jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

dzięki dziewczyny :)

powoli rodzi się jakaś wizja/plan tego mieszkania ;)
powoli się dogadujemy, ale to wymaga poświęceń i kompromisów ;)

jestynka

sa ta tukirillą nie malowało się Wam cieżko? u nas okropnie gęsta farba była i musieliśmy ise nieźle namachać. Zmywalność super ma :)
u nas dala radę tuszowi z pieczątki.
Magnatem za to super się malowało :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

feeling.good

Cytat: jestynka w 03 Kwi 2012, 07:50:02
sa ta tukirillą nie malowało się Wam cieżko? u nas okropnie gęsta farba była i musieliśmy ise nieźle namachać. Zmywalność super ma :)
u nas dala radę tuszowi z pieczątki.
Magnatem za to super się malowało :)

pierwszą warstwę trochę ciężko bo na niemalże "schnie" na wałku. Druga już spoko.

nionczka

Ja mam cały dom tikkurilą. Turkusem z mieszalnika malowałam sama i pierwsza warstwa idzie gorzej. Za to druga to już formalność. Białym malowali malarze, musieli kłaść kilka warstw, ale to nowy dom i nowe mury, więc pomimo grunto piły. Za to odcień bieli piękny. Biały, matowy, żadnych szarych ani żółtych odcieni.
Moja mam teraz maluje dekoralem. Na biało oczywiście. A ja nie mogłam tam wytrzymać, bo oczy mnie szczypały.  Mamę też. Odradzam więc wrażliwcom, do których wcale się nie zaliczam!

inkageo

Ja przy malowaniu dostałam uczulenia, bo spaliśmy w tym malowanym mieszkaniu i miałam swędzącą wysypkę.. I to mógł być ten dekoral, albo biała jedynka.. Całkiem zapomniałam.
Imagine there is no hate

salsa

my tez tikkurilą z mieszalnika i super sie tym malowalo :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

co do ceny to jeszcze raz powtorze - przy ostrych kolorach beckers/tikkurila wychodzi duzo taniej niz duluxy itp z mieszalnika - bo w beckersie cena jest stala wszystkich kolorow, a w duluxie placisz za barwnik i wychodzi cholernie drogo
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Angie

nam źle się malowało tikkurilą ciemnym kolorem. Jasnym super.

feeling.good

ale nawet między duluxem z mieszalnika a tikkurilą jest różnica chyba 15 pln na 10 litrach.

wrobelek0403

mnie sie zle malowało tylko tą fuksjową sciane, 4 warstwy wyszły w koncu.

ale facet w sklepie uprzedzał ze te intensywne kolory zle sie układają i trzeba malowac wiecej warstw :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

mobka

Wrobelek, a widzisz, ja turkusu polozylam tylko jedna warstwe (co prawda na odcien niemal podobny z luxensa - to jest g.wno jakich  malo. Nie polecam na pewno)

wrobelek0403

intensywne tzn. fiolet, fuksja. Ponoc magenta jakos tak odbija swiatło, ze na scianach trzeba kłasc szybko i dokładnie, inaczej zostaja slady malowania. Tak mi przynajmniej facet w sklepie mowił.

z beżami nie mialam zadnego problemu.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

fasolka1980

nam malarz polecał flugera czy jakos tak

wrobelek0403

Cytat: fasolka1980 w 03 Kwi 2012, 12:55:06
nam malarz polecał flugera czy jakos tak

to jest boska farba, ale tez wsciekle droga, za 1l P placił chyba 90 zł.

fasolka1980

wrobelek0403 ten nasz malarz ma znizki spore, wiec moze nie wyjdzie bardzo drogo

Angie

u nas właśnie fuksja z tikkurili mimo iz ma piękny kolor kiepsko się malowała :(
widać slady ...

elve

bozena.dp

elvelve dzieki :)

