jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

1. nie podwieszałabym - za mała łazienka; na środek sufitu plafon (do łazienek) i oświetlenie nad lustro (uważaj żeby włączników do niego nie zaplanować na wysokości wklejanego lustra)
2. gres szkliwiony, do eksploatowanych pomieszczeń
3. mam brodzik sanplastu, jest ok i pasuje kolorystycznie do koła ;) )
4. najważniejsze zaplanować instalację RTV, włączniki i gniazdka w uniwersalnych miejscach, im więcej gniazdek tym lepiej; w kuchni musisz mieć najpierw plan, zeby wygodnie gniazdka rozplanować

vobi

Cytat: bozena.dp w 05 Kwi 2012, 21:56:43no i co lepsze jeżeli o ceramikę (umywalka, wc, prysznic) chodzi - cersanit czy koło? koło droższe, ale czy lepsze?

Cersanit i Kolo maja zupelnie odmienna stylistyke, troche inne odcienie bieli - ale jakosciowo chyba sa zblizone. Wiec IMHO po prostu poszukaj serii ktora Wam sie podoba...

Dodany tekst: 05 Kwi 2012, 23:16:25

Cytat: mobka w 05 Kwi 2012, 22:09:32Co do umywalek itp., to IMO nie ma sensu przeplacac, ale bralabym wszytsko od jednego producenta, zeby odcien bili byl taki sam. Baterie elvelve chyba hansgrohe polecala o ile dobrze pamietam. W baterie bym zainwestowala.

ja bym na odwrot zrobila, latwiej wymienic baterie niz umywalke ;)

bozena.dp

vobi wróciła, super :)
witaj z powrotem :D

Dodany tekst: 06 Kwi 2012, 00:37:59

ja też nie chce podwieszanego sufitu w łazience, rozwiązanie elve mi się podoba ;)

na podłogę szukam w takim razie gresu szkliwionego

co do rozplanowania mebli w dużym pokoju i tak bym chciała żebyście mi pomogły to jakoś sensownie ułożyć, nie ze względu na gniazda, ale tak ogólnie żeby to jakoś wyglądało ;)

Cytat: elvelve w 05 Kwi 2012, 23:48:07mam brodzik sanplastu, jest ok i pasuje kolorystycznie do koła
a co z kabinami sanplastu? bo bardziej kabiny mnie interesują ;) dokładnie taką oglądałam, tylko mnie interesuje kabina w kolorze grey ;)
no i kibelek wstępnie z cersanitu wybraliśmy :P

jutro wkleje jakie umywalki rozważamy ;)

mobka

Cytat: nionczka w 05 Kwi 2012, 23:31:03Ba, ja mam wanne i brodzik kolo, wc villeroy&boch a umywalke z szafka elita meble. I calkiem zapomnialam o tych odcieniach bieli kupujac. i tak sie jakos zlozylo, ze wszystko pasuje. wieksze roznice widze na identycznych kaflach tam gdzie pada slonce i gdzie jest cien.
Jako nowe moze tak, ale moga sie roznie "starzec" niestety.

Dodany tekst: 06 Kwi 2012, 06:15:00

Cytat: vobi w 06 Kwi 2012, 00:12:26ja bym na odwrot zrobila, latwiej wymienic baterie niz umywalke
Generalnei tak, ale coz ci sie moze w umywalce zepsuc? A w baterii przez twarda wode glownie, juz sporo.

zwierzatko_mojej_mamy

ja mam podwieszany z halogenami i jest ok, ale rzeczywiscie mi bardzo brakuje osobnego czegos do lustra - nie moge sobie podlubac w twarzy tak wygodnie, jakbym chciala  ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

konwalia

ja mam podwieszony tylko pas na scianie nad umywalka

a ceramike polecałabym roca, sa tez tansze serie, a super sie sprawuje(mam 6 lat, kupowana wczesniej i wylada ok)

Dodany tekst: 06 Kwi 2012, 07:12:28

elve ja tu z prywata-polecisz sklep z hansgrohe? po 5 latach poszła mi słuchawka

elve

bozena.dp kabine mam innej firmy, ale firma wydaje siw solidna
dlaczego gray?

Dodany tekst: 06 Kwi 2012, 07:18:00

konwalia najtanszy w internecie :P

vobi

Cytat: mobka w 06 Kwi 2012, 07:13:45Generalnei tak, ale coz ci sie moze w umywalce zepsuc? A w baterii przez twarda wode glownie, juz sporo.
moze sie porysowac, ubic albo znacznie zmienic kolor :(

ishka82

vobi, to na prawdę Ty ??? witaj kochana :hugsurprise: bighug

iksa_nl

maz z branzy ;) i:
ceramika - maz z tych dwoch wymienionych to poleca kolo
baterie oprosz hansa to poleca jeszcze oras i kludi na przyklad i tak jak mobka radzi w dobre baterie zainwestowac.
Z kabin poleca firme ravak, ale na sanplast nie narzeka.

bozena.dp

Cytat: elvelve w 06 Kwi 2012, 08:17:16dlaczego gray?

a dlaczego nie?
chcemy kabinę transparentną ale grafitową/szarą, ewentualnie zwykłą przejrzystą ;)

dzięki za wszystkie rady dziewczyny :)

Dodany tekst: 07 Kwi 2012, 13:11:13

z tym sufitem jeszcze się zobaczy, bo jak rurki z gazu zostaną w łazience to wtedy obniżonym sufitem się ja zakryje (tylko kratki wentyl. trzeba zamontowac), ale nawet gdyby był obniżony i halogeny to i tak nad lustrem będzie jakieś oświetlenie ;)

Kasia

A można rurki gazowe zabudowywac? Zawsze słyszałam ze nie :knuje:

elve

To ciekawa sprawa.
Ja mam rurki pod płytami k-g. Mieszkanie miało w międzyczasie dwa odbiory instalacji gazowej i nikt nie miał zastrzeżeń. Może dlatego, że nowe budownictwo :hmm:

bozena.dp

teoretycznie nie można zabudowywać rurek z gazu, ale...
facet, który nam będzie wymieniał rurki z gazu na nowe powiedział, że możemy je zabudować, ale tylko pod warunkiem, że będzie do nich dostęp, czyli trzeba zrobić kilka takich jakby kratek wentylacyjnych, zeby można było czuć gdyby się coś rozszczelniło (choć w przypadku tych nowych rurek nie powinno/nie ma prawa się nic rozszczelnić) i żeby był dostęp jak przyjdzie kontrola - co jakiś czas chodzą z takim przyrządem i sprawdzają czy gdzieś gaz nie uchodzi ;)

aniak1211

Cytat: vobi w 06 Kwi 2012, 12:04:08
moze sie porysowac, ubic albo znacznie zmienic kolor :(
Rodzice maja cersanit i po roku w umywalce popekalo szkliwo;D
Nie pamietam z jakiej firmy maja baterie,
ale nagle zrobily sie 3 takie mikro dziorki,jakby szpilka,
woda z tego leciala:D
po kilku uzyciech chyba kamien to zaslepil:D

Kasia

elvelve to w nowym budownictwie jest ten wymOg ;) w starym właśnie rurki są niewidoczne, już schowane wiec wyciągać na wierzch już nie trzeba ;)
To w nowych blokach są piękne żółte rurki na wierzchu ;) w starym wszystko pionami-kominami idzie ;)

bozena.dp

Cytat: Kasia w 07 Kwi 2012, 18:35:35To w nowych blokach są piękne żółte rurki na wierzchu wink w starym wszystko pionami-kominami idzie wink

kasia a ty widziałaś moją łazienkę całą w rurkach? rurkach na wierzchu i to jeszcze rurki składane na prostym, nie tak długim odcinku, składane w kilku miejscach, bo robili z tego co mieli! i to jest stare budownictwo - blok z wielkiej płyty z lat 70-tych

tutaj zdjęcia łazienki i kuchni dla tych którzy nie widzieli jeszcze ;)
https://picasaweb.google.com/BozenaDP/Remont?authkey=Gv1sRgCMbl35z9jdvesAE

justynaaaa2

ja mam w kuchni rurkę od gazu zabudowaną płytą k-g i takie małe drzwiczki zrobione na wysokości zaworu (żadnych kratek wentylacyjnych nie mam)
też mieliśmy wątpliwości czy jak będzie kontrola to się nie przyczepią, ale było już kilka i ani razu nie było problemu, otwierają drzwiczki, przykładają przyrząd i po sprawie
nawet tą wajchę od zaworu mamy upiłowaną bo za bardzo wystawała ;)

bozena.dp

niestety pomysł białych drzwi padł ;D
maż stwierdził, że jednak nie chce białych
i tak wymyśliłam, żeby zrobić może drzwi zbliżonym do koloru płytek w korytarzu (których jeszcze nie mam lol), czyli w kolorze jasny szary ;)
chcemy zobaczyć te drzwi, kolor dąb ryfla, bo na zdjęciu wyglądają na takie szare właśnie, ciekawe jaki to będzie kolor na żywo
http://www.masonite.pl/skrzydla-lakierowane-luna-33

