: