jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

a co lepsze, ładniejsze, tańsze - lacobel czy szkło hartowane?

Dodany tekst: 10 Kwi 2012, 13:21:49

doczytałam, że lacobel nie jest polecany przy kuchenkach, bo może popękać, czyli gdybym chciała mieć w całej kuchni to samo to musiałoby to być jednak szkło hartowane

margareta

A to tego nie wiedziałam. Podoba mi się wizualnie, w szczegóły jeszcze się nie zagłębiałam.

Dodany tekst: 10 Kwi 2012, 13:27:15

Widzę, że hartowane sporo droższe http://www.prestigedeco.eu/webpage/en/szklo-lacobel.html

magdalinska

ja mam płyte, taka jak fronty

bozena.dp

margareta ja już sama nie wiem jak to z tym lacobelem jest ;D
gdzieś na forum jakimś czytam, że ludzie mają lacobel przy kuchenkach ceramicznych czy przy indukcji i nic im się nie dzieje, że przy gazowych odradzają... oczywiście ktoś tam się z tym nie zgadza...

cena hartowanego rzeczywiście sporo wyższa :padam:
trzeba będzie przemyśleć co tam dać, bo chcieliśmy nie dawać płytek

magdalińska
a co to za płyta?

Dodany tekst: 10 Kwi 2012, 13:45:26

cytat ze strony, która podała margareta
Nad kuchenki palikowe (gazowe) oraz przy wycinaniu otworów zalecane jest stosowanie szkła hartowanego
i dupa, bo my będziemy mieli kuchenkę gazową właśnie, czyli lacobel odpada, a hartowane szkło strasznie drogie...
no nic musze zrobić jeszcze rozeznanie w temacie

vobi

wydaje mi sie ze elvelve ma w kuchni lacobel :hmm:
A gdyby nad sama kuchenka dac panel ze szkla hartowanego, a reszte kuchni lacobelem potraktowac?

konwalia

bozena jak masz wydać na szkło hartowane, to przesuń te srodki na podloge-jak dla mnie nad kuchenka mogłaby byc dobra zmywalna farba, najwyzej machniesz raz na rok, a za 3 za premie walniesz szkło

mam tez nadzieje, ze mimo krytyki tu pokazesz efekt koncowy

co do przeszklen w drzwiach to w nastoletnim pokoju i tak zostana oklejone, wiec lepiej bez ;)

Dodany tekst: 10 Kwi 2012, 14:44:30

salsa co do forsowania, to tu były proponowane różne pomysły, a nie na zasadzie szara ściana i koniec , a jak nie radź sobie sama

poza tym chyba najbardziej udzielają się tu osoby, które juz jedno mieszkanie urządzały i mogą wiedzieć, gdzie się robi błędy

poza tym strefa nie ma jednego stylu mieszkaniowego, sa osoby co lubią wenge, takie co dąb, biały albo kolor a ja np lubię sosne
najważniejsze na takiej powierzchni jest uzyskać spójność, a czy w stylu co nam się podoba czy nie, to juz mniejszy problem

magdalinska

zwykła płyta, z takiej, co mam fronty, wycieli mi na sciany. Ja mam indukcje

siog

salsa ty chyba watku nie czytalas zupelnie, albo po prostu piszesz zeby napisac... Bozenka zadawala pytania i prosila o pomoc, wiec dostala odpowiedz dot. drzwi, bardzo zgodna i prawie taka sama przez wiekszosc osob. Jak nie chca bialych to dziewczyny napisaly tez ze moga byc jasne DREWNIANE pelne tanio zamowione u stolarza. I juz kolejny raz Bozenka pokazuje jakies koszmarne drewnopodobne drzwi oklejone niewiadomo czym.

wiec o jakim forsowaniu ty piszesz? tez mozesz cos doradzic.

poza tym jaki to jest styl forumowy???

bozena.dp

Cytat: konwalia w 10 Kwi 2012, 15:36:31bozena jak masz wydać na szkło hartowane, to przesuń te srodki na podloge-jak dla mnie nad kuchenka mogłaby byc dobra zmywalna farba, najwyzej machniesz raz na rok, a za 3 za premie walniesz szkło

myślisz, że zwykła zmywalna farba wystarczy? bo pomysł nie jest zły ;) i na pewno dużo tańszy... i chyba tak zrobimy na początek, bo lacobel czy szybę można w każdej chwili chyba zamontować, prawda?

Cytat: konwalia w 10 Kwi 2012, 15:36:31mam tez nadzieje, ze mimo krytyki tu pokazesz efekt koncowy

szczerze, to wczoraj myślałam o tym wszystkim i chciałam prosić zwierza o usunięcie wątku

siog, obawiam się, że drzwi drewniane są drogie, nawet zamówione u stolarza, ale dowiem się, bo jestem umówiona z jednym stolarzem na sobotę na pomiary

poza tym widać się zupełnie nie znam, bo podoba mi się kolor drzwi, które pokazałam jako ostatnie (te które się mężowi podobają), czy drzwi wklejone przez mobkę i nie razi mnie to jakoś, że one oklejone są tylko okleiną ;D