Dodany tekst: 07 Kwi 2012, 18:08:22

chodzi o ten wzór z 3 szybkami - wzór drzwi jakiś super nie jest, wolałabym co innego, ale te są tanie ;) i gdyby kolor był ok...

Dodany tekst: 07 Kwi 2012, 19:09:16

później jeszcze wam pokaże ceramikę do łazienki którą rozważam ;)
przeglądam roca i fajne rzeczy mają, ale te ceny :crazy:

inkageo

No ale one udają strukturę drewna... A nie ma jednolitych szarych drzwi?

Dodany tekst: 07 Kwi 2012, 19:18:34

Wg mnie nie są ładne..
Imagine there is no hate

elve

bozena.dp mnie się nie podobają, poza tym nie dobieraj drzwi do płytek, które są na niewielkiej powierzchni w stosunku do całego mieszkania

nie macie AŻ tak małego budżetu zeby sie takimi drzwiami unieszczęśliwiać

Dodany tekst: 07 Kwi 2012, 19:54:55

Kasia a to dziwne

sierpniowajulka

Bozena, jak nie białe, to może w kolorze jednolite jak proponuje Inka, albo - jeżeli koniecznie drewniane - to pod kolor podłogi drewnianej w mieszkaniu (tzn. paneli w Waszym przypadku). Pokazane drzwi są brzydkie, do tego nie są nawet w żadnej okleinie, tylko mają wymalowaną strukturę drewna na płycie hdf. Będą różniły się od framug, bo framugi są okleinowane czy foliowane - to będzie straszne! Po co kupować drzwi, które nieudolnie coś udają? A może rozważcie tanie sosnowe drzwi marketowe i je zabejcujcie na kolor podłogi?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

ja mam roca sidney i mogę polecić, ale wiem, ze roca robi tańszą markę-madalena chyba

Dodany tekst: 07 Kwi 2012, 20:45:59

a drzwi mi sie nie podobają

bozena.dp

Cytat: sierpniowajulka w 07 Kwi 2012, 21:35:36Pokazane drzwi są brzydkie, do tego nie są nawet w żadnej okleinie, tylko mają wymalowaną strukturę drewna na płycie hdf. Będą różniły się od framug, bo framugi są okleinowane czy foliowane - to będzie straszne!

no widzisz o tym nie pomyślałam ;D
nie wiedziałam, że takie drzwi będą się różniły od framugi, to będzie bez sensu wyglądało, tu masz rację

Cytat: sierpniowajulka w 07 Kwi 2012, 21:35:36Bozena, jak nie białe, to może w kolorze jednolite jak proponuje Inka,

jak w kolorze to jakim proponujesz?

powiedzmy, że dobieram drzwi do paneli, które będą w pokojach, i jak do tego mają się drzwi łazienkowe? przecież one nie będą się "stykały" w żaden sposób z panelami... będzie to wyglądało ok?

no nic, to szukamy drzwi, które nie będą się różniły kolorem od framugi ;)
nie wiem jakie to będą drzwi, wiem tylko, że mają być jasne ;)

Dodany tekst: nie, 8 kwi 2012, 19:33:31

Cytat: konwalia w 07 Kwi 2012, 21:45:36ja mam roca sidney i mogę polecić, ale wiem, ze roca robi tańszą markę-madalena chyba

albo jestem ślepa, ale już tego sindey nie ma, bo na stronie roca nigdzie nie widze ;D
madaleny zresztą też nie widzę ;D

marax

bozenka nie ma sensu wydawac kupe kasy na drzwi drewniane jezeli cale mieszkanie nie jest robione na lux . takie drzwi plus ościeżnice sa bardzo drogie . ja bym poszla w minimalizm . bez tych szybek i pseudoszybek ( po co te zaslepione niby-okienka?) To male mieszkanie im mniej zdobien tym lepiej .