Dodany tekst: śro, 4 kwi 2012, 21:57:16

właśnie wam miałam pisać, że chyba kupimy gotowe farby i do korytarza i kuchni myślałam o duluxie dotyk mgły (jasny szary), ale najpierw jeszcze wpisałam w google "dulux dotyk mgły opnie" i oto co mi wyskoczyło zaraz na 1.miejscu lol http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,3855.0.html
no i kurcze, po przygodach miki boje się tego duluxa... w ogóle z tego co tam wyczytałam to większość z was jednak ma złe doświadczenia/odradza duluxa a poleca dekoral i nobiles, tylko, że te 2 firmy nie mają chyba gotowej farby w kolorze jasno-szarym...
bo przedpokój i kuchnia szare będą jednak
do pokoju chce jakiś jasny beż + ewentualnie jedną ścianę w ciemniejszym kolorze, bo szary mi tam nie pasuje do moich obecnych mebli, a jak za kilka lat będziemy zmieniać meble to i pokój się przemaluje ;)
pokój Pawełka będzie biało/jasno-kolorowy, myśle o jednej ścianie zielonej + do tego biało-zielone meble, ale to jeszcze nie do końca ustalone, z tym sie aż tak nie spieszy ;)

z łazienką dalej problem
tzn. ustaliliśmy, że kafelki będą wszedzie równo, czyli do wysokości kabiny i nie będzie dekorów
chciałam zobaczyć gdzieś na żywo płytki tubądzina circle stone, ale tam gdzie byliśmy, akurat tych nie mieli ;/
za to oglądaliśmy jakieś hiszpańskie płytki (baba nie chciała nam podać producenta, powiedziała, że oni tylko kodami dysponują), które mojemu mężowi się bardzo spodobały, nie powiem ładne były - białe na ściany, grafitowe na podłogę, ale... były w paseczki ;D
no i te drogie, o których wam ostatnio pisałam, też są hiszpańskie=nie wiem jakiej firmy ;/

myślimy jeszcze czy w łazience powyżej kafelek nie pomalować tego kawałka ściany w jakimś intensywnym kolorze (podobnie jak u sierpniowiej julki, jej łazienka nas zainspirowała) i do tego w tym samym kolorze szafka pod umywalkę np., ale to na razie luźny pomysł, zależy ile tego paska zostanie...
ceramikę do łazienki będziemy najprawdopodobniej kupować z cersaniu (tak się odmienia cersanit?)

dziewczyny, mam do was pytanie a propos łazienki - jakie macie oświetlenie w łazience? bo mąż mówi, że do łazienki to tylko podwieszany sufit i halogeny...

Dodany tekst: śro, 4 kwi 2012, 23:54:34

i jeszcze w sprawie drzwi się was chciałam doradzić
robić w pokoju P. drzwi przesuwne czy zwykłe?
zakładając, że na przeciw okna chce zrobić szafe zabudowaną (jak na planie poniżej)
gdyby były drzwi przesuwne to szafa byłaby o te 10-20 cm (ile by potrzebne było) krótsza i drzwi chowałby sie częsciowo za szafą

czy do dużego pokoju drzwi mogą się otwierać "za zewnątrz"? bo jak przesuniemy ściankę z drzwiami do końca tego korytarzyka, to nie bardzo mi się widzi opcja otwierania tych drzwi normalnie do środka, gdzie pokój ma 2,8 szerokości... jeszcze gdyby (z prawej strony) była ściana bez uskoków no to może, ale tam zostanie jakieś 20cm uskoku o szer. ok.10 cm
gdyby ten korytarzyk do pokoju był szerszy to też bym pomyślała o drzwiach przesuwnych, ale tam za wąsko jest na takie drzwi...
na rysunku duży pokój po przesunęciu ścianki z drzwiami i drzwi otwierające się na "zewnątrz" oraz korytarz i szafa w nim...

martullek

bozena.dp ja mam duluxa dotyk mgły i absolutnie nie jest niebieski, tylko taki jak miał być - szary

elve

nie ma sensu robić drzwi przesuwnych, masz wystarczająco miejsca na zwykłe
do pokoju dziecięcego do środka na szafę
do salonu jak tam sobie chcecie ;)

mobka

Cytat: elvelve w 05 Kwi 2012, 08:19:58
nie ma sensu robić drzwi przesuwnych, masz wystarczająco miejsca na zwykłe
do pokoju dziecięcego do środka na szafę
do salonu jak tam sobie chcecie ;)

Mam podobne zdanie.

bozena.dp

dzięki dziewczyny :)

słuchajcie, pomożecie?