konwalia

bozena sa takie specjalne do kuchni, ja niezmiennie polece beckersa

zwierzatko_mojej_mamy

ja bym sie drewnianych bala ze wzgledu na ciezar jednak - wiem, ze takie jak mam to chala, ale jakbym zazyczyla sobie przesuwane na dobudowywanej sciance z pustaka to niechybnie by mi spadly po 20 sekundach na leb ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

konwalia

sosnowe to 200-500zł, lakier(malowalam sama), szklarz jesli wezmiesz przeszklone

Dodany tekst: 10 Kwi 2012, 18:16:36

Cytat: bozena.dp w 10 Kwi 2012, 19:10:13szczerze, to wczoraj myślałam o tym wszystkim i chciałam prosić zwierza o usunięcie wątku
nie zgadzam się ;)

bozena.dp

mi też nie przeszkadza, że drzwi nie są drewniane a w okleinie tylko, bo po 1. tańsze, a po 2. lżejsze jak zwierz pisała ;)

elve

bozena.dp okleinowane moga byc tez ladne
fornirowane jeszcze ladniejsze, czasem w niezlej cenie
wezcie cos PROSTEGO

co do kuchni, lacobel drogi, kuchnia zamknieta, imho nie warto - dajcie płytki

bozena.dp

elvelve a co myślisz o pomyśle konwalii? żeby tylko farbą zmywalną pomalować i już ;)

tak w ogóle to moje gratulacje podwójna mamusiu  :daisy:
jak się czujesz?

elve

bozena.dp nie wiem, nie mam doswiadczen, trzebaby poszukac jakiejs specjalistycznej albo.... olejna? taka jak sie lamperie malowało :hmm:

salsa

siog wlasnie czytam czytam i widzę, ze jak jej się nie podoba coś co podoba sie Tobie to komentarze o koszmarkach lecą niestety - widzę, jak Bozena tez musi sie tłumaczyć , ze podoba jej sie taki czy inny kolor albo jak niepotrzebnie pyta o zdanie męża, bo przecież skoro on ma cos do powiedzenia, to pewnie to on decyduje.... wydaje mi się, ze troche wiecej wyrozumiałości ;)

nie wypowiadam się, bo po pierwsze nie mam czasu sie w to zaangażować a po drugie dołączyłam jakis czas temu i od razu sie zorientowałam ze moja wizja tego mieszkania byłaby niezgodna z preferencjami autorki wątku

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

konwalia

bożenka, mam nadzieję, że cię nie urażę, a to nie jest tak, że mąż chce miec ostatnie słowo, bo aktualnie to on pracuje?

bozena.dp

Cytat: konwalia w 10 Kwi 2012, 18:59:44
bożenka, mam nadzieję, że cię nie urażę, a to nie jest tak, że mąż chce miec ostatnie słowo, bo aktualnie to on pracuje?

a odnosisz się do czegoś konkretnego teraz?
ale nie, nie jest tak

większość decyzji jest nasza wspólna, choć czasami trzeba iść na kompromis ;)

jeżeli chodzi o drzwi, to ja też na początku nie chciałam białych drzwi, ale po przykładach jakie pokazałyście stwierdziłam, że jednak białe mogą być całkiem ładne, no ale przekonałyście tylko mnie, męża nie, a więc wracamy do tego co było na początku, czyli wybieramy drzwi jasne ;)

marax

bozena farba nei da rady . Ja mam caly dom farba zmywalna i zmywa sie z niej tylko powierzchowny brod a juz na pewno nie tluszcze

bozena.dp

maraxela dzieki

czyli musimy przemyśleć temat jeszcze
zobaczymy co zaproponuje pan który przyjedzie na pomiary kuchni ;)

marax

Cytat: bozena.dp w 10 Kwi 2012, 19:12:47
maraxela dzieki

czyli musimy przemyśleć temat jeszcze
zobaczymy co zaproponuje pan który przyjedzie na pomiary kuchni ;)
ja mam kafelki miedzy i jest super . Myje raz w roku gora dwa i nic nie widac. Mam farbe dobrej jakosci nad nimi i tluszczu zmyc nie mozna z niej .

Dodany tekst: 10 Kwi 2012, 18:16:17

co do malowania tluszcz potrafi wyjsc spod spodu i jest ciezki do zamalowania

Dodany tekst: 10 Kwi 2012, 19:17:39

Co do drzwi z drewna takich pt 500 zl potrafia sie ponoc odkształcać ( bywaja zle wysuszone) I wtedy sie nie domykają . Tak mowil moj szwagier ktory montuje drzwi zawodowo .

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: maraxela w 10 Kwi 2012, 20:13:31co do malowania tluszcz potrafi wyjsc spod spodu i jest ciezki do zamalowania
wychodzi, potwierdzam ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

ja sobie kupie kiedys jak bede bogata :) prawdziwe drewniane taka w okolicy ponad 2000 (strasznie mi sie podobaja taki ościeznice drewniane ).jak sie nie ma kasy na tyle to chyba nie ma sensu takiego drewna z ktorym moze byc problem .

salsa

z satynowej tikkurilli z mieszalnika (którą malowało się zajebiście :D ) schodzi czerwone wino :D a ściana jasnoszara :P

ale wiecie, ze te drzwi drewniane, nawet te luxusowe drewniane za 2 tysiące nie sa z litego drewna ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)