1. jakie oświetlenie do łazienki - mąż twierdzi, że najlepszy podwieszany sufit + halogeny
2. jakie płytki na podłoge do korytarza i kuchni najlepiej wybrać? gres - jaki?
3. znacie/macie/wiecie coś o kabinach prysznicowych firmy sanplast? bo w jednym sklepie pan bardzo mnie namawiał, twierdził, że sa b.dobrej jakości i niedrogie w porównaniu z cersanitem np.
no i co lepsze jeżeli o ceramikę (umywalka, wc, prysznic) chodzi - cersanit czy koło? koło droższe, ale czy lepsze?
4. jak sensownie umeblować duży pokój meblami które posiadam?

po świętach, jedną z pierwszych rzeczy (po opróżnieniu mieszkania) będzie wymiana instalacji elektr. i usze wiedzieć gdzie chce kontakty, włączniki światła, gdzie będą lampy, a żeby to wiedzieć muszę przecież wiedzieć gdzie co będzie stało, prawda?

Dodany tekst: 05 Kwi 2012, 20:58:27

wiecie co, powoli dochodzę do stanu "wszystko mi jedno co będzie, jak będzie"
mam dość

mobka

Cytat: bozena.dp w 05 Kwi 2012, 21:56:431. jakie oświetlenie do łazienki - mąż twierdzi, że najlepszy podwieszany sufit + halogeny
2. jakie płytki na podłoge do korytarza i kuchni najlepiej wybrać? gres - jaki?
3. znacie/macie/wiecie coś o kabinach prysznicowych firmy sanplast? bo w jednym sklepie pan bardzo mnie namawiał, twierdził, że sa b.dobrej jakości i niedrogie w porównaniu z cersanitem np.
no i co lepsze jeżeli o ceramikę (umywalka, wc, prysznic) chodzi - cersanit czy koło? koło droższe, ale czy lepsze?
4. jak sensownie umeblować duży pokój meblami które posiadam?
Ad.1 IMO niekoniecznie. Cos na sciane i dobre oswietlenie nad lustrem. Spokojnie starcza.
Ad.2 Ja bym na podloge brala gres szkliwiony. Kolorystycznie nie wiem, ja u siebie widze ciemny, ale ja mam jasny przepdokoj. U ciebie moze jasno szary? Tak pod kolor scian bardziej?
Ad. 3. Na kabinach sie nie znam, ale nazwa obila mi sieo uszy ;) Co do umywalek itp., to IMO nie ma sensu przeplacac, ale bralabym wszytsko od jednego producenta, zeby odcien bili byl taki sam. Baterie elvelve chyba hansgrohe polecala o ile dobrze pamietam. W baterie bym zainwestowala.

bozena.dp

mobka dzieki :)
co do płytek na podłogę to bardziej mi chodziło o to jakiego typu gres to ma być niż kolor ;) kolor na pewno jasny ;)
jeżeli o ceramikę chodzi to na pewno będzie wszystko od jednego producenta, ze względu na odcień bieli, o którym piszesz

nionczka

Ba, ja mam wanne i brodzik kolo, wc villeroy&boch a umywalke z szafka elita meble. I calkiem zapomnialam o tych odcieniach bieli kupujac. i tak sie jakos zlozylo, ze wszystko pasuje. wieksze roznice widze na identycznych kaflach tam gdzie pada slonce i gdzie jest cien.

Dodany tekst: 05 Kwi 2012, 22:33:46

Gres bralabym wylacznie szkliwiony, nie tylko dlatego, ze tylko taki mi sie podoba, ale uwazam, ze jest praktyczny.

jesli chodzi o podwieszany sufit i halogeny, ja zawsze bede na nie. Gorna lampa i cos przy lustrze wystarczy.